• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GEORGE MONBIOT

    Embrace what may be the most important green technology ever. It could save us all | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/nov/24/green-technology-precision-fermentation-farming

    Přijměme možná nejdůležitější ekologickou technologii vůbec. Mohla by nás všechny zachránit | 25. 11. 2022 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/110774-prijmeme-mozna-nejdulezitejsi-ekologickou-technologii-vubec-mohla-by-nas-vsechny-zachranit.html

    Co tedy uděláme teď? Po 27 summitech, které nepřinesly žádné účinné kroky, se zdá, že jejich skutečným účelem bylo, abychom jen dál mluvili. Kdyby to vlády myslely s prevencí klimatického kolapsu vážně, žádné COP 2-27 by se nekonaly. Hlavní problémy by byly vyřešeny na COP1, stejně jako byla krize úbytku ozonové vrstvy vyřešena na jediném summitu v Montrealu, píše George Monbiot.

    (...) Zaměřme se na chvíli na technologie. Konkrétně na možná nejdůležitější environmentální technologii, která kdy byla vyvinuta: precizní fermentaci. (...) Vývoj, který považuji za nejzajímavější, nepoužívá žádné zemědělské suroviny. Mikrobi, které chovají, se živí vodíkem nebo metanolem - který lze vyrobit z obnovitelné elektřiny - v kombinaci s vodou, oxidem uhličitým a velmi malým množstvím hnojiva. Vyrábějí mouku, která obsahuje zhruba 60% bílkovin, což je mnohem vyšší koncentrace, než jakou může dosáhnout jakákoli významná plodina (sójové boby obsahují 37 %, cizrna 20 %). Pokud jsou tyto mikroby vyšlechtěny tak, aby produkovaly specifické bílkoviny a tuky, mohou vytvořit mnohem lepší náhradu masa, ryb, mléka a vajec než rostlinné produkty. A mají potenciál dokázat dvě úžasné věci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: Prezident Macron chce v roce 2023 uspořádat summit v Paříži a finančně se tam vypořádat se „zranitelnými“ zeměmi.

    Emmanuel Macron po konferenci o klimatu: je nutné odškodnit zranitelné země – !Argument
    https://casopisargument.cz/?p=46912

    Konference COP27 konaná v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch skončila v neděli 20. 11. 2022 v ranních hodinách s rozpačitě komentovanými výsledky a smíšenými pocity účastníků. Mnozí politici se z dlouhých hodin strávených debatami bez valného výsledku příliš neradovali, kupříkladu místopředseda Evropské komise Frans Timmermans byl rozčarován faktem, že summit nepřinutil k žádným zásadním opatřením největší producenty skleníkových plynů a v podobném duchu se vyjádřil i generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres. S nadějí a rozhodností pak ke komentáři výsledků konference přikročil francouzský prezident, který prohlásil, že chce „před příštím COP“ uspořádat summit v Paříži.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no, já v tomhle jsem asi moc zakořeněný v Aristotelské fyzice :-) (Pro začátek: termodynamická šipka času je podle mě především daná způsobem, jakým naše vědomí informace zpracovová... i když Aristoteles by to asi formuloval trochu jinak).

    Řekl bych, že dřív než se dostaneš k tomu množství energie, které ti "umožní proměnovat materiály v podstatě libovolně" budeš dávno žít v nějaké simulace, ve které si budeš myslet, že to děláš... protože to zkrátka bude levnější.

    Vidím tady ve spoustě věcí určité kognitivní pasti. Spousta našeho vnímání je jasně daná naším sepětím s biosférou planety Země, v jejímž rámci naše vědomí existuje. Atd. atd. Nechci úplně zabředat po pás do nějaké blátivé mystiky - ale fakticky, tohle je fakt. Fyzikální kejkle mají nějaká omezení, která jsou tímto daná..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: "Na základě Energetické charty již státy musely zaplatit soukromým investorům do fosilního průmyslu stovky miliard korun."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Evropský parlament učinil ve čtvrtek 24. listopadu převratné rozhodnutí pro řešení klimatické krize. Odhlasoval kompletní vystoupení Evropské unie z Energetické charty. Toto hlasování následovalo po neúspěchu modernizace smlouvy a rozhodnutí několika členských států Evropské unie (Francie, Španělska, Nizozemska, Polska či Slovinska), které představují více než 70 procent evropské populace, od smlouvy odstoupit. Evropská komise po hlasování parlamentu musí tento návrh přijmout.

    Energetická charta, kterou podepsalo 53 států Evropy a Asie, je smlouvou o ochraně zahraničních investic do energetických projektů. Spíše ale chrání zájmy fosilního průmyslu, nejedná v souladu s demokracií ani právy států a využívá veřejné peníze.

    Energetická charta též blokuje jakákoli politická rozhodnutí pro snížení závislosti na fosilních palivech tím, že dává korporacím právo žalovat země, které tak učiní. Společnosti mohou žalovat státy o miliardy, a to i v případě, že tato politická rozhodnutí jsou nezbytnými a naléhavými opatřeními k řešení klimatické krize. Na základě Energetické charty již státy musely zaplatit soukromým investorům do fosilního průmyslu stovky miliard korun.

    European Parliament resolution ‘final nail in the coffin’ for Energy Charter Treaty  | ClientEarth
    https://www.clientearth.org/latest/press-office/european-parliament-resolution-final-nail-in-the-coffin-for-energy-charter-treaty/

    Evropský parlament odhlasoval přelomovou rezoluci. Požaduje po Evropské komisi, aby zahájila proces vystoupení EU z Energetické charty. – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/11/evropsky-parlament-odhlasoval-prelomovou-rezoluci-pozaduje-po-evropske-komisi-aby-zahajila-proces-vystoupeni-eu-z-energeticke-charty/

    The Energy Charta Treaty with the European Green Deal in European Parliament for an Energy eudebate
    https://www.youtube.com/watch?v=VD7buiFG_sw
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dlho neboli mikroplasty tak sup s nimi do kytek!

    Uptake and Accumulation of Nano/Microplastics in Plants: A Critical Review - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618759/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    lol v malajzii aka propaganda :)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Czech Republic-based Just Stop Oil protester on M25 admits causing a public nuisance | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-11404865/Czech-Republic-based-Just-Stop-Oil-protester-M25-admits-causing-public-nuisance.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1669334261977
    PER2
    PER2 --- ---
    Just Stop Oil should be named a terrorist group, Gareth Johnson MP urges Rishi Sunak at PMQs
    Gareth Johnson accused the group of causing "misery and mayhem" and asked the prime minister to take the extreme measure.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Klimatičtí aktivisté se přilepili k ploše letiště v Berlíně. Zastavili provoz | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/svet/letiste-berlin-braniborsko-aktiviste-letzte-generation.A221124_185954_ln_zahranici_rkj
    Medvědí služba. Jsou to magoři.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    INK_FLO: Co rikam neni, ze kazdy ma rovnost prilezitosti, ani ze kazdy je schopny, nebo si ma myslet, ze muze zachranit svet. Jen, ze by mel svet stat na lidech, kteri jsou si svych rozhodnuti v ramci dane situace a jejich aktualnich limitu vedomi. Nerikam ani, ze by stat nemel zajistovat prilezitosti pro 'spravne', nebo celospolecensky strategicke rozhodnuti (jako je napr. moznost bezplatneho vzdelani, ale zodpovednost za vedeni svych deti ke studiu nechat na rodicich)

    Ohledne linkovanych clanku, miris nekam jinam nez ja. Mluvil jsem o prijmuti odpovednosti vlastnich rozhodnuti, vcetne tech ktere clovek vedome neudelal.

    Ve zkratce, kdyz zbavis cloveka zodpovednosti, je z nej ovce. Takovy tvor pak zacne ze vseho co se deje cinit odpovedneho tebe a nebude se podilet na zlepseni, pac on ma svoje starosti a zodpovedny jsi prece ty. Kdyz pak neco nefunguje, staci becet na ostatni, at to vyresi.

    Coz neimplikuje ani to, ze bych ovci mel vykoupat ve vsech spatnych rozhodnutich, nebo ji otevrit ohradku k vlkovi, jak naznacuje YMLADRIS. Svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda duheho, coz v sobe zahrnuje i nejake casove limity zdroju ekosystemu a jejich ochranu. Neni to omezeni svobody, je to naopak jeji strategicke zajisteni.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SHEFIK: omluvám se za OT, ale tohle přemýšlení vůbec nezohledňuje vlivy/podmínky na daného člověka, které často nemá možnost ovlivnit a předpokládáš, že jeho rozhodnutí se dějí v nějakém vakuu. Btw. existují na to i výzkumy ohledně toho, že úspěšní lidé mají tendenci přeceňovat své zásluhy a zapomínat na pomoc/privilegia, která jim byla poskytnuta a u neúspěšných naopak apelují na osobní zodpovědnost a přehlíží okolní faktory (disfunkční rodina, nevyhovující soc. zázemí, špatné školství atd.)

    Why we overestimate our competence
    https://www.apa.org/monitor/feb03/overestimate

    Ehrlinger describe four studies revealing a potential source of people's errors in self-judgment: their longstanding views of their talents and abilities. Depending on which measure the team looked at, such self-views were equally or more related to performance estimates than to their performance itself, and these self-views often produced errors in their reporting on how well they had just performed.

    Illusory superiority - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Illusory_superiority

    In the field of social psychology, illusory superiority is a condition of cognitive bias wherein a person overestimates their own qualities and abilities, in relation to the same qualities and abilities of other people. Illusory superiority is one of many positive illusions, relating to the self, that are evident in the study of intelligence, the effective performance of tasks and tests, and the possession of desirable personal characteristics and personality traits. Overestimation of abilities compared to an objective measure is known as the overconfidence effect.

    Why meritocracy is a dangerous myth  - Vox
    https://www.vox.com/conversations/2016/11/22/13652860/income-inequality-meritocracy-robert-frank-success-luck-ethics

    “If you’ve been successful, you didn’t get that on your own,” President Obama declared four years ago at a campaign rally in Virginia. “If you’re successful, somebody along the line gave you some help.” The thesis of Success and Luck is quite simple: Luck is far more important to success in this life than we imagine. How we think about this fact hinges in large part on our political ideology. Conservatives and libertarians have a narrative about success, which prioritizes hard work and skill. Liberals have an alternative narrative about success, which prioritizes structural constraints and privilege. Neither one is entirely right, but it does seem that liberals are closer to the truth. Or at least that’s the case Frank makes in Success and Luck.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: According to the 2018 Global Wealth Report from Credit Suisse Research Institute, you need a net worth of $871,320 - https://www.cnbc.com/2018/11/01/how-much-money-you-need-to-be-part-of-the-1-percent-worldwide.html
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja bych tu svobodu zas tak neprecenovala. kvuli nacismu se po druhe svetove na chvili otevrelo okno prilezitosti, ve kterem se odhlasovala Vseobecna deklarace lidskych prav a vicemene se lidem naridilo, aby v mnoha ohledech zhorsili svou situaci (nemuzes mlatit svou zenu, tvoje decka nemuzou od 7 let makat ve tvym sweat shopu, nemuzes drit delniky az zas tak moc, nemuzes nechat chcipnout blizniho sveho pred vraty nemocnice, nemuzes perzekuovat ostatni kvuli vire atd). Urcite byla spousta lidi, kterym to nevyhovovalo, ale proste se to zavedlo a statni zrizeni, ktere lidska prava nepodporuji, maji problemy nebo aspon urcite problemy, je nejaka vseobecna dohoda, ze zotrocovat lidi je spatny atd.

    stejne tak by bylo fajn kdyby se otevrelo okno prilezitosti a podobne jako se zakazaly genocidy, tak se zakazala ekocida. tak jako nemuzes rozhazovat po poli DDT i kdyz je to pole tvoje (a to i kdyz kvuli tomu zakazu tvoje komunita chcipa na malarii, ale proste se to zakazalo), tak je potreba zakazat to posilovani sklenikoveho efektu (nez mi zas nekdo napise ze je to nemozne, ok, prosadit lidska prava taky trvalo...). ale proste prestat uz kecat o svobode a ze kazdy k tomu musi sam dojit, ze vlastne nechce cosi delat
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: chapu ten rozdil postoju... u me to vychazi z presvedceni, ze kazdej je zodpovednej primarne sam za sebe a sve rozhodnuti (krom vyjimek nesvepravnych ze zdravotnich duvodu).

    Tzn. pokud udelas rozhodnuti, ze po zakladce des makat a neznas nic nez jen hospody, pak neni problemem ostatnich, ani spolecnosti, ze nevidis dusledky sveho rozhodnuti a moznosti, ktere pred tebou stoji.

    Stejne tak s klimatem. Od zejtra muzu dat vypoved a jit sazet stromy. A nebo taky ne, pac mam zavazky, ale jde to za mnou a nemuzu vinit z necinnosti ostatni, pac ja prece nemoh.

    Z meho pohledu neni mozne hazet vsecko na nekoho jineho, takhle fungujici spolecnost imho nikdy nepostavis. Navic ti lide budou vice nesvobodni, pac jim prece 'spolecnost neumoznila', ciz se dost casto alycha z leve strany, nebo rezimu centralneji rizenych
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: naše postoje se liší v tom, že já věřím, že je správné, aby bylo na vybranou. Aby svoboda nebyl vyprázdněný buzzword, aby lidi chápali jeho zakořenění ve svých každodenních rozhodnutích. Ale současně - jsou lidé, kteří jsou v situaci, že na vybranou nemají, a nebo zkrátka ty možnosti, které mají, nevnímají - a musel by je k nim někdo nasměrovat, více či méně důrazně (a některé z těch možností by se asi zase pak nelíbily některým z nás).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: subtituce budou vzdycky, viz nase posledni diskuze. Pokazde je na vyber.

    Jedinym problemem je, ze nekomu se svuj standard, nebo vyjit z komfortni zony nechce (u starych lidi je to vic pochopitelny, maj beznych starosti dost).

    Jenze se lidem taky nechce ani nic delat pro to, abychom se meli dlouhodobe stejne a zivotni uroven udrzeli (tady je levice hlasitejsi, chce mit socialni jistoty)

    Tak to je pak tezky tenhle vnitrni konflikt lidstva vyresit.

    Dobrou zpravou je, ze nas klima donuti a svuj standard bude muset snizit velka vetsina.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já měl teda za to, že s dostatečnou energií umíme proměňovat materiály v podstatě libovolně. Takže vždy to končí na tu energii. A energie ze slunce máme řádově víc k dispozici než nyní potřebujeme.

    Možná ta transmutace je stále pár desítek let daleko pro některé složitější materiály, ale jak bylo řečeno - existují náhrady atd. Stále to bude končit na té energii
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam