• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Fossil Fuel Companies Should Pay Trillions in ‘Climate Reparations,’ New Study Argues
    A peer-reviewed paper proposes that the top 21 polluting companies pay $5.4 trillion over 26 years to compensate for climate damages.

    Fossil Fuel Companies Should Pay Trillions in ‘Climate Reparations,’ New Study Argues - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/19052023/fossil-fuel-companies-climate-reparations/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Related

    Seriál o popírání klimatické vědy, díl II.: Zrod popíračských kampaní - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/serial-o-popirani-klimaticke-vedy-dil-ii.zrod-popiracskych-kampani
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate Change: Choosing to Fail, with Climate Scientist Kevin Anderson
    https://youtu.be/tVFSJINGueM?si=D9AS_anjoJMkFiWE
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Strong Wind Deep Water Tall Trees Warm Fire
    https://youtu.be/Jbdycnwpnw0?si=WDpoLgWItig5yy-s
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Biological Induction in the Plant-Soil Microbiome » Green Cover
    https://greencover.com/biological-induction-in-the-plant-soil-microbiome/

    Quorum Sensing in the Soil Microbiome » Green Cover
    https://greencover.com/quorum-sensing-in-the-soil-microbiome/

    Dr. Christine Jones - Building New Topsoil Through The Liquid Carbon Pathway
    https://youtu.be/C3_w_Gp1mLM?si=NXynJQK5Uddsgz9W
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: nepochopili, ze buh je mrtev, u vlady je hypercivilizator s hyperpredatorem v zadech .) (agrooligopoly treste se .)
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: buh to tak chtel a je to jedna velka zkouska, kterou musime protrpet a pretrpet, a kdo se bude modlit malo, tak samozrejme umre
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: "the growth of human population and the increase of CO2 are divine blessings"

    divine blessing - uz se zase nekdo modli, ale koukam ze ted jina modla, to vypada na nabozenskou valku ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: "sacrificial dunes"

    no jo, jsou napred, uz se modli
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    “Ninety-five percent of the greenhouse effect is caused by water vapor, and the man-made CO2 input is insignificant. Climate is governed by solar activity, ocean currents, the thermoregulatory function of clouds: anthropogenic CO2 is background noise. The increase in CO2 is a consequence of humanity’s increased prosperity from the use of fossil fuels. In addition, due to increased CO2, the Earth is greener and food production is increasing. CO2 cannot impact Earth’s climate and has beneficial effects on Earth’s biomass. The use of fossil fuels, the growth of human population and the increase of CO2 are divine blessings. I have lived all my life as a scientist, and scientists speak on the basis of established theories and reproducible empirical evidence to support their claims: everything I have said is backed up by solid empirical evidence.”
    “The climate-crisis big lie serves to resurrect socialism” - Clintel
    “The climate-crisis big lie serves to resurrect socialism” - Clintel
    https://clintel.org/the-climate-crisis-big-lie-serves-to-resurrect-socialism/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RADIQAL: jen ve smyslu ze zaborim ruku do antropogenni cernozeme jakozto ultimatni performativni odpoved na vsechny zasadni otazky ,)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: Nečeká to právě na tebe?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: asi je to velmi ucenej clovek, ale jeho rozdeleni cesky kotliny na lesy a pudu je velmi lol. to by si zaslouzilo krausuv krizovej vyslech, jako kdysi katerina jacques a jeji biomasa. aby jsme taky neskonvili u toho, ze pudu chrani stresni krytina a pod. definice pojmu maji vazne svuj smysl :-)))
    PER2
    PER2 --- ---
    to je top business, prodavat pisek temhle klaunum :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: aneb bojim se ze budou vynalezat kolo, pritom co a jak je v principu i v praxi znamo, ale realne chybi zakotveni klimatu mysli onech regulatoru do planetarniho ramce a realne chybi znalost tech regenerativnich postupu, a realne je tu agro-industrialni oligopol, ktery je zasadne proti
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: "přesný výpočet sekvestrace uhlíku v různých ekosystémech"

    spis v ruznych systemech lidske regulace ekosystemu, tzn. v ruznych pristupech k managementu ekosystemu, v ruznych procesech seberegulace lidskeho spolecenstvi v te siroke mezidruhove (biosfericke) realite
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Giant redwoods: World’s largest trees 'thriving in UK'
    https://www.bbc.com/news/science-environment-68518623

    V Británii se velmi daří nejmohutnějším stromům na světě. Sekvojovců obrovských je v zemi nyní mnohem více než v Kalifornii, odkud pocházejí a kde je začala ohrožovat změna klimatu. S odkazem na studii londýnské University College London (UCL).

    Obrovské stromy, které si mnoho lidí spojuje s kalifornskými národními parky, byly do Británie poprvé dovezeny před zhruba 160 let a nová studie naznačuje, že rostou podobným tempem jako jejich americké protějšky. Vědci odhadují, že v současné době je ve Spojeném království zhruba 500 000 sekvojovců oproti 80 000 v Kalifornii.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Martin Abel

    Půda je největší zásobárnou uhlíku na souši. Česku zatím ale chybí nástroje k tomu, jak její potenciál využít 🧙‍♂️ V Litomyšli jsem o tom diskutoval s největšími kapacitami na půdní ekologii v ČR - prof. Frouzem, doc. Penížkem a doc. Smutným. O co jde? 👇
    V kontextu odsávání uhlíku z atmosféry se hodně mluví o 🌲🌲🌲🌲🌲 a je to dobře. Mnohem větší potenciál má ale u nás organická půda. Uhlík v ní je nejen bezpečně uložen, ale podporuje taky půdní organismy, schopnost půdy zadržovat vodu a jiné ekosystémové funkce. Navíc na rozdíl od lesů půda odjakživa zabírala skoro celou českou kotlinu.

    Potenciál můžeme využít dvěma způsoby:
    1. Šetrnějším zemědělstvím 🙏 Navzdory ostrůvkům dobré praxe a zvyšujícím se nárokům na zemědělce zůstávají normou praktiky, které půdu zbavují schopnosti uhlík zadržovat. Cestou ekosystémových plateb a podpory rodinných farem potřebujeme rozprostřít pocit zodpovědnosti zemědělce směrem od minulosti a přítomnosti taky do budoucnosti. V lesích je zase příležitost sázet listnaté stromy 🌳 nejen ke zvýšení lesní odolnosti, ale taky k ukládání uhlíku hlouběji do lesní půdy díky kořenovým systémům třeba buků nebo dubů.

    2. Vytvářením carbon sinks ("uhlíkových jímek"?) 🙏 Potřebujeme vzít organickým uhlíkem nejméně nasycené plochy (to je nejen zemědělská poušť, ale i povrchové lomy, výsypky, brownfieldy apod.) a proměnit je v největší "odsavače" uhlíku, které v našich podmínkách známe. Nedávný český výzkum ukázal, že ideální jsou v tomto ohledu plochy s celoroční pastvou kopytníků, jako jsou Milovice. Stepí, mokřadů nebo rašelinišť bývalo ve střední Evropě kdysi mnohem víc a historičtí geografové/fky nám mohou prstem na mapě ukázat, kde by byly pro staronové carbon sinks nejlepší podmínky 🗺 Znovu: je to nejen mitigační, ale taky skvělá adaptační strategie, dar pro biodiverzitu, někdy i zdroj surovin.

    ☝ Ani 1, ani 2 bychom ale neměli dělat bez dobrých dat. Rozhodně ne bez dat za veřejné peníze. Právě přesný výpočet sekvestrace uhlíku v různých ekosystémech ale v Čechách chybí, a proto jsem s výzkumníky probíral možnost iniciovat např. novou výzvu v programu TAČR 👩‍🔬 Podobný návrh jsme za Climate Team (AMO.cz) vznesli též za pomoci Zeleného kruhu během připomínkování Politiky ochrany klimatu. Tak snad se u nás pohneme vpřed 💪
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam