• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1617668020616433666?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Významné hrozby pro energetickou tranzici spojené s kritickými surovinami - Asociace pro mezinárodní otázky
    https://www.amo.cz/cs/klimatym/vyznamne-hrozby-pro-energetickou-tranzici-spojene-s-kritickymi-surovinami/

    K hlavní fázi přechodu na obnovitelné zdroje energie by v Evropě mělo dojít v následujících 20 letech. Poptávka dalších světových regionů přitom poroste ještě rychleji a zahájení těžby v nových nalezištích trvá i více než 15 let. Lze tedy očekávat celosvětový nedostatek surovin kritických pro energetickou tranzici.

    Jakých surovin bude ve spojení s energetickou tranzicí nedostatek? Jakým hrozbám bude čelit Evropa a Česko? Jak jsme na měnící se situaci připraveni a co může český stát dělat? Těmito i dalšími otázkami se zabývá nový policy paper.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Global Risks Report 2023 | World Economic Forum | World Economic Forum
    https://www.weforum.org/reports/global-risks-report-2023/

    20230123-215033
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jungwirth

    Tomáš Jungwirth Březovský: (Ne)bezpečný svět zítřka - Seznam Médium
    https://medium.seznam.cz/clanek/amo-asociace-pro-mezinarodni-otazky-tomas-jungwirth-brezovsky-ne-bezpecny-svet-zitrka-2140

    Dnes už není mezi odbornou komunitou a mezinárodními institucemi pochyb o tom, že skutečně řešit klimatickou krizi nebo žalostný stav ekosystémů znamená zaměřit se na jejich strukturální příčiny. Mezi ně patří nadprodukce a nadspotřeba související s lidskými činnostmi řádově přesahující schopnost živé planety obnovovat zdroje a poradit si s dopady. Ve stávajícím ekonomickém rámci proto nezbývá než zahrnout cenu negativních externalit (typicky emisí, odpadů, znečištění, odlesnění či zastavění půdy) do konečné ceny výrobků a služeb, jak se tomu děje pro emise uhlíku v systému EU ETS. Cílem je motivovat k úspornému a šetrnému chování, a to jak na úrovni velkých korporací, tak jednotlivců.

    Potíž tkví v tom, že naceňování externalit nebo třeba takzvaných ekosystémových služeb vede v průběhu času ke zdražování, které navíc typicky dopadá na sociálně nejohroženější skupiny. Cena externalit bude o to vyšší, že jsme je po celá desetiletí opomíjeli a nechali proto problémy zajít příliš daleko. Těžko si představit, jak při řešení ekologických krizí zároveň neprohlubovat krize příjmové a socioekonomické, aniž by došlo k zásadní redistribuci bohatství ve společnosti. Víme také, že systém založený na imperativu silného hospodářského růstu nám ztěžuje až znemožňuje dosahování ekologických cílů obvykle založených na snížení dopadu na životní prostředí. Podobně ale hospodářská recese typicky povede ke změně politických priorit a nedostatku volných investičních prostředků k financování z pohledu udržitelnosti nezbytné proměny energetiky, průmyslu, budov či dopravy.

    Z environmentálních důvodů je klíčové zkracovat obchodní řetězce - ostatně v úvodu jsme připomněli, že jde i o způsob zvýšení energetické bezpečnosti - a podporovat lokální výrobu. To ovšem znamená také otevírání nových ložisek tzv. kritických surovin v Evropě, jako jsou lithium, měď nebo kobalt (více k tomu viz paper kolegy Michala Čepelky), se všemi negativními dopady na místní přírodu. Zároveň to kvůli potřebné podpoře domácího průmyslu předpokládá právě takovou protekcionistickou politiku a ukončení volného globálního obchodu, které Světové ekonomické fórum řadí do výčtu závažných globálních rizik. Tímto směrem se ostatně už vydaly Spojené státy americké se svým loňským, klimatickou ambicí rámovaným zákonem Inflation Reduction Act, IRA. Evropa i další klíčoví hráči na něj nyní hledají politickou odpověď.

    Jinými slovy, univerzální řešení neexistují a omezování jednoho druhu rizik často povede k umocnění druhu jiného. V environmentální vědě se tomu říká problem shifting, neboli přesouvání problému z jednoho místa na druhé. Stejně jako se východiska neobejdou bez kvalitních analýz, neobejdou se ani bez prioritizace. V ten okamžik přichází do hry fundamentální hodnotové otázky, odpovědi na které by se snad jednou mohly stát součástí politických anket. Nakolik si ceníme současného blahobytu oproti tomu budoucímu - za deset let, nebo za celá staletí? Jak v našem ekonomickém systému motivovat k úsporám, šetrnosti a skromnosti? Chceme (a dokážeme) v zájmu zachování společenského smíru a spravedlnosti progresivně zvýšit zdanění majetku? A budeme raději otevírat nové lithiové doly v severních Čechách, nebo dovážet suroviny a komponenty přes půl světa bez ohledu na podmínky, za nichž byly vytěženy a vyrobeny tam?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Is the Atlantic Ocean circulation approaching a tipping point?
    https://youtu.be/Xl-Xd-z2qkw
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: ona ta vodní bilance není tak jednoznačná v tak pestrý krajině jako má čr.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Ja chci jenom dodat ze ekologicke externality umeleho zasnezovani jsou az na elektrinu (ktera teda neni v CR ani zdaleka uhlikove neutralni) zcela obsolentni. Nejvetsi technicky problem a to aditiva posouvajici bod tani jsou dneska prakticky vyreseny. Pouziva se rekombinantne produkovany enzymy.
    Spotreba vody je v souhrnu zanedbatelna, protoze se bavime pouze o vode ztracene odparem, zbytek se se zadoucim zpozdenim vraci do krajiny. V CHKO se muzeme bavit o tom ze pozdejsi tani na sjezdovkach posouva na tech plochach vegetacni obdobi a tim meni (nikoliv nutne zhorsuje) druhovou skladku. U spravne udrzovane sjezdovky se take nemuzeme bavit o signifikantni erozi.

    Ano v CR sjezdove lyzovani ma smysl provozovat v cca 3 arealech, zbytek je jak pan pise "uz mrtve". Ale treba v Rakousku nebo Italii je to (vzhledem k nadmorskym vyskam) sport ktery pokvete treba dalsich 40-50 let. Prave kombinace vyssi nadmorske vysky kde v ramci globalniho oteplovani lze cekat vyssi srazky nez doposud a stale jeste teploty v minusu v a umeleho zasnezovanim (ktery se da teda experimentalne dnes delat i v plusovych teplotach, nebo standartne v rezervoaru tydny i mesice pred sezonou) to za predpokladu budouci uhlikove neutralni elektriny dela funkcni mix pro lokalni aktivity (lokalni traveni volneho casu znamena z dnesniho pohledu ze je to nizsi stovky kilometru daleko o proti leteckym tisicum kilometru). Navic ty arealy maji i letni vyuziti, ktere ani zdaleka nejsou tak vytezeny jako zimni (tam je velky potencial zase s ohledem na lokalni aktivity).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    INK_FLO: Jiny rozhovor s clovekem z oboru. Jeho odhady jsou velmi realisticke.

    Lyžování jako nový golf? Luxus, který nebude pro každého, říká šéf areálů - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-lyzovani-jako-novy-golf-luxus-ktery-nebude-pro-kazdeho-rika-sef-arealu-224058#

    Reálně, v České republice, co se týče povětrnostních podmínek, nadmořské výšky a podobně, jsou tu Krkonoše – Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou. Možná ještě Klínovec, respektive Krušné hory. A zbytek? Tam takovéto zimy budou častější, tam není perspektiva,“ dodává Rattaj.

    -- -- --
    „Nechci, aby to vyznělo špatně, ale lyžování se právě kvůli cenám elektřiny, globálnímu oteplování a všem dalším problémům stává luxusnější záležitostí. ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: a když to nepůjde, na klínovci půjde to v japonsku nebo v dubaji. pro zákazníky neproblém, investoři lyžařskejch areálů maj investovat tam, kde je to nejperspektivnější
    L4MA
    L4MA --- ---
    INK_FLO: "Fenomén ekologického problému týkajícího se zasněžování je podle mě nesmyslně vytvořený a uměle živený. "

    :D presne, neproblem! kdo by si kdy pomyslel, ze budou upirat cloveku zakladni lidsky pravo lyzovat v +10 stupnich na hnusnym mokrym pruhu brecky. klasickej zelenej teror....
    PER2
    PER2 --- ---
    Exposed: The smear tactics against wind and solar
    https://youtu.be/k_Wa7v76k-U
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: u nás vládne optimismus

    Čeká nás další velký rozvoj, říká Petr Zeman, majitel Skiareálu Klínovec | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/byznys-x/116705/ceka-nas-dalsi-velky-rozvoj-rika-petr-zeman-majitel-skiarealu-klinovec.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Italy's Ski Resorts Grapple With a Snowless Future | Time
    https://time.com/6248345/italy-ski-resorts-no-snow-climate-change/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    420, again

    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1617316390184308736?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Lula accuses Bolsonaro of genocide against Yanomami in Amazon | Luiz Inácio Lula da Silva | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/jan/22/lula-accuses-jair-bolsonaro-genocide-yanomami-indigenous-amazon

    “There is a motive: the greed of the miners who invaded their lands. And there is a perpetrator: Jair Bolsonaro, who championed this invasion and denied medical assistance to the Indigenous,” Rousseff wrote on Twitter.

    “All of those who are responsible, Bolsonaro included, must be prosecuted, judged and punished for genocide,” Rousseff added.

    Bolsonaro denied responsibility, calling such accusations a “left-wing farce”.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Zaznamenávame extrémnu situáciu bez výskytu mrazu - Aktuality SHMÚ
    https://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=1306
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/samdknowlton/status/1616502558524342273?s=19


    https://twitter.com/samdknowlton/status/1616502560453718017?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ageing planet: the new demographic timebomb | Population | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/jan/22/ageing-planet-the-new-demographic-timebomb
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam