• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    POSLECH AUDIOKNIHY

    David Wallace-Wells: Neobyvatelná Země. Je to mnohem horší, než jsme si mysleli | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/david-wallace-wells-neobyvatelna-zeme-je-mnohem-horsi-nez-jsme-si-mysleli-8788642

    Čtrnáctidílná četba na pokračování představí nejlepší knihu roku podle The New York Times, The Economist i podle časopisu Time.

    Neobyvatelná Země je také knihou, o níž historik Timothy Snyder řekl, že bychom si ji měli přečíst, pokud nechceme, aby nás naše vnoučata proklínala.

    Výjimečná je především tím, že přehledně shrnuje dosavadní poznatky vědců o proměně klimatu Země a na jejich základech navrhuje scénáře možného vývoje. Poslouchat ji můžete po dobu sedmi dní.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: zdroj?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    klimazal.cz – Enviromentální krize
    https://klimazal.cz/
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: spinavy paliva z lodi dopravy nikdy nezmizely, jen to ted posustej do vody misto do vzduchu :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Studies & Projects | Prognos
    https://www.prognos.com/en/studies-projects

    What is at stake for Germany's economy if the world breaks up into blocs
    https://www.prognos.com/en/projekt/the-world-after

    Decentralised heat supply in a climate-neutral Germany
    https://www.prognos.com/en/projekt/dezentrale-waermeversorgung-klimaneutrales-deutschland
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://www.euronews.com/2022/07/19/us-germany-politics-climate.

    Extreme heat, drought and floods caused by climate change cost Germany at least 6.6 billion euros ($6.69 billion) in damages annually on average in the past two decades, a study showed on Monday, with some severe episodes pushing losses into the tens of billions.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    WOODMAKER: uz sem to zminoval, jde o nastartovani globalnich investic do transition na clean energy, skrze nakou politickou stabilitu / jasny a zavazny deklarace. Problem neni spotreba energii, ale to jak ji vyrabime.

    Zrovna USA bych moc nekritizoval, zlatej Biden. 4 letej plan na $2 biliony investic atd. Tech veci, co udelal je spousta (bohuzel i rozsireni tezby ropy).

    Joe Biden mulls declaring 'Climate Change Emergency' but can he fight off his colleagues? - World News
    https://www.wionews.com/world/joe-biden-mulls-declaring-climate-change-emergency-but-can-he-fight-off-his-colleagues-498760

    23,5% elektriny v US uz je z renewable zdroju
    https://www.fastcompany.com/90758168/3-charts-that-explain-the-uss-new-records-in-renewable-energy-generation#:~:text=From%20January%20to%20March%2C%20renewable,20.8%25%20in%20the%20full%20year.

    Slo mi spis o evropsky zeme, cinu, indii... UK treba s australii jsou leadry politicky podpory ven z klimaticky krize, a Boris Johnson v zari konci... tam treba ta vyznamnost klimatu bude videt ve volbach imho nejvic a jako prvni.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: imho staci znovu zavest spinava paliva do lodni dopravy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    taky to vidim tak, ze nez by US zmenilo identitu (svoboda byznysu, konzumu a pohodli) spis zacnou strilet tu siru do ovzdusi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Air pollution surges as heatwave sweeps across Europe | Reuters
    https://www.reuters.com/world/europe/air-pollution-surges-heatwave-sweeps-across-europe-2022-07-19/

    Scientists with the EU Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) warned on Tuesday of unhealthy levels of ozone pollution across southern and western Europe which could soon affect northwestern regions.

    The World Health Organization has set an eight-hour surface-level ozone exposure limit of 100 micrograms per cubic meter. Southeast England, northern France, and the Benelux region are all currently seeing daily concentrations greater than 120 micrograms.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: :D

    “Common causes of grass fires include carelessly discarded cigarettes or matches as well as rubbish left lying around such as glass bottles, which can start flames by magnifying the sun’s rays.

    “Every one of us can help reduce the risk of fire and keep our communities clean, make sure rubbish is safely thrown away and cigarettes are always properly disposed of.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Wennington fire: London major incident declared as heatwave triggers blazes ripping through homes | ITV News London
    https://www.itv.com/news/london/2022-07-19/major-incident-declared-across-london-as-heatwave-triggers-multiple-fires

    Screenshot-20220719-193115-Facebook
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Protoze fungovani USA je zalozeno na tom, ze kazdej rano vytahne svoje auto, odjede par desitek kilometru do prace, na obed, na nakup, kamkoli. Nemaji ani chodniky, ani autobusy, krome skolnich a tak dal. A vsude klimatizace.
    Zmeny, co by musely nastat, aby se snizily emise, jsou pro me nepredstavitelny.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SHEFIK: a co by se po tech volbach melo stat? Imo vyhrajou republikani, nebo demokrati a budou pokracovat ve sve prizdisracske politice "hlavne moc nenasrat vlastni obcany" a dal se nic nebude dit.
    Co ocekavas ty?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PER2: ja nemam v lidstvo duveru zadnou :) Mam duveru v sobecky gen, pripadne jeho uskupeni v podobe cloveka a jeho zakladni stavebni kamen, jimz je preziti.

    Jedinou neznamou je pro me kdy a s tim spojenou cenu.

    Tim se vracim k prvnimu prispevku, vkladam velke nadeje do pristich voleb ve statech kde probihaly extremni vykyvy pocasi :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Joe Tainter: “Surplus, Complexity, and Simplification” | The Great Simplification
    https://www.thegreatsimplification.com/episode/27-joe-tainter
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Faculty for a Future
    https://facultyforafuture.org/

    Faculty for a Future helps academics who feel a duty of care over Earth’s colliding crises to transform research, teaching, and public engagement towards the pursuit of a better future.

    We work with academics, students, staff at academic institutions, local knowledge holders and creatives on a number of projects that support academia to equip students and society to realise a safer, fairer and healthier world.
    PER2
    PER2 --- ---
    everyone in europe be like: oh noes, apocalyspe is here
    africa: hold my beer


    SHEFIK: Uz proto verim, ze vetsina lidi narovna svuj postoj az zacne prichazet vetsi impact.
    chtel bych mit stejnou duveru v lidstvo jako ty, dnes velky casti populace je jedno jak bude za mesic, natoz nekdy v dlouhodobe budoucnosti....

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: Survival set je jednoznačně moje solární kolo :-) jenže to je potřeba poměrně často opravovat, to je málo platný... delší dobu po rozpadu civilizace by fungovaly jen jednodušší nástroje, ale i ty se opotřebovávaj.

    na otázku "čím se živit" je určitě nejelegantnější odpověd veganství, na což ovšem připravený nejsem :-) Ale obecně to bude o odlivu obyvatelstva na venkov, jako při rozpadu římské říše. Eliminuješ řetězec zpracování, dopravy a balení potravin... dopravíš se přímo za potravou, venkov má určitou schopnost absorbovat nějakou populaci, jakmile by se zhroutily možnosti vykupování a přepravy zemědělské produkce. Bez pohonných hmot a mechanizace to bude hodně o pastavectví, naštěstí ovce apod. jde namnožit celkem rychle... ale pár let bude kritických...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Extreme UK weather live: hottest day on record as temperature passes 40C for first time | Extreme weather | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/live/2022/jul/19/uk-weather-extreme-heatwave-forecast-temperature-today-latest-live
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam