• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: je v tom textu jakoby velkej skok od mistnich CZ/EU podminek, kde je [dobove, sociopoliticky] 'realna' nejaka cesta... a tu lze kritizovat za to, ze neni dostatecne solidarni [s jinymi regiony], tj. nakonec ze neni dostatecne 'planetarni'... otazka je, jaky varianty jsou na stole, ve smyslu, ze se pro ne opravdu dokaze schrastit alespon nejaka podpora. za par let situace mzue byt zas jina... jaka je schudna cesta pro region, kterej uz je za civilizacnim vrcholem, nema vyhled na dalsi extra rust... a jak jit cestou, ktera aspon neuzavira cestu, i kdyz treba zatim nelze jit tam kam by bylo treba.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: komunismus je historickej vyraz, analyticky bych rekl, ze existujou nejaky dopocitatelny, dobove specificky urovne energeticko-materialovy spotreby, ktery ekosystem a materialni zdroje planety mohou podporit dlouhodobe... spis planetarni standard.

    nerealna ja predstava, ze koncept se rychle zrealizuje... toho je schopnejch malo lidi/skupin, ktery zrovna maj nebo jsou v miste s velkou kapacitou pro zmenu.

    solidarita je dobrej apel, me se zda, ze situace na toto bude prilis vyhrocena, v dusledku toho, ze cas, kdy strategie solidarity byla mozna, bude pryc. viz TADEAS ... cili jak to ten nas druh zvladne, jak vypada solidarita v tak uzkem miste, o tom nemam dobrou predstavu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ty ten "komunismus" (mas lepsi slovo?) asi chapes jako nutny vyusteni ktery prijde v te postapokalypse

    slacalek mluvi o tom, jakej by mel byt Green Deal, kterej by zpomaloval rozpad klimatu. ted hned. a v tom mi "komunismus" prijde jako desne utopicka idea, to muzeme uvazovat treba reseni ze by kazdej druhej doborovolne spachal sebevrazdu a tim ulehcil ekosystemu (vymýšlím něco co je taky naprosto pro lidi nepřijatelný)

    proc bych mel z moji nadspotreby platit zivotni standard rychle se rozvijejici africe a asii. odporuje to podle tomu zakladnimu evolucnimu nastaveni (protezovat svou rodinu, nebo to, s cim se identifikuju). z ceho by povstala armada, ktera by to prosazovala.

    nejaky zkusenosti s tim masivnim prerozdelovanim jsou z toho socialistickyho experimentu, tam to vedlo na velkou demotivaci ohledne inovace (proc se snazit)

    --

    ve variante post-apo, kdy nejakej region povstava a z nutnosti fungovat zastropuje spotrebu resp. jede srovnanej zivotni standard obyvatel, to chapu. tam budou lidi radi ze jsou radi a kdyz jim nekdo slibi ze jejich decko prezije, tak se asi dobrovolne podridi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jen tu snadnost formulace porovnavam se snadnosti provedeni. koncept, prototyp, seriova vyroba - jiny svety.

    pro me ta cesta pres uvazovani nejakyho planetarniho zivotniho standardu urcite vede... a muze se to ukazat vhodny pro 'seriovou vyrobu' po projiti nejakejma uzkejma mistama - nedostatek materialovej, energetickej, celkova systemova nestabilita - pak se budou selektovat rekneme kandidatsky reseni urcitejch problematik, akorat musej bejt pripraveny a ozkouseny alespon v nejakejch meritkach, a to strasne trva a je to zas rozpracovanejsi nez faze konceptu. tzn. otazky, jak vypada 'bydleni planetarniho', jak vypada regenerativni management [vzdy regionalniho] ekosystemu? jak vypada civilizace na zpusob 'cirkularni eko/logistiky'? ... atp.

    ... misto toho keruje do elektroaut, ktery alespon muzou fungovat na lokalne nebo reigonalne produkovanou energii, narozdil od fosilu... nic o tom, ze se brutalne redukuje pocet nutnejch komponent, ze tesla jede filosofii developmentu zalozenou na smerovani k jednomu nebo par maximalne zjednodusenejm modelum, ze se dokaze tim padem daleko lip prizpusobovat realite dodavek materialu... atp. coz je nutne myslet [koncept] a taky je nutny ocetit realitu ty 'seriovy vyroby' ... mysleni je 'drahy', ale teprv ta realita to overuje, a to je jeste daleko drazsi, ve smyslu, ze je to investice, skin in the game .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: fajn ze ti to prijde snadny, mne ne

    ma tam v jednom miste zarodek, ze se uvazuje co je teda ta zivotni uroven kterou by meli mit vsichni lidi a od toho by se to odpichlo (zajistovani a naopak omezovani nadspotreby lidi zijicich v luxusu) (tak jsem to pochopila a nechce se mi dohledavat presne). Coz proste presne vede na tu asociaci s komunismem a je nepruchozi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: TUHO

    Klaus, Klaus, Křetínský, Fiala, Michalik, Slačálek.

    neni to spatny shrnuti veci. pro me otazka, jestli slacalek-ideolog ma predstavu o mire komplexity, se kterou je nutny se vyrovnavat, kdyz dojde na organizaci. me prijde, ze to neni tak, ze "Formulovat alternativu k těmto strategiím není snadné" - naopak, to je snad to nejsnadnejsi v tom procesu hledani cesty... vzdyt uz to bylo zformulovano tolikrat. jenze pak prichazi nesnadny kroky a potykani se s dlouhodbou institucionalni dynamikou sociopolitickou a energeticko-ekosystemovou. umeni mozneho, vs. umeni myslitelneho...

    co se tyce formulovani te vize - kde tedy je? 'solidarita' je jeden partikularni koncept - hraje tak dulezitou roli v planetarnim usporadani? jaky jsou dusledky solidarity pro konretni energeticko-materialovy problemy a problemy infrastruktur, pro ekosystemy a jejich regeneraci? ma to dostatecnej mobilizacni potencial?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Green deal v ČR: Klaus, Klaus, Křetínský, Fiala, Michalik.

    Řešení na navrhuje kromě tedy apelu na solidaritu

    Esej Ondřeje Slačálka: Visegrád ve žluté vestě - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/esej-ondreje-slacalka-visegrad-ve-zlute-veste-40385340
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Carl Sagan testifying before Congress in 1985 on climate change
    https://youtube.com/watch?v=Wp-WiNXH6hI
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Moc nám to nepomůže. Firmy kritizují návrh ministra průmyslu na kompenzace vysokých cen energií | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67035150-socialni-tarify-chudsim-rodinam-uvery-se-statni-zarukou-vlada-predstavila-plan-v-boji-proti-drahym-energiim

    Větší firmy s energeticky náročným provozem by podle Síkely mohla vláda podpořit tak, že by jim uhradila náklady na emisní povolenky. „Definitivně jsme se nerozhodli,“ říká ale Síkela. „Jednalo by se zhruba o pětatřicet větších subjektů z oblasti ocelářství, kožedělného průmyslu, chemie a tak dále,“ upřesnil.

    ...

    Jiný návrh má Svaz průmyslu a dopravy. „Jediné rychlé, efektivní a Evropskou komisí schválené řešení, které by českým průmyslovým firmám opravdu pomohlo, je kompenzace nepřímých nákladů pro nejvíce postižené firmy,“ zdůrazňuje viceprezident svazu Radek Špicar s tím, že toto řešení využívá řada evropských států. Již dříve uvedl, že se část peněz za emisní povolenky v rámci tohoto mechanismu přesměrovává zpět firmám jako kompenzace za drahé energie.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rahmstorf

    Recent Insights on the Gulf Stream System
    https://youtu.be/jUfAjOaKqQk


    The Gulf Stream System, also known as the Atlantic Meridional Overturning Circulation or AMOC, has a well-known tipping point beyond which it will break down. Are we approaching this tipping point due to global warming, and how far away are we?

    Here is Prof. Rahmstorf's presentation to the webinar "OCEAN: Tipping Elements, Irreversibility, and Abrupt Change" by the World Climate Research Program, the Earth Commission and the AIMES project in February 2022.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN:

    Preventing existing natural carbon reservoirs—forests, grasslands, peatlands, marshes, mangroves, and sea grasses—from being degraded is an obvious priority for climate policy.113 Gene-edited solutions could help. The technical complexity and uncertainties in understanding and measurement make it impossible to venture a rigorous estimate of GHG reduction potential in this area.114 But there are countless ways in which gene editing might be used to enhance the survivability of species facing disease, or competition with invasive species that threaten ecosystems, that are important carbon sinks.115


    -- -- --
    To se pouze opakuji. Tvrdim ze GMO budeme potrebovat uz jen k zalatani tech ekosystemovych rozpadu, k udrzeni vubec nejakeho adaptacniho smeru. A nastoupi se do toho co? Pozde. Stejne jako se zaclo pozde dekarbonizovat (resp. porad jeste prakticky nesnizujem jako lidstvo, jeste se ani nezaclo), stejne tak zacneme pozde delat planetarni ekologii. A ta bude mit ve sve exekutivni vybave geoengineering a GMO.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Jeste k topiku.

    Gene Editing for the Climate: Biological Solutions for Curbing Greenhouse Emissions
    https://www2.itif.org/2020-gene-edited-climate-solutions.pdf

    Recent advances in gene editing offer promising opportunities to mitigate emissions from agriculture and other sectors, and to capture carbon from the atmosphere. Governments should accelerate the development and deployment of these solutions.

    -- -- --
    Necetl jsem to zatim cele. Ale jak to tak zatim ctu tak bych to lepe nenapsal.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Souhlasim. Tovarna na rasy jde udelat rychle.

    Koukam ze ty rasy reportuji opravdu optimisticky:

    P.E.I. farmer assists in near-eradication of methane from cow farts | CBC News
    https://www.cbc.ca/news/canada/prince-edward-island/pei-cow-farting-1.3856202
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: dik.

    zmena ty genetiky asi lze, ale je to monimalne beh na dlouhou trat, oproti tomu mi prijde, ze "tovarny na rasy" jsou teda dostupnejsi a rychlejsi reseni, uvidime, jak se jim povede rozjet ted nejaka ta svedska, hned objednam ,)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS:

    Ted rychle nemam ty experimenty z let cca 2012+. Dodam.

    GM could help cut livestock methane emissions, say scientists | GM | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/28/gm-could-help-cut-livestock-methane-emissions-say-scientists

    Prakticky research na US Davis:
    Gene-editing cows could cut greenhouse gas emissions from their farts and belches, study suggests | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/cows-cattle-gene-editing-climate-change-crisis-methane-emissions-b863386.html

    Na US Davis se tomu venuji zevrubneji:

    Methane, Cows, and Climate Change: California Dairy's Path to Climate Neutrality | CLEAR Center
    https://clear.ucdavis.edu/news/methane-cows-and-climate-change-california-dairys-path-climate-neutrality

    Methane has been the Achille’s heel for cattle emissions, but it may be part of a climate solution | CLEAR Center
    https://clear.ucdavis.edu/news/methane-has-been-achilles-heel-cattle-emissions-it-may-be-part-climate-solution

    moto:
    "Rethinking Methane
    Methane has been the Achille’s heel for cattle emissions, but it may be part of a climate solution
    "

    pozn.:
    Ty soucasne implementace co se testuji (ruzne pristupy, kombinace GMO a strava, nebo jen GMO) vykazuji dle experimentu od 50% redukce methanu do uplne temer uplne cut off. Tam jde take o ten detail "z traviciho procesu". Dalsi methan muze vznikat na pastvine, resp. v celem ekosystemu pastvina, ekosystemove prislusenstvi, kravy, technologie kolem i jinak.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: link?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: To se da udelat i jinak a elegantneji. Vim minimalne o 2 GMO pristupech kdy by skot pri zelene i suche pastve aneby vykrmu silazni kukurici neprodukoval prakticky zadny emise methanu v ramci traviciho procesu. Je to hotovy tak 10 let. Kde jsou zeleni aktiviste?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Přidávání řas do žrádla skotu pomůže zmírnit skleníkový efekt - PŘÍRODA.cz
    https://www.priroda.cz/clanek/pridavani-ras-do-zradla-skotu-pomuze-zmirnit-sklenikovy-efekt/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    An integrative bio-physical approach to determine the greenhouse gas emissions and carbon sinks of a cow and her offspring in a beef cattle operation: A system dynamics approach - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X21002390

    The cumulative net emissions vary between 19tCO2e (a net source) and -12.6tCO2e (a net sink) per ton of meat produced.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam