• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Musíme vycházet z empirických zkušeností: např. na poušti lze v noci vytvářet led tak, že necháme vodu odstíněnou od okolního prostředí a otevřenou pouze směrem do nebe - bezmračného - takže dochází k intenzivnímu radiačnímu ochlazování. toto nebude fungovat v případě oblačnosti, protože zkrátka se to ohřeje nejvýše na teplotu těch mraků, zatímco u hvězdného nebe se to bude mít tendenci ochlazovat v podstatě na teplotu relitního záření...)

    Naše chápání fyziky je strašně omezené, většina lidí ji nestudoval, jenom malé procento z ní maturovalo i to malé procento nejspíš jen papouškovalo zjednodušené poučky bez chlubšího chápání.

    Např. s otcem, který několik let byl vášnivým popíračem GO (nutno ale říct, že současně poctivým investorem do solárních technologií, o které se zajímal vždy - na chatě jsme se od solárního ohřevu vody v načerno natřeném barelu posunuli až k načerno natřenému vyřazenému radiátoru a před deseti lety k plnohodnotným vakuovým trubicím pro solárně termální ohřev s tou 100% účinností, co na rozdíl od FV fungují v poledne i pod mrakem, protože infra, že ano...), jsme se přesunuli k rozmistování čidel domovní meteostanice v různých výškách nad zemí, takže dobře sledujeme jarní trend k přízemnímu mrazíkům vs. podzimní trend k mrazíkům nadzemním.

    To, co nás může zachránit, není spoléhání na AI, která bude pouze tak hloupá, jako masa všech textů, které použije jako vzorek pro trénování: to, co nás zachrání, bude posun všeobecné fyzikální gramotnosti alespon na úroven' 19.století (stejně, jako osvícenci se snažili masy posunout alespon' na úroven klasického starověkého vzdělání - tedy čtení, psaní, kupecké počty, mytologie, euklidovská geometrie...)

    Domácí úkol: co si myslíte, je možné vyrobit lupu tak velkou, aby šlo zapálit papír měsíčním světlem? (pozor, je to chyták - a já sám si nejsem jistý, jestli "správné" odpovědi věřím a s tátou taky oba váháme :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: proboha, nečekej záchranu od AI. je to jen statistická operace nad písmenky, v současnosti. nemají nejspíš žádný sémantický model jazyka, a pokud ano, tak zjevně naprosto špatný, primitivní a nedostatečný.

    faktem je, že i debaty s otcem, který je vystudovaný inženýr a o fyzice by měl něco vědět, jsou složité. a oba jsme v koncích, protože některé věci já se nikdy neučil a on už je zapomněl.

    ona teplota u různých fází hmoty, zejména u plynu a pevné látky, znamená různou věc. u plynu souvisí s průměrnou rychlostí jednotlivých molekul. vezmi si takovou jednoduchou, a přitom záludnou otázku, jestli atmosféra sama o sobě sálá (sálání = např. uhlíky v kamnech, tedy infračervené záření, sahající u těch kamen až do viditelného oboru).

    Rozpálené pevné těleso samozřejmě sálá, tedy vyzařuje v infra oboru. Ale jak může sálat atmosféra? aerosoly, tedy rozptýlené částice, nejspíš sálají, to ano. Ale samotný plyn? Já jsem v tomhle případě v koncích: já chápu, že plyn absorbuje, ale jakým způsobem se vlastně plyn ochlazuje? (když vynecháme konvekci). Jak vypadá "sálání" molekuly plynu?

    AI je jen statistická metoda vyhledávání nad texty vytvořenými člověkem. Ale rozumíme my samo tomu tak dobře, aby sebelepší AI v těch textech dokázala něco najít?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nechci to zlehčovat, ale přeci jen by snad rozšiřování tajgy na úkor tundry mohlo částečně offsetovat ty úniky metanu? (hlavně teda za pár let, až se vybublaný metan rozloží na CO2...). Bobři jsou taky ekosystém, ne? A bobroformace krajiny není jako nejhorší možná varianta...
    As the Arctic Warms, Beavers Are Moving In - Slashdot
    https://news.slashdot.org/story/22/12/05/1332230/as-the-arctic-warms-beavers-are-moving-in
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    gonna be hot

    Scientists thought carbon emissions had peaked. They’ve never been higher
    https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/12/05/carbon-emissions-peak-record-2022/





    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Obstruction of the rescue service: Only climate blockades are statistically registered in Berlin
    The fire brigade has to document delays caused by climate blockades – illegal parkers and missing emergency lanes do not. This is met with criticism from the Greens.

    Behinderung des Rettungsdienstes: Nur Klimablockaden werden in Berlin statistisch registriert
    https://www.tagesspiegel.de/berlin/behinderung-des-rettungsdienstes-nur-klimablockaden-werden-in-berlin-statistisch-registriert-8969194.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/XRebellionUK/status/1599779261019131904?s=19
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no, v poslednich dnech kdyz nevim, snazim se zeptat gptchat, ale zatim nas ta AI nezachrani, vubec nevi, co to blaboli. stava se mi to casto. nejsem si jista cim to je, ze vsichni jsou z toho chatu tak nadseni. jestli ja jsem zase divna a kladu divne dotazy...

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: tak definitely by znamenalo baseline nad kterou to temporarily poroste jeste vys.

    Ani jedno z toho asi nerika, jaky to bude mit konkretni impakt / jestli dojde k k presahnuti konkretniho tipping pointu.

    Tak nebo tak nejaky neprijemny impakt imho uz bude. Prepping knizky budou asi v kurzu pristi roky
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Klaus u Čechů prohrál. Klimatický rozvrat už vidí devět z deseti lidí - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cesi-meni-pohled-na-klima-70-procent-povazuje-oteplovani-za-vazny-problem-220532
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WMO update: 50:50 chance of global temperature temporarily reaching 1.5°C threshold in next five years | World Meteorological Organization
    https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-update-5050-chance-of-global-temperature-temporarily-reaching-15%C2%B0c-threshold

    temporarily je neco jineho nez definitely, ale nechapu jak v cem proc a co z toho plyne
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JIMIQ: asi se to fakt do konce dekady stihne. tak to je mazec. myslela jsem, ze pozdeji.

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    samozřejmě je to zjednodušení, ale imo lepší než nic neděla a přihlížet... nebo vágně říkat "bububu, globální oteplování"

    takhle je k tomu jasný číslo, které každý chápe. Nemusí být 100% přesné, ale to ani není jeho účel
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Já předpokládám že chytré hlavy to spočítali tak, že s nějakou vysokou (dejme tomu 90%+) pravděpodobností bude rok 2028 průměrná celoplanetární teplota o 1,5°C vyšší než v roce 1850 nebo k čemu se to vztahuje.

    Hřib jen okopčil jejich hodiny :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: (vymezuju se proti tomu ze hrib rika hodiny odtikavaji do momentu kdy prekrocime 1.5. Ale teda ted nevim)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JIMIQ: clovece, nevim. Nejak si intuitivne myslim, ze to neni tak ze 2030 bude globalni otepleni 1.5 ale po pravde to neumim dolozit nejakym jasnym proklikem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a co je teda špatně s těma hodinama? Podle mě jen vzali tenhle co2 budget clock

    Remaining carbon budget - Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC)
    https://www.mcc-berlin.net/en/research/co2-budget.html
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: Kvalitka. Konecne aj pěkně vysvětlený, proč v tý vědecký komunitě tak dlouho přetrvávala vlastně marginální neshoda zdali se otepluje či ochlazuje, ta naša puaneta (((:
    + genialni backstory o objevitelce! toho, že právě CO2 jebe atmosféru (1856; Eunice Foote).
    PER2
    PER2 --- ---
    1.5°C je pohoda, dinosauri meli mnohem vic a jak se jim darilo :p


    Ashe suggests that conservation biologists cease the empty claims about “saving the planet” with climate mitigation and start speaking truth: There is at present no plan, in any country, anywhere, on a global or national scale, to address extinctions, biodiversity crash, and habitat loss. The dismal reality is that with a green build-out, we will be saving not the complex web of life on Earth but the particular way of life of one privileged domineering species that depends for its success on a nature-ravaging network of technological marvels. Only once this truth is understood can honest decisions be made about what kind of world humanity wishes to inhabit in the age of ecological disorder


    An inconvenient misconception: Climate change is not theprincipal driver of biodiversity loss
    https://conbio.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/conl.12868

    Addressing Climate Change Will Not “Save the Planet”
    Addressing Climate Change Will Not “Save the Planet”
    https://theintercept.com/2022/12/03/climate-biodiversity-green-energy/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zadruhe me sere, ze tomu ani ten hrib nerozumi, zjevne
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mozna to nikoho nezajima a je to pod rozlisovaci uroven lidi, ale prijde mi ze tyhle kiksy akorat nahravaji tomu ramovani "kazdej o tom klimatu rika neco jinyho" "jsou to alarmisti" atd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam