• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: imho nejlepsi strategie vzdycky byla delat to nejlepsi v ramci svych moznosti a sve sfery vlivu.

    Kdyz si ale pak k tomu vezmu napriklad plan demontovani dalnic... hm

    ... jestli tohle pak naopak v aktualnim celospolecenskym konsenzu nepodkopava tu propagaci zameru a zdravy rozum vyzyvatelu.
    PER2
    PER2 --- ---
    SCHWEPZ:
    Salt Water Solar Desalination - ZERO Energy
    https://youtu.be/dIPSqszu8qg
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ono je jedno, jaky si das cil, vysledek bude totiz totozny :] takovýto jak jednou podceníš svou agency (efektivita dezinfo kampaní v letech kdy s tím šlo dobře něco dělat) a pak když už je hra rozehraná si hraješ že se tě to netýká, příp. že s tím něco uděláš (přeceňování agency)... a teď babo raď .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'Largest wind farm in Baltic states' | Nordex wins 255MW order in Estonia | Recharge
    https://www.rechargenews.com/wind/largest-wind-farm-in-baltic-states-nordex-wins-255mw-order-in-estonia/2-1-1390108

    Nordex has won an order to supply turbines to Enefit Green’s 255MW Sopi-Tootsi wind project in Estonia – the largest wind farm in the Baltic states when up and running in 2024.

    The German OEM according to an over €200m ($217m) contract signed today will deliver 38 of its 6.8MW machines to the project in Põhja-Pärnumaa municipality, which is slated to meet more than 8% of Estonia’s electricity consumption, according to the developer.


    https://investinestonia.com/

    Recently, a would-be tender was announced that has already attracted interest from 30 companies planning to build offshore wind farms, and the government adopted a decision that by 2030, 100% of the electricity consumed in Estonia must come from renewable resources. To simplify the development process, Prime Minister Kaja Kallas has stated that Estonia is adopting an integrated planning permit for offshore wind farms. To meet all of the goals, the government is simplifying permit granting processes and shortening deadlines – projects of societal importance should be completed within three years. Integrated planning permits give the developers an opportunity to launch their project more quickly. Estonia has a grand goal of becoming the largest producer of wind energy per capita in the world.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FUTURE !?

    V zemi, která bývala dříve pověstná vysokou kvalitou pitné vody, teď navíc nárůst výdajů za balenou vodu dopadá na ty nejchudší.
    Síť městských poliklinik tak začala těm obzvlášť rizikovým pacientům vydávat jakési „recepty“ na balenou vodu - kupony, za které si mohou u obchodníků vyzvednout lahev balené vody.
    „Já ten svůj ještě nepoužila,“ říká Sosaová. „Pomohla jsem své osmdesátileté sousedce vyzvednout vodu na ten její. Ale teď už musím, už ho taky potřebuju,“ dodává.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Uruguaycům už nezbývá než se modlit. V přehradě, která zásobuje pitnou vodou hlavní město země Montevideo, zbývají zásoby už jen na pár dní.
    V Uruguayi panuje vinou historického sucha nejhorší nedostatek vody za posledních 74 let.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/uruguay-suho-voda-zasoby-more.A230529_120927_eko-zahranicni_ven

    Uruguayans pray for rain as reservoir left with 10 days of water | WION Climate Tracker
    https://www.youtube.com/watch?v=jUFLK8FHqO8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Neberu reflex jako kvalitni medium, ale to shrnuti nerustu pobavilo

    Nerůst je šílený cíl Poslední generace. Výsledkem bude chudoba a totalita. Čeští politici dělají, že se nás to netýká | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/komentare/119073/nerust-je-sileny-cil-posledni-generace-vysledkem-bude-chudoba-a-totalita-cesti-politici-delaji-ze-se-nas-to-netyka.html

    Plán zkázy

    Z 66 bodů mě asi nejvíce zaskočilo to, že nyní, v době, kdy se bojuje na hranici EU, někdo prohlásí, že je nutná masivní redukce armády. K tomu snad není nutný komentář.

    Z ekonomických bodů aktivisté požadují např. příděl benzinu a nafty na 500 litrů na osobu za rok s tím, že za pět let poklesne příděl na nulu. To je podle mě jen důsledek toho, že západní Německo už dlouho nezažilo přídělový systém a ti, kteří ho chtějí, vždy žili v blahobytu, a proto si ho neváží.

    Do stejné kolonky zákazů patří požadavek na to, aby jednotlivec směl letět jen jednou za rok a za pět let pouze jednou za tři roky. Svoboda cestovat tím končí.

    Nicméně i kdyby toto neplatilo, tak by lidé neměli kam létat, protože většina letišť má být podle plánu uzavřena.

    Do kategorie „mějme se všichni stejně špatně“ patří požadavek, aby byly vysoké majetkové daně a aby nejvyšší příjem mohl činit jen desetinásobek minimální mzdy.

    Plán aktivistů na demontáž silnic a dálnic považuji jen za snahu vyšroubovat požadavky na maximum, aby bylo z čeho ustupovat. Toto nemůže nikdo racionální myslet vážně. Podobně šíleně zní i požadavek na v podstatě zákaz všech nových stavebních činností.

    Aktivisté chtějí dále omezit výrobu aut. To by byla pro Německo pohroma a pro ČR ještě větší, protože u nás jen jedna jediná automobilka dokáže generovat skoro desetinu exportu. Naše ekonomika je na autech založena a bez nich nebudeme mít z čeho žít. To je třeba říct hodně nahlas, aby o tom žádný aktivista nepochyboval.

    Tak jako každá levice, tak i zde je velký odpor k práci. Aktivisté chtějí pracovat jen 25 hodin týdně. To by přineslo ohromný pokles ekonomiky a zchudnutí. To je ostatně pro komunismus typické.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: navrhoval bych nejrozumnějším způsobem rozvíjet vize, třeba by to pomohlo
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    INK_FLO: co te na tom uryvku znepokojuje?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Moje vize? Všichni umřeme. Křetínský vzácně promluvil pro britské The Times - Aktuálně.cz
    https://sport.aktualne.cz/fotbal/moje-vize-vsichni-umreme-kretinsky-vzacne-promluvil-pro-brit/r~399746d4fddb11edb1f50cc47ab5f122/

    Na přetřes přišla i obvinění, která proti Křetínskému vznesla česká environmentální organizace Re-set. Podle ní jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) dál nakupuje ruská fosilní paliva, čímž nejen škodí životnímu prostředí, ale navíc finančně podporuje režim Vladimira Putina ve válce proti Ukrajině. Re-set nazvala miliardáře "fosilní hyenou".

    Křetínský v rozhovoru zdůrazňuje, že se nikdy osobně nesetkal s Putinem ani s nikým, kdo by mu byl blízký.

    "EPH odvádí náročnou práci, kterou jiné energetické společnosti nesvedou. Udržuje nepopulární aktiva v chodu a připravuje jejich nahrazení obnovitelnými zdroji. Hnědé uhlí je životně důležité pro německý energetický systém. Nechápu to pokrytectví, kdy lidé chtějí mít doma čím svítit, ale současně odmítají potřebné zdroje. To není rozumné uvažování," říká Křetínský s tím, že v žádném případě není popíračem klimatických změn.

    V závěru dostal otázku, jaké vize vkládá do budoucnosti impéria. Potvrdil, že hledá další investiční příležitosti v energetice, médiích i maloobchodu zejména ve Velké Británii, Francii a Německu.

    "Moje vize? Všichni zemřeme. To je vize. Do té chvíle se budeme snažit rozvíjet aktiva tím nejrozumnějším a nejzodpovědnějším způsobem," uzavírá Křetínský.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dutch police arrest more than 1,500 climate activists in The Hague | DW News
    https://youtu.be/jTGJj6oxSsw
    PER2
    PER2 --- ---
    chacha
    Honest Government Ad | South Australia Protest Law
    https://youtu.be/kecnSHmznic
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A More Introspective End of the World: A Reading List of Quiet Apocalypse Books ‹ Literary Hub
    https://lithub.com/a-more-introspective-end-of-the-world-a-reading-list-of-quiet-apocalypse-books/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ukraine built more onshore wind turbines in past year than England | Wind power | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/may/28/ukraine-built-more-onshore-wind-turbines-last-year-than-england
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DeSantis accused of ‘catastrophic’ climate approach after campaign launch | Ron DeSantis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2023/may/28/ron-desantis-climate-crisis-campaign
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Pecho
    https://www.facebook.com/1678732617/posts/10219718708473071/

    Efekt povrchového úbytku ľadu v dôsledku vyššej teploty vzduchu a následného topenia tabuľového ľadu (zhora) je viditelný už aj v Antarktíde. Na zábere je pohľad na komplexnú sieť jazierok na povrchu šelfového ľadovca McMurdo. Na snímkach zo satelitov je jasne vidieť, že tento šelfový ľadovec je v procese rýchleho ústupu a kolapsu.

    Zdroj foto: https://e360.yale.edu/features/climate-change-ocean-circulation-collapse-antarctica

    FB-IMG-1685282764113
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: ale jistě, ozvalo se ze sluchátka
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: no, nechtel bych na tyhle planete zit :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Na polích a pastvinách vyrostou duby, habry a lípy. Zcela nové opatření Agrolesnictví podpoří výsadbu stromů na zemědělské půdě (eAGRI)
    https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_na-polich-a-pastvinach-vyrostou-duby.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam