• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: Even C.E.O.s. ... they’re saying that they’re listening to the science. But they’re obviously not

    ceos poslouchaj investory. koho poslouchaj investori? a kdo to je - staty, instituce, privatni investori ... to je organizacni jadro toho systemu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Novej rozhovor Davida Wallace-Wellse s Gretou Thunberg

    It seems like the world is getting more and more grim every day. The concentration of CO₂ is now higher in the atmosphere and causing more and more extreme weather.
    But there are also positive things that have changed. We have more people now who are mobilized and who are in the climate movement, in the fight for the climate and social justice.
    So I guess that’s a good thing. But we have to be able to zoom out and see that we are still moving in the wrong direction. The things that people said back then that they were going to do, they still haven’t done, which proves, or which shows us, that it was just empty promises and really not taking it seriously, unfortunately.

    ...

    Global temperature is still increasing. Governments and corporations are still financing and investing in fossil fuels. We are still expanding fossil fuel infrastructure all over the world. We are still expanding on Indigenous land, violating basic human rights.

    Four or five years ago, you were really emphasizing that we need to listen to the scientists. Is that still sufficient?

    No, of course not. In the beginning — well, “in the beginning” — people have been campaigning about this for decades. But when I began, I said we need to listen to the scientists because people were still treating the climate crisis as something debatable. And now — at least in the discourse — we’ve kind of settled that. It is a crisis. Even scientists and even heads of state are saying that this is an emergency.

    Even C.E.O.s.

    Yeah, exactly. They’re saying it. And they’re saying that they’re listening to the science. But they’re obviously not. So where do we go from there? We also have to listen to the people who are actually living in the climate crisis, living on the front lines. That’s something that’s become more and more relevant for me.

    Opinion | Greta Thunberg: ‘The World Is Getting More Grim by the Day’ - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2023/02/08/opinion/greta-thunberg-climate-change.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    A celkem zajimavej starsti clanek o stavu lesu

    Podle vědců se mělo začít s aktivní adaptací lesů na změnu klimatu už před dvaceti lety, kdy začala být rizika související s hospodařením orientovaným na smrk patrná. Nestalo se. Dnes řada odborných studií predikuje, že v roce 2060 budou až čtyři pětiny dnešní rozlohy smrkových lesů nevhodné pro pěstování právě této dřeviny.

    Naše děti budou v lepším případě chodit po jiných lesích než my. V horším po žádných
    https://denikn.cz/102280/nase-deti-budou-v-lepsim-pripade-chodit-po-jinych-lesich-nez-my-v-horsim-po-zadnych/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Celkem vycerpavajici prezentace o stavech ceskych lesech a vyhledech do budoucna (nic moc - viz napriklad Predikce pro období 2021–2040 je, že více než 70 % současných porostů s podílem smrku nad 75 % bude v nevhodných klimatických podmínkách s rizikem rozpadu.)

    https://is.muni.cz/el/sci/jaro2020/Z9017F/um/FGS3_Cermak.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: narážíš na téma planetární solidarity... far, far away. jak by asi vypadal globalni-planetarni erasmus. parovani mladych lidi podle inverze jejich socialniho/kapitaloveho statusu... lidsky vztah s temi nejvic vzdalenymi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: jde o to, že superbohatí nejsou příčinou té tsunami, která jedním nebo druhým způsobem smete svět, na který jsme zvyklí.

    Jak už jsem tu psal - jsou to surfaři na vlně, na přílivové, nebezpečné vlně, která minimálně ničí biosféru a s ní i lidskou existenci, jak jí známe - a doslova - i zabíjí. Můžeme diskutovat, jestli je etické surfovat na takové vlně a užívat si to - zatímco všude okolo lidi trpí a jiní se jim snaží nějak pomáhat. Takže nějaký dílčí neetický rozměr v tomhle směru tam byl vždy, asi u všech elit v historii... dříve to bylo tom, že jedni těžce pracuíj, aby si jiní mohli užívat, ale dnes je práce do jisté míry mechanizována, automatizována, industrializována - takže ten etický problém se přesunul z dimenze otrocká práce a chudoba a nesvoboda vs. hojnost, volný čas, luxus, libovůle - a víc se nachází v té rovině, že luxus jednoho je přímou příčinou utrpení jiného (ale nucení těch druhých do práce není tak samozřejmé a pokud ano, není přímočaře ve prospěch té hrstky nejbohatších)

    Problém ale je, že obrovský podíl na klimatické krizi přeci jen nese ekonomika, která produkuje zboží a služby ne pro nějaké horní procento, ale pro horních několik miliard. A dokonce nižší životní úroven' je i často spojena s vyšší uhlíkovou stopou. Není fér, aby s tímhle pocitem viny běžného spotřebitele nějak manipulovaly korporace, aby na tom profitovaly, prodávaly nějaké odpustky.. to jistě ne. Ale to, že někdo dokáže "surfovat na vlně" a profitovat z nějakého organizování konzumu těch miliard, které nežijí celosvětově přímo v nejhlubší chudobě - to technicky nic nemění na tom, že uhlíkovou stopu generuje konzum zajištující životní úroven' horní miliardy, možná třech - ne nějaké hrstky miliardářů. To jsou tvrdá data: globální přeprava spotřebního zboží pro masy kontejnerovými loděmi, ne pár jachet. Tisíce letadel, které jsou v libovolný okamžik ve vzduchu - ne pár luxusních tryskáčů. Dopravní zácpy tvořené rodinými auty - ne pár provokativně velkých SUV zajíždějících natruc do centra...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Analýza a predikce klimatických podmínek pro pěstování dřevin v ČR
    Zdrojem dat o lesních vegetačních stupních byla databáze Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem (ÚHÚL), současně byl proveden odhad možného vývoje klimatu v závislosti na nárůstu emisí radiačně aktivních plynů pro období 2021–2040 a 2041–2060. Ve spolupráci s Czechglobe – Centrem výzkumu globální změny AV ČR byla provedena analýza klimatických dat s následným výpočtem průměrných klimatických charakteristik pro LVS pro období 1961–1990 a 1991–2014. Tyto charakteristiky byly poté interpolovány do mapy s prostorovým rozlišením 500 m (Štěpánek et al. 2009, 2011). Celkem bylo hodnoceno 21 proměnných zahrnujících: průměrné roční teploty, srážky a globální radiaci, dále průměrné hodnoty teplot, srážek a radiace v měsících březen až květen, duben až červen a červen až srpen, půdní vlhkost v hloubce do 40 a do 100 cm, počet dní se stresem suchem v daných hloubkách, počet dní se stresem suchem, počet dní se srážkami menšími než 1 mm, počet dní s průměrnou teplotou nad 10 °C v souvislém období za sebou, počet dní s maximální teplotou nad 30 °C, počet dní s teplotou nad 5 °C, dostatkem vláhy a globální radiace.
    ...
    Stejná analýza byla v detailu provedena pro bývalý vojenský újezd Brdy a její výsledky uvádí mapy na obr. 5. I zde došlo dle použitých modelů k významné změně klimatických podmínek již v období 1991–2014 a predikcí do roku 2060 je, že podmínky pro bezpečné pěstování smrku z Brd zmizí. Predikční model však vychází z dat o výskytu jednotlivých dřevin v rámci celé ČR a jeho přesnost tak může být ovlivněna specifickými lokálními podmínkami klimatu i stanoviště, které nejsou v modelu zahrnuty. Přestože tyto modely dokládají, jak výrazně se klimatické podmínky mění, nemusí to nutně znamenat, že pěstování smrku nebude možné. To bude podmíněno stanovištním klimatem, vhodnými proveniencemi, ekotypy a zejména způsobem hospodaření (viz níže).

    Klimatické změny a hospodaření se smrkem
    https://www.casopis.ochranaprirody.cz/vyzkum-a-dokumentace/klimaticke-zmeny-a-hospodareni-se-smrkem/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: taky bych cekal driv fasouny navoleny v dusledku privalu hladovych ze stredniho vychodu a afriky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: tezko, takove mire koordinace neverim :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: to znamena ze neonacisti neuspeji a nastoupi svetova socialisticko/fasiticko-ekologicka tyranie? Jedina ta si bude moci doslapnout na superbohate at uz se skryvaji kde chteji (jen Musk se jim bude smat z Marsu).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: superbohati znaji flag theory a distribuuji svuj sovereign risk .) takze tentokrat je podelat nebude tak easy...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: je to mozne, ze by se revolucionari vyhybali superbohatym? No ale ruzne "lex Schwarzemberg" uz historie taky pozna a to i z nemeckeho prostredi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: maly miliardar s tim nemusi delat nic, uz je vitezem revoluce, tak pochopitelne je potreba to radne vytezit :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: jak by mohl .. vzdyt i Habeck opira svuj plan o viru, ze se jaksi obnovitelne zdroje rozsiri drive (kazde jejich rozsireni produkuje sklenikove plyny), nez lidi natolik zchudnou diky prirodnim katastrofam, ze prijde dalsi revoluce.
    Je to tak, ze AFD ceka na to, ze prijde nacionalisticka revulce a Gruene cekaji na to ze prijde socialisticko-eko revoluce?
    Co by s tim jeden maly miliardar mohl delat? :) Vyprodukuje klonovani mene emisi nez lety tryskacem? :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: i don't think about it much
    PER2
    PER2 --- ---
    jak jste tu nedavno resili chudy vs bohaty ;)
    Climate change and the rich | DW Documentary
    https://youtu.be/p7yAk5iYm_k
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: no prave, takze Ice Sheets jdou az mozna do 1.5 M, zatimco Coral Reefs jdou jenom 600 tis. daleko a pritom navic davaji takove divne obrazky, protoze to neni koncentrace CO2 na hore, ale hluboko pod hladinou ..

    Ty Foraminifera by to mohly vyplnit, ale zatim ani netusim, jak moc jsou isoty Boru duveryhodne :) (taky zijou pri dne, nebo jako plankton).

    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: soon ;) pak je dost otazka presnosti, muheh he, he :)

    [PER2 @ Klimaticka zmena vs uhelny hobitin]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Bracing for Superbugs: Strengthening environmental action in the One Health response to antimicrobial resistance | UNEP - UN Environment Programme
    https://www.unep.org/resources/superbugs/environmental-action

    Animal farming is one of the key sources of strains of bacteria that have developed resistance to all forms of antibiotics, through the overuse of the medicines in farming.

    Pharmaceutical pollution of waterways, from drug manufacturing plants, is also a major contributor, along with the failure to provide sanitation and control sewage around the world, and to tackle waste from healthcare facilities. Resistant superbugs can survive in untreated sewage.

    The findings of the new report, published on Tuesday, show that pollution and a lack of sanitation in the developing world can no longer be regarded by the rich world as a faraway and localised problem for poor people. When superbugs emerge, they quickly spread, and threaten the health even of people in well-funded healthcare systems in the rich world
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    booming

    BP scales back climate goals as profits more than double to £23bn | BP | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2023/feb/07/bp-profits-windfall-tax-gas-prices-ukraine-war

    BP has scaled back its climate ambitions as it announced that annual profits more than doubled to $28bn (£23bn) in 2022 after a sharp increase in gas prices linked to the Ukraine war boosted its earnings.

    In a move that will anger campaigners, the oil and gas giant cut its emissions pledge and plans a greater production of oil and gas over the next seven years compared with previous targets.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam