YMLADRIS: zkusim priblizit vic co mam na mysli.
civilizace/logistika je ta dynamika budovani infrastruktur, podmanovani, tj. nejaka forma nadvlady, moci, konkretne te infrastrukturni moci. prumyslova civilizace tu dynamiku pan-otrok exportuje do konceptu stroje, tzn. vsichni si budeme rovni jakmile nam budou vsem slouzit stroje, vsichni budeme panove&pani, otroctvi zmizi. jenze se to zadnemu usporadani nepodarilo, jen se v tom strojove-infrastrukturnim ohledu zreprodukovaly ty nerovnosti a navic se zacaly masivne reprodukovat taky do bio-geo-systemu, protoze ta infrastruktura ktera mela tu nerovnost pohltit potrebuje energie a materialy.
takze regionalne se to.nekde povest relativne mohlo, ale globalne/planetarne jiste ne.
takze treba ekosystemove ja povazuju za uprimnejsi tu aristokratickou pozici moci - je to tak, protoze jsme to tak chteli, protoze jsme se tak rozhodli (motiv te vule k moci). proto mi ekosystemove dava smysl ten koncept cloveka-hyperpredatora (jako zastavane role), ktera brnka na to, ze clovek ma plne uplatnit tu svou ekosystemovou-regulacni moc, a.pokud chce nadale nejakou mit, bude muset vymyslet jak udelat nejaky alignment svych zajmu a praktik s moznostmi a strukturou toho sirsiho symbiotickyho spolecenstvi planety.