Nejvíc se bojím, že skončí svět, říká mladá Francouzka - Seznam Zprávyhttps://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nejvic-se-bojim-ze-skonci-svet-rika-mlada-francouzka-219914Čeho se v dnešním světě nejvíc obáváš?
Určitě je to pro mě spojený s klimatickou krizí. Když nedojde k určité změně do dvou nebo tří let, je konec. Ne, že skončí svět, ale přijde zlom, kdy nepůjdou věci zvrátit. Dopady pak ucítíme všichni.
My ve Francii možná ne tak zásadně, protože nejsme první na ráně, ale budou sem kvůli klimatické krizi migrovat lidi a ty my vítat nebudeme. To už víme teď. Řešení jsme ale nepřipravili. Děsí mě, že čím víc utíká čas, tím míň mám pocit, že se něco změní
Je někdo, kdo tě ve veřejném prostoru ve Francii inspiruje a měli bychom ho znát i v Česku?
Klimatická aktivistka Camille Etiennová. Zažila jsem ji na ekonomické přednášce, kde mluvila o klimatický změně úplně z jinýho pohledu. Zatímco někteří debatující mluvili o ekonomickém růstu, ona říkala, že (kvůli měnícímu se klimatu) růst skončí. Dostalo mě, jaký na to měla pohled. Lidé se jí smáli a nadávali, ale ona si stála za svým.
Bylo by fajn, kdyby v politické sféře dostala větší prostor, protože se nedrží zpátky, a to ani když čelí „důležitým“ lidem.
Francouzi často stávkují. V nedávné době například kvůli zvyšujícím se cenám energií a rostoucí inflaci vyšli do ulic i Pařížani? Jak to vnímáš?
Řeknu ti to z pohledu člověka, co se teď neúčastnil, protože je pryč. Podle mě lidi na protesty chodí, ale nevěří v ně. Cítím zoufalství. Francouzi chtějí změnu, ale vědí, že žádná nepřijde. I kdybychom šli do ulic a zaujali jsme média, nic se reálně nezmění.