• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #organicCCS

    :: OSEL.CZ :: - Brilliant Planet vyvíjejí levnou gigatunovou technologii ukládání uhlíku
    https://www.osel.cz/12293-brilliant-planet-vyvijeji-levnou-gigatunovou-technologii-ukladani-uhliku.html

    Vodní květy, čili masivně přemnožené sinice, případně řasy, má jen málokdo rád. Bývají nepříjemné až nebezpečné, především kvůli spoustě toxických látek. Brilliant Planet se ale rozhodli využít služeb vodního květu a využít ho pro levné ukládání uhlíku, které bude možné provádět v měřítku miliard tun ročně, s minimálními nároky na energii. Kromě svižně rostoucího vodního květu k tomu postačuje levná pustina u pobřeží, kde se k ukládání uhlíku jako další zajímavý bonus přidává i snižování kyselosti použité mořské vody.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    „Jakákoliv elektrárna postavená do roku 2030 bude v provozu i v roce 2050 – než se vrátí náklady na její vybudování – a plynové elektrárny pořád produkují skleníkové plyny, byť v menším množství,“ upozorňuje Gates.

    Takže s plynem se svět k úplné dekarbonizaci v roce 2050 nedostane. Splní si možná cíle roku 2030, ale vydá se cestou, která nevede k zastavení globálního oteplování se všemi důsledky o dvacet let později.

    Na rozdíl od plynu Gates podporuje jadernou energetiku jako jediný bezemisní a přitom i spolehlivý a dost vydatný zdroj energie. A dál ve své knize, která je vynikající analýzou i cestovní mapou k nulovým emisím, dodává řadu klimatických argumentů pro úplné vynechání plynu. Což teď Evropa v chvatu řeší pod brutálním tlakem Putinovy války.

    (...) Takže se v Německu budou uhelné elektrárny využívat déle, než bylo v plánu. A dokonce se znovu zprovozní některé z těch, které byly už dříve odstaveny. A začala vášnivá debata o jaderné energetice, s níž se Německo rozhodlo rozejít do konce roku 2022 po havárii v japonské Fukušimě.

    Slovenský ekonom Ivan Mikloš, který několik let radil vládám v Kyjevě, v rozhovoru pro slovenský Forbes o válce řekl: „Zajímavá je její souvislost s dekarbonizací a udržitelností životního prostředí. Na jedné straně tyto cíle ohrožuje – když je válka, máte jiné priority. Na druhou stranu může potřeba odstřihnout se od ruských fosilních paliv především v EU urychlit využívání alternativních zdrojů energií.“ To jsou slova, která by Bill Gates určitě podepsal.

    Petr Šabata: Před plynem, nejen ruským, varoval Bill Gates dávno před válkou | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/petr-sabata-pred-plynem-nejen-ruskym-varoval-bill-gates-davno-pred-valkou-8735905
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    odklon od uhli... k uhli

    Severočeské doly prodaly loni celkem 15,9 milionu tun paliva, a zaznamenaly tak meziroční nárůst prodeje o 500.000 tun. Nárůst nastal i přes nižší odbyt zákazníkům mimo Skupinu ČEZ, kde byl zaznamenán pokles požadavků některých významných odběratelů. Více uhlí naopak poptávaly elektrárny ze Skupiny ČEZ.

    Skupina ČEZ loni vyrobila meziročně o osm procent méně elektřiny
    https://oenergetice.cz/spolecnosti/skupina-cez-loni-vyrobila-mezirocne-o-osm-procent-mene-elektriny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Trochu kuriozita, a zaroven velka strata, prepravca mal dostat presne instrukcie, aby s tym nakladom nezaobchadzal ako so stratenymi kuframi

    Millions of Bees Bound for Alaska Are Rerouted and Die in Atlanta - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/04/28/us/honeybees-died-atlanta-airport-alaska.html?smid=tw-nytimes&;smtyp=cur
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “The public should be terrified by these findings, (Tierra) Curry told me. … “It has to become part of daily conversation & awareness, and it’s not right now.”

    ‘Apocalypse Papers’: Scientists Call for Paradigm Shift as Biodiversity Loss Worsens - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/todaysclimate/apocalypse-papers-scientists-call-for-paradigm-shift-as-biodiversity-loss-worsens/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LSimons
    https://twitter.com/LeonSimons8/status/1520813769592647680?s=19

    We are in significantly worse trouble than most people think yes.

    The rate at which the world is warming has doubled, potentially tripled in the past twenty years.

    And except some non-legally binding climate declarations, there is little sign of significant change.

    20220501-211822
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Climate Change Debate Is Long Over And There Is Nothing We Can Do
    https://youtu.be/6CXRaTnKDXA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hansen

    "We conclude that the 1.5°C target certainly will be exceeded, and the world will almost certainly blow through the 2°C ceiling." @DrJamesEHansen

    November Temperature Update and the Big Climate Short
    https://mailchi.mp/caa/november-temperature-update-and-the-big-climate-short
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: orwell approves a jako dalsi krok bych prohlasoval ze ekologicky aktivisti jsou teroristi

    sme zachraneni
    Climate change: Designers of cow face mask that neutralises emissions from belching win £50k Prince Charles prize | Climate News | Sky News
    https://news.sky.com/story/climate-change-designers-of-cow-face-mask-that-neutralises-emissions-from-belching-win-50k-prince-charles-prize-12599908
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    House of Lords votes through controversial bill that will give police unprecedented powers – campaign group reaction | Bond
    https://www.bond.org.uk/press-releases/2022/04/house-of-lords-votes-through-controversial-bill-that-will-give-police
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to jsou priklady carbon utilization/komercializace (recyklovaneho ze vzduchu, ne nove pridaneho do obehu), ale to neznamena, ze se to neda pouzit na storage

    Jestli ti po tech letech rozumim spravne, tlacis to reseni porad do jedny roviny. Ty veci, ktery vyjmenovavas, tak proste uz v tuhle chvili v nasi kulture a mnozstvi lidi potrebujeme (pripadne jejich substituty).

    - Energie je potreba (fuel je vpodstate jen uskladneni energie, plus minus ekvivalentem baterie v otevrenem systemu)
    - Hnojiva jsou treba (at uz umela, nebo nakym zpusobem extrahovana z jakyhokoliv bioodpadu, nebo pomoci regenerativniho zemedelstvi, kde si to hnojivo vytvari sama priroda)
    - antiobiotika jsou treba (k tomuhle moc substitutu aktualne nemame)

    Ten problem nelezi v tom, ze vsechno musi bejt eko, bio nebo v souladu s aktualne harmonizovanymi prirodnimi procesy (i kdyz to je samozrejme ten romanticky ideal)

    Ten problem nastava pouze pokud to delame v neadekvatnim mnozstvi a narusujeme tak chod prirozeneho systemu, ktery nejsme schopni ve vsech parametrech regulovat pokud se zacne vychylovat (je to vzdy relace vuci nejake plose ci systemu; lokalni x globalni)

    Pokud dosahneme nejake rovnovahy (re-cirkulace paliv), nebo se treba i castecne z ekosystemu vymanime tak, ze nase procesy ho nebudou alespon globalne narusovat a budeme se moci prohlasit za sustainable, pak je po problemu a klidne muzeme pouzivat paliva do skonani veku.

    A ano, je potreba neco udelat i se soucasnym mnozstvim uhliku, ne ho jen zafixovat na soucasne urovni.
    PER2
    PER2 --- ---
    Unchecked global emissions on track to initiate mass extinction of marine life
    https://phys.org/news/2022-04-unchecked-global-emissions-track-mass.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "convert the greenhouse gas into fuels, fertilizers, antibiotics" - to zni jako vycet veci, ktery mame radi a zaroven jima destabilizujeme ekosystemy ... nova tranaformace, kterou budeme nejak managovat. jak?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation #desalination

    From seawater to drinking water, with the push of a button: Researchers build a portable desalination unit that generates clear, clean drinking water without the need for filters or high-pressure pumps -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220428152229.htm

    After running lab experiments using water with different salinity and turbidity (cloudiness) levels, they field-tested the device at Boston's Carson Beach.

    Yoon and Kwon set the box near the shore and tossed the feed tube into the water. In about half an hour, the device had filled a plastic drinking cup with clear, drinkable water.

    "It was successful even in its first run, which was quite exciting and surprising. But I think the main reason we were successful is the accumulation of all these little advances that we made along the way," Han says.

    The resulting water exceeded World Health Organization quality guidelines, and the unit reduced the amount of suspended solids by at least a factor of 10. Their prototype generates drinking water at a rate of 0.3 liters per hour, and requires only 20 watts of power per liter.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #biotech #ccs

    How a soil microbe could rev up artificial photosynthesis -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429185744.htm

    But the carbon fixing champs are not plants, but soil bacteria. Some bacterial enzymes carry out a key step in carbon fixation 20 times faster than plant enzymes do, and figuring out how they do this could help scientists develop forms of artificial photosynthesis to convert the greenhouse gas into fuels, fertilizers, antibiotics and other products

    ...

    When both glue and twist are present, the carbon-fixing reaction goes 100 times faster than without them.
    ...

    We aren't trying to make a carbon copy of photosynthesis," Erb explained. "We want to design a process that's much more efficient by using our understanding of engineering to rebuild the concepts of nature. This 'photosynthesis 2.0' could take place in living or synthetic systems such as artificial chloroplasts -- droplets of water suspended in oil."
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: prosimte trosku posun tu uroven trosku hore, idealne s nejakym informacnim presahem. chapu, ze vsichni jsme unaveny a frustrovany, ale od toho jsou tu jiny kluby…
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: studia ti hlavne pomuzou prestat nebo aspon omezit sirit polopravdy ci primo lzi .. s trochou sebereflexe
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Btw.Doufám, že tam přijeli elektrickou MHD. Nemohu nevzpomenout na nějakou eko demonstraci v devadesátkách v Rakousku, kdy na ni naprostá většina aktivistů přijela autem po jednom na auto.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Klimatičtí aktivisté zamořují úmyslně a zbytečně zplodinami Mnichov. To nevymyslíš. Doufám, že dostali alespoň pokutu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam