• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    V Arktidě se děje něco velmi neobvyklého. Na neobvyklé změny upozornil tým biologů. Těmito změnami jsou zárodky rašelinišť, které se začaly objevovat v arktických oblastech, které rychle tají. Díky tomu mohou za polárním kruhem vznikat místa, která budou pohlcovat uhlík z atmosféry.

    (...) Není to ještě rašelina v pravém slova smyslu, ale dalo by se říci, že je to výchozí bod pro její vznik. Pokud tento proces, který vytváří proto-rašeliniště, probíhá ve velké míře, může se na severu objevit neočekávaná zásobárna uhlíku, nebo dokonce rostlinné společenstvo, které zmírňuje klimatické změny,“ uvedla vedoucí výzkumu Minna Välirantová z Helsinské univerzity.

    Tento rezervoár zatím nebyl zahrnut do žádného modelování ekosystémů a atmosféry, protože se tradičně předpokládalo, že žádná nová rašeliniště nevznikají. Jedná se tak možná o takzvaný zpětnovazební jev, kdy planeta reguluje zvyšující se množství uhlíku v atmosféře tvorbou nových rašelinišť.

    Newly initiated carbon stock, organic soil accumulation patterns and main driving factors in the High Arctic Svalbard, Norway | Scientific Reports
    https://www.nature.com/articles/s41598-022-08652-9
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jdu z vlaku, tak si tady odkladam reading list na vecer .]


    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09644016.2021.1985221

    Analysis: Nine key moments that changed China’s mind about climate change - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-nine-key-moments-that-changed-chinas-mind-about-climate-change

    Sustainability | Free Full-Text | Three Decades of Climate Policymaking in China: A View of Learning | HTML
    https://www.mdpi.com/2071-1050/14/4/2202/htm
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jo a tohle se vyhrotilo behem prvni zpravy IPCC (FAR), kde Rusove snazili tlacit vyznamne na pilu paleonalogie, ale pres znacnej odpor zapadu. Nasledovalo propojovani zapadnich klimatickych modelu s ruskymy paleklimatologickymi daty. Ale rozpad SSSR prinesl dalsi snizeni financovani a vicemene odchod rusky klimatologie do irelevance.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A trochu jsem si nacital, jak to bylo s tou klimatologii v Rusku, ted se presouvam k Cine.

    Rusko pomerne kvalitni klimatogolicky vyzkum zhruba do 1960-1970. Hlavne pod vlivem Michaila Budykov a castecne diky odkazu Vladimira Vernadskyho. Budykov byl nekolik desetileti hlavni autorita v teoretickych modelech klimatickeho systemu. Hlavne diky jeho pionyrsky praci na modelovani prenosu tepla napric globalnim systemem. Kolem 70let, kdy se tema zacina dostavat do vyzkumnyho prostredi, ale SSSR nedokaze konkurovat prvnim globalnim modelum (general circulation models) a postupne zacina byt marginalizovany. Jako odpoved neschopnosti rozbehnout zadnej model (nizka vypocetni sila, malo lidi, zdroje smerovaly primarne do predpovedi pocasi nebo na vojensky projekty), se snazili drzet aspon nejaky tempo s mezinarodnim vyzkumem paleoklimatologickym vyzkumem a tvorbou paleoanalogii). Nicmene paleoanalogie Rusy cim dal tim vic privadelo k myslence, ze oteplovani nebude velkej problem, dokonce ze hlavne chladny Rusko na nem vydela. To se dostalo do konfliktu s vysledky prace zapadnich modelaru a klimatologu, ktery tvrdili, ze kvalita paleoklimatolgoickejch dat neni pro takova tvrzeni dostatecna, plus soucasna situace neni presne ekvivalentni a zaroven se paleoanalogie zamerujou na uz ustaleny klimaticky pomery a nejsou schopny podchytit, ze jim mohly predchazet dost dramaticky skokovy zmeny z prechazeni systemu z jednoho stavu do druhyho.

    Modelling the future: climate change research in Russia during the late Cold War and beyond, 1970s–2000 | SpringerLink
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-022-03315-0
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Z toho, ze tohle je pouze mirny zacatek, toho co nas v nasledujicich dekadach ceka, me svira solidni uzkost.
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: vzhledem k tomu, jak si pravidelně i přes varování otravují vzduch ohňostrojema, tak o tom pochybuju
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SCHWEPZ: sem zvedavej, jestli Indie do konce roku prehodnoti uhelnou/fosil strategii, nebo prijmou tyhle extremy za novy standard
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jak se hromadí organická hmota v půdě | Úroda
    https://uroda.cz/jak-se-hromadi-organicka-hmota-v-pude/

    Půdy a tedy půdní organická hmota představuje jeden z nejvýznamnějších zásobníků uhlíku v suchozemských ekosystémech, obsahuje přibližně 3–4krát tolik uhlíku, kolik je ho v atmosféře nebo v biomase suchozemských rostlin. Tento zásobník přitom čile vyměňuje uhlík s atmosférou. Do půdy každoročně vstupuje velké množství uhlíku, které rostliny fotosyntézou vážou z atmosféry, zejména formou rostlinného opadu, odumřelých kořenů a kořenových exudátů, a podobné množství uhlíku se uvolňuje formou půdní respirace, tedy rozkladem půdní organické hmoty a její mineralizací na CO2. Celková velikost této výměny je několikanásobně větší než množství CO2 uvolňované antropogenním spalováním fosilních paliv.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: muze byt... trackujeme ale nejhorsi scenare, tak co s tim?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Tohle je dost dvojsecna zbran a da se to hacknout vic a s horsimi dusledky nez volba prezidenta v USA.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN: "Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat. Veterináři na klinice neziskové nadace Dživdaja v Ahmadábádu uvedli, že během několika posledních týdnů už ošetřili tisíce ptáků. Záchranáři podle nich denně přinášejí desítky ptáků, jako jsou holubi či luňáci. Veterináři vyčerpaným ptákům dávají multivitaminové tablety a s pomocí injekčních stříkaček jim do zobáků podávají vodu."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Culková

    "Občanská shromáždění v EU by měla mít právně závazný rámec! Potvrdili jste, že tahle demokracie funguje!"

    Pronesla 9. května EU Commission President Ursula von der Leyen k občanům. Potvrdila, že už si opravdu nevystačíme jen a pouze ze zastupitelskou demokracií. Protože "Democracy has not gone out of fashion, but it must update itself in order to keep improving people's lives!"
    Slyšíte dobře - "právně závazná!" Tohle není nějaký náš sen s Žofie Hobzíková a Anna Kšírová, tohle je realita, která se děje na úrovni EU, kterou podpořil nejen Evropský parlament, ale už i Evropská Komise.

    Příští týden pořádáme jako Občanské shromáždění s Filosofický ústav Akademie věd a Blue Democracy Mezinárodní workshop pro Organizátory občanských shromáždění. Máme úplně poslední volná místa. Přihlaste se. Jestli má něco budoucnost, tak tahle forma správy věcí veřejných.

    EU Commission President wants European Citizens' Panels
    https://www.buergerrat.de/en/news/eu-commission-president-wants-european-citizens-panels/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: a ted zacni do death valley prilevat vodu a zvysovat vlhkost...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Pamatuju si svuj letni vylet do Death Valley v USA. Tehdejsi maximum tam bylo 51 °C a i pri teplote o nekolik stupnu nize se dalo bejt mimo klimatizovane auto maximalne 15 minut a kazdy kdo byl venku pevne sviral 0.5 gallonovou flasku vody. Vsude projizdeli rangeri, protoze tam neni mobilni signal a kdyby se nekdo mel poruchu auta nebo nehodu tak kolaps a smrt u netrenovaneho cloveka je radove v desitkach minut.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Dnesni teploty z Pakistanu. Mehar a Sita, 49°C.

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Indii spalují vedra. Vyčerpaní ptáci padají z nebe na zem - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/indii-spaluji-vedra-vycerpani-ptaci-padaji-z-nebe-na-zem-40396725
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Whose science to believe? by Christopher Cooke
    https://www.3lm.network/whose-science-to-believe

    It is clear that Walter Jehne, George Monbiot and Allan Savory all care deeply about Nature and the imperative for the continuance of life on Earth.

    But, how do you and I make sense of what each is saying without their story inadvertently leading to a destructive outcome?

    Tweaking Howard Bloom’s first principle of science with a focus on all life provides a navigational touchstone for discerning the science, the tools, and the methods to believe and use:

    Examining that which is under my nose and seeking the truth as if all-life, including my-life, depends upon it.

    I am not saying this is easy. Previous civilisations have collapsed as they failed to cope with the unintended consequences of their Nature-dominating perspectives and actions.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam