• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Russia’s forests under threat | DW Documentary
    https://youtu.be/TuLosPeHPSo


    The taiga. The largest boreal forest on Earth and a crucial oxygen source. But its ecosystem is increasingly distressed, due to global warming and exploitation of raw materials.

    The forests of Russia produce some 1.3 billion tons of oxygen every year. But Greenpeace Russia warns that millions of hectares are being lost every year to fires and clearing operations.

    Along with ecologists, climate scientists, an environmental inspector and members of indigenous communities, this documentary runs a health check on the taiga and examines the potential impact on the world’s climate if this vast boreal forest isn’t protected.

    Open-cast mining in the Kuznetsk Basin is inflicting irreparable damage on the natural world, while business booms. Whereas Russian mining companies extracted around 260 million tons of coal in the year 2000, two decades later that figure climbed to some 400 million tons. And it’s set to rise even further - to some 590 million tons by 2030.

    Oil production is also a destructive force in many places. In 2020, Russia was the world’s second-largest oil producer with a market share of more than 11 per cent. But facilities are often in very poor condition. Russian environmentalists record some 10,000 cases of oil pollution every year.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYRLEM: no, ona je dost ověřená. máme vzorek chování atmosfér na Marsu a Venuši, kde jsou parciální tlak CO2, resp. insolace, hodně jiné, a můžeme z toho samozřejmě vyvozovat i čistě jen empiricky (bez nějkých složitých výpočtů) spoustu věcí.

    Prostě ta drobná maličkost, že v infračerveném oboru se CO2 chová podobně, jako ve viditelném oboru pro tebe třeba obyčejná neprůhlená mlha, má nějaké svoje důsledky. Není to žádná "neověřená hypotéza": je to základní fyzika 19.století, radiační rovnováha těles a takové věci. Je to stejná fyzika, která kdyby nefungovala, tak parní stroje, parní turbíny nebo spalovací motoru vůbec nefungují (tzn. je to přímo součást termodynamiky a na té stojí v podstatě úplně vše, celá moderní civilizace)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: v Antaktidě se myslím odnikud nikam moc neshipuje, ne? i kdyby tam nějaký exotický přímý trasy teoreticky vést mohly, tak v cestě překážej "řvoucí čtyřicítky", Austrálie a okolní ostrovy a takový maličkosti...

    shipping companies si podle mě brousej zuby spíš na Arktidu, kde to přeci jen poněkud mění pravidla hry ohledně toho, kdo koho by mohl teoreticky blokovat obchod s kým.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYRLEM:

    Pohled do propasti – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/06/pohled-do-propasti/

    Dějiny klimatického konsenzu. Jak moc jsme si jistí změnou klimatu a jejími příčinami? – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/07/dejiny-klimatickeho-konsenzu-jak-moc-jsme-si-jisti-zmenou-klimatu-a-jejimi-pricinami/

    Kam zmizelo globální oteplování? Úvod do klimaskeptické patafyziky – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/06/kam-zmizelo-globalni-oteplovani-uvod-do-klimaskepticke-patafyziky/

    Špinavý byznys. Tři zdroje české klimaskepse – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/10/spinavy-byznys-tri-zdroje-ceske-klimaskepse/

    Za novou planetární politiku – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/09/za-novou-planetarni-politiku/
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: shipping companies:

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NYRLEM: tak za dob dinosaurov bola vyssia koncentracia CO2 a vyssia teplota, nez sa to CO2 vo forme dinosaurov (zjednodusenie povedane) ulozilo pod zem, kde preckalo miliony rokov a nejake tie doby ledove, nez rozmach civilizacie, ktora predtym neexistovala sposobil, ze sa ti dinosauri zasa vyluftovali do ovzdusia asi tak za 200 rokov, co je oproti tym milionom rokov co sa tam ukladali fakt dost nepomer
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/judah47/status/1610272205203554308?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20230105-213354
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: sjet si celou line...
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: ja bych pockal az dostavej lajnu a bude to poradne klimatizovany
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: tak ono to ma asi vypovedni hodnotu jen kdyz je to v kontextu napr. nejaky ty atribucni studie. coz pokud je cloveku nad 40 je naprosta kravina a neoverena teorie.

    nic, jedu lyzovat do dubaje.
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS:
    Javornik "Data jsou dostupná od 09.10.1962."
    to zas neni moc velkej casovej usek teda, ale ok
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: presne tak, a proto uz je to davno, jeste nez xchaos a nyrlem booknuli auditko, co jsem prisel s konceptem klimaticke trampoliny. pokud postavime dostatek trampolin, tak jak klimaticka zmena bude dopadat, trampoliny ji budou odrazet. dejte mi dostatecne velkou trampolinu a odrazim jakoukoliv katastrofu. pak jdu rovmou na hokej
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: "love, fate, destiny, hope"
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trochu o Norhausovi DICE modelu na Skeptical Science.

    Matheus Grasselli, another of the speakers, presented quite a detailed analysis of William Nordhaus’s DICE model. He highlighted how it essentially assumes that the system is always in equilibrium, even if there has been some major shock. He also showed how the results depended strongly on assumptions about damages. What I thought was particularly interesting is that in the DICE model, everything seems to recover even in extreme scenarios.

    So, it seems that there is a general view that there are many valid criticisms of these economic analyses. However, at the risk of being accussed of being deferential again, I do think there are many economists who acknowledge this and who are trying to do more appropriate analyses. I do think that some of the damage estimates are way too low, and that the results of some of these analyses have been presented in ways that then play into the hands of those who want to minimise the impact of climate change.

    Estimates of the economic damages from climate change
    https://skepticalscience.com/estimates-economic-damages-climate.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Ta korelace je zpusobena tim, ze mnozstvi CO2 meni radiacni bilanci atmosfery, to je fakt znamej uz od poloviny devatenactyho stoleti. Vsechno soucasny vedeni o fyzice atmosfery, reakci oceanu, biosfery, kryosfery, chemie atmosfery etc rika, ze se bude oteplovat a ze tam neni pouze korelace, ale kauzalni vztah.
    Zaroven uz mame nekolik desetileti uspesnejch predpovedi klimatickejch modelu. Ale z hlediska teorie vedy jsou teorie fundamentalne neoveritelny tak ci tak, takze o "neoveritelny teorii" muzes mluvit do nekonecna.
    Point je, ze mame miliardu velmi zavaznejch duvodu se domnivat, ze nas ceka extremni pruser, pokud rychle nezvednem prdel a neco s tim neudelame.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: nejak nechapu, co se mi snazis rict - ja mluvim o teplote, ty mi napises neco o hokejce, dam ti tam delsi teplotni radu, kde zadna hokejka neni a na to konto mi pises, ze v tom plavu a odkaz bez komentare. Mozna si to nejdriv znovu prohledni co jsem psal..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    za vedro muzou americani, protoze jejich rakety saturn V pohnuly zemskou osou.

    no videli jste ty rakety?? vzdyt to bylo obrovsky. takze se nelze divit nasledkum.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM:


    Věřte, nevěřte – znělka
    https://youtu.be/cqOyBghzURM
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam