• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    SCHWEPZ: moc se tesim na reaktory s logem Microsoft

    Jinac, stepny JE jsou divadlo pro managed populations, velci hosi maji lepsi hracky.
    MATT
    MATT --- ---
    SCHWEPZ: obavam se, ze techbros s jadrem narazi na spoustu regulaci a praktickych problemu, na ktere ve svem digitalnim prostoru nejsou zvykly. ale rad se budu milit.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    tak kdy uvidíme heat dome kdy budou padat dvounohé opice?

    It's so Hot in Mexico That Monkeys Are Falling Dead From Trees
    https://www.businessinsider.com/heat-wave-mexico-monkeys-falling-dead-trees-climate-change-extreme-2024-5
    TUHO
    TUHO --- ---
    True or False? Evaluating solutions for agriculture and climate change | IATP
    https://www.iatp.org/true-or-false-climate-solutions
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/nuclear-power-oklo-sam-altman-ai-energy-rcna139094

    https://www.barrons.com/articles/ai-nuclear-power-stocks-8852a830

    „Jaderným směrem“ se vydávají byznysmeni-vizionáři a firmy, které všichni znají právě díky aktivitám kolem umělé inteligence. Jejich angažmá v atomové energetice je méně známé, ale může být podobně přelomové. Sam Altman, výkonný šéf společnosti OpenAI, která se proslavila chatbotem ChatGPT, je také hlavní tváří firmy Oklo, jež vyvíjí velmi malý reaktor budoucnosti. Dříve se mluvilo o jeho nasazení pro účely americké armády.

    Poté, co firma Oklo nedávno vstoupila na newyorskou burzu, se v mediálních zprávách objevily další různé možnosti využití takového reaktoru. Vyčnívala mezi nimi potřeba uhasit žízeň umělé inteligence po energii – v době, kdy nebývale stoupají energetické nároky obřích datových a výpočetních center, které AI ke svému rozvoji potřebuje.

    Společnost Microsoft řeší stejný problém energetické žízně AI. Uzavírá dohody se stávajícími jadernými elektrárnami a také zkoumá možnosti, jak své plány v oblasti umělé inteligence propojit s nasazením budoucích modulárních reaktorů a mikroreaktorů. Významným kandidátem k „pohonu“ AI je reaktor střední velikosti Natrium o výkonu 345 MW, který vyvíjí společnost TerraPower podporovaná zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

    Propojení AI a jaderného oboru si vysloužilo mediální zkratku „dynamické duo“. Nejde přitom o jednosměrnou cestu. Nukleární energetika může pohánět umělou inteligenci, čímž láká investory i vizionářské vlády klíčových zemí do inovací v atomovém oboru, ale třeba i k sázkám na růst cen uranu, který je hlavní surovinou při výrobě jaderného paliva. Právě díky aplikacím umělé inteligence, jež obecně urychlí výzkumné aktivity, nejspíš bude možné na druhé straně výrazně pokročit právě i ve vývoji nejmodernějších reaktorů.

    (...) Propojení umělé inteligence s energetikou má spoustu různých rovin a netýká se pouze jádra. Datová a výpočetní centra budou navzdory všem snahám o dekarbonizaci v přechodném období ještě dlouho využívat také energii z plynových elektráren. AI je zároveň příležitostí pro rozvoj obnovitelných zdrojů v kombinaci s úložišti energie. V mnoha specifických případech se asi ukáže, že taková cesta je schůdnější než jádro. Vše nasvědčuje tomu, že rozvoj umělé inteligence nakonec podpoří formování energetického mixu, v němž se budou atomové a obnovitelné zdroje doplňovat. Umělá inteligence na druhé straně přispěje také k úsporám energie a efektivnějšímu fungování přenosových a distribučních sítí.

    AI a pokročilé reaktory rýsují ekonomický mix budoucnosti | Newstream
    https://www.newstream.cz/zpravy-z-firem/umela-inteligence-a-pokrocile-reaktory-rysuji-ekonomicky-mix-budoucnosti?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    AI industry aims to revive nuclear power to fuel itself 
    https://www.youtube.com/watch?v=XkAGoNDlCLk
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    On this episode, Nate is joined by climate physicist Levke Caesar for a comprehensive overview of the Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) and its connections to broader planetary systems. Amid a complex and heavily interconnected climate system, the AMOC is a powerful force for regulating temperature between the Northern and Southern Hemispheres along the Atlantic Ocean - yet it’s estimated to have slowed down by about 15% over the last few decades. What are the possible domino effects of this slowing oceanic powerhouse at a regional and global scale? How well do we understand what drives the AMOC, its cyclical patterns, and connections with other currents? More importantly, how does the AMOC interact with other biospheric mechanisms that have shaped our stable, life-supporting planetary home?

    Levke Caesar: "Oceanic Slowdown: Decoding the AMOC" | The Great Simplification 124
    https://www.youtube.com/watch?v=YCxBvjyQBJA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA:

    Bill Hicks on Marketing
    https://www.youtube.com/watch?v=tHEOGrkhDp0


    climate change dollar, a great dollar .]
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS:

    Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. ...... Na vině je změna klimatu, prudký růst cen.

    Hmm že by prudký růst cen olivového oleje vadil výrobcům? Možná je jenom složité vysvětlit lidem proč platí tolik za olivový olej a firmy mají rekordní zisky v historii (akcie letí nahoru, 2024 jsou očekávané maximální zisky)

    Zdražili jsme o 100%, to víte změna klimatu..... hlavně se nekoukejte na naše ebitda.
    Pak se všechno zdražuje bez ohledu na reálnou sklizeň protože přece změna klimatu a lidé to jen odkývají že to je přece logické.

    The group obtained a net profit of €6M and Ebitda of €43M thanks to the resilience and strength of its brands, as well as its continued commitment to quality, innovation and sustainability......sales rose 18%......volumes which fell by 5%.


    Čím víc budou firmy zneužívat klimatických změn k tomu aby si nahnaly zisky, tím horší bude obhajovat potřebná omezení. Přijde mi že všichni chtějí na klimatické změně hlavně trhnout co nejvíc.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Taxes on advertising
    https://www.taxresearch.org.uk/Blog/2023/03/22/taxes-on-advertising/

    --
    Napadlo me vcera, proc vlastne nedanime reklamu a propagandu, kdyz je tak skodliva (konzum, eroze pravdy, manipulace, rozdelovani spolecnosti, vizualni znecisteni, atp). No a samozrejme uz to nekoho chytrejsiho napadlo, kdo se zamyslel nad tim, jak by se to dalo udelat. Tohle by byl skvely zpusob, jak ziskat penize pro skolstvi a zaroven jak aspon trochu zatocit s propagandou/manipulaci, ktera cim dal vice znemoznuje diskutovat racionalne v podstate jakykoliv problem ve spolecnosti, vcetne klimatu ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období, říká jeden z nich - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-olivoveho-oleje-celi-jednomu-z-nejslozitejsich-obdobi-rika-jeden-z-nich
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Google exceluje: Má nástroj, který ukazuje spotřebu elektřiny a uhlíkovou stopu | cdr.cz
    https://cdr.cz/clanek/google-exceluje-ma-nastroj-ktery-ukazuje-spotrebu-elektriny-uhlikovou-stopu

    Projekt Electricity Maps, odstartovaný v roce 2016, se stal klíčovým zdrojem pro společnosti jako Google a Samsung při dosahování udržitelných cílů. S nedávným financováním ve výši 5,4 milionu dolarů má potenciál posunout své služby a informace na vyšší úroveň.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Budoucnost je turbulentni... jeden kriz

    Pasažéři z letu hrůzy přistáli v Singapuru. Turbulencí přibude, tvrdí odborníci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/turbulence-singapore-airlines-letiste-sq321.A240522_093919_eko-zahranicni_ven

    Boeing 777 se v nich propadl o zhruba 1 800 metrů během tří minut, uvedl v úterý dopravce.
    ...
    Odborníci upozorňují, že na turbulence by si měli cestující zvykat, protože jich bude přibývat. Podle některých na tom má velký podíl změna klimatu. Vztah mezi ní a turbulentním letem sice podle vědců není možné přesně určit, řada studií z posledního desetiletí ale naznačuje, že změna klimatu může v budoucnu turbulence skutečně zhoršit, pokud se tak již neděje, píše agentura Bloomberg.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    RADIQAL: ja se docela tesim na to, az se to otoci a bude vice zajemcu, jak kapitalu - az se budou obce predhanet, kdo to postavi drive ... protoze je jasne, ze kapacita gridu neni nekonecna a kor na Vysocine se zaplni rychle
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    EGERIS: Zajimavé, v naší střediskové obci Černovice, tlačí starosta s celým! zastupitelstvem podobnou věc, větrníky navzdory všem. Výhrady nejsou jen estetické, pohříchu i ekonomické - vypadá, že tam přestává tam foukat. N
    EGERIS
    EGERIS --- ---
    TADEAS: Klasické vesnické udavačství bych za profesionální dezinformační kampaň rozhodně nepovažoval. Ony větrníky jsou jen vyvrcholením dlouholeté války obce Josefov a jejího starosty s částí Hřebeny. Lidi tam prostě jen nechtěli mít tyhle strašáky za zahradou. Organizátoři referenda teď mají stopnuté dotace ze státní kasy, příspěvky na spolkový život z obecní nebo zablokované příjezdové cesty ke svým pozemkům. Díky obci Josef také u Hřeben zanikla historická polní cesta s alejí a místo ní je dnes asfaltová komunikace snad dvojnásobné šířky (aniž by pro to bylo nějaké opodstatnění). Jestli tady na něčem demonstrovat fosilní lobby, tak je to kauza Lomnických pinek, kdy SUASka okamžitě zastavila jakoukoliv podporu regionu a hned bylo po ekologii.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Letokruhy prozradily, že loňské léto na severní polokouli bylo nejteplejší za posledních 2000 let – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/letokruhy-prozradily-ze-lonske-leto-na-severni-polokouli-bylo-nejteplejsi-za-poslednich-2000-let/sc-870-a-228220/default.aspx
    MATT
    MATT --- ---
    New, electricity-free desalination method shows promise
    https://techxplore.com/news/2024-05-electricity-free-desalination-method.html
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TADEAS: kdyby jenom

    Brazil counts cost of worst-ever floods with little hope of waters receding soon | Brazil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/article/2024/may/19/brazil-floods-toll
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    Extreme weather is battering Europe | DW News
    https://youtu.be/NnqTb8zts40?si=DtqzSxCrUP_qMRcp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam