• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    What is playing out all over the world right now is entirely consistent with what scientists expect. No one wants to be right about this. But if I’m honest, I am stunned by the ferocity of the impacts we are currently experiencing. I am really dreading the devastation I know this El Niño will bring. As the situation deteriorates, it makes me wonder how I can be most helpful at a time like this. Do I keep trying to pursue my research career or devote even more of my time to warning the public? The pressure and anxiety of working through an escalating crisis is taking its toll on many of us.

    ‘No one wants to be right about this’: climate scientists’ horror and exasperation as global predictions play out | Climate experts | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/jul/25/northern-hemisphere-heatwaves-europe-greece-italy-wildfires-extreme-weather-climate-experts
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: sibiřská geopsychedelie
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mordor. Ale to nevadi, Orkove pujdou stejne do valky.

    VIDEO: Brána do podsvětí stále roste. Dron natočil obří kráter na Sibiři - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/batagajskykrater-dron-jakutsko-sibir-permafrost-tani.A230724_092854_zahranicni_aha

    Před dvěma lety byl okraj díry asi dvacet až třicet metrů od této cesty. Dnes je daleko blíž,“ ukazuje Stručkov. Propadání půdy se navíc bude zrychlovat. Rusko se otepluje alespoň 2,5krát rychleji než zbytek světa, trvale zamrzlá půda rychle taje, a uvolňují se z ní skleníkové plyny, což dál urychluje oteplování planety.

    „S rostoucí teplotou můžeme očekávat, že se kráter bude rozšiřovat rychleji. To povede v následujících letech k dalšímu a dalšímu oteplování klimatu. V budoucnosti uvidíme stále více a více těchto mega-propadlin, dokud nebude veškerý permafrost pryč,“ míní Nikita Tananajev z Melnikovova institutu permafrostu v Jakutsku.

    Tání permafrostu již dnes ohrožuje města a obce po celém severu a severovýchodě Ruska. Je to problém, který ruské ekonomice působí stamiliardové škody. Na nestabilní půdě se propadají domy, silnice se kroutí a praskají plynovody. Rozsáhlé požáry, které se v posledních sezonách stávají intenzivnějšími, problém ještě zhoršují.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: (fixet) vsechno jednou skonci
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    (collapse) related

    kazda prehrada jednou skonci

    20230724-115416

    https://twitter.com/AndriyYermak/status/1683400439151185921?s=19
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: souhlasim, porad je prostor pritvrdit. Ale jako predkrm v 2023 myslim uz obstojny. Zadna vzdalena asie, nebo kanada, z nebe padaj zabijacky ledovy koule, vitr stehuje stromy a do sklepu s elektrokolama uz doplave i ledni medved

    Klub lepicu muze povesit remeslo na hrebik
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extreme heat forces US airlines to limit passengers and fuel loads | US news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2023/jul/23/us-airlines-heat-delays-limit-passengers-fuel

    Industry expert Robert Mann told the Guardian last year that flights “have to wait until the sun goes down, the temperature drops, and they can take off”.

    Mann added: As temperatures increase, there are going to be more occasions, at more places, where certain flights are going to have to take payload limitations or stop en route because they had to short-load the fuel.”
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: v italii jeste neni konec, dovolena se zazitky

    Pokud se budete zítra a v ÚT pohybovat na sev. Itálie, ve Slovinsku a na sev. Chorvatska, velký pozor❗️Lokálně další extrémně silné 🌩️, supercely s potenciálem všeho, od obřích krup až po tornáda. Sledujte výstrahy lok. met. služeb.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: za mě zbytečně násilný, přeposílám švehlovi k vyjádření. ale jestli teda chce planeta akorát zas demonstrovat svoji převahu, tak to teda bylo docela ubohý
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Krupobiti a ledova reka v milanu v pozadi s tornadem a 45*C teplotama v predchozim tydnu jeste nebylo? Takhle se na ty politiky musi, pekne all-in-one.

    Italy hit with giant hailstones and a tornado
    https://tvpworld.com/71452533/italy-hit-with-giant-hailstones-and-a-tornado

    https://twitter.com/Sundar_Dom/status/1682499439913566208?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v budoucnosti rekordně nejmenší evakuace

    Greece carries out its biggest ever evacuation as wildfires rage on Rhodes | Greece | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/jul/23/high-winds-expected-to-impede-fight-wildfires-in-rhodes
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FLAD: tu je k tomu omacka, ja uk politicku scenu nesledujem, ale ak sa tym ohana premier, ktoru uz tak robi ustupky fosilnemu priemyslu, tak sa nad tym minimalne pozastavim

    Factcheck: Is solar power a ‘threat’ to UK farmland? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/factcheck-is-solar-power-a-threat-to-uk-farmland/?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    :))

    Co se jinde nedočtete! Echo24 objevilo největší konspiraci v historii světa – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/07/co-se-jinde-nedoctete-echo24-objevilo-nejvetsi-konspiraci-v-historii-sveta/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1690123773361
    FLAD
    FLAD --- ---
    DZODZO: Žiju v UK dlouhodobě, pracuju pro banku, která aktivně ukončuje financování ropnýho průmyslu a leje miliardy liber do OZE a pravidelně řešíme klimatickou změnu s předníma světovejma univerzitama. A argument o tom, že soláry zabíraj v UK spoustu plochy jsem tu za posledních 5 let neslyšel ani jednou, a to se tomuhle tématu věnuju alespoň jednou za tejden.

    Protože jestli je něčeho třeba ve Skotsku (který má golfovejch hřišť per capita nejvíc na světě) fakt hodně, tak je místo, kdo je hovno a můžeš si tam dát solárů kolik chceš. V kontinentální Evropě ten argument dává smysl docela často. V místech typu Londýn taky. Ale v UK jako celý zemi je tohle srovnání prostě úplně mimo.

    Takže i když chápu motivaci toho příspěvku, tak si vybrali fakt hodně špatnej příklad. Tohle je *přesně* ten typ příspěvků, který překládaj naprosto nesmyslný srovnání a vedou k tomu, že lidi jsou ke klimatický změně skeptický a odsoudí to jako blbost.

    Takže za mě veřejný mínus, dobrá motivace, ale celkově to boji s klimatickou změnou škodí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FLAD: skor by si to mal chapat tak, ze niekto argumentuje, ze solar zabera plochu, ked viac plochy zaberaju golfove ihriska, ktore maju nulovy prinos pre vseobecne obyvatelstvo a sluzia tym par bohatym, ktori maju stopu na zivotnom prostredi ovela vyssiu nez priemerny obyvatel
    FLAD
    FLAD --- ---
    DZODZO: Chápu to dobře, že někdo zjistil, že v zemi, kde hodně fouká (tj. je tu hodně větrných elektráren a málo stromů), málo svítí slunce (nejkratší den je 6 hodin) a fakt hodně prší, tak v takový zemi sice roste dobře tráva, ale blbě se operuje solár?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Německá vláda schválila zákon, který má zemi připravit na následky změn klimatu
    https://oenergetice.cz/zivotni-prostredi/nemecka-vlada-schvalila-zakon-ktery-ma-zemi-pripravit-na-nasledky-zmen-klimatu

    Hlavním prvkem zákona je povinnost obcí vypracovat místní analýzy rizik a adaptační plány. Tím by se měly zvýšit jejich schopnosti reagovat na klimatické změny. Jedná se například o strategie zaměřené na zastínění a ochlazování městských oblastí.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    respekt / švehla

    Právo na ztracené nervy • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2023/29/pravo-na-ztracene-nervy?gift=8wn3nmp4h1

    Brát si jednotlivé řidiče jako rukojmí a radovat se nad tím, že ztratí práci, může pomoci vystupňovat společenský konflikt, který všechno kolem ochrany klimatu jen zhorší. Vyvolá chaos a možná smete ze scény to, co z konsenzuální politiky bylo zatím dosaženo.


    a reakce jednoho znameho


    Dobrý den,
    reaguji na článek Právo na ztracené nervy Marka Švehly z 15. 7. 2023. Marek Švehla jistě pochopí, že až ho potkám, ujedou mi nervy a jednu mu vlepím. Představa, že se planeta oteplí natolik, že budou běžně nastávat teploty mokrého teploměru a lidi v příslušných zeměpisných šířkách začnou umírat jak mouchy, je pro mě totiž krajně stresující. Možná totiž při vzpomínce na jeho článek také zuřivě zazmatkuji. A snad i ten spokojený tweet někdo napíše. Sice nepřijdu ani o řidičák ani o práci, ale o spokojený život ano.

    Marek Švehla jistě také chápe, když někdo někoho znásilní jeho dceru, protože se někde opila a nemůže se bránit nebo protože se třeba jen vyzývavě oblékla. Jistě také chápe rasové vraždy občanských aktivistů na americkém jihu. A možná i chápe vraždy lidí, kteří se před rokem 1989 pokoušeli překročit státní hranici – jistě přece platí, že kdyby se ji překročit nepokusili, nikdo by je nezabil.

    Nyní vážně. Marka Švěhlu samozřejmě fyzicky napadat nebudu a výše zmíněné věci doufám nechápe. Reagovat násilím na nenásilí totiž není dobrá věc, jak by asi jindy Marek Švehla podepsal. To mu ale nebrání, aby nyní ukázkově vinu za spáchání násilí svedl na oběť. Nejprve zcela neutrální a jakéhokoliv hodnocení prostý tweet Poslední generace dezinterpretuje, když jej hodnotí jako „spokojený“ a když si domýšlí, že se „aktivisté radují, že někdo ztratí práci“. Ve svém článku dále pomíjí fakt, že nehledě na to, jak pochopitelné naštvání řidiče může být, řidič selhal. Najíždět autem do lidí se prostě nemá. Zabavení řidičského průkazu a trestní stíhání se jeví jako zcela adekvátní reakce, aniž z tohoto vývoje událostí musíme mít radost. Co by také policie měla dělat jiného?

    Protestující občané – a bez uzardění přiznávám, že už jsem v Česku dopravu také blokoval – s rizikem počítají. To je ostatně principem nenásilné občanské neposlušnosti. Ta má za cíl vyostřit společenský konflikt. Bez vyostřeného společenského konfliktu by Indie asi nezískala nezávislost, černoši v Americe by nadále byli formálně segregováni a revoluce v Československu v roce 1989 by asi taky neproběhla. Neplatí vždy, že pravda je nutně někde uprostřed, podobně jako neplatí, že v médiích má svých pět minut dostat Hitler a pak je mají dostat oběti Holocaustu.

    Rostoucí počet lidí se domnívá, že konsenzuální politika ve skutečnosti brání status quo, který nedokáže vyřešit ekologické (a nejen klimatické) krize, kterým nyní čelíme. S výjimkou ozonové díry totiž neexistují významné úspěchy, které je možné ohrozit. Budoucnost může jednoduše smést téměř vše, čeho bylo dosaženo. Domnívám se ale, že to nastane zejména tehdy, pokud nebudeme dělat nic. O kolapsu schopnosti země vydržovat lidskou civilizaci to platí nepochybně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: hele, je to trochu demagogie, protože zase tenhle typ konzumu není něco, co by se týkalo většiny populace (létání na větší vzdálenosti má podobnou stopu, jako by si jel autem, akorát těch kilometrů je tolik, že stopa je značná).

    já to tu nechci zaspamovat dlouhými úvahami, ale "inteligentní nerůst" je zkrátka válka s úsporami z rozsahu, kdy ten masový konzum je hodně o mezních nákladech a omezením spotřeby sázíš na to, že se někdo dostane pod svoje mezní náklady - např. vypraví dvě lodi pro maso do Argentiny, ale jedna se jim vrátí poloprázdná a oni se ocitnou pod náklady.

    Obecně to máš podobné jako u energie, kde když ti roste poptávka, tak ve špičkách spotřeby zapojuješ nejdražší zdroje (konkrétně třeba elektrárny na zemní plyn a ropu). Třeba i relativně bezvýznamný pokles spotřeby může dostat producenty pod jejich mezní náklady a to může ve výsledku docela zamíchat náklady na trhu a změnit chování více lidí... takže dobrovolná skromnost není tak bezvýznamná, jak často tvrdí levicoví kritici tohoto přístupu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam