• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PALEONTOLOG: pod solary se klidne muzou past ovce, i kdyz casteji jsou k videni kozy. Kdo strika roundup na pudu ma asi nejaky dusevni problem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEJDA: pečování o soláry rozhodně nevypadá jako pastva pro ovce, jak se občas děje na transformátorech, ale vystříkáním plochy roundupem "do žluta". to je poušť.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: puda je ziva vec, nemuzes ji "zakonzervovat" pod betonem. Pod solarem ano.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PER2: při stavbě se skrývá ornice vždycky, i kdybys zakládal zemní těleso, organický zeminy jsou do základu nevhodný a norma je nepřipouští
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: kdyz tam misto solaru postavis betonovej plac s tovarnou, tak ti puda nezdegraduje, to da rozum :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Stát chce vyhnat fotovoltaiky z nejkvalitnější půdy. Střílí se tím do nohy, varují solárníci | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67191590-stat-chce-vyhnat-fotovoltaiky-z-nejkvalitnejsi-pudy-strili-se-tim-do-nohy-varuji-solarnici

    vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že omezí degradaci zemědělské půdy a zpomalí její úbytek ze zemědělského půdního fondu

    lol, v nasem klimatu cim min pudy budou spravovat zemedelci, tim vic se omezi jeji degradace. asi mysli tu zastavenost, zrovna jeslti puda degraduje tim, ze se seka pod elektrarnou (mohly by se tam past zvirata, pokud by na to elektro prvky a konstrukce byly udelane) to si nemyslim, spis stagnuje.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: ale na tom poli mohly porad v klidu vyrabet, nasledne by akorat nemohly byt postaveny novy. Idiocie je prave ta povinnost pole vyklidit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MARASAN: predpokladam, ze takto uvolnena puda se pak bude dale zkvalitnovat napr. orbou a vselijakymi dobrotami pro pudni zivot.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DZODZO: nebude mit ani smysl prodavat, kdyz mas panelu tisice na 80 % ucinnosti, je nejlevnejsi je proste vyhodit. Jestli je nekdo proda posleze, tak za par korun a pro puvodniho majitele je to zbytecny srani.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MARASAN: vyhazovani? nemozu ich iba prestahovat niekam na brownfieldy alebo na strechu? jako v roku 2030 uz tam budu 20 rokov, ale to je tak polovina zivotnosti toho panelu imo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TADEAS: plus jeste MŽP prichazi se zrusenim povoleni pro PV elektrarny na kvalitni pude od 2030. Takze hrozi bourani a vyhazovani energii vyrabejicich PV panelu v obrovskym meritku. Proste Česko je papežštější než papež.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Hruska
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6301575376573021&id=100001618623197

    Jak původně dobrou myšlenku ošvejkovat do téměř nefunčního nesmyslu? Nová Společná zemědělská politika v ČR od roku 2023 to dokázala!

    V jejím rámci sice vznikla pěkná myšlenka omezit plochu jedné plodiny maximálně na 30 ha, jenže realita je opravdu tristní. Ono totiž stačí, aby byl třeba 60 hektarový blok pšenice (jako na fotce) rozdělen 3-6 metrů širokým dělícím pásem, který může být v krajním případě oset jenom trávou (z čeledi lipnicovitých, jako na fotce). Tento v podstatě stejně sterilní pás jako to vlastní "rozdělené" pole (schválně, najděte rozdíl...), kterému se eufemicky říká zelený úhor, se musí povinně dvakrát za rok zmulčovat - tedy rozmydlit vegetaci na malé kousíčky, které se tam nechají ležet. S tím se rozmydlí všechen hmyz či motýli a hlavně jejich vývojová stadia, ale třeba i hnízda ptáků či mláďata čehokoliv. O tom, že by byly zničeny květy nějakých kvetoucích rostlin nemůže být řeč, protože ani teď tam nezavadíte ani o pampelišku, sedmikrásku či jiný "plevel". Snad jedinou výhodou je, že pás nesmí být hnojen a stříkán pesticidy. Jenže při jeho zanedbatelné šířce (tenhle má 4,5 metru) se na něj stejně pesticidy úletem dostanou. Pro biodiverzitu (což byla asi původní myšlenka) má význam blížící se nule.

    Slovy bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina: "Měli jsme ty nejlepší úmysly, a dopadlo to jako vždycky"

    A na závěr jasně říkám: nemůže za to ta zlovolná Unie - tohle jsme si vymysleli sami doma!
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Pod bílou oblohou - Elizabeth Kolbertová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/510707/pod-bilou-oblohou/

    Tato kniha je o lidech, kteří se snaží řešit problémy způsobené lidmi, kteří se snaží řešit problémy,“ popisuje autorka svou knihu rozkročenou mezi vědeckou reportáží a cestopisem. Zavede čtenáře mezi vědce, kteří na Islandu mění emise uhlíku v kámen, nebo mezi solární geoinženýry, kteří uvažují o vystřelování malých diamantů do stratosféry s cílem odrážet sluneční paprsky od Země. Podobné extravagantní vědecké projekty zachycují současný posun v myšlení některých klimatologů: ve světě, v němž už není možné nechat přírodu, aby se regenerovala sama, se tytéž technologické zásahy, které naši planetu ohrožují, stávají jedinou nadějí, jak získat více času. Kniha, která umí být současně inspirativní i děsivá, nepostrádá nádech temného humoru, především však představuje originální pohled na éru antropocénu.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    RADIQAL: Další hřebíček, který se nám tu klube, je slepá cesta elektrifikace. Jednoduše, nemáme tolik zdrojů abychom přepnuli na bezemisní (a klidně započitejme i natural gass a biomass) ščávu. Místo vyvážené debaty o snižování nároků (spotřeby) tu máme jen další digitální hype.

    Ja bych se na to pomodlil a vyspal. A Merlyn nam to zatim vyčaruje <3
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    K tématu mořského světa a jeho role v klimatcké proměně, aneb jak souvisí pálení uhlovodíků s medůzama s těžbou mědi a přechodem na elektrifikovaný systém,

    Zde, v tradiční kvalitě, vysoké profesionalitě a ulrimátní schýze (bo je tu zas a zas viděl, jak se řeší srčky misto opravdu podstatných věcí) Nate a Antonio Turiel. (doporučuju jako podcast)

    Antonio Turiel: "Deep Challenges: Oceans, Scarcity and Culture" | The Great Simplification #65
    https://youtu.be/n1fIkS4y798


    Shownotes etc: https://www.thegreatsimplification.com/episode/65-antonio-turiel
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NYRLEM: chcelo by to nejake interview s obetami prirodnych katastrof ako sa im zije s nasledkami globalnej zmeny, ktorej sa netreba snazit predchadzat, napriklad vsetci ti farmari a pestovatelia kavy, ktorym na kive financujem mikropozicky, aby mohli nakupit odolnejsie semena plodin, lebo tie co tam pestovali doteraz uz moc nechcu rast... a nezabudni potom klimatickym uprchlikom na hranice EU priniest teple deky a nejake to jedlo, lebo to je pohodlnejsie ako predchadzat tomu, aby museli migrovat, lebo v ich podnebnych pasmach sa neda existovat
    KEB
    KEB --- ---
    NYRLEM: špatně položená otázka. Správně ta otázka zní:

    Věříš panelu ipcc, kde je asi 1300 klimatologů, kteří se shodli a shodují už x let na tom, že za klimatické změny může člověk?

    A moje odpověď zní ano věřím jim. Nemusím být klimatolog, abych věřil tomu že to gigantické kvantum uhlíku, které příroda zpracovávala miliony let na uhlí a my ho vypustili za necelých 200 let zpátky do luftu se prostě nějak projevit musí.

    Ale ne vždycky je někdo chytřejší než špičky svého oboru. Nejradši mám, když je to random trouba na yt.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: nedival, nemam duvod to s tebou resit. predpokladam, ze klimatologii nezbori jedno video na yt, jako nepotvrdi existenci ufo a ani neodhali celosvetovy spiknuti jesterich elit
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: dík, to zní celkem rozumně.

    TUHO: pustim si TUHO: teda tuhle :D

    TADEAS: nepotrebujes me zarazovat do pitomych skatulek, ja tu reprezentuju cloveka, ktery chce s nasledky globalni zmeny zit a ne se jim snazit predchazet, protoze verim v samoregulacni mechanismy prirody vic nez v teorie o tom jak vsechno skonci. S fosilnim palivem to nema nic spolecneho ..

    PALEONTOLOG: dival jsi se na to video co jsem vcera postoval? Vsechny studie maji konfidencni intervaly hluboko pod jednim stupnem a dohromady maji s aggregovany rozptyl kolem 5 stupnu, v cem se nelisi je predpokladany narust teploty. Od tohoto se vse odviji. Clovek nemusi byt nutne skeptik, aby mu tu neco nesedelo.

    TUHO: spis se mu obloukem vyhne :D

    KEB: souhlasis se vsim co tvrdi OSN?
    KEB
    KEB --- ---
    PER2: asi nechápu, ale nevadí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam