• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Proč zatím nebyla pořádná zima? Polární vortex se chová divně - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/proc-zatim-nebyla-poradna-zima-polarni-vortex-se-chova-divne-40386702
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: sílí pole :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: únor bílý...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no dnes som si zrovna vsimol, ze aj hladina svratky v brne je dost nizka

    Sucho je zpět. Před jarem trápí hlavně významné zemědělské oblasti - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/sucho-je-zpet-pred-jarem-trapi-hlavne-vyznamne-zemedelske-oblasti-40387150
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO:
    tldr:
    Voda k dolu odtéká přímo z vrstvy, odkud se čerpá právě pitná voda. Veškeré povinnosti Polska se ale týkají pouze střední vrstvy, kudy voda odtékala ve velkém naposledy před řadou let. Mechanismy a povinnosti v dohodě tak neodpovídají realitě. Podzemní bariéra bude možná na papíře označena za funkční, hladiny ale budou ve vodním zdroji klesat dále.

    Polská těžba, která nadále působí škody na českém území — navíc několikanásobně větší, než se v řízeních vůbec předpokládalo — je stále nelegální. Vláda dohodou de facto s dalšími škodami způsobenými těžbou souhlasí. Přitom podle českého i evropského práva nesmí přistoupit na to, že na území České republiky bude i nadále docházet ke škodám na životním prostředí.

    Zejména politici z řad ODS ještě před volbami avizovali, že pro ně ukončení kauzy Turów bude jednou z priorit. Nesmíme zapomínat, že ODS a polská vládní strana Právo a Spravedlnost jsou členy jedné politické rodiny a součástí stejné frakce v Evropském parlamentu.

    Z hlediska obsahu se dá říct, že konečný dokument je dokonce slabší než jeho předchůdce. Nejenže nepřináší nová řešení, v některých bodech Polsku dokonce ještě více ustupuje. Ústupky jsou znát především v otázce těžby: rypadla nyní mohou do hloubky třiceti metrů pod úroveň moře dříve, než Polsko splní podmínky v dohodě, Brabcův návrh přitom počítal s dvanácti metry.

    Ve chvíli, kdy se českým politikům nepodařilo vyjednat nezbytná opatření, neměla vláda dohodu s Polskem vůbec podepisovat. Měla hledat jiné způsoby, jak povinnosti na Polsku vynutit. Konkrétně mohlo ministerstvo zahájit řízení o škodách u Evropské komise. Nikdy to neudělalo.

    Vláda prezentuje výsledný dokument jako to vůbec nejlepší, co mohla vyjednat. Jiná cesta prý nebyla. Taková argumentace však nemá oporu v realitě.

    Pokud jde o konkrétní právní kroky: ještě před schválením dohody jsme opakovaně upozorňovali, že bude-li vláda postupovat v rozporu se zákonem, tak za vzniklé škody nesou ministři osobní odpovědnost. Lidé z postižené oblasti tak nebudou žalovat Polsko, nebo těžaře, ale právě českou vládu za to, že je neochránila a nepostupovala dle zákona.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Česká republika si na příštích pět a půl let zmrazila právní možnosti, jak ochránit své občany před ztrátou pitné vody. Uzavřená dohoda s Polskem je ještě slabší než návrh minulé vlády. Obsah dokumentu v rozhovoru komentuje Petra Urbanová.

    Právnička z Frank Bold: Dohoda o Turówu je v rozporu s českým i evropským právem
    https://denikreferendum.cz/clanek/33651-pravnicka-z-frank-bold-dohoda-o-turowu-je-v-rozporu-s-ceskym-i-evropskym-pravem
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Europe’s biggest banks provide £24bn to oil and gas firms despite net zero pledges | Oil and gas companies | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2022/feb/14/europes-biggest-banks-provide-24bn-to-oil-and-gas-firms-despite-net-zero-pledges

    Banks have acknowledged that they have an important role in the transition away from fossil fuels, and last April many signed up to the United Nations-backed Net-Zero Banking Alliance (NZBA), which requires they set targets to reduce carbon emissions.

    However, analysis by campaign group ShareAction showed that 25 banks that signed up to reduce emissions have provided $33bn (£24bn) in loans and other financing to 50 companies with large oil and gas expansion plans. The oil companies include America’s ExxonMobil, which has tried to defy shareholder demands to cut emissions, state-owned oil company Saudi Aramco and London-listed Shell and BP who have made huge profits from gas price increases in recent months.

    Since 2016, the European banks have provided financing worth $406bn.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TUHO: na novinkach maju update vyjadrenia:

    „Mám pocit, že to překračuje rámec slušného chování,“ řekla ministryně životního prostřední Anna Hubáčková (KDU-ČSL) Novinkám.

    A doplnila, že jednání aktivistů považuje za bezprecedentní. „Tohle není dialog,“ uvedla šéfka resortu.


    neviete ci niekto viedol dialog s obcanmi postihnutych oblasti?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Skupina aktivistů v pondělí ráno zhruba na půl hodiny uzavřela v Praze u budovy ministerstva životního prostředí přívod vody do úřadu. Dvojici protestujících, kteří poté bránili k přístupu k uzávěrům z obou stran budovy, z místa odvedli policisté. Protest mířil proti vládní dohodě o těžbě v polském hnědouhelném dole Turów.

    Aktivisté uzavřeli ministerstvu přívod vody. Protestovali proti dohodě o Turówu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/turow-aktiviste-privod-vody-ministerstvo-zivotniho-prostredi.A220214_091040_domaci_pukk?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nekdo by odemkl?

    Evropu čeká velká přestavba. Budovy budou muset být bez emisí, cenám navzdory - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/prestavba-energeticky-narocne-budovy-nemovitosti-evropske-komise-emise.A220211_173711_eko-zahranicni_maz
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lauvaux a jeho spolupracovníci se zaměřili na data ze satelitu Sentinel 5P, který provozuje Evropská vesmírná agentura (ESA) v rámci programu Copernicus na monitorování znečištění ovzduší. Satelit neposkytuje dostatečně detailní obrázek zemského povrchu, aby dokázal odhalit malé úniky metanu. Na zhruba 1200 největších to ale stačilo.
    Sentinel 5P tak odhalil, že z jednotlivých míst, kde se například v Rusku, Turkmenistánu, Spojených státech nebo Íránu těží a přepravuje ropa a plyn, unikalo v letech 2019 a 2020 až 25 tun metanu za hodinu. Celkový objem vědci odhadují až na devět milionů tun za rok.
    To odpovídá zhruba desetině objemu známých emisí metanu z ropy a plynu. Nová zjištění ale mohou znamenat, že oficiální čísla jsou oproti skutečnosti až dvakrát podhodnocená. Výzkumníci navíc museli některé lokality zcela vynechat. Z ropných polí v americkém Texasu nebo z některých míst v Kanadě a Číně uniká plynu tolik, že ho nešlo přesně změřit.

    Vědci zjistili, že metanu přibývá nebezpečně rychle - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vedci-zjistili-ze-metanu-pribyva-nebezpecne-rychle/r~deec2fc8898311eca0d8ac1f6b220ee8/

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rodger Savory

    No Farmers
    No food
    No future

    This is wrong.

    Farmers are the cause of no food and no future. Have been for 250,000 years turning 2/3 of our planet into foodless deserts.

    So let's have language affect thought and thought affect behavior.

    NO REGENERATIVE HOLISTIC FARMERS
    NO BIODIVERSITY OF FOOD
    NO FUTURE POPULATIONS TO BE FED.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Horské ledovce zadržují o pětinu méně vody, než se myslelo. Závisí na tom stovky milionů lidí | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/horske-ledovce-zadrzuji-o-petinu-mene-vody-nez-se-myslelo-zavisi-na-tom-stovky-8679432
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Glacier Trust - Great Adaptations
    http://theglaciertrust.org/great-adaptations

    Across twelve captivating and beautifully illustrated chapters, Morgan Phillips recounts stories of adaptation from the air-conditioned pavements of Doha and the feral camels of Australia, to the ‘cool rooms’ of Paris and the ‘fog catchers’ of Morocco.

    Great Adaptations examines how adaptation is framed, unpicks the contested notion of Deep Adaptation, explores the potential of Transformative Adaptation, and questions the legitimacy of the ‘reassuring stories’ that still dominate mainstream climate discourse.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS:
    COP26 has failed us: there are no meaningful commitments to halt fossil fuel production, our future now a reckless gamble on the unproven unicorns of carbon capture and storage. “Carry on emitting now and at some magical future date huge carbon sucking technology will solve the problem”. Carbon is killing us, global emissions are still rising. Our Government is betraying us, they value oil more than they value our bodies, our lives.
    ...
    Phase 1: Groups will block the oil networks to demand that the government Just Stop Oil. Groups will block oil refineries and adjacent roads and motorways.
    Phase 2: High stakes resistance against oil.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20220212-205732
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Population collapse of habitat-forming species in the Mediterranean: a long-term study of gorgonian populations affected by recurrent marine heatwaves
    https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.2384

    understanding the resilience of temperate reefs to climate change requires exploring the recovery capacity of their habitat-forming species from recurrent marine heatwaves (MHWs). Here, we show that, in a Mediterranean highly enforced marine protected area established more than 40 years ago, habitat-forming octocoral populations that were first affected by a severe MHW in 2003 have not recovered after 15 years. Contrarily, they have followed collapse trajectories that have brought them to the brink of local ecological extinction.

    20220212-205619
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Just Stop Oil - Civil Resistance 2022 - Action Network
    https://actionnetwork.org/forms/civil-resistance-2022

    Just Stop Oil needs 1000 people to take action with us this spring. In the meantime, please speak to people you know who might make this commitment themselves and invite them to the weekly Sunday zooms (see below). Thank you.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam