• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Reportáž v nejnovějším vydání pořadu 168 hodin, o marné snaze postavit za vesnicí dva větrníky, ukazuje na zemi, kde už část (a významných) témat zcela převzala dezinfoscéna, případně fosilní lobby.
    A Sudety se svou socioekonomickou a vzdělanostní situací, budou vždy mezi prvními padlými v informačních válkách.

    Sám starosta dotčené obce na kameru říká, že veřejné mínění v obci čelilo profesionální dezinformační nátlakové kampani.

    V reportáží, kromě vyvracení tradičních „argumentů" zaznívá i fakt, že v ČR se za poslední tři roky nepostavila ani jedna větrná elektrárna.
    V Česku totiž nefouká. Zatímco hned za hraničními kameny v Rakousku, Polsku i Německu, kde je větrníků jak naseto, začíná zázračně dout. Nebo?

    Cui bono? Nebo jak říká zakladatel ODS Petr Havlík: „Oligarchové si to tu hlídají a díky vlastnictví médií i rozhodují, co si o všem tady máme myslet."

    Josefovské bezvětří | Na poli 1 kilometr od Josefova na Sokolovsku mohly stát dva větrníky. Josefovu by přinesly miliony do obecní kasy a podpořily by rozvoj obce v tomto... | By 168 hodin
    https://www.facebook.com/168hodin/videos/684925676566585/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Only 22% of Britons trust Sunak on climate, finds Guardian poll | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/23/only-22-percent-of-britons-trust-sunak-on-climate-finds-guardian-poll

    Only 22% of people trust Rishi Sunak to tackle the climate crisis after his announcement that he will weaken the UK’s net zero policies.

    An exclusive poll for the Guardian found that fewer than a quarter of people trust the prime minister to take on the challenge. A total of 53% said they did not trust him, while 19% said they did not know.

    The polling company Omnisis also asked respondents whether they thought forcing landlords to insulate their homes would benefit them, and 55% said it would. Sunak has dumped plans to fine landlords who do not update their homes to acceptable energy efficiency standards.
    TUHO
    TUHO --- ---
    New innovations attempting to rescue coral reefs - 60 Minutes - CBS News
    https://www.cbsnews.com/news/coral-reefs-60-minutes-2022-09-25/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: no proto rikam pod dozorem. Ale nemusis mit vsechny inhouse. Muzes to vest strategicky s nejakym quality assessmentem/kriteriama.

    A i ty quality kriteria muzes outsourcovat koneckoncu nejaky 3ti strane, napr. konzultantum, kteri nebudou, nebo nemohou byt zainteresovani ja vysledku
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: neda, protoze abys to moh outsorcovat, musis vedet, co chces. a to bez kvalitni verejny spravy nejde, takze verejny zdroje potom vymetaj zajmovy skupiny, ktery si vytvorej svoje podklady.
    jinak rada statu kvalitni statni spravu ma, takze to evidentne jde
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: v roce 2022 bylo v cr evidovano 437.000 statnich uredniku... jinak tohle se da pod dozorem outsourcovat, experti stejne ve statni zprave poradne nejsou a nikdy nebudou. Pac pokud je nekdo v oboru dobrej, trh ho preplati
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: ja tak tusim, ze my si seskrtame vydaje na statni spravu, aby to nemel kdo planovat, navrhovat, manazovat a administrovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Na náš Státní fond životního prostředí teď přitékají historické prostředky, které jsou ekvivalentem toho, co do západní Evropy přicházelo v rámci Marshallova plánu, což pro nás tenkrát byla promarněná šance. A oni nemohou nikoho nového nabírat. Tohle mě budí ze spaní, protože málokdy se rozhoduje o tak zásadních věcech, jako v těchto letech,“ uvádí.

    Krajhanzl: Zelená dohoda je pro nás jako Marshallův plán. Nevíme ale, jak peníze investovat | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/krajhanzl-zelena-dohoda-je-pro-nas-jako-marshalluv-plan-nevime-ale-jak-penize-9076562
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Úplný odchod od fosilních paliv je nerealistický, řekl čínský vyslanec pro klima - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uplny-odchod-od-fosilnich-paliv-je-nerealisticky-rekl-cinsky-vyslanec-pro-klima

    Je naprosto nerealistické zcela přestat využívat energii z fosilních paliv," prohlásil Sie, který bude Čínu zastupovat na letošním klimatickém summitu COP28. Kvůli nestálé povaze energie z obnovitelných zdrojů a nevyzrálosti klíčových technologií, například v oblasti skladování energie, se svět podle něj musí dál spoléhat na fosilní paliva, aby si zajistil hospodářský růst.

    Čína je podle agentury Reuters největším spotřebitelem fosilních paliv na světě. Na klimatických rozhovorech v Glasgowě v roce 2021 stál Peking za prosazením úpravy konečné dohody tak, aby místo o "postupném ukončování" využívání fosilních paliv hovořila pouze o jeho "postupném snižování".
    TUHO
    TUHO --- ---
    In February 2023, Antarctic sea ice set a record minimum; there have now been three record-breaking low sea ice summers in seven years. Following the summer minimum, circumpolar Antarctic sea ice coverage remained exceptionally low during the autumn and winter advance, leading to the largest negative areal extent anomalies observed over the satellite era. Here, we show the confluence of Southern Ocean subsurface warming and record minima and suggest that ocean warming has played a role in pushing Antarctic sea ice into a new low-extent state. In addition, this new state exhibits different seasonal persistence characteristics, suggesting that the underlying processes controlling Antarctic sea ice coverage may have altered.

    Record low Antarctic sea ice coverage indicates a new sea ice state | Communications Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43247-023-00961-9
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Q&A: How are Libya’s ‘medicane’-fuelled floods linked to climate change? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/qa-how-are-libyas-medicane-fuelled-floods-linked-to-climate-change/

    "They find that rainfall as extreme as that observed over Libya has become up to 50 times more likely and up to 50% more intense due to human-caused climate change."

    pokial budu eventy, ktore znicia stvrtinu celeho mesta za 24 hodin 50x castejsie, stihne ekonomika tuto infrastrukturu budovat dostatocne rychlo, aby mohla dalej rast? zbombardovane drazdany tiez nepostavili za den
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Evropský týden mobility 2023 vyvrcholí Mezinárodním dnem bez aut
    https://insmart.cz/evropsky-tyden-mobility-2023-vyvrcholi-mezinarodnim-dnem-bez-aut/

    tak preto nie he v turanoch taka zacpa... no alebo mozno je to tym ze to vyslo na patek a vacsina ludi si naordinovala homeoffice
    TUHO
    TUHO --- ---
    radujte se! spolek pratel parnich lokomotiv z ods vas uchranil pred pokrokem

    HYNEK
    HYNEK --- ---
    "V srpnu společnost Elektrárna Chvaletice vlastněná miliardářem Pavlem Tykačem podala proti našemu spolku návrh na zrušení domény elektrarnachvaletice.cz, na které od roku 2019 běží web který provoz kritizuje.
    Najali jsme si adovokáta a bráníme se, jeho práci ale musíme zaplatit a připravit se na pokračování sporu.

    (...)

    O co jde? Elektrárna Chvaletice už roky bojuje o získání výjimky na množství emisí rtuti, protože ani po rekonstrukci neplní zákonné limity. O celé kauze více zde: https://nolog.link/s/seven-fb

    Zároveň společnost kolem roku 2018 spustila kampaň "7 Pro Čistý Vzduch" (https://nolog.link/s/7arch), kde v podstatě tvrdila že jejich uhelná elektrárna čistí ovzduší 🙃.

    (...)

    V reakci na to vznikl později satirický web elektrarnachvaletice.cz, který se proti absurdním tvrzením elektrárny ohrazuje a který nyní provozujeme. Elektrárna argumentuje, že naše doména je shodná s chráněným označením její firmy a že poškozujeme její dobré jméno.

    --->

    Podpořte NoLog v obraně před účelovou žalobou | Darujme.cz
    https://www.darujme.cz/nolog-slapp
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Haha, jo Stanjura vymysli, jak to cely postavit tim, ze seskrta rozpocty na investice.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: vtip sou hlavne ty novy reaktory s nasi zadluzenou ekonomikou, to se jeste pomejeme
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    500 VTE za pristich sest let, dobry vtip

    Vládní plán pro energetiku a klima je hotový. Sází na nové jaderné bloky a záplavu solárních panelů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/vladni-plan-pro-energetiku-a-klima-je-hotovy-sazi-na-nove-jaderne-bloky-a-zaplavu-solarnich-panelu/

    V důsledku razantní elektrifikace bude třeba rozvíjet zejména výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. A podpořit ji urychlováním povolovacích řízení. Do roku 2030 NKEP počítá s instalovaným výkonem 10 100 MW fotovoltaických elektráren zapojených do sítě a s 1500 MW větrných elektráren.
    Návrh počítá s výstavbou jaderných reaktorů o celkovém výkonu až 4000 MW. Jednat se má o tři velké a jeden menší blok se spuštěním v letech 2035 až 2041. Prioritu má výstavba ve stávajících jaderných lokalitách
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trosku OT, snad odpustite

    Europe’s pollution divide: see how your area compares | Air pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam