Nejprve přijdou o práci prodavači, pak lékaři, říká o budoucnosti investor Hlavenkahttps://denikn.cz/1158739/nejprve-prijdou-o-praci-prodavaci-pak-lekari-rika-o-budoucnosti-investor-hlavenka/?cst=737dcbc9592cffc485e6b7ef44af0e7062da53650330e047d8ef014ecaf513c2Vraťme se ještě jednou k té nutnosti se uskrovnit například s cílem odvrátit klimatickou katastrofu. Oblíbený argument bývá, že se my zbytečně snažíme nebo si budeme ničit průmysl, když Číňanů je více a stále staví uhelné elektrárny…
Podle mě je to jednoduché.
Zaprvé, ty problémy způsobil člověk a musí je i vyřešit. Když každý začne od sebe, tak se to vyřeší. A pokud od sebe nikdo nezačne, tak se to stoprocentně nevyřeší. Nakonec je na rozhodnutí každého, u nás i v Číně, čím bude jezdit a co bude spalovat. Nemůžeme si však pořád říkat, že já jsem ten malý a moje volba nic nezmění. Je to stejný argument jako ve volbách – můj hlas možná nezmění všechno, ale kdyby k volbám nikdo nechodil, dopadlo by to špatně.
Druhá odpověď je, že bohaté země musí technologie vždy vymyslet, vylepšit a zlevnit. My jsme první vymysleli obnovitelné zdroje energie a nejdřív byly ukrutně drahé. Ty další po nich byly již levnější a levnější a výkonnější a výkonnější. Zatímco na začátku jste nemohli mít obnovitelnou energii bez pětinásobné dotace, dnes už ve férovém tendru vítězí cenou obnovitelná větrná elektrárna před uhelnou bez jakékoli dotace.
Jen to musel někdo vymyslet, zafinancovat, rozvíjet a nakonec, když to bude rozumně levné, tak to vezmou i chudší země třetího světa – jednoduše proto, že to bude levnější.
Zatřetí, a toto bude ve výsledku nejsilnější faktor: vyspělý svět pomalu přenáší své standardy na dodavatele ze třetího světa. Řekne: dobře, budeme kupovat vaše výrobky z plastů, ale chceme vidět, jakou máte úroveň recyklace, že nic nevypouštíte do řek, že nic nevypouštíte do půdy. Pokud to nesplníte, nebudeme to kupovat nebo vám dáme dvojnásobné clo. Samozřejmě, musí se to dělat pomalu, aby se nesesypala obchodní rovnováha.