• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tady je AI agent, ktery si precetl vsechny reporty IPCC a muzete se ptat konkretni otazky:

    ChatClimate
    https://www.chatclimate.ai/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Třeba na vrcholu minulé periody byla teplota ještě o minimálně 3°C výš jak dnes. (a to nás zřejmě taky čeká - ale když koukneš na variabilitu těch maxim, tak možná i o víc aniž bychom vůbec "přiložili ruku k dílu a měli na tom zásluhy")
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: Tam, kde periodu předtím. A hlavně si všimni rozsahu hodnot těch oscilací a rozsahu hodnot na tvém zlomku dat. Prostě se na Zemi dějí výkyvy teplot v daleko delších obdobích a hlavně daleko výraznější, než dnes a pravidelně. Argumentace o tom, jak jsem způsobili globální oteplování a jak dosahuje katastrofických hodnot jsou v tomto světle docela humorné, nemyslíš?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: aha, a kam teda ted smeruje ta oscilace?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: Že když vezmeš oscilující řadu a vyřízneš z ní poslední konec, který náhodou roste, tak taková ořezaná data neříkají nic tom co bude následovat. Naopak řada dlouhá tak, aby byla vidět oscilace jisté prediktivní schopnosti má. Když navíc tou ořezanou řadou chceš naznačovat jisté korelace, tak to má korektním postupem pramálo společného.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Z Voštová

    Včera jsem se vrátila v Tróji na místo, kde jsem před dvaceti lety chodila do menzy na obědy. Dnes tam nově stojí Fakulta humanitních studií UK, kam jsem byla pozvána přednést o emocích spjatých s klimatickou krizí.

    Mluvili jsme o tom, jaký je vývoj fenoménu environmentálního žalu, jak se k němu staví moderní psychologie i o tom, jak lze práci s prožitky lidí vytěžit pro sociální a ekologickou transformaci. Ostatně řada současných autorek*ů spatřuje naději právě v tom, když přizveme emoce do hry.

    I přes plnou posluchárnu jsem se snažila udělat výuku alespoň trochu interaktivní, a tak můžete nahlédnout, co vyplnili studující do Slido na otázku "Jaké emoce prožívám, když se řekne "změny klimatu"?

    Abychom nezůstali jen v tíze, prozkoumávali jsme i zdroje síly a radosti, které jim pomáhají tyto pocity integrovat a nenechat se jimi zaplavit - koukněte na Slido číslo dvě. Těší mě, že jich mají k dispozici tolik - i když jak se mnou pak část mladých lidí sdílela, ani to nemusí vždy stačit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: a o čem se argumentuje?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: Který však už kontextem daného tématu není, jen argumentačním faulem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOWKING: tady jeste ve vetsim kontextu:

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Carbon dioxide removal: the tech that is polarising climate science | Carbon capture and storage (CCS) | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/apr/25/carbon-dioxide-removal-tech-polarising-climate-science
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jsme takovy curaci ze to neni mozny

    Na českém trhu zjistily kontroly v roce 2022 nadlimitní přítomnost pesticidů u cca 26 % z hodnocených vzorků potravin dovezených ze třetích zemí. U potravin původem z ČR a EU byl podíl potravin s nadlimitní přítomností pesticidů nebo s přítomností nepovolených pesticidů pouze 1,5 % z hodnocených vzorků.

    - https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/mezinarodni-organizace/publikace-oecd-analyza-k-problematice.html

    vs

    EU firms accused of ‘abhorrent’ export of banned pesticides to Brazil | Brazil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/apr/25/eu-firms-accused-of-abhorrent-export-of-banned-pesticides-to-brazil

    to samy US
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Země Evropské unie v úterý definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.

    Parliament approves core EU climate legislation – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/parliament-approves-core-eu-climate-legislation/

    Státy EU schválily změny ve zpoplatnění emisí. Nově se bude platit za vytápění budov a silniční dopravu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/emise-poplatek-eu_2304251053_zuj

    EU rovněž zavede takzvané uhlíkové clo a vytvoří sociální klimatický fond, který má mimo jiné pomoci zmírnit dopady očekávaného zdražení tepla pro domácnosti. Evropský parlament již normy schválil minulý týden, mohou tedy vstoupit v platnost.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    Přes 650 kilometrů dlouhá řeka Pád protéká nížinou, která je průmyslovým i zemědělským srdcem Itálie. Už loni byl její stav vážný kvůli nedostatku sněhu v Alpách, který napájí severoitalské přítoky Pádu. Podle poslední zprávy úřadu spravujícího povodí této řeky hlásí hlavní monitorovací stanice po celé délce toku hodnoty, které odpovídají „extrémnímu suchu“.

    Sucho ovlivňuje zemědělství, energetiku i to, jak obyvatelé řeku vnímají. „Narodil jsme se u řeky, která bývala plná života, všude bylo mnoho rybářů a nyní tu je hrozba, že se z ní za pár let stane dálnice z písku,“ řekl agentuře AP Giuliano Landini, který provozuje na Pádu výletní loď.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/padska-nizina-sucho-gadske-jezero-pad.A230425_090711_zahranicni_ikro
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Prší jako jindy, a přesto je sucho. Kam mizí česká voda - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-b2b-prsi-jako-jindy-a-presto-je-sucho-kam-mizi-ceska-voda-229877

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: no nevim, jestli ruka prilepena do asfaltu neni gore, je mi z toho vice zle nez ze zubarske vrtacky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate Science as Counterculture | Liinc em Revista
    https://revista.ibict.br/liinc/article/view/5928

    This article investigates climate science as a cultural object. By pursuing the “logic of its aporias”, it is shown that climate science emerged at the confluence of the objective development of the means of production (constituting a “planetary general intellect”) and the countercultural movement of the 60s, which put ecology at its center, but was broader than mere “environmentalism”. This resulted in the emergence of new forms of sensibility and a qualitative transformation of the natural sciences, which recognized the autonomy and complexity of nature. The constitution of climate science is reconstructed by taking the IGBP’s Amsterdam Declaration as historical archive, and by discussing biographical aspects of representative scientists, in mediation with their work and their world-historical context. Yet, the limits of climate science are those of counterculture. Climate science and its institutions preserve aspects of the previous mechanistic science as well as remaining traces of commodity fetishism.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fotky: Aktivisté blokovali Berlín. Policie je odřízla i s asfaltem - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-fotky-aktiviste-blokovali-berlin-policie-je-odrizla-i-s-asfaltem-229879
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: jordan peterson potřebuje zas někoho, aby mu řek že lítat jak prdlej private jetem po svejch book tours je OK? :D a našel typa co ho vyznamenali bří kochové a platila nějaká uhelná společnost. na protest si do uší asi naleju superlepidlo
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Climate Science: What Does it Say? | Dr. Richard Lindzen | EP 320
    https://youtu.be/7LVSrTZDopM
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: A tady i s kontextem větší škály:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam