• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Evropský týden mobility 2023 vyvrcholí Mezinárodním dnem bez aut
    https://insmart.cz/evropsky-tyden-mobility-2023-vyvrcholi-mezinarodnim-dnem-bez-aut/

    tak preto nie he v turanoch taka zacpa... no alebo mozno je to tym ze to vyslo na patek a vacsina ludi si naordinovala homeoffice
    TUHO
    TUHO --- ---
    radujte se! spolek pratel parnich lokomotiv z ods vas uchranil pred pokrokem

    HYNEK
    HYNEK --- ---
    "V srpnu společnost Elektrárna Chvaletice vlastněná miliardářem Pavlem Tykačem podala proti našemu spolku návrh na zrušení domény elektrarnachvaletice.cz, na které od roku 2019 běží web který provoz kritizuje.
    Najali jsme si adovokáta a bráníme se, jeho práci ale musíme zaplatit a připravit se na pokračování sporu.

    (...)

    O co jde? Elektrárna Chvaletice už roky bojuje o získání výjimky na množství emisí rtuti, protože ani po rekonstrukci neplní zákonné limity. O celé kauze více zde: https://nolog.link/s/seven-fb

    Zároveň společnost kolem roku 2018 spustila kampaň "7 Pro Čistý Vzduch" (https://nolog.link/s/7arch), kde v podstatě tvrdila že jejich uhelná elektrárna čistí ovzduší 🙃.

    (...)

    V reakci na to vznikl později satirický web elektrarnachvaletice.cz, který se proti absurdním tvrzením elektrárny ohrazuje a který nyní provozujeme. Elektrárna argumentuje, že naše doména je shodná s chráněným označením její firmy a že poškozujeme její dobré jméno.

    --->

    Podpořte NoLog v obraně před účelovou žalobou | Darujme.cz
    https://www.darujme.cz/nolog-slapp
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Haha, jo Stanjura vymysli, jak to cely postavit tim, ze seskrta rozpocty na investice.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: vtip sou hlavne ty novy reaktory s nasi zadluzenou ekonomikou, to se jeste pomejeme
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    500 VTE za pristich sest let, dobry vtip

    Vládní plán pro energetiku a klima je hotový. Sází na nové jaderné bloky a záplavu solárních panelů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/vladni-plan-pro-energetiku-a-klima-je-hotovy-sazi-na-nove-jaderne-bloky-a-zaplavu-solarnich-panelu/

    V důsledku razantní elektrifikace bude třeba rozvíjet zejména výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. A podpořit ji urychlováním povolovacích řízení. Do roku 2030 NKEP počítá s instalovaným výkonem 10 100 MW fotovoltaických elektráren zapojených do sítě a s 1500 MW větrných elektráren.
    Návrh počítá s výstavbou jaderných reaktorů o celkovém výkonu až 4000 MW. Jednat se má o tři velké a jeden menší blok se spuštěním v letech 2035 až 2041. Prioritu má výstavba ve stávajících jaderných lokalitách
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trosku OT, snad odpustite

    Europe’s pollution divide: see how your area compares | Air pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    We find that, in the United States, switching from working onsite to working from home can reduce up to 58% of work’s carbon footprint, and the impacts of IT usage are negligible, while office energy use and non-commute travel impacts are important.

    Working Remotely May Have Significant Carbon Reduction Benefits - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/09/20/working-remotely-may-have-significant-carbon-reduction-benefits/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    UK’s Rishi Sunak confirms loosening of key green pledges – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/uk-rishi-sunak-confirm-loosen-key-green-policy-pledges-climate-crisis-conservative-party/

    Speaking in Downing Street Wednesday, Sunak confirmed he would “ease the transition to electric vehicles,” shifting a date for a ban on sales of new petrol and diesel cars from 2030 until 2035.

    There would, he promised, be “more time to transition to heat pumps,” a cleaner form of heating, with a target for phasing out gas-powered boilers by 2035 slipping back. But cash grants offer to homeowners to upgrade their heating systems will, he promised, be boosted.

    Sunak said he would ensure no new energy efficiency rules are imposed on landlords or homeowners. He delayed to 2035 what had been a 2026 target for banning off-grid fossil fuel.

    He ruled out any new taxes aimed at discouraging flying and announced a rethink of planned new recycling schemes.

    Seeking to justify his shift, Sunak warned that continuing down the current policy path risked “losing the consent of the British people — and the resulting backlash will not just be against specific policies, but against the wider mission itself, meaning we might never achieve our goal.”
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: mi pripomnelo
    Energy saving auto dimming street lights
    https://youtu.be/mi8eE_NEfHM
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Obama likes

    TUHO
    TUHO --- ---
    The corporate climate accountability loop introduces seven key conceptual functions of an accountability system for corporates in the real economy, and illustrates how activities under these functions feed into and reinforce each other. We differentiate the accountability functions between core functions supportive functions (see Figure 1 below).

    Readers can use our framework to analyse the limitations of today’s corporate climate accountability system and assess how to improve it in the future to hold companies accountable for their (lack of) climate action.



    The corporate climate accountability loop | NewClimate Institute
    https://newclimate.org/resources/publications/the-corporate-climate-accountability-loop
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pád

    Nejistý osud hospodaření u italské řeky Pád - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/nejisty-osud-hospodareni-u-italske-reky-pad

    Oblast delty Pádu je dlouhodobě bohatá na zemědělskou produkci, mezi hlavní plodiny patří rýže a sója. "Mnohé z těchto tradičních plodin však nyní vyžaduje nadměrné množství vody, zejména v obdobích intenzivního sucha a v době, kdy moře zasahuje do koryta řeky. A to je činí ekonomicky neudržitelnými," upozorňuje Ramona Magno, odbornice na sucho a dezertifikaci z Národní rady pro výzkum. Podle ní je načase zvážit pěstování jiných druhů plodin, které jsou odolnější, anebo prozkoumat kulturně přizpůsobené odrůdy, které jsou schopné odolávat extrémním podmínkám.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Revealed: top carbon offset projects may not cut planet-heating emissions | Carbon offsetting | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/19/do-carbon-credit-reduce-emissions-greenhouse-gases
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: to je pyrohurricanus? pyrocyklóna?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: ano... u nás s 15ti letým zpožděním, ovšem. Ale přijetí GO láme všechny rekordy zpoždění proti světu. Inu, i ten Stalinův pomník jsme u nás otevřeli až v roce 1956, když je jinde už začínali bourat :-))
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: Jo a mimochodem k problematice kyselejch destu vysla zajimava knizka tady

    The identification of acid rain in the 1960s changed scientific and popular understanding of fossil fuel pollution’s potential to cause regional—and even global—environmental harms. It showed scientists that the problem of fossil fuel pollution was one that crossed borders—it could travel across vast stretches of the earth’s atmosphere to impact ecosystems around the world. This unprecedented transnational reach prompted governments, for the first time, to confront the need to cooperate on pollution policies, transforming environmental science and diplomacy. Studies of acid rain and other pollutants brought about a reimagining of how to investigate the natural world as a complete entity, and the responses of policy makers, scientists, and the public set the stage for how societies have approached other prominent environmental dangers on a global scale, most notably climate change.

    Grounded in archival research spanning eight countries and five languages, as well as interviews with leading scientists from both government and industry, Poisonous Skies is the first book to examine the history of acid rain in an international context. By delving deep into our environmental past, Rothschild hopes to inform its future, showing us how much is at stake for the natural world as well as what we risk—and have already risked—by not acting.

    Poisonous Skies: Acid Rain and the Globalization of Pollution, Rothschild
    https://press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/P/bo38871100.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    V Arktide nekdo pali pneumatiky

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam