• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Uz mi to asi docvaklo :) klasicke (nemoderni) obnovitelne zdroje jsou drevo, zvirata (pluhy, studny s konma), vodni a vetrne mlyny (na mouku) a moderni oze jsou elektrarny :D ale jinak je to dost pitomy deleni z pohledu dnesniho sveta a trendu v energetice :) (muj nazor)

    Uz jen proto ze lidstvo v roce 1900 spotrebovavalo radove min energie nez ted. Ten nastup ropy byl sileny
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pripustme na chvili ze hydro je moderni oze. Jake elektrarny existovaly 1860-1910?
    Uhli a hydro. Pak teprv se zacala pouzivat ropa (benzin, nafta) a po WW2 plyn.

    Od 2000 vitr a 2005 FV.

    Takze jeden z prvnich zdroju a dva posledni udroje jsou oba modern. Co je pak nemodern?

    A dale - to by bylo tech 5% dosazeno uz v prvni pulce 20. stoleti, ne?

    Trosku jsem ty odkazy prostudoval a uznavam ze konsenzus je ze vodni elektrarny jsou moderni. Ale v tom pripade musim prehodnotit svoje vlastni chapani slova “moderni” :D

    Omlouvam se :)

    PS nic to nemeni na tom ze jadro neni odpoved a uz nikdy se nedostane na svuj vrchol z roku 1996 (myslim) kdy pokryvalo 17,6% elektriny
    The rise and fall of nuclear power, in 6 charts - Vox
    https://www.vox.com/2014/8/1/5958943/nuclear-power-rise-fall-six-charts
    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: no IEA ma hydro na strance s modernima oze, takze se te ptam znovu, jak se to podle tebe rozdeluje nebo z ceho vychazis?

    to ze tam gates porovnava wind+solar vs nuclear neznamena ze hydro neni moderni oze
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JIMIQ: no vidíš, v tom odkazu, kde jsi mi to vygogloval ty hydroelektrárny máš (jako modern renewables)
    ad "Hydro neni moderni protoze vodni elektrarny se buduji od roku 1895"
    Ok, jasný, i 100vědců se může mýlit, argument beru. Dál se o té knize přít nehodlám, vážím si svého času. Nekuouj si ji, já ti to schvaluji. Já ji měl z knihovny ,-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SCHWEPZ: takze rikas ze vodni elektrarny jsou moderni OZE? A co jsou potom ty ne-moderni oze?

    To ze tu knihu overovalo X profesoru a docentu vesmes nic neznamena. Jde o to odkud berou tvrda data, jak stara ta data jsou ale HLAVNE jak ta data interpretuji. A i padesat profesoru se muze mylit, proto “argument autoritou” je diskusni fail :)

    A ano, i ja se muzu mylit (jak blahosklonne :D ), ale napis mi dukazy :)

    Let Me Google That
    https://letmegooglethat.com/?q=modern+renewables

    PS nemel by definici pojmu “modern renewables” poskytnout Gates kdyz to ma ve sve knize? (Kterou overovali desitky profesoru) proc za nej musim spinavou praci delat ja? :D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JIMIQ: znáš tu o tom psovi a holi, jak si nachází tu hůl na psa? Tu knihu mu kontrolovalo několik akademiků z oboru - a četlo X dalších Dr. a Prof. - a pak přijde DŽIM, stačí mu pár minut a je hotový :) Nechceš kandidovat na prezidenta Země?
    (ta kniha není Bible, ani kompletní návod na Svět, jde o relativně dobré shrnutí aktuálního vědeckého poznání pro laiky s IQ nad mediánem)

    Ad Prof. Smil - on se proslavil prací s daty, proto je PER2: PER2: dotaz relevantní. Dostal nespočet mezinárodních ocenění za práci s daty, je konzultant pro několik mezinárodních institucí, některé periodika ho řadí mezi 100 myslitelů světa - a pak přijde DŽIM a je hotovej.

    Ad výroba cementu a stvabenictví - to je celkem seriozní zdroj emisí. A oblast stavebcnictví expanduje. V Číněspotřebovali ZA TŘI ROKY tolik tun betonu, co v USA ZA CELÁ STOLETÍ (a viděl si ta města plná mrakodprapů, že jo). Nastuduj si to. Zcela relevnantní téma. "Kecá nědo o cementu" není žádný argument, jen ilustruje tvou předpojatost a rigidní přístup.

    PS. ano, s hydro-energii se pracuje už dlouho - třeba hamry, buchary, nebo primitvní hydro-elektrárny mnohem později. Ale jistě uznáš, že došlo k tech-posunu. Kde je nějaká čára co je moderní? V tvé hlavě (já jsem si myslel, že). Větrníky tu máme taky dlouho, převod mechanické energie - třeba v Holandku, že. Akorát to nedělalo přímo elektřinu.

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jaka data? Ze vitr plus slunce 2021 vyrobily stejne jako jadro?

    Hydro neni moderni protoze vodni elektrarny se buduji od roku 1895 nebo tak nejak. Snad obecne se za moderni obnovitelne zdroje povazujou vetrne elektrarny a fotovoltaika, nebo ne? To je axiom jako 1+1=2

    No dal tu knizku uz cist nechci, keca tam pak o cementu a oceli, dal jaou elektro auta/nakladaky/busy, topeni, klimatizace. Lituju kohokoliv co za tu knihu platil penize


    JIMIQ: a tohle jsem myslel tak ze kdyz nam tihle energoboomeri dokurvi energetiku (jadro tralala), tak oni s tim pruserem nebudou muset zit
    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: ja pockam az dodas ty data
    btw kdyz hydro neni moderni, proc solary a vetrniky jsou moderni? jak se to rozlisuje, dik
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2021 - vitr plus slunce = 10% elektriny (to je modern oze)
    Voda 16-17%
    Jadro 10%

    Takze 2015 nemohly modern oze davat 5% celkove energie. Tam se dostanou nekdy 2026 (20-21% elektriny ~ 5% celkove energie) a tehdy zacne pro ne ten graf
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: hydro neni modern, a nevychazim ja, ale pan Gates resp Smil

    Dalsi nesmysl, jadro v roce 2021 vygenerovalo zhruba stejne elektriny jako vitr plus slunce a voda daleko vic. Ale jeho narativ je jasne dany…

    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: co si predstavujes pod "moderni" oze? z jakych dat vychazis(odkaz/y)?
    aneb hydropower, am i joke to you?

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tal jsem si ten zazrak ukradl a skimmuju pres to a hned jsem narazil na nesmysl (a je shodou okolnosti puvodne od Smila :D )

    2015 moderni oze nemely 5% podil na celkove energii protoze teprv 2021 dosahly 10% podil na elektrine a elektrina je jen kolem 20-25% celkove energie

    A myslim si (a snad nejsem sam) ze ten rapidni exponencialni rust modernich Oze bude rychlejsi nez nastup uhli nebo ropy

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JIMIQ: to je extrémně debilní "argument", případně dotaz.
    JIMIQ: Gates, ani Smil, ani nikdo další netvrdí, že se celá problematika bude řešit jen jadernými reaktory. Je to jeden střípek z mozaiky. Kdybys tu Gatesovu knihu četl, tak uvidíš, že to má komplexně promyšlené a "evidence based". Rozprostírá úvahu o několika sektorech ekonomika a oblastech lidské činnosti, v každé z nich navrhuje nějaké změny, posuny, od daňového zatížení, přes tech-inovace, až po změnu životního stylo v tom-onom ohledu.

    V tom zkratkovitém příspěvku vidím jádro sdělení v "Uhelky predelane na plynovky muzou klidne 2048 nainstalovat carbon capture". Pokud toto je cesta, proč to neprosazuje více odborníků? Nebo máš patent na omnisofii?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PS: Smilovi je 79 a Gatesovi 66, proc se tihle lidi tak strasne angazuji v tom co bude v roce 2050? :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SCHWEPZ: lol :D kdyz by se ted zacalo stavet tech 5000 jadernych reaktoru co na dekarbonitaci potrebujeme tak by se to jako do 2050 stihlo, jo? :D Gates je od doby co posloucha Smila dost zblbnutej

    Uhelky predelane na plynovky muzou klidne 2048 nainstalovat carbon capture… vysledkem jsou nizke kapitalove vydaje, nizke emise (pojedou 20% v roku tops a s cc nulove emise), nizke provozni naklady…
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #organicCCS

    :: OSEL.CZ :: - Brilliant Planet vyvíjejí levnou gigatunovou technologii ukládání uhlíku
    https://www.osel.cz/12293-brilliant-planet-vyvijeji-levnou-gigatunovou-technologii-ukladani-uhliku.html

    Vodní květy, čili masivně přemnožené sinice, případně řasy, má jen málokdo rád. Bývají nepříjemné až nebezpečné, především kvůli spoustě toxických látek. Brilliant Planet se ale rozhodli využít služeb vodního květu a využít ho pro levné ukládání uhlíku, které bude možné provádět v měřítku miliard tun ročně, s minimálními nároky na energii. Kromě svižně rostoucího vodního květu k tomu postačuje levná pustina u pobřeží, kde se k ukládání uhlíku jako další zajímavý bonus přidává i snižování kyselosti použité mořské vody.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    „Jakákoliv elektrárna postavená do roku 2030 bude v provozu i v roce 2050 – než se vrátí náklady na její vybudování – a plynové elektrárny pořád produkují skleníkové plyny, byť v menším množství,“ upozorňuje Gates.

    Takže s plynem se svět k úplné dekarbonizaci v roce 2050 nedostane. Splní si možná cíle roku 2030, ale vydá se cestou, která nevede k zastavení globálního oteplování se všemi důsledky o dvacet let později.

    Na rozdíl od plynu Gates podporuje jadernou energetiku jako jediný bezemisní a přitom i spolehlivý a dost vydatný zdroj energie. A dál ve své knize, která je vynikající analýzou i cestovní mapou k nulovým emisím, dodává řadu klimatických argumentů pro úplné vynechání plynu. Což teď Evropa v chvatu řeší pod brutálním tlakem Putinovy války.

    (...) Takže se v Německu budou uhelné elektrárny využívat déle, než bylo v plánu. A dokonce se znovu zprovozní některé z těch, které byly už dříve odstaveny. A začala vášnivá debata o jaderné energetice, s níž se Německo rozhodlo rozejít do konce roku 2022 po havárii v japonské Fukušimě.

    Slovenský ekonom Ivan Mikloš, který několik let radil vládám v Kyjevě, v rozhovoru pro slovenský Forbes o válce řekl: „Zajímavá je její souvislost s dekarbonizací a udržitelností životního prostředí. Na jedné straně tyto cíle ohrožuje – když je válka, máte jiné priority. Na druhou stranu může potřeba odstřihnout se od ruských fosilních paliv především v EU urychlit využívání alternativních zdrojů energií.“ To jsou slova, která by Bill Gates určitě podepsal.

    Petr Šabata: Před plynem, nejen ruským, varoval Bill Gates dávno před válkou | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/petr-sabata-pred-plynem-nejen-ruskym-varoval-bill-gates-davno-pred-valkou-8735905
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    odklon od uhli... k uhli

    Severočeské doly prodaly loni celkem 15,9 milionu tun paliva, a zaznamenaly tak meziroční nárůst prodeje o 500.000 tun. Nárůst nastal i přes nižší odbyt zákazníkům mimo Skupinu ČEZ, kde byl zaznamenán pokles požadavků některých významných odběratelů. Více uhlí naopak poptávaly elektrárny ze Skupiny ČEZ.

    Skupina ČEZ loni vyrobila meziročně o osm procent méně elektřiny
    https://oenergetice.cz/spolecnosti/skupina-cez-loni-vyrobila-mezirocne-o-osm-procent-mene-elektriny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Trochu kuriozita, a zaroven velka strata, prepravca mal dostat presne instrukcie, aby s tym nakladom nezaobchadzal ako so stratenymi kuframi

    Millions of Bees Bound for Alaska Are Rerouted and Die in Atlanta - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/04/28/us/honeybees-died-atlanta-airport-alaska.html?smid=tw-nytimes&;smtyp=cur
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “The public should be terrified by these findings, (Tierra) Curry told me. … “It has to become part of daily conversation & awareness, and it’s not right now.”

    ‘Apocalypse Papers’: Scientists Call for Paradigm Shift as Biodiversity Loss Worsens - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/todaysclimate/apocalypse-papers-scientists-call-for-paradigm-shift-as-biodiversity-loss-worsens/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam