TUHO: No, on jakkoliv přehledný graf stejně běžnému člověku moc neřekne, protože nemají představu, co globální průměr a oteplení znamená.
Tam bych se spíše odkázal třeba na
Our Final Warning: Six Degrees of Climate Emergency od Marka Lynase, který alespoň nějak nastíní co to oteplení dle nejaktuálnější vědy znamená.
Pokud vím tak jsme stále nejblíže scénáří RCP 8.5, i když alespoň dle těch dat co máme, jsem došel k závěru, že se od jej čistě spalováním fosilních paliv v nějaké fazi oddálíme, protože jich není tolik dostupných - nejde pouze o fyzické rezervy, ale také o to zda se energeticky, finančně a technologicky vyplatí je extrahovat (viz EROEI / diminishing returns..), též platí pro všechny ostatní suroviny.
Na druhou stranu IPCC nepočítá s mnoha pozitivními zpětnými vazbami a podceňuje maskovací efekt SO2 a jiných plynů. A samozřejmě také počítá s sekvestrací, která se neděje a nemáme ani žádný důkaz toho, že by šla v takovém rozsahu provést. To je i samotný problém s tzv "net-zero", který ve zkratce znamená "utrácej teď, zaplať zítra", a to je stále vize, ve které nesnižujeme koncetraci, ale pouze ji držíme tam kde je, což pokud vezmeme v potaz publikace, které James Hansen od minulého roku vydal, znamená oteplení o 8-10C v rámci 1000-1500 let.
Nutno podotknout, že IPCC je spíše publikací politickou, než vědeckou, takže je tam zkrátka tato hrst naděje a udržení status quo "potřeba".
To mě i přivádí k další kritice, i když se přiznám vycházím pouze z citace
TUHO:
The world is facing a poly-crisis of interconnected and complex new and emerging risks, driven by climate change, geopolitical instability, social inequality, digital transformation, and health challenges.
Zajímavé, že zmíní klima, geopolitiku, společnost, aj., nicméně absolutně ignorují biofyzickou realitu, suroviny na planetě jsou omezeny množstvím, energie (paliva) jsou to co člověka napadne jako první, ale on i písek, nebo vzácné kovy, půda, voda,.. hrají velkou roli, a opět nelze spoléhat jen na dokázané rezevy, ale také myslet na kvalitu a energetickou/finanční návratnost, nebo na negativní externality spojené s těžbou apod.
Osobně mám za to, že se o tomto nemluví, protože by to znamenalo zpochybnit myšlenku růstu, kterou IPCC/ekonomové/.. stále tlačí kupředu, a nebo je to částečně strach z toho jak by společnost reagovala? Kdo ví..