• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Scott Duncan
    Scott Duncan - We just observed Earth's 2nd warmest March... | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=937871050928558&id=100041170155733

    We just observed Earth's 2nd warmest March on record. Some of the strongest hotspots with many records were found in Argentina and across a vast area reaching from NW Africa all the way through Asia.

    It wasn't warm for everyone though. Swipe through...

    Intense cold lingered over large portions of North America. Some very striking cold anomalies and particularly stormy weather for the west coast (delivering much needed rain and mountain snow). It was also cold in Iceland & Fennoscandia. Very notable intensity to the cold especially late in the month.

    But the area of significant warmth from Morocco to Kamchatka really is impressive. Large portions of Central Asia averaged more than 5°C warmer than the 1981-2010 baseline.

    A look at the Southern Hemisphere... Relentless heatwaves in South America with the Bullseye in Argentina. Long-standing monthly records were broken.

    Also, no more La Niña...

    FB-IMG-1680964830040
    TUHO
    TUHO --- ---
    ‘Headed off the charts’: world’s ocean surface temperature hits record high | Oceans | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/apr/08/headed-off-the-charts-worlds-ocean-surface-temperature-hits-record-high
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Explained | World's Water Crisis | FULL EPISODE | Netflix
    https://youtube.com/watch?v=C65iqOSCZOY&ab_channel=Netflix
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: u nás jsem to ještě vypásat neviděl, to ale neznamená, že se to nedělá. ono teda to vypasení je sice o stupnn lepší než sekačka, nerozmydlí to členovce v porostu, maj čas zdrhnout, ale luční společenstvo květin tam rozhodně nevznikne a to je ta škoda.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: na techto maji spasace, zadne koseni jsem tam nevidel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Europe’s Energy Transition Continues After COVID-19 Blip
    https://foreignpolicy.com/2023/04/05/europe-energy-crisis-security-renewable-solar-wind-nuclear-carbon/

    "Pokud jde o Evropu, domněnka ze strany USA, že Putinova válka prokázala nepostradatelný význam fosilních paliv a vyvolala všeobecný ústup od (evropské) energetické transformace, je jednoduše v rozporu s fakty." píše Adam Tooze.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: no ten travní management posekat trávu v libovolným počasí je stále stejnej, jasněže roundup je ojedinělej, ale najdeš bez nějakýho šťourání
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: no tak jsi videl jeden zluty .. tady jsem si do google zadal "solarpark", v okoli jedne z poslednich nemeckych jadernych elektraren Isar II, muzes si zazoomovat na kterykoli s nich, jejich tam jak uvidis hodne, hlavne v okoli dalnice, nebo zeleznice, kde doslo linovou stavnou k rozdeli poli na nesmyslne mrnave kousky:
    Mapy Google
    https://www.google.com/maps/search/solarpark/@48.5639176,12.0539602,26047m/data=!3m1!1e3
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BOREC: jj neníá to pravidlo, ale regulátor by mohl myslet na diverzitu, to je ideállní prostředí
    BOREC
    BOREC --- ---
    PALEONTOLOG: na těch polích u dálnice na Mělník je normální půda
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: šmejdil jsem pracovně u loun, na takový místo by ses fakt při procházce nedostal, žlutej humus. pravda byl oto v extrémním létě 2019 a tam je suchá oblast. ale nějaká tráva rostla všude jen ne kolem panelů... tam nebyly ani skalničky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: pod solary se klidne muzou past ovce, i kdyz casteji jsou k videni kozy. Kdo strika roundup na pudu ma asi nejaky dusevni problem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: pečování o soláry rozhodně nevypadá jako pastva pro ovce, jak se občas děje na transformátorech, ale vystříkáním plochy roundupem "do žluta". to je poušť.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: puda je ziva vec, nemuzes ji "zakonzervovat" pod betonem. Pod solarem ano.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PER2: při stavbě se skrývá ornice vždycky, i kdybys zakládal zemní těleso, organický zeminy jsou do základu nevhodný a norma je nepřipouští
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: kdyz tam misto solaru postavis betonovej plac s tovarnou, tak ti puda nezdegraduje, to da rozum :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Stát chce vyhnat fotovoltaiky z nejkvalitnější půdy. Střílí se tím do nohy, varují solárníci | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67191590-stat-chce-vyhnat-fotovoltaiky-z-nejkvalitnejsi-pudy-strili-se-tim-do-nohy-varuji-solarnici

    vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že omezí degradaci zemědělské půdy a zpomalí její úbytek ze zemědělského půdního fondu

    lol, v nasem klimatu cim min pudy budou spravovat zemedelci, tim vic se omezi jeji degradace. asi mysli tu zastavenost, zrovna jeslti puda degraduje tim, ze se seka pod elektrarnou (mohly by se tam past zvirata, pokud by na to elektro prvky a konstrukce byly udelane) to si nemyslim, spis stagnuje.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: ale na tom poli mohly porad v klidu vyrabet, nasledne by akorat nemohly byt postaveny novy. Idiocie je prave ta povinnost pole vyklidit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MARASAN: predpokladam, ze takto uvolnena puda se pak bude dale zkvalitnovat napr. orbou a vselijakymi dobrotami pro pudni zivot.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DZODZO: nebude mit ani smysl prodavat, kdyz mas panelu tisice na 80 % ucinnosti, je nejlevnejsi je proste vyhodit. Jestli je nekdo proda posleze, tak za par korun a pro puvodniho majitele je to zbytecny srani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam