• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    The second major misconstruction is where Dan insists that the trouble with apocalyptic preachers and XR alike is that they “don’t want to prevent the end of the world, they just want it over on their own terms” and boy howdy, no absolutely not. The great majority of apocalyptic preaching is actively about attempting to sway people from their action in order to save the world. Dan claims that this apocalyptic preaching calls for “repentance as the only means of salvation” and that is just flat out not true. My boy Jan Milíč of Kroměříž (d. 1374), for one, was nothing if not a fourteenth-century apocalyptic preacher, and one with a much larger following than anyone Dan comments on in this piece. Milíč’s entire deal was a) that yeah Antichrist may already be in this world or about to come, and therefore we are looking at the beginning of the End Times. His idea of a good time was to go before the entire Prague synod and warn his fellow clergymen that their violations of the law had led them all to the time of the persecution under Antichrist.[1] However, the reason that he gave these sermons was that he believed b) that is something which can directly be combatted through intervention.

    And whomst the fuck, you may ask, did Milíč want to intervene to stop all the sin and Antichrist? Well according to Dan, as Milíč was active in the fourteenth century he must have wanted to pull everything down and start again like the Jacquerie. (?????ASukhWBDI HOW? WHERE ARE YOU GETTING THIS FROM DAN?) But no, he wanted the Holy Roman Emperor Charles IV (1316-1378) and Pope Urban V (1310-1360) to convene a huge synod and basically ask priests to stop having sex. Hell, one of the things that he thought was bringing back Antichrist into the world was that the Holy Roman Empire was “broken apart and every day is distracted”[2] He wanted a strong sin-free Church that work alongside a united and powerful Holy Roman Empire. This is the opposite of a movement that seeks to rebuild society from the ground up. Milíč wanted a top-down moral inventory of society in order to save the world.

    On apocalypticism, extinction rebellion, and ahistorical cosseting – Going Medieval
    https://going-medieval.com/2021/09/07/on-apocalypticism-extinction-rebellion-and-ahistorical-cosseting/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Těžaři uhlí jedou na doraz. Poptávka se zvýšila až o pětinu, útlum se odkládá | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67096710-kfdkc-7103ed6e6dadf0f

    Vyšší těžba uhlí jde tak proti trendu omezovat jeho využití v energetice, hlavně kvůli snižování emisí CO2. Firmy, ale i bojovníci za ochranu klimatu nicméně věří, že jde o krátkodobý výkyv. „Jsme ve válce a příprava na letošní zimu vyžaduje také využití jaderných a uhelných kapacit. Stát musí zajistit, že při spalování uhlí nebudou zbytečně překračovány normy pro ochranu zdraví lidí a bude se tak dít jen za nouzového stavu a maximálně jednu až dvě sezony,“ uvádí k tomu energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

    Například ČEZ ujišťuje, že své dlouhodobé cíle odchodu od uhlí nemění, naopak je zrychlil. „Oznámili jsme cíl uhlíkové neutrality již v roce 2040, tedy o 10 let dříve oproti původnímu plánu,“ upozornil Gazdík.

    Uhlí se už loni vrátilo na pozici jedničky mezi zdroji pro výrobu elektřiny, po předchozím vítězství jádra. Podle roční zprávy o provozu elektrizační soustavy v Česku, kterou publikuje Energetický regulační úřad, mělo uhlí na hrubé výrobě podíl 37 procent, jaderné elektrárny pak 36 procent
    TUHO
    TUHO --- ---
    Expert ODS Skopecek: pozary byly, teplo bylo, sucho bylo, to se deje, zadnej problem, muzem dal. Cau

    Skopeček a Peksa k požáru v Českém Švýcarsku - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/videa/cnndomaci/skopecek-a-peksa-k-pozaru-v-ceskem-svycarsku
    TUHO
    TUHO --- ---
    btw reseni lesnich pozaru existuje

    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Zelený
    Lesy v NP České Švýcarsko hoří 🚒- není divu, jejich zdravotní stav patří mezi nejhorší v 🇨🇿! V roce 2021 zdejší 🌲🌳 v porovnání s zbytkem země téměř vůbec nepřirůstaly. Díky změně klimatu a vysazování smrkových monokultur je oblast extrémně náchylná k suchu, lýkožroutovi a 🔥.
    Indikátor: Potenciální roční fotosyntetická produktivita (NDVI, rok 2021). Zdroj: Sentinel-2, Data připravil: Vojtěch Hron, CGI. Popis metodiky: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.148994

    PER2
    PER2 --- ---
    technicka, kdy se oficialne meni v nejakym regionu klima, jakoze se rekne, ted uz tady neni mirny pas, ale tropicky atd, jakoze je to oficialni :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Screenshot-20220726-230921-Facebook
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kdo se směje, ten se směje

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: do betonovych kvetinacu, aby se v pripade pozaru daly rychle odvezt
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: smrcky prijdou hned vzapeti a sami si je zasadime
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: stroje už nás jedou zachránit, uf
    betonáři snad postaví nějaký firewall
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: supi uz se sletaji!

    Těžební stroje budou podle ministra tvořit protipožární pásy a odstraňovat suchou hmotu. „První už je na místě a pustil se do vytváření protipožárních pásů. Další stroje jsou na cestě,“ uvedl Nekula.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Dawn of the Apocalypse - The Chris Hedges Report
    https://chrishedges.substack.com/p/the-dawn-of-the-apocalypse
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    největší požáry tu vždycky byly a vždycky budou

    Požár v Hřensku je největší v české historii. Místní před rizikem nedávno varovali | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67097520-pozar-v-hrensku-je-nejvetsi-v-ceske-historii-mistni-pred-rizikem-nedavno-varovali
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: imho solidni posun
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DW uz ma klimatickej livestream :)

    Live: Beyond extreme weather: How the climate crisis changes life on Earth | News Desk
    https://youtu.be/p3bn-A-D2kU
    PER2
    PER2 --- ---
    jedna otazka do plena, jak urcujeme historicke teploty z ruznych proxies, ice cores, sediments, ring trees etc.... jakym pomerem jsou tyto proxies rozlozene ve vyslednem grafu historicke teploty na zemi? (priklad 50% ice cores 40% ringtrees 5% sediments atd... - samozrejme tohle se asi dost lisi i v case a miste hadam)
    ke korenu toho co me zajima, kdyby tu v historii bylo nejake masivni rychle otepleni (klidne i vickrat) nebo treba nejake fakt masivni celosvetove deste v nejakem malem casovem useku (vcetne polu/ledovcu/hor atd), kdyz nam diky tomuhle roztajou nejake vrstvy ledovce kompletne, ze kterych ted delame historicke odhady(ice cores) nebudeme diky tomu mit "diry" v techlech datech? jak moc tyhle "diry" dokazou pokryt jine proxies?


    abych upresnil o cem je rec
    Scientists scramble to harvest ice cores as glaciers melt
    https://graphics.reuters.com/CLIMATE-CHANGE/ICE-CORES/zjvqkjkjlvx/#:~:text=Scientists%20are%20racing%20to%20collect,cases,%20it's%20already%20too%20late
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam