• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hey Capitalism, how it's going?

    Greenland startup begins shipping glacier ice to cocktail bars in the UAE | Greenland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/jan/09/greenland-startup-shipping-glacier-ice-cocktail-bars-uae-arctic-ice

    Jesus Christ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regenerative agriculture for food security and ecological resilience: illustrating global biophysical and social spreading potentials - Club of Rome
    https://www.clubofrome.org/publication/earth4all-schwarzbreier/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: jinak pocitat to na 10 pet asi muzes, nektere elektricke prvky maji omezenou zivotnost, kvalita panelu se aai bude lisit dle roku a vyrobce, ale co vim tak ty velke instalace v cz z let 2008+ jedou porad dal a zasadni degradace kvuli ktere by se to muselo rusit neni. to vic hrozi zase nejake politicke rozhodnuti, ze jakk ta elektrarna uz tam byt nema, protoze ji vyprsely papiry a musi se odvezt. to asi zaaadne zhorsi eroei systemu ktery muze na volnobeh fubnovat asi relativne dlouho
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: jasne ze jo - ale to nevis ani jake bude pocasi. Muzes to ale odhadnout. Futures na elektrinu klesly oproti tomu peaku pred rokem dost znacne, ted uz je to snad mene jak 100eur/mwh. Cili spis se da predpokladat, ze silovka draha nebude. Ale poroste cena za pripojku - a to u lidi se silnou FVE bude znatelny narust, protoze tyto domacnosti maji vetsinou vse, co lze, na elektrinu (aby tu FVE vytezili), jenze v zime si tim nezatopi, takze stejne grid potrebuji. To lze ostatne pozorovat uz dnes, ze je ERU skripl - a bude to delat i dal, protoze tito nemaji na vyber (zatimco kdyz zdrazi distribuci pro chalupy a zahradni domky, lidi to zacnou odpojovat).

    (Mmch, to je hezky receno, ze se jedna vlastne o opci, to me nenapadlo se takto na to divat;-)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: Jasne, kazdy ma jine preference a napr faktor "libi se mi to" nebo "mam vetsi pocit bezpeci" tezko nejak vycislit a ja to naprosto chapu a mam k tomu respekt, kdyz to tak nekdo dovede rict. Zivot nejsou jen penize, jasne ze jo. Ale tak proste vyjadruji nejak lidskou praci, energii - a kdyz ta se alokuje spatne, je to skoda. Puvodne jsem reagoval na ta cisla a minuly rok - a ta jsou proste nafouknuta statni politikou, ktera proste neni uplne dobra. Ale tak lepsi, nez kdyby dotovali treba kotle na uhli a plynove masky, ze jo:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: zda se jim to vyplai nebo ne ted nevis, protoze neznas cenu energie v budoucnu, skrz fve si kupujes opci na odber nejakeho mnozstvi el. energie v nejaky +- znamy cas. zda a jak ji vyuzijes, zobchodujes, atd. a jak bude tedy draha v pomeru k jinym moznostem to ted proste nevis.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: jsou to ruzna hlediska. z technicistniho centralne planovacskyho pohledu davaj smysl unifikovany vsude stejny jednoduse lokakne servisovatelny systemy, at uz jsou panely na halach, domech, polich, atd. + baterky napr. na rozvodnach atd. jak rikas. jsem laik.

    zaroven dum a domacnost nejsou predmetem eko omickyho jallulu podobne jako jine veci ("investice"), jejich primarnim ucelem je napr. nejaky vynos. dum je statusova zalezitost, je to jednak investice, ale v pripade primarniho sidla je to taky neco co sw zaroven spotrebovava, takze napr. pro me ma smysl offgrid system FVE panely+propan, protoze se spoustu veci naucim, protoze mi tk prinasi nine nez financni benefity a protoze si muzu dovolit s prostredky zachazet nejakym zpusobem. takze ta kalkulace je proste jina. kazdopadne lze dum optimalizovat na ruzne veci, fimancne je nejlepsi ho vubec nemit a zit v low cost panelaku a pe ize multiplikovat ve fosilnich hedge fondech. ,)
    TUHO
    TUHO --- ---
    ZAHRADKAR: Jo, ja to bral trochu s nadsazkou, samozrejme v pripadne skutecne zombie apokalypsy mas pravdu .)) Ja myslim, ze realnejsi je ale spis prudkej narust ceny energii nez naprostej rozpad energetickejch infrastruktur a boj vsech proti vsem.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TUHO: Ano i ne. Je jiste fajn mit doma cim napajet mrazak s jidlem, kdyz vypadne proud. Takovy vypadek snadno pokryjes centralou za par supu a par kanystry s benzinem (coz je mnohem jistejsi a levnejsi hedge, nez FVE, ktera ve dnech jako dnes nevyrobi dost energie). Navic benzin je super artikl v pripade zombie apokalypsy - da se pouzit na kde co .. proste Mad Max s panelama by vypadal blbe:) V pripade dele trvajiciho blackoutu bych moc svitit nechtel - svetlo znaci korist.

    Ale tak chapu to, je to pocit bezpeci, jako kdyz mas prave ten mrazak plny jidla (kterej se samozrejme dle Murphyho v nejmene vhodnou dobu rozmrazi a zkazi). IMHO je nej hedge proti temto stavum dobra vzdalenost od velkych sidel a dobre vztahy s lidmi v komunite. Ale tezko rict, co bude.
    TUHO
    TUHO --- ---
    ZAHRADKAR: No, tak ja myslim, ze ten hedge proti zombie apokalypse po utoku Rusku na UA bude hrat cim dal tim vetsi roli. Vem si, ze nikdo nevi, kdy jebne OPECu a zacne skrtit plyn, kdy jebne Rusku jeste vic, kdy se nasere UA a blokne tranzit pres svoje uzemi. Nevis, jestli nezacnou zavirat nase uhelny elektrarny kvuli cene povolenky etc... Ten trh s fosilnima palivama je ted hrozne nejistej a jak se ukazalo pri invazi Ruska na UA, tak ve chvili kdy se neco zesere, tak to resit uz je pozde.
    A bohuzel duveru v to, ze tohle resi nejak statni aparat a energeticka strategie statu, na to se uplne spolehat neda...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TUHO: ano, to mas pravdu - to jsem utekl od tematu
    SHEFIK: jak namitl TUHO - toto neovlivnuje navratnost FVE jako takove - nechal jsem se unest asi trochu frustraci, kdyz vidim, jak to lidi ted porizuji za velke penize a vlastne se jim to nevyplati a prinos pro prirodu je diskutabilni. Zaroven citim takovou trochu zast od tech, co FVE namaji, protoze (vlastne spravne) namitaji, ze ty zvysene naklady na stabilizaci distribuce musi nest oni. Tezko jim pak vysvetlovat, ze spravne nadimenzovana FVE takovou neplechu v siti nenadela - tohle je za ramec bezneho cloveka. (Mimochodem zas tak tezke to zhodnoceni neni, kdyz to hodis do indexu nebo pred tremi lety jeste do statnich dluhopisu, budes mit tech 30% bez problemu. Neni treba vybirat jednotlive tituly. A ty velke FVE jsou investice klidne i za pul milionu - tam uz by opportunity costs mely pri vyberu hrat roli. Pokud samozrejme clovek neresi veci jako hedge proti zombie apokalypse atp:))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: diky za rozpis. Jen teda k tem opportunity costs - vydelat desitky procent za par let na burze taky neni tak jednoducha disciplina .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    ZAHRADKAR: diky za vysvetleni, nicmene mluvil si o ekonomicky navratnosti, nikoliv o tom, ze jinde by mohl vydelat vic.
    souhlasim s tim, ze sdilena infrastruktura by byla v mnoha ohledech efektivnejsi. a strasne me vytaci, ze na to tak stat nechava plavat. mimochodem, zacina ta tahle lacnost vytacet i dost lidi z byznysu
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    JIMIQ: jj, ja vim a doufam v to - ze za deset let to nejak prekopu kvuli elektroautu a ty panely budou porad vyrabet. Ale taky vydrzet nemusi, muzou moralne zastarat tak, ze je radeji nahradim necim ucinejsim (mam precijen omezenou plochu a kdyby ucinnost stoupla treba k 30%, byla by to pecka), muze na ne spadnout strom nebo nektere mohou vykazovat defekty. Je to zkratka dlouhe obdobi a takove investici na >10 let uz proste moc neverim - riziko.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ZAHRADKAR: životnost systému bez baterky je daleko přes 10 let. Je jistá nenulová pravděpodobnost, že ti za deset let klekne měnič, ale to je tak třetina celkové ceny. Možná i míň
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    sry, ta spotreba je 4MWh = 1.2 prodej (virtualni baterie) + 0.4 nakup + prima samospotreba 2.4
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: Prave i na ten planetarni urovni mam o vyhodnosti bateriovych FVE na RD pochybnosti. Nerikam, ze to u nekoho nemusi byt opravdu efektivni, ale obecne si myslim, ze ty systemy casto funguji tak, ze baterie nasledne posila energii do nejakeho tepelneho cerpadla nebo bojleru a meni elektrinu na teplo. Toto lze ale dosahnout s aku nadrzi (sud s vodou) mnohem levneji bez baterek, draheho stridace, atp. Nepocital jsem to, ani nebudu.


    TUHO: Nemuzes pocitat dnesni ceny energie a investici 3 roky starou - musis to odurocit. Cena energie v dobe, kdy to kupoval, byla polovicni. Ty penize by mu na burze vydelaly desitky procent mezitim - opportunity costs. Neni to tak jednoduche, jak se zda. Navic mnoho lidi, vcetne jeho dost pravdepodobne, meli fixnutou silovku. Ted mu bude naopak rust cena za distribuci (urcite se s cerpadlem neodstrihne i s takto velkou FVE, protoze v lednu nesviti a je zima). Ta navratnost bude jen s dotaci a jen s odrenyma usima. A nedej boze, aby mu nekdy po 5-ti nebo 10ti leteh lehl stridac. Ty hybridni 10kWp stridace jsou otazkou >50tis.

    Stranou nechme to, ze bateriove systemy konzumuji enegii i kdyz FVE nevyrabi. Baterku je treba udrzovat nabitou. Toto muze v sume zvysit celkovou spotrebu domacnosti o 1MWh ( https://www.irozhlas.cz/ekonomika/energetika-elektrina-ceny-fotovoltaika-solarni-panel_2305021400_gut ). Je toto environmentalni?

    Budu mluvit za sebe - vcera mi prislo zuctovani od CEZu. Baterii jsem taky mimochodem zvazoval, dokonce ji i chtel poridit, ale cisla me utvrdila o tom, ze to nedava smysl: spotrebuju 4MWh, z toho pokryju rovnou 2.8 primo z FVE (bez baterie), dalsi 1.2 prodam do site a dokoupim 400kwh. Naklady 70 tisic (130k bez dotace). Ta navratnost mi v dobe porizeni ('21) vychazela na 6-7 let (s dotaci). S vyssimi cenami je asi o neco mene. Zivotnost toho systemu budu uvazovat 10 let. To neni kdovijak dobra investice, ale tak je to cista energie a panely vypadaji cool:) Kdybych poridil baterii, cely system by stal dvojnasobek, ale realne bych usetril jen za distribuci tech 1.2MWh, ktere poslu do site - to je tak mozna ~2kkc/rok. Cili 20k za 10 let. Ekonomicky nesmysl. A environmentalni taky, protoze ta baterie je u RD malo vyuzivana - malo cykluje a navic jeji vyroba stoji taky CO2 atp atd.

    Proto pisu, SHEFIK, ze by bylo mnohem efektivnejsi, kdyby stat ty penize pres distributory nalil do ulozist. Napr u kazde trafacky jedna vetsi baterka a komunitne vyrovnaval pretoky. Sit by byla stabilnejsi a meli by z toho prospech vsichni, nejen ti, co si mohou dovolit stresni FVE. Takto chudsi dotuji levnou energii bohatym. Socialni nesmysl.

    Proc to stat neudela? Protoze je jednodussi a popularnejsi lidem davat penize na ruku, nez rozumne rozvijet spolecnou infrastrukturu. Je to nakup volicu a podpora lobbystickych skupin vydelavajicich na instalacich FVE. Ty firmy si v podstate celou tu dotaci vezmou.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: tak jasne, tomu rozumim.
    ja reagoval na to “ekonomicka navratnost je nerealna i s dotaci”. coz teda zkusenosti zrovna tohodle znamyho vyvraci a trochu pochybuju, ze by do toho tolik lidi slo, kdyby to byla pravda…
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: musel bys srovnat celej ten cyklus tech vyroben a ulozist energie, podle me uspory z rozsahu budou na strane tech velkejch vyroben a o ulozistich pak nepocbybuju, tam ta komplexita uz je daleko vyssi nez jen u do gridu primo napojene FV na strese. servás malych instalaci bude nakonec nejspis o dost narocnejsi a v celkove energrticko materialove kalkulaci to muze hrat znacnou roli. jestli realne lokalizovany vyrobny ulehcujou distribucni siti, to nevim, ale tipuju ze je to taky zodpovezeno. to ze se to vyplati/nevyplati financne, to ue jedno hledisko, principialni civilizacni hledisko je jake ten system ma eroei jako celek, spis nez kdo co komu zaplatil, coz je dulezite, ale melo by to byt sekundarni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    LACIF: Tak na ty veci je u solidnich firem snad nejaka zaruka ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam