• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klimaticka zaloba
    https://www.facebook.com/102223528019323/posts/548018736773131/

    V Praze na Malostranském náměstí včera proběhla stávka za klima! Na stávce vystoupili studentky a studenti z Fridays for Future a také Martin Abel, radní našeho spolku:

    💬 "Každý stát má povinnost přispět svým dílem k řešení klimatické krize. A té se nelze zříct s odkazem na emisí jiných států. Česká vláda musí omezovat emise skleníkových plynů tak, aby do roku 2030 docílila jejich snížení o 55 % ve srovnání s hodnotami v roce 1990. Současná a plánovaná opatření nejsou dostatečná."

    💚 Tohle neprohlásila Greta Thunberg. Toto jsou slova soudu, českého soudu, protože jsme vyhráli klimatickou žalobu.
    Důvody proč jsou nabíledni. Česká republika neplní své klimatické závazky. Třeba emise v dopravě od roku 2008 rostly, místo aby klesaly. Podíl obnovitelných zdrojů energie prakticky stagnuje, místo aby významně rostl. Výkonu v solárních elektrárnách dokonce ubývá, místo aby jej přibývalo. Je to, myslím, více než 7 let, co byla postavena poslední větrná elektrárna, přestože uhlí se těží celou dobu. Energetickou účinnost pak zvyšujeme tak dobře, že se proti nám kvůli tomu vede řízení před Evropskou komisí. Zůstáváme státem s jednou z nejvyšších hodnot emisí CO2 na obyvatele nejen v Evropě, ale na celém světě.

    💚 Říkali nám: "Nechte to na voličích, je to politické rozhodnutí." Soud nám ale dal zapravdu, že zatímco volba nástrojů řešení změny klimatu náleží politikům, o řešení nebo neřešení změny klimatu oni rozhodovat nemohou. Je pravdou, že ke svým voličům mají politici odpovědnost politickou, k nositelům práv a následujícím generacím ale mají jako orgány státu odpovědnost právní.

    💚 Zatímco vláda se mění nejméně jednou za čtyři roky, její dnešní pasivita může mít neodvratitelné následky desítky let po skončení jejího funkčního období. Copak je podle vás možné ponechat tak závažná rozhodnutí na plezíru aktuální vlády?

    💚 Naše generace žije na dluh těch budoucích. U moci je vláda, která chce být rozpočtově odpovědná. Bude ale odpovědná i směrem k rozpočtu uhlíkovému? Soud ve středu rozhodl, že za klimatickou brzdu je třeba zatáhnout dnes. Ne za rok, ne jindy. A to nepůjde bez systémových politických změn.

    📢💚 Členky a členové vlády se musí každé ráno probouzet s otázkou, co dnes udělali pro zabránění environmentálnímu kolapsu, a chodit spát se seznamem odpovědí. Dokud tomu tak nebude, dokud si neuvědomí tíži svého úkolu, členky a členové klimatického hnutí jim to budou připomínat třeba každý pátek až do skonání světa."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "The harsh conditions facing many women were brought into tragic focus on May 14, the day temperatures in Jacobabad hit 51C, making it the world's hottest city at that time.

    Nazia, a young mother of five, was preparing lunch for her visiting cousins. But with no air-conditioning or fan in her kitchen, she collapsed and was taken to a nearby hospital, where she was pronounced dead from a suspected heat stroke."

    Mothers at the searing edge of climate change in hottest city on Earth, Jacobabad - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2022-06-16/mothers-at-the-searing-edge-of-climate-change-hottest-city/101152410
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Losing Livable Planet IPCC AR6 WG2
    https://youtu.be/wpcyci1EP8o
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Mediální narativ (nejen) klimatických extrémů | MediaGuru
    https://www.mediaguru.cz/clanky/2022/06/medialni-narativ-nejen-klimatickych-extremu/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jeremy Corbyn unites with direct action group Just Stop Oil | Jeremy Corbyn | The Guardian
    https://www.theguardian.com/politics/2022/jun/16/jeremy-corbyn-unites-with-direct-action-group-just-stop-oil
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Zjištění DR: Česká spravedlivá transformace je dotační fiasko. EU žádá změny
    https://denikreferendum.cz/clanek/34130-zjisteni-dr-ceska-spravedliva-transformace-je-dotacni-fiasko-eu-zada-zmeny

    Evropská komise kritizuje český plán spravedlivé transformace. Některé z navržených projektů nesplňují unijní požadavky, navíc zvýhodňují velké hráče. Ohroženy jsou dotace ve výši desítek miliard.

    Česká republika od Unie žádá dotace určené k podpoře dekarbonizace, aniž by sama jasný plán dekarbonizace měla.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Thread by @xr_cambridge on Thread Reader App – Thread Reader App
    https://threadreaderapp.com/thread/1537168089233739779.html

    A message thread from a friend of XR Cambridge from the heat danger zone in northern Spain, describing his experience of the heat today: "It feels like I’m drowning. Drowning in heat but there is nowhere to swim, no surface to break through, the air the thing that chokes."

    ...

    "It’s 10pm and 34C. It has been a slog. The heat takes everything of you. Then I think about the people in India and Pakistan, suffering months of 40C+. Days of 50C. I want to rage for them. But I have no energy."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate change: Green energy 'stagnates' as fossil fuels dominate - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-61802802?fs=e&s=cl

    Renewables Global Status Report - REN21
    https://www.ren21.net/reports/global-status-report/
    PER2
    PER2 --- ---
    kdyz se rok 2050 uz nemuze dockat

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: jaký skleníky tomu odolají. Zahrady v prdeli
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Meanwhile in south moravia

    Město na jižní Moravě zasypaly kroupy, vytvořily vrstvu vysokou až 40 centimetrů - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/olesnice-kroupy/r~0040ce8aee1611ec8b4e0cc47ab5f122/?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ESD - Lotka's wheel and the long arm of history: how does the distant past determine today's global rate of energy consumption?
    https://esd.copernicus.org/articles/13/1021/2022/esd-13-1021-2022.html

    Global economic production – the world gross domestic product (GDP) – has been rising steadily relative to global primary energy demands, lending hope that technological advances can drive a gradual decoupling of society from its resource needs and associated environmental pollution. Here we present a contrasting argument: in each of the 50 years following 1970 for which reliable data are available, 1 exajoule of world energy was required to sustain each 5.50±0.21 trillion year 2019 US dollars of a global wealth quantity defined as the cumulative inflation-adjusted economic production summed over all history. No similar scaling was found to apply between energy consumption and the more familiar quantities of yearly economic production, capital formation, or physical capital. Considering that the scaling has held over half a century, a period that covers two-thirds of the historical growth in world energy demands, the implication is that inertia plays a far more dominant role in guiding societal trajectories than has generally been permitted in macroeconomics models or by policies that prescribe rapid climate mitigation strategies. If so, environmental impacts will remain strongly tethered to even quite distant past economic production – an unchangeable quantity. As for the current economy, it will not in fact decouple from its resource needs. Instead, simply maintaining existing levels of world inflation-adjusted economic production will require sustaining growth of energy consumption at current rates.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Poorer countries say that a promise they would be compensated for the damage done by richer countries' emissions would be honoured this year.
    They believed that new money to pay for the impacts of climate change that they can't adapt to would be set up.
    But in the discussions in Bonn, they say the issue has been side-lined by the US and Europe.

    It is a betrayal and it is ongoing

    Climate change: Bonn talks end in acrimony over compensation - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-61819852
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT:

    ‘Marching towards starvation’: UN warns of hell on earth if Ukraine war goes on | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2022/jun/17/united-nations-wfp-hell-on-earth-ukraine-war-russia
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tl;dr z rozsudku asi nic neplyne, jen konstatování že ministerstva se mají více snažit. Ale tak dobrý. Soudkyně neví jestli to nejvyšší správní soud shodí nebo ne předpokládá že ministerstva se odvolají
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Klimatická žaloba je výjimečná, nic obdobného zatím v Česku nebylo, říkají soudci k přelomovému rozsudku
    https://denikn.cz/901991/klimaticka-zaloba-je-vyjimecna-nic-obdobneho-zatim-v-cesku-nebylo-rikaji-soudci-k-prelomovemu-rozsudku/?cst=794e8bf3ec8a2b5501adf9bbcda1a2eae15c012b

    Odemceno
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    afrika taky nevypada nejlip...

    Horn of Africa Drought: Humanitarian Update, 10 June 2022 - Ethiopia | ReliefWeb
    https://reliefweb.int/report/ethiopia/horn-africa-drought-humanitarian-update-10-june-2022


    VON_GILOTINE: ja se letosku fakt bojim, hlavne s tim suchem vsude ve svete, to zavani nepokojema, ktery se muzou prelejvat po celym svete..
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MATT: leto roku 2003 se opakuje. tenkrat to francii stalo cca 10k mrtvejch
    MATT
    MATT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam