• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Justin Rowlatt and the Most Important Graph in the World | 12 March 2023 | Roger Hallam
    https://youtu.be/pjzzjVDqmNY
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no zatial je to take on-par to vyzera, ale postupne ako budu velke cloudy prechadzat viac na OZE, tak sa to zacne znacne preklapat v prospech AIcka a virtualnej reality

    What Is the Environmental Impact of AI? | by Alan Jones | Apr, 2023 | Towards Data Science
    https://towardsdatascience.com/what-is-the-environmental-impact-of-ai-b8af55ec169e

    The carbon impact of artificial intelligence | Nature Machine Intelligence
    https://www.nature.com/articles/s42256-020-0219-9

    v druhom linku je aj kalkulacka na pocitanie emisii roznych cloudov na roznom zeleze, napr. 10 hodin vyuzivania nabusenej grafiky vychadza na 5 km provozu ICE auta, ale zavisi od energetickeho mixu, ak niekto pali elektrinu zo strechy, tak je to ine

    Machine Learning CO2 Impact Calculator
    https://mlco2.github.io/impact/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: Creative in marketing ~ Psychology student Media Personality - to je teda slaby zamestnanec ked musi robit marketing in-place, teraz so vsetkymi tymi technologiami moze kludne sediet doma pred zelenym platnom a nechat si AIckom generovat pozadie na fotku, este by to bolo mozno aj lacnejsie

    ale teraz ked sa tak nad tym zamyslam, tak si budem musiet niekde pozriet aka je enviromentalna zataz 1 hodiny generovania AI contentu vs 2 dni lietania cez pol planety kvoli lajkom na instaci :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: Je to klasicka dehonestacni kampan. Odhalis neco ze soukromi jakehokoli cloveka a muzes ho dehonestovat.

    A navic ti to, Jozefe, uz vysvetlila: "jedna Margarita v zahranici svet nezachrani".

    Napadlo te nekdy, ze je to soucast jejiho zamestnani, a ze si ty cesty pravdepodobne dala i do dani? ;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: a poukazovat na cizí pokrytectví je co za strategii? salonní tlachání internetových lidiček 20. let 21. století? first world blbost na druhou
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: poslyš, nedává mi to smysl, jako zdroj informace je video, kde borci čistí elektroniku od drahejch kovů a v článku se dočtu, že se čistí popílek od těžkých kovů. najdu studii na Rice Univerzity of Texas a tam mluví o kovech vzácných zemin. jako buď je to tak všestranný použítí. každopádně že dostali z popílku radioaktivní prvky se nepochlubili a to jde především. představa, že je v betonu 30% radioaktivního popílku mě neláká
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    a co vy? tiez vas chyta klimaticky zal zrovna na plazi v spanielsku? :)))

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    False Economy: Financial wizardry won't pay the bill for a fair and sustainable future | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/press-releases/false-economy-financial-wizardry-wont-pay-bill-fair-and-sustainable-future

    Oxfam: bohaté státy používají finanční kouzla, aby ušetřily na dotování globálních klimatických opatření | 13. 4. 2023 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/112908-oxfam-bohate-staty-pouzivaji-financni-kouzla-aby-usetrily-na-dotovani-globalnich-klimatickych-opatreni.html

    V době, kdy se ve Washingtonu na jarním zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu scházejí vedoucí představitelé světových finančních institucí, Oxfam varuje bohaté země před používáním účetních triků k umělému navyšování svých závazků v oblasti globálního financování klimatu.

    "Navzdory zoufalé ekonomické situaci nejchudších zemí a mnoha politickým diskusím o bilionech potřebných k řešení chudoby, nerovnosti a změny klimatu, nic nenasvědčuje tomu, že by bohaté země byly ochotny zaplatit skutečnou cenu za spravedlivou a udržitelnou budoucnost," konstatuje Oxfam.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: ondrej sekora citovany v chemickych listech, kde se autor vyjadruje ve stylu prumerneho blog postu k vlivu vetrnych elektraren me pobavil .)

    ano, ten impakt nejaky je jak to micha vzduch, na mikro skale nebo regionalne to neco delat muze a dela. ze by to vysusuilo francii nebo katalansko? tak urcite .)

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S254243511830446X#section-cited-by
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    Urban water crises driven by elites’ unsustainable consumption | Nature Sustainability
    https://www.nature.com/articles/s41893-023-01100-0
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS:

    Turning the Tide
    https://turningthetide.watercommission.org/

    „Pro většinu světa již pominula éra dostatku levné pitné vody,“ varovala zpráva v roce 2016. Když vědci hledali řešení tohoto problému, zjistili, že zásadní je v něm to, jak moc se liší spotřeba vody bohatých a chudých.

    Suchem ve městech trpí mnoho chudých, způsobuje ho hrstka bohatých, ukázala studie — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3578538-suchem-ve-mestech-trpi-mnoho-chudych-zpusobuje-ho-hrstka-bohatych-ukazala-studie

    + starší studie:

    https://repository.upenn.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1031&context=sociology_papers
    PER2
    PER2 --- ---
    Wind and solar now generate record 12% of global electricity – DW – 04/12/2023
    https://www.dw.com/en/wind-and-solar-now-generate-record-12-of-global-electricity/a-65285724
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Čína za tři roky vyrobila více betonu než USA za celé století. Čínský cement produkuje stejně CO₂ jako půlka EU. Co s tím? – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/cina-za-tri-roky-vyrobila-vice-betonu-nez-usa-za-cele-stoleti-cinsky-cement-produkuje-stejne-co-jako-pulka-eu-co-s-tim/sc-870-a-221158/default.aspx

    A take

    Když při výrobě betonu nahradili „bleskovým“ popílkem 30 procent cementu, vznikl beton, který byl o 51 procent pevnější a o 28 procent pružnější než kontrolní vzorky, což znamená úspory a menší zátěž pro životní prostředí.

    :: OSEL.CZ :: - Bleskově vyčištěný popílek vylepšuje beton
    https://www.osel.cz/12823-bleskove-vycisteny-popilek-vylepsuje-beton.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: ja te nalepkuju, vic nezaslouzis, inzinyre
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: a presto se do diskuse opet poustis a opet pouze ad hominem. Nebyls to nahodou ty, kdo me tu poucoval o tom co je to veda a jake ma standardy? Tohle je btw. (kupodivu) casopis s IF.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: min relevantni clanek aby clovek pohledal, blahopreju, ze sis inzenyre z tolika zdroju vybral prave tenhle. tim se naplnuje muj predpoklad, ze diskutovat s tebou je naprosto zbytecny a ze, opet, meles hovna
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Katalánsko bojuje s kritickým suchem, přehrada Sau je skoro bez vody - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-katalansko-bojuje-s-kritickym-suchem-prehrada-sau-je-skoro-bez-vody

    Přehrada Sau leží asi 100 kilometrů od Barcelony a vodu tomuto městu i dalším obcím v Katalánsku dodává už půl století. V posledních měsících se ale stala viditelným symbolem nejhoršího sucha, jaké tento region pamatuje. Všudypřítomný je zejména obraz kostela Sant Romà de Sau z 11. století, který v roce 1962 zmizel pod hladinou, nyní k němu ale lze dojít suchou nohou.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FFF
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=242365228150002&id=100071295788262

    Napsali jsme otevřený dopis premiéru Fialovi k dolu Bílina. Petr Fiala Úřad vlády ČR

    Vláda, která má ve svém programovém prohlášení řešení klimatu a konec uhlí do roku 2033, úplně mlčí k rozhodnutí Báňských úřadů o prodloužení těžby na dole Bílina.

    Důl Bílina je rozsáhlý povrchový hnědouhelný lom, který leží na hranicích okresů Most a Teplice. V blízkosti lomu se nachází města Bílina, Duchcov a Ledvice. Jde o jednu z těžebních lokalit společnosti Severočeské doly.

    Důl je problematický hned z několik důvodů. Znečišťuje životní prostředí, vodu a ničí tamní krajinu. V dole se těží fosilní uhlí, jehož spalováním vypouštíme emise skleníkových plynů do ovzduší, které prohlubují klimatickou krizi.

    O klimatických změnách v kontextu spalování a těžby uhlí víme dlouho. A to i v případě Bíliny. Už v roce 1991 za vlády Petra Pitharta byly vytvořeny územní ekologické limity, které stanovily hranici, za kterou by se stroje neměly dostat.

    Tyto limity ovšem opět zrušila vláda Bohuslava Sobotky. To spustilo vlnu protestů například ze stran Limity jsme my nebo Greenpeace Česká republika. Aktuální vláda bohužel v Sobotkových krocích pokračuje.

    Nedávno totiž Severočeské doly získaly od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení prodloužit těžbu v dole Bílina na Teplicku do roku 2035, o pět let déle než dosud (viz. Seznam Zprávy).

    A vláda k tomuto rozhodnutí mlčí.

    Rozhodnutí není pravomocné, organizace Greenpeace se proti němu odvolává. Avšak soudní procesy jsou často zdlouhavé a táhlé. Pro ochranu klimatu potřebujeme dělat konkrétní a jasné kroky. Například vytvořit útlumovou křivku uhlí, a ne taková rozhodnutí zamlčovat.

    Aktuální situace je ovšem problematická nejen z pohledu ochrany životního prostředí a klimatu, ale také principiálně. Vláda Petra Fialy totiž ve svém programovém prohlášení píše, že ČR skončí s uhlím do roku 2033. Ne v roce 2035 a později.

    Vláda teď ovšem může vydat své stanovisko, kterým jasně řekne, že se postavíme čelem budoucnosti a klimatické krizi a budeme zodpovědně končit s těžbou a spalováním fosilních paliv.

    U problematiky dolů jsme se také zmínili o dole Turów. Turów je hnědouhelný důl na 🇨🇿-🇵🇱 hranicích. O něm jsme psali už v únoru 2022 na Twitteru.
    https://twitter.com/F4FutureCZ/status/1489256697096917003?s=20

    Co je také důležité zmínit je to, že kvůli odchodu od uhlí by neměli být lidé pracující ve fosilním průmyslu odsunuti na druhou kolej. Při řešení klimatické krize je důležité vnímat spravedlivou transformaci a nezapomínat na lidi.

    Celý otevřený dopis premiéru České republiky si můžete přečíst v přiložených fotkách. Určitě se připojte ke stávce za klima, která se bude konat 21. dubna od 15.03 na Malostranském náměstí.
    https://fb.me/e/153tJssdX

    Zároveň se 15. dubna koná demonstrace Už nikdy tak drahou zimu! V 11:30 - Sraz před hlavním nádražím v Praze.
    https://fb.me/e/4kNwgLCmk
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Šejkové klimatickými diplomaty? Klimakonference COP 28 se má konat v Emirátech
    https://denikreferendum.cz/clanek/34853-sejkove-klimatickymi-diplomaty-klimakonference-cop-28-se-ma-konat-v-emiratech

    Spojené arabské emiráty budou letos na podzim hostit světovou konferenci o změně klimatu, známou pod zkratkou COP. Předsedat jí bude sultán Al Džabír, šéf ropné korporace ADNOC, která právě oznámila rapidní zvýšení těžby ropy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam