• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no mě přijde, že to patří sem... lidi si myslej, že jednoduše udělaj nějakou demonstraci, aby se zhaslo a někdo zhasně. Ale spoustu věcí asi ani zhasnout nejde! :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: i can't let you do that dave... to by som mozno postol skor do technoparanoie :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Poslední zhasne? Jestli ovšem bude vědět jak!
    The Lights Have Been On At a Massachusetts School For Over a Year Because No One Can Turn Them Off - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/story/23/01/19/2152232/the-lights-have-been-on-at-a-massachusetts-school-for-over-a-year-because-no-one-can-turn-them-off
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fotky: Příval sněhu v kalifornských horách pomohl zmírnit extrémní sucho - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fotky-prival-snehu-v-kalifornskych-horach-pomohl-zmirnit-extremni-sucho-224967
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: beehive yourself!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: ciny plodi problemy, problemy odstarnis ciny. Je system samotare zijiciho v jeskyny jednoduchy? Od vynalezu klimatologie se si sice muze pripadat jako guru survival skillu, ale stejne o bezesnych nocich premysli, kam migrovat, aby mel co nejemene problemu. A tak emigruje, a .. ma problemy.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: zakažte migraci.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    meanwhile, shell is like

    Profits hit $39.9bn (£32.2bn) in 2022, double last year's total and the highest in its 115-year history
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    proto mi připadá, že je potřeba požadovat "vymodelujte, co je potřeba aby každej udělal, abychom spravedlivě zůstali pod dva stupně", třeba několik scénářů, nechat to odhlasovat a pak prosadit.

    místo požadavků typu zakažte letadla nebo zakažte růst nebo zakažte miliardáře. připadá mi, že v těchto typech požadavků není žádná záruka, že to vůbec povede k vyřešení problému
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Podobná věc ohledně domnělého pokrytectví se řešila během Occupy protestů, více tu událost z tohoto citátu argumentuje/rozebírá v té knize "poscapitalist desire"

    He was a third of a way through delivering a lecture series titled “Postcapitalist Desire”, which he had devised as part of an MA course in contemporary art theory at Goldsmiths, University of London. Fisher began the first lecture by playing three clips, the last from a 2011 episode of Have I Got News for You. In the video, the former Tory MP Louise Mensch – “I can’t believe she’s called ‘Mensch’; it’s like a daft Martin Amis character, isn’t it?” Fisher comments – claims that Occupy protesters were undermining their critique of capitalism by buying coffee from Starbucks and tweeting on their iPhones: “You can’t be against capitalism and then take everything that it provides.”

    Rather than ridiculing Mensch’s disingenuous argument – as her fellow contestants do – Fisher takes it seriously. The protesters, he explains to his students, “may claim, ethically, that they want to live in a different world but libidinally, at the level of desire, they are committed to living within the current capitalist world”. Mensch’s criticism is, Fisher says, part of “the negative inspiration for the course, where I’m going to pose the question: is there really a desire for something beyond capitalism?”
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: tam by mel ziskat azyl Klaus a spol.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: zklamani. vedela jsem o jeji knizce a myslela jsem si, ze predklada nejaky konkretni plan. ale podle toho rozhovoru jsou to jen pindy.

    nerozumim uvaze, ze arktida se stane zivou oblasti a vyroste tam mnoho mest a infrastruktura. je tam prece tma. cetl jste nekdo tu knihu, jestli tam k tomu ma nejake dalsi podpurne argumenty, nebo je to jen takova myslenka pri pohledu na globus?
    PER2
    PER2 --- ---
    moc se tesila na vysledky icecores z tohodle vrtu .... pro tuhle sezonu skoncili v 800m(50.000 let zpet), planovano je pres 2,7km (1,5m let)

    Beyond EPICA: Press releases
    https://www.beyondepica.eu/en/news-events/press-releases/

    fotecky/videa kdyby nekoho zajimalo
    Drilling season 22/23 – Disk Google
    https://drive.google.com/drive/folders/1iXSMs1nMMU4F5cjUu3Ixz9QEbSGYgDkj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Noví Češi, nová města, nový sever. Jak bude vypadat klimatická migrace a jak se na ni připravit?
    https://denikn.cz/1069746/novi-cesi-nova-mesta-novy-sever-jak-bude-vypadat-klimaticka-migrace-a-jak-se-na-ni-pripravit/?cst=a662e904dab793813203ac3fe78b3d5a9d930d54

    „Klimatická migrace již začala a je neodvratitelná; ze situace, že se lidé budou muset přesídlovat, se už nedostaneme. Nečekejme dvě desetiletí, než se toto téma stane nezvladatelným. Začněme o něm přemýšlet už teď a berme ho velmi, velmi vážně – u samotné klimatické změny vidíme, co se děje, když čekáme příliš dlouho,“ říká Gaia Vince, environmentální novinářka a autorka knihy o klimatické migraci následujícího století.

    Nomad Century: How to Survive the Climate Upheaval – Book Therapy
    https://booktherapy.cz/products/nomad-century-how-to-survive-the-climate-upheaval
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NJAL: a ty jsi dokonjalý? já třeba jo, proto se taky klimatem zabývám. mám top level klimatickou prověrku, kdo má víc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Past Ten Thousand Years of Climate Change
    https://youtu.be/3lHcORHIbvM
    NJAL
    NJAL --- ---
    THE_DARKNESS: Bych cekal, ze aktivisti budou predvoj :-) Ale tak kdyz katolici mohou mit kneze prznici deticky, proc by klimaticti aktiviste nemohli jako soukrome osoby dat zivotnimu prostredi take cocku.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    NJAL: vybírám z tiskové zprávy LG: Politická angažovanost v boji proti klimatickému kolapsu jde často ruku v ruce se změnou vlastního života. Není to však podmínkou. Zejména nemá vliv na to, jak správné či nesprávné jsou požadavky na federální vládu. (...)
    Pokud budeme čekat, až se všichni lidé budou chovat uvědoměle, dostaneme se na okraj propasti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: naopak, mali by za trest letiet na kiribati, aby pocitili nasledky svojich cinov ako sukromne osoby

    Kiribati: a drowning paradise in the South Pacific | DW Documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=TZ0j6kr4ZJ0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: s dobrym planovanim infrastruktur (na dekady) muze byt zeland solidne stabilni semi-offgrid zeme s velkou zemedelskou produlci a obnovitelnou energetikou s obrovskymi prebytky (offshore vitr). jak bylo videt v prubehu pandemie, ostrovy se mohou dobre otevorat a uzavorat dle potreby, coz je imho do budoucna obrovska vyhoda. ano, je to prdelakov, nevyhodou je seismicka aktivita a vyssi UV zareni. ale porad to ma solidni potencial a moc bych si fakt budoucnost nemaloval na ruzovo tech 2.5 stupne dame a na to neni nikdo pripravenej
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja myslim ze to dobre ilustruje tu rozpolcenost, kterou nejak nevyhnutelne resime, ti kdo to resime
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam