• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PER2
    PER2 --- ---
    Wind and climate change | DW Documentary
    https://youtu.be/qySBQjSXbfw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    obviously not leading the way

    King Charles abandons plans to attend Cop27 ‘following Liz Truss’s advice’ | King Charles III | The Guardian
    https://www.theguardian.com/uk-news/2022/oct/01/king-charles-abandons-plans-to-attend-cop27-following-liz-trusss-advice

    King Charles III is reportedly abandoning plans to attend and deliver a speech at the Cop27 climate change summit on the advice of Liz Truss.

    The monarch, a veteran campaigner on environmental issues, had been invited to the 27th UN climate change conference in Sharm el-Sheikh, Egypt, next month. But the prime minister is understood to have raised objections during a personal audience at Buckingham Palace last month, according to the Sunday Times
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    planeta ma problem, ja ne

    Víc otázek než odpovědí. Nord Stream obrovsky zabolí hlavně planetu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-vic-otazek-nez-odpovedi-nord-stream-obrovsky-zaboli-hlavne-planetu-215653
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak on uz pred lety mel na blogu tu analyzu, ze je potreba kazdy mesic tolik oceli a betonu, ze by to postavilo novy manhattan. lidi se chtej vymanit z bahna. nevim jak by se jim mohlo ukazat nejak pozitivne, ze kdyz se zustanou drzet sveho nizkoenergetickeho standardu, tak ze je to pro ne atraktivnejsi nez to, co mame my
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: nojo, bud lidi presvedci planetu, nebo nakonec planeta zreguluje lidi. systemicka regulace je ta centralni otazka - jakou roli v tom systemu zaujmeme, nebo nezaujmeme. degrowth je ta trajektorie, kdy nas ten planetarni system zreguluje externe, a pak je to management te trajektorie - jak se vyrovnavaji lidi s kolapsem, tj degrowth jako managovany kolaps, lepsi varianta nemanagovaneho kolapsu. kazdopadne ty nizsi formy nasi role na planete zadne presvedceni o degrowthu nepotrebuji, nebude to nase volba, pouze nezamysleny dusledek, dusledek jinych voleb.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: zas v tomto ma pravdu:

    “Anyone who says that we will tell people to stop eating meat, or stop wanting to have a nice house, and we’ll just basically change human desires, I think that that’s too difficult,” Gates said. “You can make a case for it. But I don’t think it’s realistic for that to play an absolutely central role.”

    8 miliard ludi na degrowth nepresvedcis, to je ako keby si chcel ludi presvedcit, aby pouzivali viac MHD, tak to nezariadis tak, ze im zakazes pouzivat auta, ale musis zatraktivnit MHD a ine formy mobility natolko, ze si ludia povedia, ze to auto nepouziju
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    bill notdegrowth gates

    Bill Gates: You'll never solve climate change with degrowth
    https://www.cnbc.com/2022/09/29/bill-gates-youll-never-solve-climate-change-with-degrowth.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: anebo: least deadly hurricane of the future
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    storm surge na floride odnasi baraky

    15ft Storm Surge Washes Away Homes in Ft. Myers Beach - Hurricane Ian
    https://www.youtube.com/watch?v=al8yTiCVfro
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETROLEJOVÝ PRINC JE ZKLAMÁN !

    Katarský ministr energetiky: Evropa se odvrátila od zelené energie. To je chyba - Business News 24
    https://businessnews24.cz/katarsky-ministr-energetiky-evropa-se-odvratila-od-zelene-energie-to-je-chyba/?#dop_ab_variant=821971&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Europe makes sharp U-turn from green energy - Qatar energy minister | Reuters
    https://www.reuters.com/business/energy/soaring-energy-prices-are-weighing-painfully-global-economy-qatar-energy-2022-09-29/

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #winter_is_coming

    https://www.bbc.com/news/live/world-us-canada-63064253

    US President Joe Biden says Hurricane Ian could be the deadliest hurricane in Florida's history

    Speaking at the headquarters of the Federal Emergency Management Agency he says early reports suggest substantial loss of life

    The National Hurricane Center says Ian has become a hurricane again after being downgraded to a tropical storm, and is taking aim at South Carolina

    More than 2.6 million Florida homes and businesses have no electricity and some areas have been left submerged

    Emergency crews are sawing through fallen trees to reach people who are trapped in their homes

    The hurricane made landfall on Wednesday near the city of Fort Myers and brought severe flooding, high winds and storm surges
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    Zvlast kdyz k tomu clovek zapocita jak nechava putin unikat metan do atmosfery, nebo ho samovolne spaluje aby evrope navysil ceny...

    Carbon Bombs & Wall Street - A Deadly Duo - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/09/29/carbon-bombs-wall-street-a-deadly-duo/

    These plans include 195 carbon bombs, gigantic oil and gas projects that would each result in at least a billion tonnes of CO2 emissions over their lifetimes, in total equivalent to about 18 years of current global CO2 emissions. About 60% of these have already started pumping.

    The dozen biggest oil companies are on track to spend $103 million a day for the rest of the decade exploiting new fields of oil and gas that cannot be burned if global heating is to be limited to well under 2ºC.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ev_future

    Carmakers’ Lifetime Emissions 50% Higher Than Reported - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/09/29/carmakers-lifetime-emissions-50-higher-than-reported/

    Carmakers’ global emissions are on average 50% higher than what they report with Hyundai-Kia and BMW under-reporting emissions by as much as 115% and 80% respectively, a new Transport & Environment (T&E) report shows. With obligatory scope 3 (lifetime) emissions disclosure set to be introduced in 2023, asset managers with exposure to carbon intensive carmakers face a ‘ticking carbon bomb’, says T&E.

    In 2023, the EU will introduce a requirement that financial institutions disclose their scope 3 emissions (indirect emissions)[1]. The new requirement will hit asset managers with exposure to carmakers hard. Unlike manufacturers of furniture or mobile phones, the vast majority (98%) of a car company’s emissions come under scope 3 – primarily the use of the cars [2].

    ...

    Carmakers base their total reported emissions on a number of factors such as the average size of the vehicles, where the cars are driven and the lifespan of vehicles. Carmakers on the whole have used selective data to reach a lower figure. Toyota, for example, bases the lifetime average emissions of its vehicles on a scarcely believable 100,000 kilometres.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: myslis, ze az prezindetovi Zemanovi skonci obdobi, ze jej soudy poslou do basy za pohrdani. Ze je Zeman recidivista, je snad jasme kazdemu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klimatický aktivista z Prahy uvězněn po občanském odporu u ropného terminálu Kingsbury Oil u Birminghamu ve Velké Británii
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=156837056977828&id=100079546023479


    Člen hnutí Poslední generace Arne Springorum byl ve Velké Británii poslán do vězení v důsledku porušení soudního příkazu Nejvyššího soudu, když 14. září seděl na silnici před ropným terminálem Kingsbury u Warwickshire, blokoval vjezd, a požadoval tak zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii. Byl členem skupiny 51 příznivců hnutí Just Stop Oil (Prostě zastavme ropu), kteří všichni byli 15. září posláni do vězení s předběžným opatřením.

    Těchto 51 osob bylo obviněno z pohrdání soudem za to, že seděli před ropným terminálem, mezi jinými patřícímu gigantu Shell, čímž přestoupili soudní příkaz Místní rady North Warwickshire, nařízení s cílem zakázat jakékoli demonstrace, protesty nebo pokojný občanský odpor před terminálem Kingsbury.

    Arne Springorum byl po úvodních 8 dnech ve vazbě v Birminghamu odsouzen k dalším 21 dnům s podmíněným odkladem na 2 roky a bylo mu rovněž nařízeno zaplatit náklady v celkové výši 412 liber.

    Arne aktivně bojuje za ochranu klimatu od roku 2018, kdy se připojil k Extinction Rebellion, a na začátku roku 2022 založil českou odnož Poslední generace. Ta je součástí širšího hnutí protestujících, kteří si uvědomují, že máme jen omezený čas k odvrácení klimatické katastrofy, a využívají blokády silnic a další nástroje občanské neposlušnosti ke zvyšování povědomí společnosti o této bezprecedentní hrozbě.

    U soudu apeloval před soudkyní na to, aby stíhala skutečné zločince, a nikoliv ty, kteří se snaží zabránit poškozování společnosti tím, že upozorňují veřejnost a vyvíjejí tlak na vládu. Svůj projev podpořil nedávným citátem Antonia Guterrese, který minulý týden na Valném shromáždění OSN v New Yorku řekl, že "naše planeta je obětí fosilních paliv a je načase, aby fosilní společnosti a jejich spolupracovníci byli pohnáni k odpovědnosti."

    Aktivista uvedl, že vězení nebylo příjemnou zkušeností, ale přesto by blokádu provedl znovu. V říjnu se plánuje připojit k protestům Poslední generace v německém Berlíně a je také aktivní v mobilizaci dostatečného počtu českých spoluobčanů, s nimiž by zorganizoval obdobné narušivé blokády v Praze.

    Jako geolog a poradce pro energetickou účinnost v průmyslu varuje, že situace je mnohem vážnější, než jsme si ochotni připustit. „Business as usual nás za pár let zabije. Jako otec čtyř dětí nemohu přihlížet a vyzývám nás všechny, abychom se zapojili tak, jak každý z nás může,“ říká.

    Mluvčí britské koalice „Prostě zastavme ropu“ k tomu dodává:
    "Minulý týden bylo ve věznicích po celé zemi zadržováno 56 příznivců naší kampaně. To nemá v nedávné historii Spojeného království obdoby. Letos jsme zažili nekontrolovatelné požáry, nedostatek vody a nejvyšší teploty, jaké kdy byly ve Spojeném království zaznamenány, a naše vláda přesto nadále schvaluje nové projekty těžby ropy a zemního plynu. Pokud vláda nezastaví tento genocidní projekt smrti, kterým je nová ropa a plyn, pak obyčejným lidem nezbývá nic jiného, než aby jej zastavili sami - aby ochránili životy svých rodin, svých komunit a vše, co je jim drahé."
    L4MA
    L4MA --- ---
    RADIQAL: prumernej pocet views na kanalu 5000... :(
    i tady v klubu je veskera diskuze prakticky jen human-centerd. vsichni buditele to hrajou na deti. totalni beznadej...
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Creatures United - Frankly #9
    https://youtu.be/lgoD9q3A5RU


    Nate at his best. Stylisticky vytříbené a geniáním smyslem pro drama. Naprosto výbornej kus.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jak realita predbiha protestujici proti zmenam klimatu a klimatu se to netyka - utok na fosilni infrastrukturu TADEAS

    ted bojkot bankovni, kam se hrabe XR :D

    V zemi, jejíž hospodářská prosperita se během posledních zhruba 10 let opírala o stavební boom, propuklo to, co čínský tisk nazývá „hypoteční bojkot“ nebo také „rebelie“. První protesty začaly letos v červnu a postupně se rozšířily na více než 100 čínských měst. A přibývají.

    Veřejně protestovat, a dokonce sepisovat petice, je v Číně velice neobvyklé. Vládcové v Pekingu z toho mají těžkou hlavu tím spíše, že hypoteční bojkot se šíří několik týdnů před nadcházejícím dvacátým sjezdem Komunistické strany Číny (začíná 16. října).

    Čínský trh s byty padá čím dál hlouběji a stahuje s sebou celé hospodářství. Lidé odmítají splácet hypotéky | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67118140-qqs9l-33ff4eb2e048adf
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: tak trochu je iedno cim to tlakuji. Mohli by vzduchem, ale zase maji narazeny vrt, a budto to budou na miste palit, anebo tim budou tlakovat trubky .. ze budou uniky metanu bylo jasne od zacatku, nekteri tehdy rikali, ze metan muze mit az 30 % uniku do atmosfery z celkove spotreby, jini rikali, ze s technologiemi to dostaneme pod 10 %. I kdyby byly emise tusimze 60 % metanu z celkove produkce, stale bude mit na MWh mensi emise sklenikovych plynu nez uhli.
    Ale ano, kdyby to tlakovali metanem, je to od oci bijici plytvani.
    PER2
    PER2 --- ---
    Spinning Around
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam