• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: no, tak že přehození magnetických po'lů a související výpadek magnetosférické ochrany způsobí masové vymírání a v důsledku toho třeba i klimatickou změnu, to asi překvapivé není. A jednou nás něco takového čeká... docela je možné, že se naši potomci budou vyhýbat pobytu mimo budovy, pár desetiletí či století.

    Stejně tak může dopadnout asteroid. Samozřejmě, že je spousta výzev, které antropogenního původu nejsou... a člověk by v takových situacích mohl hrát teoreticky i stabilizující roli v ekosystému (kdyby chtěl)

    Pořád ale nevím, jak to souvisí s tím, že člověk místo toho jedno takové kataklyzma sám uměle vyrábí... ano, jistě je dobré znát geologickou historii Země a evidovat, co všechno se stalo z neantropogenních příčin. Jasně, z hlediska lidí, kteří nechtějí pocit'ovat nějaký extrémní pocit viny, je důležitý ten whataboutismus: "ale příroda to sama dělá taky, tak co". Ale jinak úplně nechápu ten důraz na to, že jsou i mechanismy, na člověku nezávisející... ano, jsou. Vždycky byly. A Země v důsledku nich často byla nějakou dobu skoro neobyvatelná, nebo hůře obyvatelná. Takže pokud se člověk sám stal jedním z těchto mechanismů, tak to pořád vidím jako extrémně znepokojivé....
    PER2
    PER2 --- ---
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122005522

    This study is a clear demonstration that both extreme orbital conditions and the change of the Earth's magnetic field could cause abrupt climate and environmental changes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ehm, no já nevím, no.
    https://twitter.com/AlexEpstein/status/1606347326624215040
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    B.C. residents living near gas fields report health issues - Vancouver Is Awesome
    https://www.vancouverisawesome.com/highlights/people-from-the-sacrifice-zone-doctors-call-for-moratorium-on-bc-fracking-6284105

    “We call them people from the sacrifice zone.”
    “Respiratory conditions and persistent coughs were also reported...They observed elevated incidence of advanced-stage cancer in younger people and reported industry workers dying of cancer in their late 20s.”
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    něco k tomu post-kapitalismu, snad to není moc OT

    Mapping the Emerging Post-Capitalist Paradigm and Its Main Thinkers - MAHB
    https://mahb.stanford.edu/recentnews/mapping-the-emerging-post-capitalist-paradigm-and-its-main-thinkers/


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: tak já myslím, že se míchá páté přes deváté, především. Teorie, že vyšší průměrná teplota povede k energičtějším projevům momentálního počasí, se sice jeví logická (jakoby se blížíme k bodu varu a voda přece začíná bublat)... jenže podle mě dramatičnost změn závisí spíš na teplotních gradientech. A s tím, jak se postupně moře bude ohřívat a dohánět nárůst atmosférických teplot, se ty gradienty zase sníží, takže bych byl opatrný v predikcích co všechno se bude dít kvůli čemu...

    Dlouhodobně teplejší severní ledové oceán může v období polární noci vést k vyššímu teplotnímu gradientu vůči vzduchu polární noci, to znamená, že tam v tom moři je víc energie, která se chce dostat ven, takže samozřejmě tam může být větší potenciál, že už vymrzý vzduch to foukne někam jinam, jinak též "rozpad polárního vortextu", ve kterém je ten podchlazený vzduch normálně uzavřený a definuje takovou tu hlubokou arktickou oblast. Na druhou stranu, v mírném ústupu Arktidy a rozšiřování tajgy na úkor tundry by šlo spatřovat určitou naději, protože by se mohl objevit nový carbon sink v podobě expandujícího subpolárního lesa (který by pro jednou mohl expandovat rychleji, než ho budeme stíhat kácet... pokud nám to ovšem nepokazí požáry...)

    Obecně si myslím, že ten největší problém globálního oteplení jsou ty plíživé, nezastavitelné jevy, než občasné spektakulární výstřelky počasí a mikroklimatu. Samozřejmě ty spektakulární pohromy pomáhají přilákat pozornost a je strašně lákavé tvrdit, že se "dějí kvůli něčemu" (a může to být v některých případech i pravda).

    Nejdramatičtější dopad ale můžou mít naprosté detaily, jako třeba počet dnů, kdy je třeba u nás 7°C místo 5°C a díky tomu rychleji zetleje nějaká biomasa, která by jinak tlela hodně pomalu a uvolní se z ní metan, atd. atd. Samozřejmě, že všichni si představujou dramatická vedra a sucha - nebo naopak hurikány, tornáda, povodně a sněhové bouře. Ale to jsou celkem marginální jevy. Podle mě nás "do propasti" daleko víc posouvají plíživé jevy na hranici rozlišovacích schopností... které se projeví za 50 let, typu jestli se na nějaké skále znova uchytila borovice, která produkuje stín a evaporativní chlazení, nebo jestli ta skála zůstane (už navždycky) holá, apod.
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: to ale hold neni amerika, a noviny driv nemely takovej dosah asi a jeste za vsechno nemohlo oteplovani zpusobene co2 ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: u nás někdy v tom roce 1980 to taky bylo na Silvestra asi o 20-30°C za hodinu...
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: asi myslis farenheity? 16°C, jo to se nikdy driv nestalo, konec sveta
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: psali, ze nektera mista zaznamela pokles teploty behem 30 minut o 40 stupnu Celsia. Kdyz ti mraz prejde po zadech.
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO:
    In Browning, Montana, the temperature fell from 44 degrees above zero to 56 degrees below zero from Jan. 23-24, 1916. Strong arctic high pressure plunging southward along the front range of the Rockies was likely responsible for the massive temperature plunge.

    Fairfield, MT, saw an 84° drop (from 63°F to -21°F) in just 12 hours on December 24, 1924.


    chapu, ze dnes mame lepsi rozlozeni mericich stanic a satelitu, tak se ty rekordy trhaji lepe nez treba pred 200, 300, 500 lety mno
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: ono je to vztiahnute asi na aktualny mesiac, aj amici tam zaznamenali nejake rekordne poklesy v kratkom case

    Arctic Outbreak Smashes Record Temperature Drops | Weather.com
    https://weather.com/storms/winter/news/2022-12-22-arctic-outbreak-smashes-record-temperature-drops-in-denver-cheyenne
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS: -53 v kanade? jasny rekord

    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    YMLADRIS: asi globalni otepleni .. nepisou tam nahodou, kolik vyrabeji obnovitelne zdroje elektriny?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Podle agentury AFP už v Severní Americe padlo několik teplotních rekordů, když bylo na západě Kanady naměřeno minus 53 stupňů, v americkém státě Minnesota minus 38 stupňů, v texaském Dallasu na jihu Spojených států minus 13 a v Houstonu minus osm stupňů.

    ..

    Pro Buffalo ve státě New York meteorologové předpovídají sněhovou bouři, jaká se vyskytne jednou za generaci, provázenou nárazovým větrem o rychlosti až 105 kilometrů za hodinu. Hrozí proto rozsáhlé výpadky proudu.

    ..

    Stejně rychle, jak mrazivá vlna do Spojených států přišla, by zase mohla odeznít. V některých oblastech na severozápadě mají teploty brzy opět stoupnout. Na mnoha místech má být podle Národní meteorologické služby už o víkendu opět o 20 až 30 stupňů tepleji.

    Téměř půl milionu lidí bez elektřiny, tisíce zrušených letů. USA zasáhly extrémní mrazy a sněhové bouře | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/usa-mrazy-pocasi-zpravy_2212231820_kth
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Do propasti bychom měli nakráčet spořádaně. O stupňování státní represe vůči klimatickým narušitelům – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/12/do-propasti-bychom-meli-nakracet-sporadane-o-stupnovani-statni-represe-vuci-klimatickym-narusitelum/

    Mezi klimatickým aktivismem iniciativ jako je Just Stop Oil, Tyre Extinguishers nebo Extinction Rebellion, a společností, kterou se svými akcemi snaží oslovit, zeje zkrátka hluboká propast, kterou se nedaří překlenout. Zatímco aktivisté hledají nejrůznější kreativní způsoby, jak společnost „probudit“ do reality klimatické krize a dotlačit politickou třídu k potřebným rozhodnutím, veřejné mínění se sice v posledních letech ohledně klimatu proměňuje, ale stále příliš pomalu. A to samé platí také o politické reprezentaci, která neustále selhává v tom, aby konečně začala jednat adekvátně klimatické realitě.

    Nejen to – v situaci, kdy společnost nestojí na straně aktivistů, reagují politické elity zesilováním represí. Společně s nárůstem intenzity a radikálnosti klimatických protestů roste i snaha o jejich potlačování a veřejným autoritám dochází trpělivost. Neochota či neschopnost řešit největší krizi, která bude definovat 21. století, nutně vede k rozšíření policejní logiky, jejímž smyslem je zkrátka udržení pořádku. Kde selhává snaha o řešení a vedení skutečného dialogu s aktivisty, nastává stupňování útlaku a zastrašování.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rybičák

    Z českých rybníků se staly kapříny. Vyživují je i mrvou a kompostem - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-konzerva-z-ceskych-rybniku-se-staly-kapriny-vyzivuji-je-i-mrvou-a-kompostem-220654

    Dna nádrží jsou plná bahna, voda je zcela zakalená, zmizeli vodní ptáci, žáby i další obratlovci. Na vodní ploše je mnohdy už od jara vidět „hrachová polévka“ ze sinic a řas. Aby nějaký takový rybník mohl ještě posloužit lidem ke koupání, je zcela vyloučeno. Navíc břehy bývají už natolik zarostlé vegetací, že se ani k vodě nelze dostat.

    Když experti popisují tento chmurný obrázek, vidí jeden z důvodů v tom, jak přistupují velkoproducenti sladkovodních ryb k výkrmu kaprů. Rybáři dokrmují ryby obilovinami nebo se do nádrží kvůli zvýšení takzvané úživnosti rybníků a produkce kaprů naváží i kravský hnůj či kompost.

    Základní problém vodních ploch – nadměrné množství živin – se tím ale ještě akceleruje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    for every square kilometre of woodland lost, "we potentially lose almost twice the carbon sink capacity we thought"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/PIK_Climate/status/1605968548236443655?s=19


    Overshooting climate targets could significantly increase risk for tipping cascades — Potsdam Institute for Climate Impact Research
    https://www.pik-potsdam.de/en/news/latest-news/overshooting-climate-targets-could-significantly-increase-risk-for-tipping-cascades

    Temporarily overshooting the climate targets of 1.5-2 degrees Celsius could increase the tipping risk of several Earth system elements by more than 70 percent compared to keeping global warming in line with the United Nations Paris Agreement range, a new risk analysis study by an international team of researchers shows. This tipping risk increases even if in the longer term the global temperature would stabilize within the Paris range. Avoiding an overshoot would hence limit the risks, the researchers conclude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    UK's old trees critical to climate change fight - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-64028694
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    fossil companies be like...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam