• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: je to malo myslis? Komplet celosvetovy verejny osvetleni ma kolem 2%
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: alebo 222 450 000 000 kilometrov najazdenych neuspornymi elektrickymi SUV so spotrebou 20kWh/100km :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: 0,17% elektriny nebo 0,03% primarni energie.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ecosystemManagement #firePrevention

    Ovce a kozy spásají v Barceloně zeleň. Zabraňují tím rozšíření požárů - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ovce-a-kozy-spasaji-v-barcelone-zelen-zabranuji-tim-rozsiren/r~b7d35962204a11ed82b7ac1f6b220ee8/

    Pastevci přivedou stáda do oblastí náchylných k požárům, zvířata tam sežvýkají zelenou vegetaci a rozdupají tu suchou, která by se jinak mohla nahromadit a podpořit šíření požáru.
    ...
    Využití této strategie v Barceloně je ozvěnou podobných snah po celém světě. V Kalifornii, kde loni požár pohltil více než 850 tisíc hektarů, si tucet společností smluvně najímá kozy na cílenou pastvu. V severním Portugalsku se 45 ohrožených koní Garrano a jejich apetit zasloužili o ochranu rezervace Faia Brava před ničivým dopadem požáru v roce 2017. V kanadské provincii Britská Kolumbie zase využívají k vyčištění oblastí ohrožených požáry dobytek.
    ...
    Spásání přineslo i další výhody, zvířata při pohybu terénem roznášejí semena a zúrodňují půdu. Jejich poměrně nevybíravé stravovací návyky podporují biologickou rozmanitost tím, že omezují konkurenční výhodu některých rostlin.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #reinventNature

    Replacing pesticides with ants to protect crops
    https://phys.org/news/2022-08-pesticides-ants-crops.html

    Use of ants to control pests has a long history, citrus growers in China, for example, have been using ants to control pests in fruit trees for centuries. In this new effort, the researchers wondered what other researchers have found when looking into the use of ants as a natural pesticide. To find out, they searched for published research papers on the topic and found 52 of them that had involved looking into the use of ants as a way to control pests, covering 17 different types of crops.

    In analyzing the papers, the researchers found that most of the studies had led to discoveries of ants providing a high level of pest control—and in some cases, the ants were even better at it than commercial pesticides. They also found that the ants did their best work when used with crops grown in partial shade, and were the least effective when used with crops that produce honeydew—in such plants, ants tended to farm the insects, such as aphids, in order to provide themselves with the sweet liquid.

    The researchers conclude by suggesting that the use of ants to control pests appears to be a sustainable and inexpensive way to control pests on both large and small farms.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #crypto

    Brzo bude na trhu poptavka o jednu medium-sized country mene (44TWh rocne), vcetne emisi k tomu generovanych.

    Ethereum’s “Merge” is about to put every ether miner out of work | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2022/08/the-merge-the-biggest-change-in-ethereum-history-explained/

    Digiconomist estimates that Ethereum miners currently consume 44.49 TWh per year which works out to 5.13 gigawatt on a continuing basis. This means that PoS is ~2000x more energy efficient based on the conservative estimates above, which reflects a reduction of at least 99.95% in total energy use.

    ...

    Recent estimates suggest that will happen sometime between around September 15 and September 19, but the exact date depends on how much computing power miners bring to bear over the next month.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: Domnívám se, že na ministerstvu zemědělství sedí sorta lidí, která klimatickou změnu zatím považuje za nějakou drobnou chybičku, která pomine. Ale až přijde další a další kůrovcová kalamita, tak možná poznají, že je systém třeba změnit od základu,“ doufá přírodovědec Jakub Hruška.

    nepoznaji
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Adaptace na změnu klimatu je běh na dlouhou trať, míní Brabec. Podle přírodovědce jsme ještě nevyběhli | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/zmena-klimatu-cesko-opatreni-2022-zivotni-prostredi_2208171947_ako

    Já můžu hovořit za těch osm let,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus exministr Richard Brabec. „Je otázka, jestli je nějaká země dnes vůbec dostatečně připravena na změny počasí spojené s klimatickou změnou.“
    PER2
    PER2 --- ---
    panska volenka panove, soon tm...
    Hotter temperatures are affecting some reptile species in a big way. Researchers in ​hot zones like Florida and Australia are reporting that ​nearly all turtles born ​in recent years are female - and ​that it’s directly related to climate change.
    https://twitter.com/cgtnamerica/status/1560723814387957760



    TADEAS: ted to mnozstvi tech PFAS asi nebude jeste pravdepodobne(?) takove, ze te to nejak zasadne ovlivni, ikdyz na zdravi to mit urcite vliv bude ... otazka je kolik toho do sebe dostava clovek dalsima zpusobama v pomeru k destovce, kdybys ji pil ;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: to je dobry, my mame v dome komplet recirkulacni system, vsechno je ale puvodne z destovky, na piti/vareni bych klidne nejakej anti-pfas filtracni element zaradil ,)
    PER2
    PER2 --- ---
    aspon nejake dobre zpravy, staci prevarit vsechny oceany s trochou mydla a sme zase cajk ;)

