• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO:
    Já se na ty statistiky radši koukám sám protože jinak z nich vytáhneš číslo co chceš

    2023 7 hurikánů 3 Major
    2016 7 h 4mh
    2010 12 h 5mh
    2005 15 h 7mh to je rok kdy byla Kathrina atd.
    2004 9h 6mh
    2003 7h 3mh

    Třeba ty 2004-2005 se o el-ninu povídalo dost
    El Niño 2004-2005 El Niño wreak havoc on crops and increase fire risk with dangerously dry conditions. Australia endured its worst drought...


    Přitom obě sezóny byly z hlediska počtu hurikánů a škod daleko nad loňskem


    To je to kouzlo statistik:
    Loňská sezona byla od roku 2000 v letech které jsou označeny jako El Nino year
    - Podprůměrná v počtu hurikánů
    - podprůměrná v počtu velký hurikánů
    - druhá nejmenší ve škodách a mrtvých


    Takže proč to nepovažovat za slabší sezónu?

    Počet pojmenovaných systémů tam je v první čtyřce (opět trochu zavádějící výrok kdy za já tam ve statistice vidím rok 2005 kdy bylo 35 pojmenovaných systémů a loni 21, 21 jich bylo i v letech el-nina 2003 a 2010)

    Výrok nejaktivnější sezóna v době El-Nina není pravdivý, to byla určitě ta 2005.


    .
    TUHO
    TUHO --- ---
    The IPCC’s reductive Common Era temperature history
    Common Era temperature variability has been a prominent component in Intergovernmental Panel on Climate Change reports over the last several decades and was twice featured in their Summary for Policymakers. A single reconstruction of mean Northern Hemisphere temperature variability was first highlighted in the 2001 Summary for Policymakers, despite other estimates that existed at the time. Subsequent reports assessed many large-scale temperature reconstructions, but the entirety of Common Era temperature history in the most recent Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change was restricted to a single estimate of mean annual global temperatures. We argue that this focus on a single reconstruction is an insufficient summary of our understanding of temperature variability over the Common Era. We provide a complementary perspective by offering an alternative assessment of the state of our understanding in high-resolution paleoclimatology for the Common Era and call for future reports to present a more accurate and comprehensive assessment of our knowledge about this important period of human and climate history.

    The IPCC’s reductive Common Era temperature history | Communications Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43247-024-01371-1
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: No "spise slabsi" - byla to nejaktivnejsi sezona v dobe El Nina (ktery typicky formovani hurikanu snizuje) a celkove to byla 4. nejaktivnejsi sezona za dobu zaznamu. To mi neprijde uplne "slabsi".

    The natural phenomenon is part of a recurring ocean-and-atmosphere pattern that warms and cools the eastern tropical Pacific through El Niño and La Niña events that last from one to three years. El Niño conditions usually lead to below-average hurricane seasons because of an increase in wind shear, which can disrupt the structure of tropical cyclones.
    On the other hand, the oceans were already record-warm. And warm sea surface temperatures tend to lead to above-average hurricane activity.

    The unusual 2023 Atlantic hurricane season ends » Yale Climate Connections
    https://yaleclimateconnections.org/2023/11/the-unusual-2023-atlantic-hurricane-season-ends/

    “The Atlantic basin produced the most named storms of any El Nino influenced year in the modern record,” said Matthew Rosencrans, lead hurricane forecaster at NOAA’s Climate Prediction Center — a division of NOAA’s National Weather Service. “The record-warm ocean temperatures in the Atlantic provided a strong counterbalance to the traditional El Nino impacts.”
    2023 Atlantic hurricane season ranks 4th for most-named storms in a year | National Oceanic and Atmospheric Administration
    https://www.noaa.gov/news-release/2023-atlantic-hurricane-season-ranks-4th-for-most-named-storms-in-year
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    Meteorologové varují před smrští ničivých hurikánů. Ovlivní i Česko | TN.cz
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/553204-meteorologove-varuji-pred-smrsti-nicivych-hurikanu-ovlivni-i-cesko

    Tohle krásný příklad komplexnosti klimatické změny..

    Je rekordně teplý oceán( teda už není jsme momentálně v severním Atlantiku pod rokem 23) bude určitě spousta hurikánů.
    Jenže loňský roky byl rekordně teplý a poprvé po deseti letech ani nebylo jméno hurikán vyřazeno z listiny pro vysoký počet obětí.
    Počet pojmenovaných bouří byl jako v roce 1933.

    Tady je krásně vidět jak moc byl loňský rok mimo teplotně, přitom z hlediska hurikánů byl spíše slabší

    Climate Reanalyzer
    https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/


    Zase se dělají závěry bez kritické debaty prostě to tak bude.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How climate policies are becoming focus for far-right attacks in Germany | Germany | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/apr/30/how-climate-policies-are-becoming-focus-for-far-right-attacks-in-germany
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    G7 agree to end use of unabated coal power plants by 2035 | G7 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/apr/30/g7-agree-to-end-use-of-unabated-coal-power-plants-by-2035
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Na Aljašce začínají poprvé hasit požáry „jen“ kvůli změně klimatu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-na-aljasce-zacinaji-poprve-hasit-pozary-jen-kvuli-zmene-klimatu-250912

    Do chráněné oblasti Yukon Flats na východě Aljašky přichází sezona požárů. Ty se dřív v mokřadech s rozlohou odpovídající zhruba polovině Česka nechávaly volně hořet do té doby, než ohrozily lidský majetek a životy.

    Nyní ale vědci spolu se správci oblasti a hasiči zkouší rozjet program, který se bude snažit volné šíření ohně oblastí ukončit, informuje časopis Nature.

    Cílem přitom nebude ochrana lidského majetku, ale celoročně zmrzlé půdy.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    DZODZO: Nejen, že se tam rozpadá infrastruktura. Oni si ji zcela systematicky rozkrádají. Kámoš z JAR je z toho nešťastný, totální úpadek. V mainstreamu tam prý jedou songy s textem jako "Kill kill kill ... kill the boor!" Měl jsem jeden projekt s firmou z Johannesburgu - a ti lidi tam mi říkali, jak jim pravidelně vypadává elektřina atp. Rasismus tam jede teď na ruby a totálně mimo hranice toho, co za rasismus teď považujeme my v Evropě. Zlo plodí zlo.

    Každopádně je to dobrá ukázka toho, jak rychle ten rozpad může probíhat. Já se ještě na základce učil o JAR jak o rozvinuté zemi. Teď jsou v jednom klubu s Ruskem ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm z rovnakeho webu

    Co se stalo s Gretou Thunbergovou? Už jí není šestnáct… - Ecoista
    https://www.ecoista.cz/co-se-stalo-s-gretou-thunbergovou-uz-ji-neni-sestnact/

    "Termíny jako „dekolonizace“ nahradily v Gretině světě dekarbonizaci. Výraz „kolonizátoři severu“ nebo „klimatické reparace“ v kampaních svých příznivců sama prosadila, přičemž poslední slovní spojení dnes zahrnuje i návrat území původním obyvatelům, finanční kompenzace rozvinutým zemím a přesun politické moci od bývalých kolonizátorů směrem k nim."

    tu by ma zaujimal Gretin nazor na dekolonizaciu Juznej Afriky, kde po prevzati moci ANC a navrateni uzemia povodnym obyvatelom to ide od 10 k 5 a rozpada sa im infrastruktura, ktoru tam budoval apartheid, miesto financnych kompenzacii by bolo lepsie budovat skoly, lebo proti chudobe sa da lepsie bojovat vedomostami ako socialnymi davkami
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Německý parlament schválil kontroverzní reformu klíčové legislativy pro dosažení klimatických cílů, která ruší závazné cíle jednotlivých odvětví. Změny pobouřily řadu nevládních organizací, které tvrdí, že povedou k prodlevám ve snižování emisí skleníkových plynů, a jsou proto "protiústavní".

    Vládní reforma zákona o opatřeních v oblasti klimatu oslabuje odpovědnost jednotlivých ministerstev za snižování emisí skleníkových plynů v jejich odvětvích tím, že se zaměřuje výhradně na celkové ambice země snížit emise skleníkových plynů. Německá trojkoalice Sociálních demokratů (SPD), Zelených a Svobodných demokratů (FDP) má v parlamentu většinu a schválení se očekávalo.

    "Touto legislativní změnou se německá vláda vyhýbá svým povinnostem v oblasti klimatické politiky a odkládá ochranu klimatu do vzdálené budoucnosti," uvedla Stefanie Langkampová, vedoucí politického oddělení Klimatické aliance, sítě asi 150 organizací zahrnující ekologické skupiny, rozvojové skupiny, církve, odbory a spotřebitelská sdružení.
    "Je to protiústavní a porušuje to rozhodnutí Spolkového ústavního soudu z roku 2021, protože to omezuje svobodu budoucích generací," dodala Langkampová.

    Německo ruší závazné klimatické cíle jendnotlivých odvětví, zůstanou jen celkové cíle
    https://oenergetice.cz/emise-co2/nemecko-rusi-zavazne-klimaticke-cile-jendnotlivych-odvetvi-zustanou-jen-celkove-cile

    Bundestag beschließt Reform des Klimaschutzgesetzes | tagesschau.de
    https://www.tagesschau.de/inland/bundestag-klimaschutzgesetz-102.html#:~:text=CO2%2DAussto%C3%9F%20bis%202030%20um%2065%20Prozent%20senken&text=Bis%202040%20sollen%20die%20Emissionen,auch%20wieder%20gebunden%20werden%20k%C3%B6nnen.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimatologie na MUNI
    44 min ·
    Earth-2, to je název nového (digitálního) dvojčete planety Země 😎 Earth-2 bylo vyvinuto společností Nvidia pro zlepšení a zpřesnění předpovědi počasí ☀️, jakož i předpovídání výskytu některých živelních pohrom 💨. Celý projekt funguje na základě simulace počasí s rozlišením 2 km2 za výrazného přispění umělé inteligence 👍
    👉 Krátce viz https://www.ecoista.cz/zeme-ziskala-digitalni-dvojce-earth-2-od-nvidie/?
    👉 odkaz na web Nvidia: https://www.nvidia.com/.../high-performance.../earth-2/
    credit: Nvidia
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: Ano mám namysli to "bude rekordní X nebo Y", ta předpovídatelnost je horší.
    Termín "rekordní" je něco co uslyšíme více a více, což mi i připomíná tzv. "normalcy bias", který na společnosti sleduji.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CHOSIE: takhle to přesně chápu já.




    Příroda se samozřejmě adaptuje na každou změnu.... jenže v rámci stovek či tisíců let. Lidstvo nemá zásoby na stovky let než se příroda přizpůsobí.

    Jenže mi přijde že takhle to lidem nikdo nepodává, prakticky jen koukejte tady je jeden stupeň a tady dva. To fakt nemá na 95% občanů žádný dopad.

    Proto se vždycky zarazím když slyším očekáváme v létě rekordní sucho a horko.....pravda ve skutečnosti je že víme úplné kulové jak bude v létě. Tohle přesně nahrává těm co tvrdí že se nic neděje



    Akorát teda "předpověď počasí to dělá víc a víc nepředvídatelnou" to je asi jen o dlouhodobém výhledu na měsíc dopředu ne? Ten vychází z historických modelů a poslední roky bývá hodně mimo. Krátkodobá je výsledkem modelu a právě je čím dál tím lepší
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak toto je samotný problém naší situace. Od počátku Neolitické revoluce bylo klima, proudění a toky relativně stabilní. Tuto stabilitu jsme narušili a bude jen a jen horší.
    V tom bych i kritizoval termíny (a nebo jak si je lidé vykládají?), které se v této tématice používájí (samotný název tohoto vlákna).

    Globální oteplování - Asi každý narazil na hlášky typu "co je 1 stupeň" / "tak tu bude trochu tepleji"; nicméně se jedná o globální průměr, takže je třeba si připomenout, že počítá i s teplotami nad oceány, které pokrývají 70% planety, a že se zejména póly (a pevnina též) otepluji mnohonásobně více. Celkově je podle mě přesnější "globální ohřívání", vzhledem k faktu, že jako lidsto atmosféru ohříváme a ještě následně měníme tak, že zadržuje více tepla.

    Klimatická změna - Toto je další termín, který spousta lidí vnímá pouze jako "tak tu bude jako o 500/1000km jižněji", ale mluvíme o změně na klima, které tu ještě nebylo. V posledních letech se také začlo používat slova "krize", což situaci vystihuje, ale já bych to spíše nazval jako "klimatický chaos", protože to je to co se děje a co můžeme nadále očekávat. Jak jsem zmínil na začátku - ztráta stability. Extrémní počasí (četnější, silnější), extrémí výkyvy (tepla, mrazy), extrémní sucha a na druhou stranu extrémní srážky (tzv. atmosferické řeky; měsíc deště co napadne během dne aj.), to dělá i samotnou předpověď počasí více a více nepředpovídatelnou.

    Jedná se o velmi komplexní planetární systémy, kterým ve všem nerozumíme, ale díky satelitním snímkům a měření můžeme například vidět jak rozbité a roztroušené je tzv. tryskové proudění, nebo o pár příspěvků níže, jak se mění Atlantická meridionální cirkulace.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JINDRICH: optimista na tom najde nieco dobre pre klima - nebude sa piect tolko cukrovi na vianoce = vypali sa v trubach menej elektriny, ktora je v zime hodne fosilna
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: 4 největší nepřátelé socialistického zemědělství jsou jaro, léto, podzim a zima :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: napis jim dopis s vysvetlenim
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: na druhou stranu snad nepamatuju rok kdy by nebyl problém. Buď je moc sucho, moc zima, moc mokro nebo moc teplo.......
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Washout winter’ spells price rises for UK shoppers with key crops down by a fifth | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/29/washout-winter-spells-price-rises-for-uk-shoppers-with-key-crops-down-by-a-fifth

    UK harvests of important crops could be down by nearly a fifth this year due to the unprecedented wet weather farmers have faced, increasing the likelihood that the prices of bread, beer and biscuits will rise.

    Analysis by the Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) has estimated that the amount of wheat, barley, oats and oilseed rape could drop by 4m tonnes this year, a reduction of 17.5% compared with 2023.

    The warnings come as farmers have borne the brunt of the heavy rainfall and bad weather experienced over the winter, with the UK experiencing 11 named storms since September.

    In England, there was 1,695.9mm of rainfall between October 2022 and March 2024, the wettest 18-month period since records began in 1836.

    This has resulted in planted crops either being flooded or damaged by the wet weather, or farmers not being able to establish crops at all.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pro zrušení zákazu uvádění aut se spalovacími motory na trh od roku 2035 jsou i další seskupení, která jsou ke Green Dealu a obecně i k Evropské unii ještě výrazně kritičtější - sdružení SPD a Trikolory, Přísaha s Motoristy (pro ty je toto téma i vzhledem k názvu jednoho ze subjektů alfou a omegou voleb), Svobodní a také koalice Stačilo! vedená komunisty.

    „Zákaz klasických aut je nesmysl.“ Co si volební lídři myslí o Green Dealu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-zakaz-klasickych-aut-je-nesmysl-co-si-volebni-lidri-mysli-o-green-dealu-250717
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam