• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1655668560841
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    🥵 Česko včera zažilo první... - Klimatická žaloba | Facebook
    https://www.facebook.com/102223528019323/posts/548679373373734/

    🥵 Česko včera zažilo první supertropický den roku. A dnes bude hůř. Data jasně ukazují, že počet tropických nocí se výrazně zvyšuje. Například v porovnání s obdobím před 50 lety je jejich četnost několikanásobná. I počet tropických dnů a navíc dříve byly tropy spíše otázkou července a srpna, nyní se toto období posouvá do června a přelomu května a června.

    🔥 Vlnou vedra jsou postiženy dvě třetiny Francie, Španělsko zápasí s požáry a Itálie plánuje na severu země výjimečný stav. Oblast kolem řeky Pád zažívá největší sucho za posledních 70 let.

    🌡️ To vše je důsledek klimatické změny. I proto Klimatická žaloba vyhrála. Za klimatickou brzdu je třeba zatáhnout dnes. Ne za rok, ne jindy. A to nepůjde bez systémových politických změn.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Resource Insights: Oops! U.S. oil and gas exports fuel domestic price rise
    https://resourceinsights.blogspot.com/2022/06/oops-us-oil-and-gas-exports-fuel.html?m=1

    if you liberalize oil and gas exports from the US, there will be less fuel available for the US customers and prices will increase. Ah... the beauty of free markets!

    Let me add that if you couple liberalization of exports with blocking exports from Russia to Europe, then you have the perfect storm to make both US and EU citizens pay the maximum possible prices for fuels.

    Resource Insights: Oops! U.S. oil and gas exports fuel domestic price rise
    http://resourceinsights.blogspot.com/2022/06/oops-us-oil-and-gas-exports-fuel.html

    U.S. Mulls Over Fuel Export Limits | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/US-Mulls-Over-Fuel-Export-Limits.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Buckle Up! The Arctic’s Sizzling - CounterPunch.org
    https://www.counterpunch.org/2022/06/17/buckle-up-the-arctics-sizzling/

    Exceptional warming over the Barents area | Scientific Reports
    https://www.nature.com/articles/s41598-022-13568-5

    As for the horrific Arctic discovery: “We expected to see strong warming, but not on the scale we found,” according to Ketil Isaksen, senior researcher at the Norwegian Meteorological Institute: “We were all surprised. From what we know from all other observation points on the globe, these are the highest warming rates we have observed so far.”

    This is one more example of climate change ahead of schedule. According to Dr. Ruth Mottram, Danish Meteorological Institute: “This study shows that even the best possible models have been underestimating the rate of warming in the Barents Sea,” Ibid.

    Of more than passing significance, this is the first public release of “extraordinary high-quality” surface air temperature measurements from 1981 to 2020 demonstrating 5-to-7 times global warming averages, which is off the charts problematic.

    According to Ketil Isaksen, PhD: “It’s off the scale.” Regrettably, it represents a “leading signal of global warming.” (Source: Ketil Isaksen, et al, Exceptional Warming Over the Barents Area, Scientific Reports 12, Article No. 9371, June 15, 2022).

    The Isaksen study focused on three periods, covering 40, 30, and 20 years beginning from 1981, 1991, 2001 and all ending in 2020. The highest readings “were up to twice as high than hitherto known in this region from reference station series in the western and southern part… we showed that the warming has been strongly linked, both in space and time, to (1) the large reduction of sea ice and (2) increased SST (sea surface temperature)”, Ibid.

    The Arctic sets the tone for the rest of the world, which is a horrifying thought based upon this new data. Meanwhile, down south the Doomsday Glacier set another scary record.

    Off the charts temperatures in the Arctic are only one-half of the horrific news: “Antarctica’s so-called Doomsday Glacier (Thwaites) is losing ice at its fastest rate in 5,500 years, raising concerns about the ice sheet’s future and the possibility of catastrophic sea level rise caused by the frozen continent’s melting ice.” (Source: Antarctica’s ‘Doomsday Glacier’ is Hemorrhaging Ice Faster Than in the Past 5,500 Years, LiveScience, June 15, 2022)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Burning planet: why are the world’s heatwaves getting more intense? | Extreme weather | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/jun/18/burning-planet-why-are-the-worlds-heatwaves-getting-more-intense
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Seneca Effect: The Collapse of Trust in Science: Climate Science is one of the Victims
    https://thesenecaeffect.blogspot.com/2022/06/the-collapse-of-trust-in-science.html?m=1
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: seskrtat protozr na serveru uz nebylo misto nebo co? me pro ty obsahlejsi veci vyhovujou ty long form podcasty
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Česko bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) jako předsednická země EU usilovat o zmírnění zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035, pokud se to nepodaří Francii. Zákaz by neměl být stoprocentní, měl by se kvůli dostupnosti vozidel pro občany týkat devět desetin produkce výrobců automobilů, řekl Fiala.
    TUHO
    TUHO --- ---
    uvod do realii globalniho klimaskeptickeho dezinformacniho hnuti. delal jsem na tom poslednich nekolik mesicu. budu rad za zpetnou vazbu, protoze jsem se na tom celkem vystavil. musel jsem teda i prvni dil seskrtat na tretinu, ale snad to k necemu bude ,)


    Kam zmizelo globální oteplování? Úvod do klimaskeptické patafyziky – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/06/kam-zmizelo-globalni-oteplovani-uvod-do-klimaskepticke-patafyziky/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Europe heatwave: France braces for record-breaking temperatures as Spain battles forest fires | France | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/jun/18/europe-heatwave-france-braces-for-record-breaking-temperatures-as-spain-battles-forest-fires

    “Hospitals are at capacity, but are keeping up with demand,” the health minister, Brigitte Bourguignon, told reporters in Vienne, near Lyon in the south-east.

    Schoolchildren were told to stay at home in departments at alert level “red” and the health ministry activated a special heatwave hotline.

    The Red Cross also organised efforts to distribute fresh water to the homeless community in Toulouse, where temperatures are expected to soar to 38C on Saturday.

    “There are more deaths of people in the streets in the summer than in the winter,” said volunteer Hugues Juglair, 67.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    related

    https://www.academia.cz/tanky-pro-hitlera-traktory-pro-stalina-velke-podniky-v-cechach-a-na-morave-1938-1950--balcar-jaromir--academia--2022

    Vychází novinka 👉 Tanky pro Hitlera, traktory pro Stalina🚜

    Kniha Jaromíra Balcara se zabývá těžkým průmyslem v českých zemích od roku 1938 do počátku padesátých let s těžištěm v době okupace. Pro svou obsáhlou analýzu si autor vybral tři významné české firmy z oblasti strojírenství a chemického průmyslu – ČKD, Pražskou železářskou společnost a Spolek pro chemickou a hutní výrobu.

    S teoretickou oporou v konceptu Corporate Governance si položil za cíl popsat politické, hospodářské a podnikatelské dějiny Čech a Moravy ve fázi, kdy se vztah mezi státem a hospodářstvím zásadně proměňoval. Autor podnikl neobyčejně rozsáhlé rešerše v českých a německých archivech, na jejichž základě se mu podařilo detailně zachytit nejen hospodářskou stránku činnosti uvedených podniků, ale i jejich aktivity v oblasti sociální a kulturní.

    https://www.academia.cz/tanky-pro-hitlera-traktory-pro-stalina-velke-podniky-v-cechach-a-na-morave-1938-1950--balcar-jaromir--academia--2022
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klimaticka zaloba
    https://www.facebook.com/102223528019323/posts/548018736773131/

    V Praze na Malostranském náměstí včera proběhla stávka za klima! Na stávce vystoupili studentky a studenti z Fridays for Future a také Martin Abel, radní našeho spolku:

    💬 "Každý stát má povinnost přispět svým dílem k řešení klimatické krize. A té se nelze zříct s odkazem na emisí jiných států. Česká vláda musí omezovat emise skleníkových plynů tak, aby do roku 2030 docílila jejich snížení o 55 % ve srovnání s hodnotami v roce 1990. Současná a plánovaná opatření nejsou dostatečná."

    💚 Tohle neprohlásila Greta Thunberg. Toto jsou slova soudu, českého soudu, protože jsme vyhráli klimatickou žalobu.
    Důvody proč jsou nabíledni. Česká republika neplní své klimatické závazky. Třeba emise v dopravě od roku 2008 rostly, místo aby klesaly. Podíl obnovitelných zdrojů energie prakticky stagnuje, místo aby významně rostl. Výkonu v solárních elektrárnách dokonce ubývá, místo aby jej přibývalo. Je to, myslím, více než 7 let, co byla postavena poslední větrná elektrárna, přestože uhlí se těží celou dobu. Energetickou účinnost pak zvyšujeme tak dobře, že se proti nám kvůli tomu vede řízení před Evropskou komisí. Zůstáváme státem s jednou z nejvyšších hodnot emisí CO2 na obyvatele nejen v Evropě, ale na celém světě.

    💚 Říkali nám: "Nechte to na voličích, je to politické rozhodnutí." Soud nám ale dal zapravdu, že zatímco volba nástrojů řešení změny klimatu náleží politikům, o řešení nebo neřešení změny klimatu oni rozhodovat nemohou. Je pravdou, že ke svým voličům mají politici odpovědnost politickou, k nositelům práv a následujícím generacím ale mají jako orgány státu odpovědnost právní.

    💚 Zatímco vláda se mění nejméně jednou za čtyři roky, její dnešní pasivita může mít neodvratitelné následky desítky let po skončení jejího funkčního období. Copak je podle vás možné ponechat tak závažná rozhodnutí na plezíru aktuální vlády?

    💚 Naše generace žije na dluh těch budoucích. U moci je vláda, která chce být rozpočtově odpovědná. Bude ale odpovědná i směrem k rozpočtu uhlíkovému? Soud ve středu rozhodl, že za klimatickou brzdu je třeba zatáhnout dnes. Ne za rok, ne jindy. A to nepůjde bez systémových politických změn.

    📢💚 Členky a členové vlády se musí každé ráno probouzet s otázkou, co dnes udělali pro zabránění environmentálnímu kolapsu, a chodit spát se seznamem odpovědí. Dokud tomu tak nebude, dokud si neuvědomí tíži svého úkolu, členky a členové klimatického hnutí jim to budou připomínat třeba každý pátek až do skonání světa."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "The harsh conditions facing many women were brought into tragic focus on May 14, the day temperatures in Jacobabad hit 51C, making it the world's hottest city at that time.

    Nazia, a young mother of five, was preparing lunch for her visiting cousins. But with no air-conditioning or fan in her kitchen, she collapsed and was taken to a nearby hospital, where she was pronounced dead from a suspected heat stroke."

    Mothers at the searing edge of climate change in hottest city on Earth, Jacobabad - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2022-06-16/mothers-at-the-searing-edge-of-climate-change-hottest-city/101152410
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Losing Livable Planet IPCC AR6 WG2
    https://youtu.be/wpcyci1EP8o
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Mediální narativ (nejen) klimatických extrémů | MediaGuru
    https://www.mediaguru.cz/clanky/2022/06/medialni-narativ-nejen-klimatickych-extremu/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jeremy Corbyn unites with direct action group Just Stop Oil | Jeremy Corbyn | The Guardian
    https://www.theguardian.com/politics/2022/jun/16/jeremy-corbyn-unites-with-direct-action-group-just-stop-oil
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Zjištění DR: Česká spravedlivá transformace je dotační fiasko. EU žádá změny
    https://denikreferendum.cz/clanek/34130-zjisteni-dr-ceska-spravedliva-transformace-je-dotacni-fiasko-eu-zada-zmeny

    Evropská komise kritizuje český plán spravedlivé transformace. Některé z navržených projektů nesplňují unijní požadavky, navíc zvýhodňují velké hráče. Ohroženy jsou dotace ve výši desítek miliard.

    Česká republika od Unie žádá dotace určené k podpoře dekarbonizace, aniž by sama jasný plán dekarbonizace měla.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Thread by @xr_cambridge on Thread Reader App – Thread Reader App
    https://threadreaderapp.com/thread/1537168089233739779.html

    A message thread from a friend of XR Cambridge from the heat danger zone in northern Spain, describing his experience of the heat today: "It feels like I’m drowning. Drowning in heat but there is nowhere to swim, no surface to break through, the air the thing that chokes."

    ...

    "It’s 10pm and 34C. It has been a slog. The heat takes everything of you. Then I think about the people in India and Pakistan, suffering months of 40C+. Days of 50C. I want to rage for them. But I have no energy."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate change: Green energy 'stagnates' as fossil fuels dominate - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-61802802?fs=e&s=cl

    Renewables Global Status Report - REN21
    https://www.ren21.net/reports/global-status-report/
    PER2
    PER2 --- ---
    kdyz se rok 2050 uz nemuze dockat

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam