• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    O půdě pozemské i té vnitřní (mikrobiom) mluví dobře dr Bush. Na cestě od mikrobuněčného výzkumu rakoviny až k průmyslovému využití glyfosfátů a jejich všudypřitomnost, vypráví krásný nový příběh, který má sílu proměňovat.

    GMOs, Glyphosate & Gut Health
    https://www.youtube.com/watch?v=jWgnkgYtqnw
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: pricina a dusledek nejsou vzdy tak jednoznacny, jak by se mohlo zdat, nicmene s druhym odstavcem souhlasim, klimaticka otazka vyzaduje multidisciplinarni odpovedi ÷)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: prezentace o regenerativnim zemedelstvi jsou limitovany klimatem mysli naslouchajicich i prezentujicich, protoze typicky uplne preskakujiu tema te syatemišůčnosti, zpusobu rozhodovani v (eko)systemu, atd. jede se a-systemicky uvazovani ala pricina a dusledek. :) nepisu to primarne pro tebe, spis varuju ostatni pred tebou zde predkladanym zpusobem uvazovani a jednani :)

    pokud je predmetem studia takovy system, kde clovek pusobi tak, ze to vede k podporeni procesu vzniku biomasy+nekromasy pudy (od fotosyntezy ke stsbilnim formam uhliku v pude), tak aby se toto dalo studovat, musi to take existovat, probihat. muze to byt zcasti v domene pedologie, z jinych casti to bude v domene vedy o systemech.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: no víš, mě by zajímaly i jiný parametry, než obsah C v humusovým horizontu. různý půdy mají různej režim a různej obsah živin, kterej když nebudeš dodávat, tak vyčerpáš. agronomové to vědí a dodávají půdě živiny zvenku, aby se nevyčerpala, případně aby vůbec plodila, a to i když chceš například vypěstovat les pro dřevo. jsou na to letitý tabulky kolik čeho pro co.
    v prezentacích o regeneračním zemědělství mi zatím chybí celkový vyhodnocení bonity v čase, případně elementární informace, na jakým typu půdy pracují. základní pedologická charakteristika má svou strukturu a sorvnání metod a výsledků nemůžeš dělat na obecným materiálu. no a tak stále dokola :)

    ad veda - nemáš tak pravdu, viz výše, pokud nemáš kontrolovaný podmínky, můžeš chybně považovat koincidenci za kauzalitu atp.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: "co jde" muze vyzkoumat veda na zaklade toho, ze to nekdo udelal, at uz v zavislosti nebo nezavisle na nejakem typu vědění.

    tema je management systémů, podtema je management ekosystemu, napr. ekosystemu pudy. "regenerace", regenerativita muze byt kontext cloveka, ktery ten management vykonava, uplatnuje svou agency vuci tomu systemu. ten kontext, definice toho co chce a jak toho dosahuje je klicova pro ty rozhodnuti.

    "hospodaření"/management neni veda. existuje urcite veda/vedeni o managementu systémů, potazmo o regenerativnim managementu ekosystemu.

    "regenerativni zpusob hospodareni neni vhodnej pro XY" -- regenerace muze byt kontext pro management toho daneho eko/systemu, neexistuje nic jako "regenerativni zpusob hospodareni" ve smyslu nejaky dokola uplatnovany sady praktik. to je predstava traktoristy se zakladkou .]
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: to bude stale jakasi vyroba substratu. dokud jen zlepsujes, hnojis, kypris nebo hromadis A horizont, o tvorbu pud se nejedna. pro traktoristu se zakladkou to je mozna pod rozlisovaci schopnsti, ale mysljm, ze my mame na vic.

    Taxonomický klasifikační systém půd ČR
    https://klasifikace.pedologie.cz/index.php?action=showPudniTyp&id_categoryNode=176
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Paleontologu, vyrábím půdu, když na pozemku s mizernou bonitou (10cm drn, pak už jíl, jíl s kamením a kamení, Vysočina, údolní niva u potoka) vyhrabu díru do 50-70 cm, nahážu tam větve, dřevěné uhlí, písek, hnůj a kompost, promíchám s ornicí (z místa nebo odjinud)? Nebo bys to nazval jen "zúrodnění" - a půda vznikne, až už mi to bude jedno ...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: víš, míchat pojmy je prostě na hovno, vracíme se k tomu stále dokola. každý si to pak vykládá jak chce a takhle věda skutečně nefunguje. a pak si myslím, že regenerativní způsob hospodaření není vhodnej pro každou půdu, specificky jílovitější půdy takhle obdělávat nejdou a na chudých půdách s implicitně nízkou bonitou se bez hnojiv neobejdeš vůbec. a tak by se dalo pokračovat. tady míš seznam půd k pokochání:

    Půdní typ – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%AFdn%C3%AD_typ

    to že ty si napíšeš - já chci udělat černozem - naráží na to, že ani netušíš, v jakých podmínkách může exitovat a co ji definuje, na jakým substrátu vzniká. pak prostě plácáš, což odhalí odborník na první dobrou. možná ti to přijde ok, mě ne, je to plácání laika v louži o hloubce 0,5cm.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT:

    2023 Microbial solutions to soil carbon sequestration
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652623021510
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: tak nekomu neco unika, s tim souhlasim :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: no, "topsoil" představuje v klasické pedologii půdní horizont A, což je svrchní humusová vrstva, která na dnešních polích prakticky neexistuje. ale půda má další horizonty a až to ji dělá funkční v tom komplexně provázaném slova smyslu. zcela odmítám definici, že "půda je kontakt zvětralé horniny a kořenů", to je totální blbost, kterou odmítne každej pedolog na světě. možná pro farmáře to stačí, ale v oboru to nemá co dělat (viz tvoje YT video - 14:20 až 15:00, https://www.youtube.com/watch?v=C3_w_Gp1mLM ). problém je, že vycházíš z přednášky pro mukly v zemědělství a celková problematika pedologie jim i tobě zcela uniká. taže obohacení/konzervace A horizontu vážně není půdotvorba, deal with it.


    Půda – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%AFda
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: temer paradigmaticke otazky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: diskuze o paradigmatu jindy, az budu motivovanejsi

    ad tvorba pudy - viz basics zde TADEAS, odtamtud se muzes doucit aktualnejsi pedologicky poznatky, docela se to za poslednich 20 let vyvinulo.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: viděl jsem nějaký grafy sallyho o tom, jak to u něj na zkouaný půde vycházelo s rentabilitou a popravdě moc tomu nevěřím, ale ani to nepopírám. a taky by mě zajímalo, o kolik personálu potřebuješ víc (na polích s diverzifikovanými plodinami), když nepotřebuješ techniku. no a tak, samé šťouravé otázky :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ehm, tvorba půdy trvá tisíce let, pane kolego. můžeme se bavit o změně parametrů, ale ne o tvorbě - v lidském čase. a tak nějak podobně bychom asi mohli pokračovat dlouho. dobře vím, co se stalo, když jsem do písčitého materiálu (zůstatek po povodní) zaoral kravský hnůj, aby to ožilo. ožilo to na léta dopředu, pane kolego a to byl jen vytříděnej písek po povodni.

    a k pradigmatům, to je ryze záležitost vědy, tedy chceš, abychom se vrátili do doby, kdy vědecká metoda neexistovala? btw. se ví snad odjakživa, že intenzivní hospodaření degraduje půdu, ale nebyl důvod to řešit, až na jakési předválečné permakulturní pokusy s hvězdami a odvary z bylin, či co. čili se nám nemění paradigma, mění se nám potřeby změny metod využití půdy, abychom ji chránili. ale jestli spatřuješ paradigma v tom, že je potřeba provádět hlubokou orbu, jinak to nepůjde, tak prosím :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: s pojmem regulator souznim, to se blizi tematu systemicke regulace, klicove tema.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: asi mas moc uzke pojeti pojmu pradigma, nejspise jsi studovsl nejakou specialni vedu, to nevadi, da se to doucit ,)

    ad hnuj - to jsou stare koncepty, study more. z hlediska tvorby pudy je dodavani hnoje timto zpusobem velmi malo ucinne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: "předparadigmatických směrů", ne není to potřeba, naopak je to největší blbost, co jsem tu četl za dlouhou dobu, hned po kyselých deštích, ofc. paradigma je úzus o základních vlastnostech materiálů a jejich vazeb a funkci v komplexním systému, ne o "metodách" hospodaření.
    pokud jsi prošel vysokým školstvím, a něco v tobě z toho zůstalo, měl bys vědět, že obory používají svoje termíny a všichni ví, co se znamenají a pokud chci sáhnout do jiného oboru(předmětu), musím si nastudovat jeho pojmovej aparát, jinak mi nikdo nerozumí (vyjma těch, oc mě pláají po zádech)

    TADEAS: přesně tak, vozit je nesmysl, správně to má být rozmetání po poli trhavinou :)
    a hnůj samozřejmě do půdy dodává makro i mikro prvky, podporuje edafon, je sám biologicky aktivní a obsahuje až 20% organických látek. hnůj - vyzrálá mrva - obsahuje i huminové kyseliny. problém bude spíš v provozování intenzivního zemědělství, čímž se z úrodné půdy stává nehostinný prostor omezený hnojivy, regulátory, herbicidy a pesticidy a tak podobně. to všichni známe, ohraná písnička. změna myšlení jednotliců je k ničemu, od toho je regulátor, aby s tím začal něco dělat


    2022
    Sucho v Česku: Ekozemědělství to zatím zvládá líp než tradiční hospodářství | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/sucho-cesko-ekologie-priroda-zemedelstvi-puda_2205212245_kth
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    R Dohal
    https://www.facebook.com/share/p/C3CZMUPkpwhw9pvS/

    Tak sme po roku v Krakovanoch hodnotili. Priznám sa, že minulý rok aj keď sme za sekvestráciu CO² dostali celkom pekné peniaze (o 1/3 viac ako sú naše ročné dotácie) bol som so zvýšením C v pôde nespokojný. "Iba" o 0,0011 hmotnosti z celkovej hmotnosti pôdy v 30 cm vrstve ornice.
    Iniciatíva "4 per 1000", ktorej je PD Krakovany - Stráže členom, totiž vo svojom koncepte hovorí, že na pôde sa dá hospodáriť tak - REGENERATÍVNE, že ročne má pôda potenciál v priemere uložiť - sekvestrovať až viac ako 60 ton CO², resp. navýšiť obsah C (uhlíka) v pôde o 0,004, teda 4 promile.

    No a to sa takmer podarilo teraz. Uhlík v pôde sme za rok 2023 zvýšili o 0,0038 , teda takmer o tie 4 promile.
    Takže teória Paula Howkena platí. Ten hovorí, že pôda na Zemi má potenciál uložiť ročne viac uhlíka, ako za rok ľudstvo svojou činnosťou do ovzdušia vypustí. Jeden detail: To by všetci poľnohospodári na Zemi museli hospodáriť regeneratívne. Teda tak ako my v Krakovanoch. Toto som samozrejme už otestované niekoľko rokov mal, ale boli to len moje súkromné odbery vzoriek pôdy, z ktorých som už v minulosti po analýze zistil, že sme za rok C zvýšili o viac ako o 0,004, no ale teraz je to na základe oficiálneho certifikovaného merania.

    Možno si položíte otázku: "Keď je to také jednoduché prečo to teda nespravíme a nezachránime planétu Zem?"
    Odpovedí je veľa, ale aspoň táto mi napadla:
    Veď by nám pokleslo HDP, keď by sme prestali vyrábať hnojivá, pluhy a tie ostatné železné rárohy, ktorými sa ľudstvo rýpe v pôde. A traktorov by bolo iba 1/3 treba, keby každému vydržal 20 rokov, ako nám v Krakovanoch.
    No a to biznis a politika nedovolí.

    A ešte jedna odpoveď mi napadla, ktorou argumentujú v debatách so mnou hlavne experti na tieto odborné veci:
    Neorať!?!?!? Veď to by sa naši starí otcovia v hroboch obracali.

    No mojich starých otcov, ktorých mimochodom oboch zavreli boľševici do basy, keď mali iné predstavy o "krajších zajtrajšok", si pamätám veľmi dobre, ale vôbec si napamätám, že by im záležalo až tak strašne na oraní, ale veľmi im záležalo aby sme sa vzdelávali, aby nemali hlúpe deti a vnukov.
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: Nikoho konkretniho jsem na mysli nemel. Dost toho na me skace z FB, od ruznejch hobby survivalistu, permakulturisty po klimaaktivisty. Prijde mi, ze kazdej (vcetne me) preferuje svuj obor a s temi ostatnimu uz jen tak sermuje. Pak vznika oblast, kde dochazi k mezioborovym prekryvum, ale kazda z obou stran pouziva jiny terminy a moc si nerozumi. Extrem jsou vsechny skoly zivota, ktery si pletou dojmy a pojmy. Naduhou stranu preferuji kombinaci s praxi, protoze cisty akademici jsou taky dost mimo.
    Soubezne chapu, ze klimazmena je tak siroky obor, ze by si clovek mel dostudovat od zakladni fyziky a chemie, pres geologii, pedologii, meteorologii, ekologii, zemedelstvi az nekam k energetice, ekonomii, psychologii a sociologii. A to se omlouvam vsem, na ktery jsem urcite zapomel.

    Ale proste pouzivani zakladnich a predem definovanych terminu mi prijde jako minimalni zaklad, ale mozna jsem jen zbytecne umanutej.

    TADEAS: Jak to pises, tak to zni smysluplne. Bohuzel nedohlednu, jak je to v sirsich souvislostech. Pokud budu "kultivovat grassland", tak zas prijdu o plochy pro jinou produkci, ne? Jak jsou "kompostovy a houbovy extrakty" narocny na produkci, distribuci a aplikaci? atd...

    TADEAS: By byla zajimava "what if" studie, co by se stalo kdyby vsichni lidi na planete spali, tak jak by meli... ;)) Mozna ze bychom se fakt divili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam