R Dohal
https://www.facebook.com/share/p/C3CZMUPkpwhw9pvS/Tak sme po roku v Krakovanoch hodnotili. Priznám sa, že minulý rok aj keď sme za sekvestráciu CO² dostali celkom pekné peniaze (o 1/3 viac ako sú naše ročné dotácie) bol som so zvýšením C v pôde nespokojný. "Iba" o 0,0011 hmotnosti z celkovej hmotnosti pôdy v 30 cm vrstve ornice.
Iniciatíva "4 per 1000", ktorej je PD Krakovany - Stráže členom, totiž vo svojom koncepte hovorí, že na pôde sa dá hospodáriť tak - REGENERATÍVNE, že ročne má pôda potenciál v priemere uložiť - sekvestrovať až viac ako 60 ton CO², resp. navýšiť obsah C (uhlíka) v pôde o 0,004, teda 4 promile.
No a to sa takmer podarilo teraz. Uhlík v pôde sme za rok 2023 zvýšili o 0,0038 , teda takmer o tie 4 promile.
Takže teória Paula Howkena platí. Ten hovorí, že pôda na Zemi má potenciál uložiť ročne viac uhlíka, ako za rok ľudstvo svojou činnosťou do ovzdušia vypustí. Jeden detail: To by všetci poľnohospodári na Zemi museli hospodáriť regeneratívne. Teda tak ako my v Krakovanoch. Toto som samozrejme už otestované niekoľko rokov mal, ale boli to len moje súkromné odbery vzoriek pôdy, z ktorých som už v minulosti po analýze zistil, že sme za rok C zvýšili o viac ako o 0,004, no ale teraz je to na základe oficiálneho certifikovaného merania.
Možno si položíte otázku: "Keď je to také jednoduché prečo to teda nespravíme a nezachránime planétu Zem?"
Odpovedí je veľa, ale aspoň táto mi napadla:
Veď by nám pokleslo HDP, keď by sme prestali vyrábať hnojivá, pluhy a tie ostatné železné rárohy, ktorými sa ľudstvo rýpe v pôde. A traktorov by bolo iba 1/3 treba, keby každému vydržal 20 rokov, ako nám v Krakovanoch.
No a to biznis a politika nedovolí.
A ešte jedna odpoveď mi napadla, ktorou argumentujú v debatách so mnou hlavne experti na tieto odborné veci:
Neorať!?!?!? Veď to by sa naši starí otcovia v hroboch obracali.
No mojich starých otcov, ktorých mimochodom oboch zavreli boľševici do basy, keď mali iné predstavy o "krajších zajtrajšok", si pamätám veľmi dobre, ale vôbec si napamätám, že by im záležalo až tak strašne na oraní, ale veľmi im záležalo aby sme sa vzdelávali, aby nemali hlúpe deti a vnukov.