    Scientists have found a cheap, effective way to destroy a group of compounds often called forever chemicals, known as PFAS, that pose a global threat to human health. They've rendered them harmless by mixing them with inexpensive compounds at a low boil.
    https://twitter.com/nytimes/status/1560469144537006081?s=19
    PER2
    PER2 --- ---
    AYOS: asi stejne jako nam muze delat prezidenta zeman a premiera/ministra babis
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: jo , jeste autor clanku z lidovek ;)
    Skončil István Léko, hvězda orbánismu na mapě české oligarchické žurnalistiky – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/02/skoncil-istvan-leko-hvezda-orbanismu-na-mape-ceske-oligarchicke-zurnalistiky/
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: "Sama slavná Greta se nechová jinak. Loni 10. května sdílela na Twitteru odkaz, kde použila i hashtag #GazaUnderAttack,

    uhm, nepouzila... to je az v tom odkazu co sdilela, izrael rozhodne neni svatej, ale tohle mi priojde jako pekny clikcbait a vtipny je ze lidovky to vytahly az po roce, asi okurkova sezona

    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO:
    Známé mládežnické hnutí Fridays for Future (FFF), které před čtyřmi lety založila mladá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, se přidalo k antisemitské kampani společnosti Amnesty International (AI) a dalších tzv. pokrokových neziskovek.

    Různé organizace zaměřené především na projevy antisemitismu, ale i některá média, jako například německý deník Bild, nedávno upozornily na to, že hnutí za ochranu klimatu vedle uhlí, ropy a zemního plynu zařadilo nového nepřítele: Izrael. Zmíněné neziskové organizace totiž obviňují židovský stát z apartheidu.

    Nejznámější klimatické hnutí sdílelo na Twitteru, kde má téměř 140 tisíc sledujících, video, kde izraelský bagr demontuje dům na území Západního břehu Jordánu, a k tomu přidalo komentář, že „apartheid v Izraeli stále sílí. Zdemolují čím dál více domů a palestinské obyvatelstvo vysídlují nebo zabíjejí. Klimatická spravedlnost znamená svobodu pro každého utlačovaného člověka. Svobodu pro Palestinu!“ Video mělo za cíl zdokumentovat „etnickou čistku“ v oblasti Masafer Yatta, kde „izraelská armáda zbourá další rodinný dům“. Jenže fakta mluví jasně: hnutí studentky Grety jednoduše sdílelo fake news.

    Zhruba dvanáct osad na zmíněném území totiž nepatří pod palestinskou samosprávu, ale do Izraelem kontrolované zóny C, která od osmdesátých let minulého století slouží jako vojenské cvičiště. To prý znamená, že zhruba tisíc Palestinců zde žije nelegálně. Izraelský nejvyšší soud se letos v květnu postavil na stranu armády (Israel Defence Forces) a úřady až poté zahájily zákonné vystěhování lidí.

    Dá se říct, že Fridays for Future, Amnesty International, ale i organizace Human Rights Watch opakovaně obviňují Izrael nejen z apartheidu, tedy z rasové diskriminace známé zejména z Jihoafrické republiky, ale i z vyhlazování Palestinců. Bild navíc uvádí, že hnutí FFF minulý týden uspořádalo mezinárodní setkání v Turíně, kde tématem jednoho z workshopů byl „apartheid v Izraeli“ a „boj za práva Palestinců“.

    Mimochodem, Amnesty International, která si před několika týdny uřízla pořádnou ostudu na Ukrajině, čímž si zaslouženě vytáhla sirku nejen u prezidenta Volodymyra Zelenského a lidí stojících na straně bojovníků proti Rusku, podle židovského zpravodajského serveru Neokohn o Izraeli lže řádově více než hnutí Grety Thunbergové. Britská kampaň Amnesty International, která globálně vévodí organizacím na ochranu lidských práv, například uvádí, že „v izraelském systému apartheidu žijí miliony Palestinců. Podstatou tohoto násilného rasistického uspořádání je, že jim není umožněno mít vlastní domov. V Izraeli a na okupovaných územích se k Palestincům přistupuje jako k nižší rase.“

    Hnutí Fridays for Future místo toho, aby organizovalo demonstrace proti tomu, že v Německu a v řadě jiných států jsou kvůli nedostatku zemního plynu uhelné elektrárny v plném provozu a vypouštějí obrovské množství oxidu uhličitého, začíná spolupracovat s antisemitskými organizacemi, které volají po bojkotu Izraele. Navíc při této aktivitě používají známá antisionistická hesla a výrazy.

    Sama slavná Greta se nechová jinak. Loni 10. května sdílela na Twitteru odkaz, kde použila i hashtag #GazaUnderAttack, aby obvinila Izrael, který pouze reagoval na raketové útoky teroristů v Gaze, z válečných zločinů. Přitom o skutečnosti, že před odvetnými údery Izraele militantní fundamentalistické hnutí Hamás vystřelilo na území židovského státu 4300 raket, hlavní tvář organizace hlásající klimatickou spravedlnost jaksi zapomněla svoje fanoušky informovat.

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/nepritel-izrael-greta-nove-zlo-antisemitska-kampan.A220818_193150_ln_nazory_lros?zdroj=LN_nazor-top
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: nemuzes to sem prekopirovat? paywall, dik.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: No je...
    "Video mělo za cíl zdokumentovat „etnickou čistku“ v oblasti Masafer Yatta, kde „izraelská armáda zbourá další rodinný dům“. Jenže fakta mluví jasně: hnutí studentky Grety jednoduše sdílelo fake news.
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/nepritel-izrael-greta-nove-zlo-antisemitska-kampan.A220818_193150_ln_nazory_lros?zdroj=LN_nazor-top"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: to je do dezinfa?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: mevyberou a neni ochoten. #accelerate
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Máme právo těžit fosilní paliva, říká konžský ministr pro uhlovodíky • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/kontext/mame-pravo-tezit-fosilni-paliva-rika-konzsky-ministr-pro-uhlovodiky

    V Kongu roste po Amazonii druhý největší deštný prales planety. Možnosti těžby fosilních paliv se nyní mají začít zkoumat například v částech národního parku Virunga, jednoho z posledních útočišť goril, nebo v Cuvette Centrale, nejrozlehlejším tropickém rašeliništi světa. Hrozí tak, že i pouhý průzkum uvolní do atmosféry velké množství skleníkových plynů, které jsou zadržovány v bahnité a rašelinné půdě konžské pánve. Rašeliniště konžské pánve podle OSN zadržují 30 gigatun uhlíků, což odpovídá globálním emisím za tři roky.

    V roce 2014 se navíc těžební firmy stáhly z chystaného průzkumu v národním parku Virunga poté, co ekologickou hrozbu popsal Oscarem oceněný dokumentární film z Netflixu. “Upozornil na začínající průzkum ropy ležící pravděpodobně pod územím parku. Přírodu by těžba zničila a místním lidem by - jak to bývá - nic nepřinesla. Film pomohl mobilizovat světové veřejné mínění a britský těžební koncern Soco International se nakonec stáhl,” řekla k tomu Respektu předloni Judith Verweijen, specialistka na východ Konga. “Tentokrát nepřestaneme,” prohlásil teď ministr Budimbu a kritizoval vměšování herců Leonarda di Capria a Bena Afflecka, kteří se za záchranu Virungy v minulosti angažovali.

    Konžští politici však hovoří o potřebě hospodářského rozvoje, který jim umožní vyprostit zemi z masové bídy. “Máme právo, abychom měli prospěch z našeho přírodního bohatství,” řekl Didier Budimbu, ministr pro uhlovodíky (tak se jeho funkce skutečně oficiálně jmenuje) deníku Financial Times. Příjem z licencí podle něj může plynout do stavby škol, silnic, nemocnic: ”Jsme svobodná a suverénní země, takže to využijeme.”

    Kroky konžské vlády jsou tak v posledku důsledkem Putinovy války na Ukrajině - následného růstu cen ropy a plynu i zájmu západních států o zdroje odjinud než z Ruska. Ministr Budimbu ostatně Financial Times řekl, že jeho vláda nemůže být nečinná v situaci, kdy USA přemlouvají Saúdskou Arábii k navýšení těžby ropy, a Evropa se vrací ke spalování uhlí. Kongo předpokládá, že těžba a prodej fosilních zdrojů by do státní kasy přinesl mnohonásobek toho co citovaná platba mezinárodního společenství za ochranu pralesa - počítá se zásobami v hodnotě 650 miliard dolarů.

    Momentálně není jasné, zda iniciativa ministra Blinkena zabere a konžská vláda skutečně nejprve počká na studii k ekologickým dopadům těžby. Zájem o licence k průzkumu zatím nepřiznaly žádné konkrétní ropné koncerny - francouzský Total, který konžská vláda při oznámení aukce na Twitteru označila, podle sdělení týdeníku The Economist zájem nemá.

    Jisté je, že snaha o diverzifikaci energetických zdrojů vede a dále povede k rostoucímu zájmu o nová ložiska v subsaharské Africe - s nejasným dopadem na přírodu, klima i tamní obyvatele. Velmi nejistá je pak hlavní etická otázka celé kauzy: pokud svět chce, aby chudá země v zájmu planetárního klimatu a biodiverzity nevyužila své přírodní zdroje k hospodářskému vzestupu, kolik má a je ochoten výměnou za jejich ochranu zaplatit? A jak se vyberou potřebné prostředky?

    Virunga Movie - Official Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=PUFCtFtV3mE
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam