• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja tomu zas klasicky nerozumim. co se vyresi tim, pokud se zastropuje majetek jednotlivcu. ok, nebude miliardar, misto nej bude tisic milionaru, ti spolecne budou mit nejaky organizace na to jak postupovat jednotne, neco jako kdyz OPEC jednotne stanovuje ceny ropy za barel, aby nebyla moc levna. co se tim vyresi?

    jak se v tom klimatu prejde od prirodnich ved (grafy cehosi) k spolecenskym vedam (obcanska shromazdeni, zrusit miliardare, zrusit kapitalismus, spravedliva transformace, ..) tak tomu vubec nerozumim, jak by to mohlo fungovat a proc by to melo stabilizovat klima.

    prijde mi to zase jen krok stranou. pripada mi, ze jedinej zpusob jak snizit sklenikove plyny v atmosfere, je uzakonit, ze kdo do atmosfery pridava sklenikovy plyn, musi ho zase odstranit. nic takoveho se ani vzdalene nikde nenavrhuje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: "kdo může" - přesně tak. kde je agency? jak ji utvaret a vyuzivat v managementu komplexnich systemu. co to je za praktiky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: lidi si dovedou představit život bez Křetínského, nebo lecjakého jiného miliardáře. Co si nedovedou představit, je život bez elektřiny v zásuvce. A nějaká vazba tam bouhžel je.

    Samozřejmě - můžeme se zbavit naší uhelné lobby a přestat exportovat. Pak u nás bude obyvatelstvo slavit levnou elektřinu a pád miliardáře. Ale v Německu třeba v důsledku toho vypuknou sociální bouře. Což ale pro nás je zhruba stejné, jako by vypulky v sousedním okrese...

    Ač Babiše nemusím, tak jeho výrok o "virtuálních miliardách" v tomhle ohledu chápu. Je to prostě nějaký druh ekonomicko-mocenské pozice. Ale bez ohledu na to, kdo tu pozici obsadí - poptávka tu je. Je daná životním stylem, a to v takové míře, že to přesahuje schopnost našeho intuitivního chápání (a to i nás nerdů, natož obyčejných lidí).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: pro me je to pop uvazovani. "system" je civilizace, ne zadna z tech formaci, jako kapitalismus, socialismus, etc.

    a hlubsi spolecne tema je systemicka regulace, management komplexnich systemu. zbytek je ideologie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: je to tak. je to ta vlna, na které se vezou. ovšem znárodněná cementárna bude mít stejné emise... takže co s tím uděláš? Kdo může za čínské emise - politika komunistické strany, místní pseudomiliardáři (kteří podnikají v rámci mantinelů) - nebo prostě veškeré obyvatelstvo?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: nemam ted prehled o tech metodach pricitani emisi jednotlivcum nebo subjektum, je to komplexni tema. to ze nekdo je beneficientem nejake kapitalisticke/civilizacni struktury a tedy jsou mu pricitany ty emise ty investovany struktury, to je zvlastni pohled. nebo to spatne chapu? kdyztak upresni.

    jako majitel napr. solarni elektrarny si teda muzu odecitat usetrene emise oproti jinym formam investic a byt tedy v brutalne zapornych cislech, nebo takto ne?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: Vinu nesou všichni, ta "nespravedlnost" je možná v tom, že následky té viny ponesou někteří daleko víc než jiní. Plus v tom, že minoritní část světa využívá majoritní část zdrojů (ČR patří do VIP zóny). Tzn. že běžný člověk možná trpí i tím (a v těch non-VIP částech světa, které se budou rozšiřovat, nejenže bude trpět, ale bude asi i pořádně nasranej), že je mu jasný, že to nejvíc odsere on a ne vládnoucí třída, která ho poučuje o osobní zodpovědnosti, aby pak ve správný moment přesídlila na ten správný kontinent/správnou planetu. Nějak se snažit empaticky vcítit do té "nasrané lynčující lůzy" je asi opět možné jen v určitých mantinelech toho, jak jsme jí blízko či daleko a jak moc bezprostředně se nás nějaké ohrožení našeho životního standardu dotýká.

    Btw. v tom longreadu, co dával TUHO z New Yorkeru je třeba tohle, to se týká i toho zatočení s miliardáři, dokud bude rožnuté světlo, budou vždy můry. Proto nedává smysl svrhnout Křetinského, protože na jeho místo se třese deset dalších

    “When it comes to global warming, we know that the real problem is not just fossil fuels—it is the logic of endless growth that is built into our economic system,” Jason Hickel, an economic anthropologist at the Autonomous University of Barcelona, has written. Climate change can’t be dealt with using the tools of capitalism, because it is a product of capitalism. It can be dealt with only by throwing off capitalism in favor of something else—a system aimed not at growth but at “degrowth.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: to je kognitivni pohled, sleduju emoce.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A teda ono jeste k tomu lyncovani...

    Billionaire investments in polluting industries such as fossil fuels and cement double the average for the Standard and Poor group of 500 companies – Oxfam
    The investments of just 125 billionaires emit 393 million tonnes of CO2e each year – the equivalent of France – at an individual annual average that is a million times higher than someone in the bottom 90 percent of humanity.

    A billionaire emits a million times more greenhouse gases than the average person | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/press-releases/billionaire-emits-million-times-more-greenhouse-gases-average-person
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Ja myslim, ze nikdo z tyhle strany o "zatoceni s miliardari" jakoze jejich fyzicky likvidaci ani nemluvi ani neuvazuje, jak naznacujes. Nicmene chce kontrolu jejich podnikani, tak aby bylo v souladu s uplne bazalni bezpecnosti.
    Ale pravda je, ze volba toho epxresivniho jazyka takovej dojem muze vzbuzovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Michal Berg
    @MichalBerg
    Expertní tým okolo Pábení představil adaptaci modelu Doughnut economy od
    @KateRaworth do českého kontextu.
    Říkají tomu Kompas udržitelného Česka a doporučuji to vaší pozornosti

    Představujeme Kompas udržitelného Česka 🎉 🍩 | by Marek Mencl | Pábení | Nov, 2022 | Medium
    https://medium.com/pabeni/p%C5%99edstavujeme-kompas-udr%C5%BEiteln%C3%A9ho-%C4%8Deska-428f92f1adc5
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: proto je potřeba s oligarchy zatočit ještě před rozdělením
    TUHO
    TUHO --- ---
    // jo a btw Rockefeller na nucenym rozdeleni Standard oil statem do navzajem si konkurujicich spolecnosti mocne vydelal, protoze jejich sourhna market value rychle nekolikanasobne vzrostla .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Tak kopni do ty bedny jak do Standard oil. Musime do ni kopnout, fosilni prumysl ma biliony dolaru v tom, aby se kliamticka stabilizace nepovedla. Realita je takova, ze kdyz ho o tyhle zisky nepripravime, tak to vsichni seredne odnesem...

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: tak kopni do tý bedny...
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Jo na me ta forma taky nepusobi uplne dobre. Na druhou stranu, kdyz si uvedomim, jak destruktivni pusobeni Kretinsky a podobny hraci maj a jakou cenu za jejich uspech budeme my vsichni platit, tak to docela chapu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: predbehls me

    jako asi nikdo kdo me tu sleduje by nerekl, ze mam tendenci podporovat fosllni byznys nebo ekosystemovou degeneraci, ale ta lynčující dynamika davu je desiva a zaroven feeling toho kdo to dela v pozici vykonavatele spravedlnosti urcite vybornej. dobrej trip. ale porad jen jina verze power tripu.

    mateřídouška must fall!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pruchod svym emocim muzete dat i na teto akci politickych uvedomelych subjektu:

    Nepotřebujeme miliardáře, potřebujeme party: večer proti EPH
    https://www.facebook.com/events/645540793687569
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    TUHO: slo by pridat na nastenku pro pozdejsi procteni pls? dik
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ked uz vie menit farbu nejake to bmw, tak postavit nejake e-ink strechy by nemal byt technicky az taky problem, spotreba energie bude nizka, taky kindle tiez vydrzi niekolko dni bez nabitia
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam