• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: to mi pripomelo Sea Quest 2032 :) V podstate je presidleni desetitisicu lidi pod hladinu oceanu ocekavatelny vyvoj .. posledni krok pred osidlenim Mesice? :)
    https://www.imdb.com/title/tt0106126/
    PER2
    PER2 --- ---
    tak co milacci, dlouho sme si nedali nejakou manmade zrudnost, ale trh si to zada, neda se nic delat
    Hlubinná těžba minerálů z mořského dna je nevyhnutelná, zní z ISA
    https://oenergetice.cz/urady-instituce/hlubinna-tezba-mineralu-z-morskeho-dna-je-nevyhnutelna-zni-z-isa
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    poslech 25min

    Omezování emisí musí platit nejbohatší. Budou protesty, ale nezpůsobíme utrpení, tvrdí klimatoložka | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/omezovani-emisi-musi-platit-nejbohatsi-budou-protesty-ale-nezpusobime-utrpeni-9178072

    Posledních 12 měsíců v řadě bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí. Letošní leden byl navíc vůbec nejteplejší v historii měření.

    „Už tu bylo i tepleji a chladněji než teď. Ale naše budovy, silnice, náš způsob výroby jídla, to všechno se vyvíjelo za stabilního klimatu. Proto je současné vychýlení velký problém,“ zdůrazňuje Diana Ürge-Vorsatz, místopředsedkyně Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC).

    „Už 1,5 stupně oteplení v průměru znamená velký stres pro společnost. Extrémní počasí má takové dopady, jaké nezažila žádná generace před námi. Naše infrastruktura nebyla postavená pro tento druh klimatu. Náš systém produkce jídla s tím nepočítá,“ upozorňuje.

    Ke změnám dochází postupně a lidé si tak na extrémní počasí zvykají. „Zatím je to převážně jen nepříjemné, někdy to má i pozitivní dopady: méně lidí umírá na podchlazení, je příjemné mít nižší účty za topení. S dalším oteplováním Země ale budou negativní dopady převažovat,“ dodává.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ali and Suzanne are joined by Professor Mike Hulme, a climate change specialist, and author of Climate Change Isn’t Everything, who argues that the current approach to climate change targets and deadlines oversimplifies a complex problem and makes it less likely that we will meet them.

    Episode 34: The geopolitics of climate change | Centre for Geopolitics
    https://www.cfg.polis.cam.ac.uk/commentary/episode-34-geopolitics-climate-change
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Like the flip of a switch, it’s gone’: has the ecosystem of the UK’s largest lake collapsed? | Northern Ireland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/feb/19/like-the-flip-of-a-switch-its-gone-has-the-ecosystem-of-the-uk-largest-lake-collapsed-aoe
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20240219-004944
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    February on course to break unprecedented number of heat records | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/feb/17/february-on-course-to-break-unprecedented-number-of-heat-records
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1758943307521196131?s=19

    This article is great for folks who want to know what the global temperature anomaly looks like if you subtract out ENSO, solar and volcanic influences.

    tl;dr ~ we're still f&%ked.

    Adjusted Global Temperature Data | Open Mind
    https://tamino.wordpress.com/2024/02/16/adjusted-global-temperature-data/

    nasa-adj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E Jacobson

    the four day period February 8-11, 2024, saw four consecutive days with global surface temperature 2.0°C above the pre-industrial baseline.

    20240218-234739
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20240218-234458
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    nonevent


    E Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1759248186584285426?s=19

    Has there been a single article in any media about the recent crossing of 2°C on Feb. 8-11? Or is this now a non-event?

    The first 2°C crossing was Nov. 17 & 18, 2023. There were lots of articles at the time.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E Jacobson

    So far, February, 2024 has been hot, averaging 1.95°C for the first 12 days.

    20240218-234058
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: snad projedou sanitky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: klima aktivisti :) na jeden den zabloku provoz v te smradlave dire .. to nedokazaly ani cyklojizdy a ani soudy.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    aww, my chudaci zemedelci

    Protesty zemědělců v Praze: Trasy příjezdů a důvody
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-prostesty-zemedelcu-praha-trasa-245984

    „Přijede 600 až 1000 traktorů,“ popisuje Zdeněk Jandejsek, hlavní organizátor zemědělských protestů, bývalý předseda Agrární komory ČR a majitel zemědělsko-potravinářského holdingu Rabbit CZ.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Holy cow! Protesting Italian farmers bring bovine to mass with the pope | Italy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/feb/18/holy-cow-protesting-italian-farmers-bring-bovine-to-mass-with-the-pope
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mozna komercni utilizace ccs

    :: OSEL.CZ :: - Klimatičtí alchymisté dělají z atmosférického uhlíku užitečná nanovlákna
    https://www.osel.cz/13301-klimaticti-alchymiste-delaji-z-atmosferickeho-uhliku-uzitecna-nanovlakna.html

    V prvním kroku využili elektrokatalyzátor z palladia, který po zapojení elektrického proudu rozkládá směs oxidu uhličitého a vody na oxid uhelnatý a molekulární vodík. Pak přišel na řadu termokatalyzátor založený na slitině železa a kobaltu. Díky tomuto katalyzátoru je možné ze získaných molekul oxidu uhelnatého tvořit uhlíková nanovlákna při teplotě „pouhých“ 400 °C. Taková teplota je pro průmyslové provozy mnohem dosažitelnější.

    Vznikl efektivní „tandemový“ proces, v němž je kromě získání pevných a odolných nanovláken uhlíku navíc možné recyklovat katalyzátory a jako bonus získávat vodík, třeba pro vodíkovou energetiku. Uhlíková nanovlákna je možné dále využívat mnoha různými způsoby, včetně přimíchání do cementu, který pak má lepší mechanické vlastnosti a uchovává více uhlíku.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Z cyklu #doomed

    :: OSEL.CZ :: - Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo
    https://www.osel.cz/13309-dalsi-zdroj-co2-s-kterym-se-nepocitalo.html

    V nejnovějším čísle časopisu Frontiers in Marine Science jsou uveřejněny výsledky studie zaměřené na uvolňování uhlíku do atmosféry následkem lovu ryb. Pokud má Trisha Brooke Atwoodová z University státu Utah pravdu, tak vlečení sítí po dně víří usazeniny tak mocně, že se znovu dává do koloběhu uhlík, který by jinak zůstal umrtven v kalu dna. Tisícileté usazeniny pohřbeného uhlíku se následně v podobě oteplovacího plynu uvolňuj do atmosféry.
    ...
    Týká se hlavně sítí o rozměrech fotbalového hřiště a větších. Jsou ve tvaru tašky a táhnou se podél dna oceánu.
    ...
    Pokud má tým Atwoodové z Utah State University a jejích kolegů z NASA Goddard Institute for Space Studies, Columbia University, University of California a James Cook University pravdu, tak vlečení sítí po dně v letech 1996–2020 uvolňovalo v celosvětovém měřítku do atmosféry ročně až 0,34–0,37 Pg CO2. (1 Pg = 1 petagram = 1015 gramů = 1 miliarda tun). Řádově má jít o ekvivalent emisí všech leteckých společností. Nemilé na tom je, že se situace rok od roku dál zhoršuje.
    ...
    Necelá polovina ze sítěmi „vyprodukovaného“ CO2 má zůstávat ve vodě v podobě kyseliny uhličité s nežádoucím okyselením mořské vody. Do atmosféry se podle vědců neplánovaně vzniklého oxidu oxidu uhličitého uvolní 55 - 60 % během 7 - 9 let. Jsou-li kalkulace mezinárodního týmu složeného z ekologů, fyziků, geologů a matematiků správné, tak z toho plyne, že prognostickému modelování klimatu se v rozmezí několika měsíců dostalo další ťafky. Nedávno totiž vrásky na čele klimatickým inženýrům přidělal poznatek z boreálních lesů. Nechovají se tak, jak se od nich očekávalo
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Sucho coby Damoklův meč aneb Dopadneme jako ve filmu Šílený Max? | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/sucho-coby-damokluv-mec-aneb-dopadneme-jako-ve-filmu-sileny-max-9176596
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KEB: alespon jsem se ted naucil jak prochazet historii prehravani ve Spotify :)

    Pália pneumatiky, kydajú hnoj. Prečo sú farmári v uliciach? - podcasty.sme.sk
    https://podcasty.sme.sk/c/23282490/palia-pneumatiky-kydaju-hnoj-preco-su-farmari-v-uliciach.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam