• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: jeste jsem necetl, ale westerveld je hrozna bedna
    TUHO
    TUHO --- ---
    How Amy Westervelt Sees Through the Smokescreen of COP28 | Atmos
    https://atmos.earth/how-amy-westervelt-sees-through-the-smokescreen-of-cop28/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    50min poslech

    Je absurdní, že státy nadále dotují fosilní paliva a vytvářejí pokřivený trh • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/podcasty/je-absurdni-ze-staty-nadale-dotuji-fosilni-paliva-a-vytvareji-pokriveny-trh

    „Když se bavíme o klimatické politice a snižování emisí skleníkových, tak mi přijde absurdní, že státy nadále dotují fosilní paliva a vytvářejí pokřivený trh a pak musejí dotovat i obnovitelné zdroje… V České republice v rámci implicitních dotací, které snižují náklady na výrobu energie z fosilních zdrojů, šlo v roce 2020 až 220 miliard korun.

    To je obrovské číslo,“ říká Kateřina Davidová s odkazem na svou analýzu v Centru pro dopravu a energetiku (CDE) a data Mezinárodního měnového fondu, který upozornil, že loni celosvětově fosilní dotace vzrostly na sedm bilionů dolarů. „Zejména v době, kdy se mluví o tom, že musíme šetřit a pokrývat díry v rozpočtu, mi přijde dost neekonomické na jedné straně dotovat fosilní paliva a na druhé se pak snažit řešit klimatickou krizi a dávat peníze někam jinam,“ dodává analytička, která kromě CDE působí také v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

    Jak hodnotí probíhající klimatický summit COP28 v Dubaji a roli Česka v boji s klimatickou změnou?

    Na co by měl stát dávat pozor při přechodu na čisté zdroje energie s ohledem na různé skupiny obyvatel?

    Nejen o tom je řeč v dalším díle Příběhů klimatické změny týdeníku Respekt.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2:

    Deep-sea mining in the Arctic Ocean gets the green light from Norwegian lawmakers | AP News
    https://apnews.com/article/norway-underwater-mining-arctic-663c7fceba5fc41e84affc5f84d52504
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ruminants to the Rescue: New COP28 Sessions Added
    https://soil4climate.org/blog/f/ruminants-to-the-rescue
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Zpráva Global Tipping Points poskytuje komplexní hodnocení rizik bodu zvratu a společenských příležitostí: https://global-tipping-points.org/
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Register now: NAVIGATE final outreach webinar | How to achieve a rapid, fair, and efficient transformation to net zero emissions – Key findings from the NAVIGATE project | 14 December 2023 with PIK (PIK - Potsdam Institute for Climate Impact Research) scientists Elmar Kriegler, Nico Bauer, Jessica Strefler:
    How to achieve a rapid, fair, and efficient transformation to net zero emissions. Key findings from the NAVIGATE project - CMCC
    https://www.cmcc.it/lectures_conferences/how-to-achieve-a-rapid-fair-and-efficient-transformation-to-net-zero-emissions-key-findings-from-the-navigate-project
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kdyby nekdo chtel tip na vanoce .]]

    Triko Evil Professor - Never Enough Ltd. Never Enough Ltd. - Premium Streetwear Praha
    https://www.neverenough.shop/muzi-trika/triko-evil-professor/

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regenified Is Creating The Framework We Need To Save The Planet
    https://www.forbes.com/sites/erikkobayashisolomon/2023/12/06/regenified-is-creating-the-framework-we-need-to-save-the-planet/

    Regenified closes a standards gap by providing clear guidelines regarding what constitutes "regenerative" practices for farms and ranches. These practices advance soil health and the resiliency of farms and give the stewards of the land a nice profit boost.

    The company generates revenues by conducting verification reviews for buyers and suppliers. Regenified’s services ensure that regenerative claims are authentic and credible so that end consumers like you and me know that what we buy will help mitigate climate change and restore healthy ecosystems.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Listopad byl šestým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-listopad-byl-sestym-mesicem-v-rade-ktery-prekonal-teplotni-rekord-241067
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Evropská komise podle další "šokující" předpovědi Saxo Bank příští rok zavede dlouho diskutovaný zákon, který zdaní bohaté lidi v Evropské unii. Ročně půjde o dvouprocentní zdanění.

    "Daň z majetku miliardářů v EU přináší dodatečné daňové příjmy ve výši 42 miliard eur, které jdou na financování projektů zmírňujících změnu klimatu, zdravotní péče, vzdělávání a veřejné infrastruktury," vykresluje možnou budoucnost analytik Garnry.

    "Šokující" předpovědi Saxo Bank pro rok 2024 - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/saxo-bank-predpovedi/r~7c2c2644936e11eea873ac1f6b220ee8/v~sl:2d2c2b5dc936c4e19e2cd40145a93622/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1701873543980
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Pecho
    https://www.facebook.com/1678732617/posts/10220605835530693/

    2023: Globálne najteplejšie leto, jeseň a rok. Síce sa to všetko zmestí do jediného grafu, no dôsledky sú nepredstaviteľné! [Zdroj: ECMWF]

    FB-IMG-1701870773084
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Jojo, neco vanocniho

    The Earth is on a “disastrous trajectory” with “no adequate global governance” to deal with the scale of threats posed by climate tipping points, warns a major new report.
    These tipping points “pose some of the gravest threats faced by humanity”, according to the authors.
    They identify more than 25 tipping points across the Earth system, ranging from ice-sheet collapse to rainforest dieback.
    “Five major tipping points are already at risk of being crossed due to warming right now and three more are threatened in the 2030s as the world exceeds 1.5C global warming,” the report finds.

    Q&A: Climate tipping points have put Earth on ‘disastrous trajectory’, says new report - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/qa-climate-tipping-points-have-put-earth-on-disastrous-trajectory-says-new-report/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEEDS OF EUROPE
    https://youtu.be/hj-oyEix1Q0?si=LDOKwpENfKWhx5Rg


    Summer 2023. 2 young filmmakers travelled through Europe visiting seed producers at their workplaces and experiencing first-hand how important it is to preserve this diversity in Europe. The short documentary gives a voice to these small-scale seed producers and seed savers from across Europe, with beautiful footage shot in Ireland, Luxembourg, France, Italy, Austria and the Czech Republic.

    For diversity on our plates and in nature, we also need diversity in seeds. However, when we look at the selection available in supermarkets, including in the vegetable aisle, it quickly becomes clear that everything looks the same, almost all the time and all year round. Why is that? Because large corporations have power over the market. Now, however, EU seed legislation is being reformed - a chance to save seed diversity.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Earth on verge of five catastrophic climate tipping points, scientists warn | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/06/earth-on-verge-of-five-catastrophic-tipping-points-scientists-warn
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Emise, sucho, odpady. Česko lije peníze do ekologie, ale vidět to není - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-b2b-emise-sucho-odpady-cesko-lije-penize-do-ekologie-ale-videt-to-neni-202596

    Životní prostředí České republiky je hodnoceno jako páté nejhorší v Evropské unii. Ačkoliv se v Česku do jeho ochrany investuje 2,7 procenta HDP (přičemž unijní průměr činí 1,8 procenta), stále se potýkáme se suchem a vysokými emisemi skleníkových plynů. Podprůměrně si Češi vedou i v omezování produkce komunálního odpadu, navíc se nám příliš nedaří odpad recyklovat.

    Při srovnání unijních zemí, které v rámci projektu Index prosperity připravila Česká spořitelna společně s portálem datové žurnalistiky Evropa v datech, vstupovalo do hry celkem 14 indikátorů. Vedle výše i níže jmenovaných to dále byly například spotřeba vody, plocha země pokrytá lesy nebo podíl obnovitelných zdrojů na produkci elektřiny. Česká republika se pak v souhrnu zařadila až na 23. místo z 27 zemí EU.


    Stav životního prostředí | Index prosperity Česka
    https://www.indexprosperity.cz/2023/stav-zivotniho-prostredi-2/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam