• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #biotech #ccs

    How a soil microbe could rev up artificial photosynthesis -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429185744.htm

    But the carbon fixing champs are not plants, but soil bacteria. Some bacterial enzymes carry out a key step in carbon fixation 20 times faster than plant enzymes do, and figuring out how they do this could help scientists develop forms of artificial photosynthesis to convert the greenhouse gas into fuels, fertilizers, antibiotics and other products

    ...

    When both glue and twist are present, the carbon-fixing reaction goes 100 times faster than without them.
    ...

    We aren't trying to make a carbon copy of photosynthesis," Erb explained. "We want to design a process that's much more efficient by using our understanding of engineering to rebuild the concepts of nature. This 'photosynthesis 2.0' could take place in living or synthetic systems such as artificial chloroplasts -- droplets of water suspended in oil."
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: prosimte trosku posun tu uroven trosku hore, idealne s nejakym informacnim presahem. chapu, ze vsichni jsme unaveny a frustrovany, ale od toho jsou tu jiny kluby…
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: studia ti hlavne pomuzou prestat nebo aspon omezit sirit polopravdy ci primo lzi .. s trochou sebereflexe
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Btw.Doufám, že tam přijeli elektrickou MHD. Nemohu nevzpomenout na nějakou eko demonstraci v devadesátkách v Rakousku, kdy na ni naprostá většina aktivistů přijela autem po jednom na auto.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Klimatičtí aktivisté zamořují úmyslně a zbytečně zplodinami Mnichov. To nevymyslíš. Doufám, že dostali alespoň pokutu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    renewable cowboys, postavime deset vetrniku, ne za tri ani pet let, ale jednou jo!

    V Česku postavíme desítky megawattů větrníků, říká Kalina z ČEZ | E15.cz
    https://www.e15.cz/rozhovory/vetrniky-postavime-i-v-cesku-verime-si-na-nizsi-desitky-megawattu-rika-clen-vedeni-cez-1389511
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Brzy si uzijem i my, neboj.

    Odborníci doufali, že extrémně suché roky 2015-2019 budou jen krátkodobým výkyvem. Jak ale řekl v Rozstřelu Miroslav Trnka, vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, opak bude zřejmě pravdou. A neplatí to jen o České republice. Extrémní výkyvy počasí zažívá celá Evropa. Extrémní sucho se vrací, vody je málo v řekách i v půdě, varuje bioklimatolog
    Podle evropské služby Copernicus bylo loňské léto v Evropě nejteplejší od začátku měření. Suché období čeká podle bioklimatologa Trnky i Česko. Copernicus monitoruje stav klimatu a ve své zprávě uvedl, že loni byly teploty v celé Evropě o jeden stupeň Celsia vyšší než průměr. „Možná si vaši čtenáři a diváci vzpomenou na mimořádné požáry a extrémně vysoké teploty v Itálii a Španělsku a tato teplotní bublina zasáhla i část severní Afriky,“ popisuje rok 2021 profesor Trnka.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/miroslav-trnka-intersucho-rozstrel-klima-malo-vody.A220429_100313_domaci_vov
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: ta situace nam poskytuje moznost se neco naucit. nemame se naucit nestavet domy v pousti, ale zamerit se na to, jaky ma dusledek jisty management ekoayatemu, neobnovitelnych vodnich zdroju a nejsireji management civilizacnich procesu vedouci k destabilizaci klimatu, coz s tim samozrejme souvisi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Germany oil pipeline sabotaged by furious climate activists in nightmare for Olaf Scholz | World | News | Express.co.uk
    https://www.express.co.uk/news/world/1601850/Germany-oil-gas-pipeline-latest-protest-climate-activists-fossil-fuel-deep-sea-Olaf-Scholz

    GERMAN climate protesters turned off crude oil pipelines at five locations, demanding Olaf Scholz's government looks for other ways to reduce the country's controversial dependency on Russian gas.

    https://twitter.com/AufstandLastGen?s=09
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    München: Klimaaktivisten besetzen Eingang der Munich Re - München - SZ.de
    https://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-extinction-rebellion-munich-re-1.5574621

    FB-IMG-1651227223772
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Ok, moje studia pomůžou těm lidem zvrátit vládní omezení vody.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    @climategeorge:
    “Ironically, one of the best proofs that information does not change people attitudes is that science communicators continue to ignore the extensive research evidence that shows that information does not change people’s attitudes.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A planetary boundary for green water | Nature Reviews Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43017-022-00287-8

    Green water — terrestrial precipitation, evaporation and soil moisture — is fundamental to Earth system dynamics and is now extensively perturbed by human pressures at continental to planetary scales. However, green water lacks explicit consideration in the existing planetary boundaries framework that demarcates a global safe operating space for humanity. In this Perspective, we propose a green water planetary boundary and estimate its current status. The green water planetary boundary can be represented by the percentage of ice-free land area on which root-zone soil moisture deviates from Holocene variability for any month of the year. Provisional estimates of departures from Holocene-like conditions, alongside evidence of widespread deterioration in Earth system functioning, indicate that the green water planetary boundary is already transgressed. Moving forward, research needs to address and account for the role of root-zone soil moisture for Earth system resilience in view of ecohydrological, hydroclimatic and sociohydrological interactions.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GLOBETROTTER: Jako ne.
    Kazdopadne Kalifornii by pomohlo dodelat uz tu odsolovacku a pak ten system na snizeni odparu v nadrzich. Oboje velmi levne v porovnani s problemy ktere to resi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: study more
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Ať si to užijou. Významná část Kalifornie leží v poušti. Nechat si tam stavět domy je ekosebevražda. To nemá nic společného s klimatickou změnou. Stačí sednout do letadla z Phoenixu do LA a čumět z okna.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    As climate-change-fueled drought worsens, California issues water restrictions for millions of residents
    https://news.yahoo.com/climate-change-california-drought-water-restrictions-184414579.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:


    Aktivisté sčítají ztráty a debatují, jak moc být radikální… Klima hnutí v nenormálních časech
    https://denikn.cz/866938/silna-konkurence-jinych-temat-pokles-zajmu-neshody-frakci-klima-hnuti-v-nenormalnich-casech/?cst=6ba099c2963f19e7fe63e9c07c73a9bd1e70f0f3
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO:

    Uhelné elektrárny stojí za značnou částí emisí způsobujících oteplování a v posledních letech mají problém získat peníze – odklánějí se od nich investoři i pojišťovny. S tímto problémem se potýká také český polostátní energetický koncern ČEZ, kterému vypověděla smlouvy řada pojišťoven. Přidal se proto k organizaci, kterou si založily fosilní firmy kvůli pojištění samy.

    Na trable společnosti ČEZ s pojišťováním fosilních zdrojů upozornil v polovině dubna Deník N. Pojišťovny, které doposud uhelné elektrárny finančně kryly, se od těchto paliv hromadně odklánějí.

    Výjimkou byla pojišťovna Kooperativa ze skupiny Vienna Insurance Group. Jelikož se ČEZ dostal do úzkých, když se mu na několik měsíců nepodařilo najít někoho, kdo pojistí severomoravskou černouhelnou elektrárnu Dětmarovice, Kooperativa ji v tichosti pojistila i pro letošní leden, ačkoliv slibovala, že už s uhelným byznysem od roku 2022 nechce mít nic společného.

    Od února se nicméně ČEZ musel na klasické pojišťovny přestat spoléhat, protože mu vypršely i narychlo domluvené smlouvy. Hledal tedy jiné cesty. Jak již dříve potvrdili zástupci elektrárenského gigantu, firma nyní svá uhelná aktiva pojišťuje pomocí takzvaného kaptivního pojištění.

    To znamená, že sdružení firem zakládají účelové pojišťovací ústavy, které své služby nabízejí jednotlivým členům.

    Kromě Vienna Insurance Group měl ČEZ pojištění také u dalších významných domů, například Generali nebo Allianz, které spolupráci ke konci loňského roku rovněž ukončily. O tom, kdo ČEZ kaptivní pojištění poskytuje, ale společnost mlčela. „Nechceme to sdělovat, není to v našem zájmu,“ odpověděl minulý týden na přímý dotaz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

    Deník N nyní zjistil, že se společnost stala součástí uskupení zvaného OIL – Oil Insurance Limited. Vyplývá to z jeho webu i z informací na odborných serverech. Jak informuje pojišťovací broker Alesco, ČEZ se stal součástí OIL na začátku letošního roku. Tedy v době, kdy musel kvapně řešit problémy s vypovězenými smlouvami od tradičních pojišťoven.

    Ano, u této organizace máme zajištěna naše uhelná aktiva v České republice,“ potvrdil vše po dotazu Deníku N mluvčí Kříž bez uvedení dalších detailů.

    Pojištění je pro takové projekty klíčové, bez něj energetické společnosti nedosáhnou na financování, což může komplikovat investice. Klesající nabídka pojištění na trhu nicméně zvyšuje jeho cenu, podle některých odhadů až o čtyřicet procent.

    „Jde o to, že společnosti, které mohou mít problém sehnat pojištění kvůli svému rizikovému profilu nebo rizikovému profilu činností, vytvořily vzájemné pojišťovny, tedy každá z nich platí a z těchto peněz vytváří fond pojištění pro své členy. Právě proto, že je běžné pojišťovny nepojistí,“ vysvětluje Lindsay Keenan, koordinátor organizace Insure Our Future, která poukazuje na pojišťování fosilních zdrojů. „Je to pro ně zoufalá poslední možnost,“ dodává Keenan.

    „Daniel Beneš loni vyhlašoval, že se ČEZ chce stát respektovanou firmou, která splňuje přísné ESG (environmentální a sociální) parametry. Ve skutečnosti se ale pojišťováním u podivné organizace, která se trochu výsměšně jmenuje OIL, dostal do společnosti nejšpinavějších světových korporací, které zoufale bojují o přežití svého fosilního byznysu,“ komentuje situaci Radek Kubala, výzkumník z platformy Re-set, která se zaměřuje na přechod společnosti k ekonomice bez uhlí.

    ČEZ v ropné společnosti
    Součástí OIL je velká část významných energetických korporací, z Evropy to je například francouzská EDF, chemička BASF nebo petrolejářské koncerny MOL, OMV a Repsol. Největší členskou základnu má společnost ve Spojených státech, kde je členem například Chevron. Celkem má organizace přes šest desítek členů a pojišťuje aktiva v hodnotě přes tři biliony dolarů (67,2 bilionu korun). Samotná společnost OIL sídlí na Bermudských ostrovech.

    OIL neupřesňuje, zda se na aktivitách podílí ještě nějaké další zajišťovny (což jsou v podstatě pojišťovny pro pojišťovny). Jak totiž na svých stránkách uvádí, zajišťovna poskytuje pouze „základní pojišťovací kapacitu“ (takzvaná cornerstone capacity).

    Deník N oslovil další významné zajišťovací společnosti, ty však spolupráci s OIL nebo ČEZ odmítly komentovat. „Omlouváme se, ale nemůžeme se vyjadřovat ke konkrétním projektům,“ uvedl mluvčí pojišťovny Munich Re Stefan Straub. Dodal, že firma přestala pojišťovat novou uhelnou infrastrukturu, od černouhelných projektů nicméně odstoupí až v roce 2040.

    Konkrétní případy nechtěla komentovat ani mluvčí zajišťovny SCOR Alixane Daugerová. Odkázala pouze na informaci, podle které společnost také přestala pojišťovat nové uhelné zdroje energie.

    Jak se však ukazuje, firmy jako OIL neslouží pouze k zajištění potřebného pojištění uhelného byznysu, ale i k tomu, že do něj peníze vrací zpátky. Zisk OIL z pojišťovacích služeb (takzvaný underwriting profit) v loňském roce dosáhl 266 milionů dolarů (6,2 miliardy korun), celkový zisk se zahrnutím investic vystoupal na 667,5 milionu dolarů (15 miliard korun). Z této částky zajišťovna svým členům vyplatila na dividendách 350 milionů dolarů (7,9 miliardy korun).

    Řada světových pojišťoven peníze investovala zpět do uhelného byznysu, jak upozornili ekologičtí aktivisté z organizace Insure Our Future. Například americké pojišťovny do fosilních paliv vložily 582 miliard dolarů, z toho šestinu právě do uhlí.

    Návrat k uhlí
    ČEZ má v Česku šest uhelných elektráren (provozuje rovněž uhelnou teplárnu Trmice). Patří mezi ně i elektrárna Prunéřov na severu Čech, která je tuzemským největším uhelným zdrojem.

    Nového pojišťovatele uhelných elektráren musel polostátní podnik hledat v době, kdy se kvůli válce na Ukrajině mění debata o fosilních palivech. Obavy z nedostatečných energetických zdrojů a rostoucích cen energií totiž drží při životě právě uhelné zdroje. Česká vláda dokonce rozhodla o tom, že těžba černého uhlí na Ostravsku bude pokračovat – skončit přitom měla letos v létě.

    Česko z Ruska odebíralo jen minimum uhlí, sedmadvacítka z něj však jako celek dovážela více než polovinu uhlí. Déle v provozu zůstanou uhelné elektrárny například v Nizozemsku, kde ale stále platí finální datum odklonu v roce 2030.

    Plány na zavření uhelných elektráren zatím odložila také Bosna a Hercegovina, jediný exportér elektřiny na Balkáně, který chce s pomocí fosilních zdrojů bojovat proti prudkému růstu cen energií. Další země v regionu nyní přemýšlejí také o navýšení těžby uhlí, o které nyní bude v Evropě větší zájem.

    Pozdější uzavírání uhelných zdrojů připustil místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. „Platí, že plyn má být přechodným palivem mezi uhlím a obnovitelnými zdroji. Teď ale třeba o trochu déle pojedou uhelné elektrárny a plynu se uvede do provozu méně,“ řekl na začátku dubna serveru Seznam Zprávy. ČEZ v posledních letech některé své uhelné zdroje uzavřel, na přelomu roku ale naopak požádal o prodloužení emisní výjimky pro Prunéřov II.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam