• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: po troše googlení vladimír gut hospodaří na kambisolech v radošovicích u vlašimi, což jsou in situ dobře provzdušněné půdy s dostatkem živin, kvůli krystlinickým horninám, na kterých se zpravidla vyvíjí.

    naprosto vážně by mě zajímalo, jak moc je regenerativní zemědělství možný provozovat na půdách, kterým hrozí genetické utužení - klesá jim porozita i bez vlivu člověka, oglejením. dál by mě zajímal názor na tento způsob zemědělství od ekozemědělců, kteří docela rádi ořou mělce z důvodu plevelů, škůdců a pod.

    https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/pudni_mapy/$FILE/OOOPK-Stredocesky_%20kraj%20a%20Praha-20131128.gif

    Redukované zpracování půdy v ekologickém zemědělství | PRO-BIO
    https://pro-bio.cz/aktuality/redukovane-zpracovani-pudy-v-ekologickem-zemedelstvi/
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    DZODZO: ten článek je tak optimistickej, až se mi trochu nechce věřit, nicméně určitě skvělý, že už jsou takoví zemědělci i u nás..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: hm takze ten pan hubar na slovensku co siel v breznu na houby s kulovnici mozno predsalen nevymyslal, ja som si hovoril, ze kde sa v lese chodi v breznu na houby a ono zeby predsa?

    toto sa dobre cita
    Moderní Přemysl Oráč? Inovativní zemědělec vůbec neoře - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-moderni-premysl-orac-inovativni-zemedelec-vubec-neore-40466968
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Grownup’ leaders are pushing us towards catastrophe, says former US climate chief | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/14/grownup-leaders-are-pushing-us-towards-catastrophe-says-former-us-climate-chief

    “We are slowed down by those who think of themselves as grownups and believe decarbonisation at the speed the climate community calls for is unrealistic,” said Todd Stern, who served as a special envoy for climate change under Barack Obama, and helped negotiate the 2015 Paris agreement.

    “They say that we need to slow down, that what is being proposed [in cuts to greenhouse gas emissions] is unrealistic,” he told the Observer. “You see it a lot in the business world too. It’s really hard [to push for more urgency] because those ‘grownups’ have a lot of influence.”


    A world re-drawn; a world in crisis | LSE Event
    https://www.youtube.com/live/r9PeVZ3GOG8?si=SnSQGtgXwWTg4X7F
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NREL Unveils Groundbreaking Generative Machine Learning Model To Simulate Future Energy-Climate Impacts - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2024/04/10/nrel-unveils-groundbreaking-generative-machine-learning-model-to-simulate-future-energy-climate-impacts/

    Sup3rCC is an open-source model that uses generative machine learning to produce state-of-the-art downscaled future climate data sets that are available to the public at no cost. Downscaled climate data is necessary to understand the impacts of climate change on local wind and solar resources and energy demand. There are a multitude of existing downscaling methods, but they all have trade-offs in resolution, computational costs, and physical constraints in space and time. Sup3rCC represents a new field of generative machine learning methods that can produce physically realistic high-resolution data 40 times faster than traditional dynamical downscaling methods.

    Sup3rCC will change the way we study and plan future energy systems,” said Dan Bilello, director of the Strategic Energy Analysis Center at NREL. “The tool produces foundational climate data that can be plugged into energy system models and provide much-needed insights for decision makers who are responsible for keeping the lights on.”
    ...
    Sup3rCC learns physical characteristics of nature and the atmosphere by studying NREL’s historical high-resolution data sets, including the National Solar Radiation Database and the Wind Integration National Dataset Toolkit. The model then injects physically realistic small-scale information that it has learned from the data sets into the coarse future outputs from global climate models. As a result, Sup3rCC generates highly detailed temperature, humidity, wind speed, and solar irradiance data based on the latest state-of-the-art future climate projections. Sup3rCC outputs can then be used to study future renewable energy power generation, changes in energy demand, and impacts to power system operations. The initial Sup3rCC data set includes data from 2015 to 2059 for the contiguous United States, and additional data sets will be released in the coming years.
    BRETA
    BRETA --- ---
    Česko patří mezi klimatické premianty, chválí ministr Hladík. Naše závazky jsou nedostatečné, oponuje Zamouřil z Klimatické žaloby • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/pro-proti/cesko-patri-mezi-klimaticke-premianty-chvali-ministr-hladik-nase-zavazky-jsou
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: to znamena, ze se jim slily ekologicky niky, coz znena boj o jedno prostredí, to znamena ubytek eko i bio diverzity v budoucnu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    houby nekorelujou

    To tady čtvrtstoletí nebylo. V lesích rostou jarní, letní, podzimní i zimní houby najednou - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-houby-nevi-ktera-bije-rostou-zimni-jarni-letni-i-podzimni-soucasne-40467637
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘It’s a sun trap’: climate crisis brings boomtime for British wine | Food & drink industry | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2024/apr/12/its-a-sun-trap-climate-crisis-brings-boomtime-for-british-wine
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    DZODZO: jj, mrazíky a pak je ještě riziko sucha později v létě, protože rozjetá vegetace tu vodu zkonzumuje mnohem rychleji ... no, budem muset najít holt plodiny, co jsou odolný
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Vysoké teploty straší pěstitele ovoce i zeleniny - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vysoke-teploty-strasi-pestitele-ovoce-i-zeleniny-40467378

    mne to tiez robi vrasky
    MATT
    MATT --- ---
    WOODMAKER: Sleduje se celej zivotni cyklus, vcetne produkce, transportu a pak zlikvidovani ci recyklace.

    Podle me budou nano a mikroplasty samostatna kapitola celyho toho lidskyho pruseru..
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Canada at risk of another devastating wildfire season, federal government warns | CBC News
    https://www.cbc.ca/news/climate/canada-wildfires-update-federal-government-1.7169287
    Canada at risk of another devastating wildfire season, federal government warns
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vstupujeme na neprobádané území, varují klimatologové po rekordně teplém březnu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vstupujeme-na-neprobadane-uzemi-varuji-klimatologove-po-rekordne-teplem-breznu-347997
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MATT: A pestovani palmoveho oleje nici koralove utesy mnohem min, nez rybolov?
    Myslel jsem, ze u plastu je problem spis s mikroplastama, nez s tim, ze by z nich unikaly plyny.
    MATT
    MATT --- ---
    Replacing plastics with alternatives is worse for greenhouse gas emissions in most cases, study finds
    https://phys.org/news/2024-04-plastics-alternatives-worse-greenhouse-gas.html

    PAN_SPRCHA: ale letos jde spis o el nino nez korelace.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Report Křetínského sítě: podcasty a influenceři ve službách fosilního oligarchy [1] proto mapuje podcasty a influencery, kteří spadají pod Křetínského mediální dům či na něj mají blízké napojení. Mezi zmiňované influencery, kteří v některý moment své kariéry pracovali v médiích spojených s Danielem Křetínským, patří například Martin Mikyska (Mikýř), Jonáš Čumrik (Johnny Machette) nebo Luděk Staněk. Klíčovým bodem celé sítě je však agentura Katz83, která do veřejného prostoru dostává lidi z Křetínského médií. Právě ta je podle reportu nejdůležitější mediální agenturou prosazující zájmy druhého nejbohatšího Čecha u nás.

    https://re-set.cz/download/2022/K%C5%99et%C3%ADnsk%C3%A9ho_s%C3%ADt%C4%9B.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Swiss pensioners win climate victory in Strasbourg | DW News
    https://youtu.be/5Y8mmXS4H8I?si=y1TAjITOf7FZCJmE
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: In this video I summarize the main pieces of evidence that we have which show that climate change is caused by humans. This is most important that we know in which frequency range carbon dioxide absorbs light, we know that the carbon dioxide ratio in the atmosphere has been increasing, we know that the Ph-value of the oceans has been decreasing, the ratio of carbon isotopes in the atmosphere has been changing, and the stratosphere has been cooling, which was one of the key predictions of climate models from the 1960s.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    [STIZZ @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fuck Around And Find Out]

    Ukrajinští ekologové bijí na poplach a vyzývají úřady, aby neobnovovaly Kachovskou nádrž v její původní podobě. Zdůrazňují, že vyvážený a udržitelný rozvoj těchto oblastí je možný i bez obnovení vodní elektrárny Kachovka.
    Své hlavní argumenty vědci představili na celoukrajinské vědecko-praktické konferenci "Příroda pod okupací - 10 let ruské vojenské agrese proti životnímu prostředí", která se konala 28.-29. března 2024.
    Ekologové poukazují na to, že rozhodnutí vlády o pilotním projektu rekonstrukce Kachovské elektrárny je příliš rychlé a není dostatečně odůvodněné. Rozhodnutí neodpovídá realitě doby a jsou v rozporu s ekologickým vývojem nejen oblastí, kde byla Kachovská nádrž vypuštěna, ale i celé jižní Ukrajiny.
    Problém je i v tom, že díky globálním klimatickým změnám prostě není kde vzít 18 miliard metrů krychlových vody, aby se budoucí Kachovská přehrada mohla naplnit a fungovat," říkají ekologové.
    Dněperská kaskáda nádrží před svým zánikem nashromáždila 43,7 km3 vody, z toho 18,2 km3 v Kachovce, což obrovské množství.
    ...
    Oblast nyní rychle zarůstá, což brání rozprašování bahna z nádrže Kachovka, před kterým vědci varovali, protože tato oblast je "proslulá" prachovými bouřemi. Při prachových bouřích se bourá obrovská masa půdy, ale ve vlhké půdě samovolně vysemenily a vyklíčily různé rostliny, které zpevnily obrovské plochy.
    Podle ekologů povede obnova ekosystémů ke zvýšení rozmanitosti přírody: místo téměř identického biotopu umělých nádrží, který zabíral více než 90 % plochy, se objeví desítky dalších: bažina, louka, step, křoviny, les... Zvýší se absorpce skleníkových plynů, což je důležité pro plnění dekarbonizačních závazků Ukrajiny; zvýší se populace mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů zařazených na seznamy ochrany přírody.
    "Za několik let vyroste na místě Kachovské nádrže miliarda stromů, o kterých prezident říká, že je třeba je vysadit - porostou samy, jen se musíme snažit lesy udržovat, prořezávat a vytvářet. Tím ve velkém rozsahu přispějeme ke globální klimatické politice," řekla Tetyana Tymochko, vedoucí Všeruské ekologické ligy.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    EU střízliví a hledá peníze. Fáze nejtvrdších zelených regulací končí - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/H55KY/eu-regulace-znicily-prumysl-klimaticka-opatreni-ztrata-konkurenceschopnosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam