• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: presne to mi na tom vadi, ze jsou to sice temata dulezita, ale to zasadni je jen ta carbon tax, protoze ta ohyba nekam tu financni kalkulaci. prerozdelovani podilu je take tema, ale ne infrastruktury, ale moci... mocni pracuji na tom, aby byli jeste mocnejsi, k cemuz vyuzivaji svou moc, ktere maji moc .) ted jde o to, aby to byl zavod spravnym [klima stabilizujicim, ekosystemy regenerujicim] smerem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: to bohatství je ale značně virtuální. aby neplatili daně, tak si většina miliardářů si půjčuje peníze a ručí za to akciemi svých firem. Ale tohle si nejde představit tak, že se odněkud někam vozí nějaké vlaky zlatých cihel.. nebo vůbec čehokoliv hmatatelného.

    Oni jsou surfaři na vlně... nikoliv ta vlna. Na jednu stranu, ano, protože celý trh je vlastně jen regulace, lze si představit svět, kde finty, které si vymysleli, budou nějak zregulované. Na druhou stranu... ne, ty miliardy, které by si získal zdaněním, kdyby si vrhnul na trh, tak vyvoláš jen inflaci a zdražování. Jakákoliv reálná produkce by zase zvýšila enviromentální stopu.

    Jistě by (část) luxusní produkce šlo přesměrovat do nějaké všelidové produkce. Ale ten efekt by nebyl ani zdaleka tak zásadní, jak by vypovídalo z těch čísel, a navíc ta produkce by měla enviromentální stopu úplně konstantní té produkci luxusního zboží. Jsou tam jisté otázky po etičnosti, ale celkově jde o mimoběžné témata. Zdaněním miliardářů jistě dosáhneš zajímavých efektů, ale růst emisí tím nezastavíš...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: me v obecnym diskurzu prijde zradny, ze podle me vetsina lidi ani moc nerozlisuje mezi cashem na spotrebu a investicnima penezma. tzn. pak kdyz se rekne, ze miliardari (korunovi, dolarovi? jedna, deset, padesat?) neco, tak to rychle spada do nejakejch tech rychlejch automatickejch heuristik .)

    takze ano, je tu velka asymetrie ve spotrebe, pricemz ta asymetrie hodne narusta az v tom 0.1 procentu s tou masivni okazalou spotrebou. ale vetsinu tech emisi vcelku delaj globalni stredni tridy, ktery taky budou nejvic vyuzivat ty infrastruktury, jejich emise se pak v nejakym kalkulu ohledne emisi z investic pripisou te nejbohatsi vrstve. tzn. tahle kalkulace podtrhne tu asymetrii vlastnictvi/moci.

    pokud jde o dane, tak podle me civilizacni infrasturktury samotne a jeji transformace se tyka hlavne ta carbon tax. dan z bohatstvi je pouze o tom, ze se nekomu bere moznost rozhodovat o alokaci casti prostredku a prenasi se na jinou instituci, ktera to ma delat nejak lepe. dan z okazale spotreby muze byt, ale zas to neni v globalu tak enormni kumulativne (protoze jde o extra maly segment populace).

    jsem zvedavy, kdo zkusi rocni petiprocentni wealth tax... to bude masakr .]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Concern over Loch Ness low water levels amid UK dry spell | Water | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/jun/10/concern-over-loch-ness-low-water-levels-amid-uk-dry-spell
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Nejlepší černozem v Evropě je pryč. Chemik a ekolog vysvětluje, čím vším ji zdevastuje voda z přehrady
    https://denikn.cz/1166108/nejlepsi-cernozem-v-evrope-je-pryc-chemik-a-ekolog-vysvetluje-cim-vsim-ji-zdevastuje-voda-z-prehrady/?cst=d70763211314bee98c2934a4e2ae2efaf1ae982bbb5a60bf45f2e33e6c20b660

    "... 280 tun olejů. Jde především o olej, který byl ve strojovně elektrárny. Představte si, že se do vody vylilo asi 62 nákladních aut plných oleje. Zhruba toto množství bylo v zařízeních ve strojovně, především v agregátech. Do vody se dostalo všechno, co tam bylo. Protože podle toho, co víme, exploze nastala právě ve strojovně elektrárny. Z ní nezbylo vůbec nic. "

    " Zatopené sklady chemických látek určených k ošetřování rostlin. Plné pesticidů i herbicidů, minerálních hnojiv. Jde totiž o významnou zemědělskou oblast."

    "...Spodní sedimenty. Jíly. Ukrajinští vědci v minulosti velmi podrobně zkoumali usazeniny, které jsou pod celou kaskádou přehrad na Dněpru. Na toto téma je k dispozici mnoho vědeckých prací. A proto víme, že tam je ukryto velké množství těžkých kovů a radionuklidů, ale i různých chemikálií.

    Leccos mimo jiné spláchla voda po černobylské katastrofě. A zůstávaly zakonzervované až doteď. Usadily se ve spodních sedimentech. Jenže když byla zničena hráz, proud vody nesmírně zesílil a utrhl i to, co doposud v klidu leželo někde hluboko. Teď sedimenty rozpouští a odnáší tekoucí voda. Ale kam, to přesně ještě nevíme."

    " Jaké nebezpečí představuje dno přehrady poté, co se zcela obnaží – a co se podle expertů stane?

    Vyschne a záplavy za čas vystřídají písečné bouře. Písek bude plný usazenin, o kterých jsem mluvil. Lidé to budou vdechovat."

    " Jak se přehrada vyprazdňuje, už tam v blátě vidíme obrovské množství umírajících a mrtvých ryb. Stovky a stovky tun kaprů, candátů а dalších z asi padesáti druhů ryb."

    " Když dokázali vyhodit do povětří Kachovskou přehradu, proč by někdo z nich nemohl usoudit, že je dobrý nápad vyhodit do povětří hráz nádrže s vodou na chlazení elektrárny? "

    "Území je zaminované, voda unáší miny neznámo kam a Rusové navíc oblast ostřelují."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: Popravdě, já jsenm myslel, že kácení těch ultra-starých sekvojí spadá někam do 19.století a pak se toho převážně nechalo. že proti tomu museli bojovat ještě kolem roku 1997 je pro mě překvapení...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Z nových dat rovněž vyplynulo, že ustupování od spalování uhlí paradoxně souvisí s rychlejším oteplováním. V ovzduší je totiž menší míra znečišťujících částic, které Zemi chrání před plnou silou slunečního záření oteplování a zpomalují jej až o půl stupně Celsia.

    Oteplování planety zrychluje nebývalým tempem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-oteplovani-planety-zrychluje-nebyvalym-tempem-40434188
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: to máš pravdu a píšeš to dobře, že musíme diskriminovat osobní konzum zilionářů (tryskáče a spol.) od jejich byznysu, který pravděpodobně produkuje větší emisní stopu (pokud teda zrovna nevydělávají na "bezemisním" virtuálním kasínu, nebo nějaké IT vychytáce) - i ta úvaha ohledně poptávky/kapitalismu má smysl, jen bych podotkl, že není nutné je zavírat "do gulagu" - většina expertů a aktivistů volá po jejich spravedlivém zdanění, ať už to je Tobinova daň, nebo carbon tax, nebo nějaká jiná forma -

    daň z bohatství milionářů G7, která by začínala na pouhých dvou procentech a pěti procentech pro miliardáře, by mohla přinést 900 miliard dolarů ročně

    a to jsou finance které by mohly být alokovány buď do mitigace nebo do "solárních panelů po celé Asii/Africe" (obrazně řečeno), nebo odsolovací stanice pro miliardu lidí bez dobré vody atp. etc. aj. - pointa je že není nutné pálit jejich tryskáče a vylívat si klimatické žaly a zavírat je do gulagů - možná by stačilo aby jejich týmy lobbistů a právníků nebyly oslyšeny až se zase bude "ulevovat" na daních nejbohatším (přátelé z golfového klubu a Yale univerzity) s příštím republikánskýn prezidentem ,-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ:
    TADEAS: ono totiž záleží jestli se počítá jejich soukromá emisní stopa, která po započtení všech těch soukromých tryskáčů apod. samozřejmě může dělat nějaký tisícinásobek průměru, ale to je pořád v podstatě nic, nebo i emisní stopa průmyslu, který jim vydělává ty miliardy. To druhé je strašně problematická otázka: kdyby neexistovala poptávka, jejich průmysl nebude nikdy prosperovat.

    Nechci šířit takovou tu enviromentální vinu, ze které se jde vykopit kupováním drobných enviromentálních odpustků, ale faktem je, že snaa udělat z kritiky antropogenní klimatické změny válku proti kapitalismu je prostě ztracená předem. Fakticky neexistuje způsob, jak uspokojit konzumní poptávku mas bez uhlíkové stopy a jakékoliv zrovnoprávnění a zvýšení příjmů (ve vyspělých zemích) v první řadě povede k růstu konzumu a ítm i emisí. Zavřít miliardáře do klimatických gulagů zní pro někoho lákavě, ale dopad bude naprosto bezvýznamný. Je to čistě psychologický trik, kdy lidé bojují se svým enviromentálním žalem tím, že ho nahrazují enviromentálním vztekem či nenávisí: terapeutický efekt to mít může, ale řešení problému to není.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Odesa, where the water by the shore is full of oily, bubbly detritus. A fraction of the environmental damage, three and half days after the dam was burst https://t.co/2O2wSLuHX3

    20230609-190509
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    valka jako totalni mobilizace,.jedno z vyvrcholeni civilizacniho procesu, s odpovidajicim impaktem

    https://twitter.com/dansabbagh/status/1667204254036115462?s=19
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: jo no, s titulky je potíž, často se snaží nalákat čtenáře a proto redukují barvenou realitu na nějaká "hesla z plakátu". Každopádně OXFAM píše o tomto jevu:

    The world’s top 1% of emitters produce over 1000 times more CO2 than the bottom 1% – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/commentaries/the-world-s-top-1-of-emitters-produce-over-1000-times-more-co2-than-the-bottom-1

    Za růstem emisí oxidu uhličitého stojí procento nejbohatších, ukázal výzkum Oxfamu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3189996-za-rustem-emisi-oxidu-uhliciteho-stoji-procento-nejbohatsich-ukazal-vyzkum-oxfam

    Nejbohatší elita má na svědomí víc emisí než polovina lidstva, tvrdí OSN - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/emise-globalni-elita-bohaci-osn-globalni-oteplovani.A201225_083343_zahranicni_jhr

    The world’s top 1% of emitters produce over 1000 times more CO2 than the bottom 1% – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/commentaries/the-world-s-top-1-of-emitters-produce-over-1000-times-more-co2-than-the-bottom-1

    Ad ti úředníci a manažeři - aktuálně z Evropského parlementu:

    EP požaduje, aby společnosti omezily svůj negativní dopad na lidi a planetu | Zpravodajství | Evropský parlament
    https://www.europarl.europa.eu/news/cs/press-room/20230524IPR91907/ep-pozaduje-aby-spolecnosti-omezily-svuj-negativni-dopad-na-lidi-a-planetu

    (...) Společnosti budou také muset monitorovat a hodnotit dopad činnosti svých partnerů v hodnotovém řetězci, včetně dodavatelů, partnerů v prodeji, distribuci, dopravě, skladování, nakládání s odpady a v dalších oblastech.

    (...) Nová pravidla se budou vztahovat na společnosti se sídlem v EU bez ohledu na jejich odvětví, včetně finančních služeb, s více než 250 zaměstnanci a celosvětovým obratem přesahujícím 40 milionů EUR, jakož i na mateřské společnosti s více než 500 zaměstnanci a celosvětovým obratem více než 150 milionů EUR. Zahrnuty budou i společnosti mimo EU s obratem vyšším než 150 milionů EUR, pokud bylo v EU vytvořeno alespoň 40 milionů.

    Společnosti budou muset zavést plán omezení globálního oteplování na 1,5 °C a v případě velkých společností s více než 1 000 zaměstnanci bude mít splnění cílů plánu dopad na variabilní odměnu ředitele (např. bonusy).

    ová pravidla také vyžadují, aby firmy jednaly s těmi, na které jejich jednání dopadá, včetně lidskoprávních a ekologických aktivistů, zavedly mechanismus pro oznamování a pravidelně sledovaly účinnost své politiky náležité péče.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ‚Moje poslední školní stávka.‘ Greta Thunbergová končí středoškolské studium, demonstrovat chce dál | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/greta-thunberg-konci-skolu-stavky_2306091355_hof

    Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v pátek oznámila, že ukončila střední školu,
    a tím také končí své školní stávky za klima, které zahájila v roce 2018 před švédským parlamentem.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: demagogicky titulek. kolik emituje vladni urednik nebo centralni banker, kdyz rozhoduje o bambiliónech investicnich prostredku?

    smysl je mirit na tu investorskou/alokacni funkci, ktera se deje privatne, skrze instituce jako fondy, skrze financni instituce, privatni i statni.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A billionaire emits a million times more greenhouse gases than the average person | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/en/press-releases/billionaire-emits-million-times-more-greenhouse-gases-average-person
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SEJDA: ja nevim, radsi se ptam. Je to vystudovanej jadernej fyzik a ted se zameruje na investice. Ohledne zivotniho prostredi by mohl mit tendenci zjednodusovat na ukor faktu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: proc by to melo byt dezinfo? Stredni Evropa neni destny prales, diverzifikace managementu krajiny prinesla diverzituv biotopech a to prineslo diverzitu v druzich. Vem si, ze ve stredni evrope je o 2 biotopove pasma mene nez v destnem pralese.
    puda - povrch - stredni pasmo - koruny stromu. Pricemz diverzite ve stredni Evrope kraluje puda. To co je nad pudou definuje co je v pude. Rocni zmeny managementu pudy pak vedou k jeste vetsimu narustu diverzity.
    Notabene to zavlekani druhu z jinych klimatickych zon. Do urcite miry, pokud clovek nezavlekl "invazni druh" to je jasne zvyyseni biodiverzity.
    U nas proste plati, ze vysoka diverzita je tam, kde je krajina "rozmanita".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to je dezinfo?

    TADEAS: to ma byt motivace pro dezolaty, aby nestali v ceste .) Kdyz nekdo nechce, nedonutis ho. Lepsi aby neprekazel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK:

    Vědci vám řeknou, že největší biodiverzita v dějinách Evropy nebyla před tisíci lety, kdy tu ještě nebyl člověk, ale v pozdním středověku a raném novověku. Tehdy už člověk zemi rozryl, pokácel lesy, ale udělal tam pastviny, sady, nezválcoval je ještě parním válcem jako dnes, když se podíváte na naše pole.

    Byla to pestrá země extenzivního zemědělství, kde se občas něco páslo, mezi tím byly keře. Tehdy zde žilo největší množství druhů. Předtím – před člověkem – zde byl relativně fádní hustý les. Nyní tedy mluvíme o snaze o částečný návrat k takové zemi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam