• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PER2
    PER2 --- ---
    AYOS: staci se podivat na trestni tribunal pro jugoslavii a tam nebyly tresty smrti, nez se neco odsoudi, vsichni budem mrvi a pokud obzalujes nejaky ropny magnaty etc tak good luck, tam budou uplne jiny financni toky a pravnicky hratky
    PER2
    PER2 --- ---
    AYOS: jo a jak zarucis ze nedostanes trest smrti zrovna ty, tva predstava o spravedlivych a funkcnich soudech musi byt dost naivni
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: to vidim uz teraz aj tu, auta a traktory voziace si sebou vlecky dreva, obzvlast tuto to musia vozit niekde zdaleka, kedze tu na juhu tych lesov moc nemame
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    https://twitter.com/JustCollapse/status/1532635201356320769?s=19

    1There are no viable scenarios for the avoiding collapse and an inhospitable Earth – according to the new UN GAR2022 report.

    Two scenarios are based on not having crossed planetary boundaries. We have already crossed six out of nine boundaries (in orange). The remaining two scenarios are collapse – one fast & one, perhaps, slower.

    This is #overshoot science. For 50yrs we have used more of the Earth than can be replenished and polluted more than can be absorbed. We must now act to ease the descent. A #PlannedCollapse is a #JustCollapse.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: pokorn bychom potrebovali, zatim mame jen ten porn a popkorn
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: mám takovej dojem, že rychlostí přírůstku co2 překonáváme PETM, takže se v tom ještě pěkně vykoupem. ale možná mě opravěj, že jsme jen na polovině. a to nás čeká peak Schwabe-Wolfovo cyklu. aktuálně budem rádi za co nejmenší ekonomickou krizi a ekonomikej růst bude žádoucí. a to půjde jen s emisema. to je dobrej koktejl, kupuju jako hodně pokornu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN:

    Pro lidi narozené po roce 2000 je klimatická změna problémem po celý jejich život. Těm, kteří se narodili v 60. letech dělala starosti spíš hrozba jaderného konfliktu. Kdybyste se zeptali účastníků klimatického summitu v Glasgow, zda od roku 1970 uplynulo 30 let, řeknou: ano, samozřejmě. Pak si to ještě jednou přepočítají a uvědomí si, že je to už 50 let. Lidé, kteří vládnou světu, jsou nějakým zvláštním způsobem odpojeni od současnosti. Když někdo zmíní, že musíme všechno vyřešit do roku 2050, mají stále pocit, že je to až za půl století. Ale moje děti narozené po roce 2000 si už nyní vydělávají na své důchody v roce 2070. Systém si od nich bere peníze, které neinvestuje do jejich budoucnosti.

    ...

    Důvěryhodnost vědců byla podrývána silami, o nichž si myslím, že budou v budoucnu považovány za ty nejzákeřnější, které tato planeta spatřila. Protože jednou uvidíme, že přechod na zelenou energii nebyl nemožný, a chování lidí v minulosti nám bude připadat hloupé. Budeme se ptát: proč byli ti před námi tak líní, tak nekreativní, tak sobečtí?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Poland encourages people to collect firewood in forests amid soaring energy costs | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2022/06/03/poland-encourages-people-to-collect-firewood-in-forests-amid-soaring-energy-costs/

    The Polish government and state forestry agency have made it easier for people to collect firewood in forests, in an effort to ease soaring energy costs.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: v PETM bylo na pólech subtropický počasí, takže i když se to zvrhne, stále budou místa, kde se dá opalovat :)

    https://www.britannica.com/science/Paleocene-Eocene-Thermal-Maximum%3EPaleocene-Eocene-Thermal-Maximum
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AYOS: srandičky srandičky :) to máš skladování, suroviny a technika pro výrobní provozy, zdroj energie, financování, gigatuny CO2, to efektivní měřítko je ohromný, až bych řekl, že takovej projekt je čirá utopie.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: a proč ne rovnou diamanty, pro každýho afričana za vypadlej zub?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: ze zachyceneho CO2 by se mely vyrabet plasty .. nebo pneumatiky .. ty se v prirode rozkladaji tisice let :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Magnason: Buď zkolabuje kapitalismus, nebo my. K popsání změny klimatu slova nestačí - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/kultura/magnason-bud-zkolabuje-kapitalismus-nebo-my-k-popsani-zmeny/r~42cb2cd0e02b11ecba63ac1f6b220ee8/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: ne že by ses neptal správně, ale celkově jsem z článku získal dojem, že dosáhlí výsledků v rámci vývoje. tudíž se spíš nabízí otázka, jak objev uvést do provozu. s tím pochopitelně souvisí otázka skládkování. v článku zmiňují využití CO2 pro další lidský činnosti a to je podle mě předmětem bádání, jak nejlevněji získat surovinu. skladování v podzemních zásobnících není větší problém než u zemního plynu. na druhou stranu, aby mělo takový čerpání co2 smysl pro klima, předpokládalo by to sekvestraci ve značným měřítku a to by mě taky zajímalo, kam by to bylo. bavíme se v řádech prvních jednotek bilionů tun p.a.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: naopak, ze 400 ppm by jenom 36-39 ppm vycistili, takze by byl vystup 360 ppm.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: pri 40 ppm 99 % .. pri 400 ppm 9,9 % ? :D

    Daily CO2
    https://www.co2.earth/daily-co2
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nová japonská metoda zachycování uhlíku ze vzduchu má účinnost 99 % a je dvakrát rychlejší – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/nova-japonska-metoda-zachycovani-uhliku-ze-vzduchu-ma-ucinnost-99--a-je-dvakrat-rychlejsi/sc-870-a-216725/
    Hmm, hmm... no sice dobré na filtrování vzduchu, ale moc není jasné, kam to CO2 pak budou cpát (pod zem?)
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: to mi pripomina (nekdo to tu pred nedavnem uz i zminoval)
    Car tyres produce vastly more particle pollution than exhausts, tests show | Pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/03/car-tyres-produce-more-particle-pollution-than-exhausts-tests-show
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Nový rekord SUV, v Česku mají už 47 % trhu - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/novy-rekord-suv-v-cesku-maji-uz-47-trhu-115844/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MY-CO BUILD | >top
    http://www.top-ev.de/mycobuild/

    The steadily growing population and the associated need for more building activities pose almost insurmountable challenges for architecture and the industry as a whole, on the one hand, and on the other hand enormous CO2 emissions. The construction industry is one of the world’s biggest climate killers. Sustainable growing materials such as mushrooms could therefore be a promising alternative. This is because composites made from mushrooms could be produced in the near future in a way that is both climate-friendly and cost-effective. In addition, mushroom mycelium can be easily separated and fully composted after the end of a building material’s life. Thus, the use of fungi could create a lightweight and fully circular building system.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam