• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    osobně si myslím, že to elektromobily předběhnou... jako jo, ropa teoreticky časem zdraží na 150/barel (ale třeba ne, pokud rychle umře Putin a západní firmy zase obnoví 2mbpd ruské těžby), ale už to tehdy půlce lidí bude jedno a během pár let i té druhé půlce
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tohle představuje jistou naději, že by mohla přijít skutečná ropná krize (a ne jen politicky vyvolaná, jako v těch 70 letech, i když nárůst americké spotřeby nad domácí produkci vlastně nebyl politický, ale čistě ekonomický fenomén). Ropná krize by mohla urychlit přijetí elektromobilů - tam jde v podstatě o to, aby vznikl trh s těmi ojetými, protože 80% dojezdu bude pořád fajn a ne každý má auto jako symbol sociálního statusu...

    Napadají mi i triky, jako třeba vzít ze SW-definované secondhand Tesly pořád-ještě-dobré baterky, a udělat nějaký repas, kdy by se ten battery pack použil v nějakém relativně normálním autě.

    No prostě bylo by zajímavé, co by se stalo, kdyby ropa fakt zdražila výrazně a státy s tím nebyly schopné nic dělat (samozřejmě, teď mají nárazník v podobě povinné povolenky, takže se můžou nechat zvolit nějací populisté a povolenky zrušit, ale to už bude naštěstí pozdě na to, aby to zvrátilo klesající poptávku v důsledku současného zdražení...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    pokud si dobře pamatuju tak už 20 let jsou nové nálezy pod těžbou (t.j. ročně vytěžíme 36 miliard barelů ale nová naleziště jsou třeba 30 miliard nebo i méně)
    ale ropu těžící země neaktualizují zásoby, Saudská Arábie už od nějakého 1986 tvrdí že má furt stejně, nebo více, ačkoliv ta nová naleziště tomu neodpovídají... mělo by to klesat. Ale z důvodu ohodnocení Saudi Aramco a dalších věcí o tom prostě lžou
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: a potom si na lesnikov vymyslia pokuty a oni sa im na to vykaslu :)

    „Raději začneme včelařit.“ Myslivci se obávají pokut, které jim chce rozdávat stát - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-radeji-zacneme-vcelarit-myslivci-se-obavaji-pokut-ktere-jim-chce-rozdavat-stat-40480288
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak že by peak-oil přeci jen představoval jistou naději? (já v 90kách nebral globální oteplování tolik vážně, protože jsem věřil na blížící se peak oil, který ho v podstatě vyoffsetuje...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo jasně, máš pravdu :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    JIMIQ: Možná zmátla angličtina, o desetinou čárku, ~30 dní (:
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CHOSIE: necely rok, ne? ~100mbpd = 3.65bbpy
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Dáme si otázku za zlatého bludíšťáka, na jak dlouho by onen objem pokryl momentální světovou spotřebu? (a berme v potaz celé číslo, i když samozřejmě 3.2b není extrahovatelné zcela)
    “The Kuwait Oil Company yesterday announced the discovery of huge commercial quantities of light oil and associated gas in the offshore Al-Nokhatha field, the official state news agency KUNA reported.
    ““The reserves are estimated at approximately 3.2 billion barrels of oil equivalent,” the Kuwaiti newspaper Al-Rai cited a senior oil source as stating.”
    https://www.middleeastmonitor.com/20240715-kuwait-discovers-oil-reserves-estimated-at-3-2bn-barrels/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: fractal climate
    L4MA
    L4MA --- ---
    TADEAS: improvise, adapt, overcome.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    solved

    FB-IMG-1721127267711
    VELADA
    VELADA --- ---
    Konec pohody. Hudební festivaly v čase klimatického rozvratu | Deník Alarm
    https://denikalarm.cz/2024/07/konec-pohody-hudebni-festivaly-v-case-klimatickeho-rozvratu/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Do Sněmovny jde výbušné téma: zelený příplatek přes dvě koruny za litr benzinu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-do-snemovny-jde-vybusne-tema-zeleny-priplatek-pres-dve-koruny-za-litr-benzinu-255703
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    A powerful and prolonged #heatwave is forecast to continue across the Balkan peninsula and Eastern Europe, with temperatures reaching 42-44 °C. This is more than ten degrees C above the average for the mid-July period.
    ttps://x.com/severeweatherEU/status/1812281522881458505

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    China’s emissions of two potent greenhouse gases rise 78% in decade | China | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/15/chinas-emissions-of-two-potent-greenhouse-gases-rise-78-in-decade
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na Pohode jsem byl, ta bourka byla dobrej ficak. Ackoliv teda jsem to preckal v aute a tam to zas az tak dramaticky nevypadalo. Nicmene nejake komentare zde:

    Znepokojené matky
    ·
    ČO VŠETKO SME ZAŽILI? 😱🌪
    Všetci ľudia, ktorí boli na Pohode videli, že to nebola obyčajná búrka, jej sila prekonala čokolvek čo sme predtým zažili. Táto skúsenosť s nami zrejme zostane do konca života, a o to viac nás zaujímajú údaje o tom, čo sa vlastne stalo z meteorologického hľadiska.🧐
    👉 Podľa aktuálnych dát zo staníc v okolí, na letisku dosiahol poryv vetra rýchlosť 97,2 km/h. Podľa Beaufortovej stupnice je to v kategórii "silná víchrica".
    👉 Podľa meteorológov www.iMeteo.sk išlo o DERECHO - rozsiahly a dlhotrvajúci systém rýchlych búrok, ktoré sa pohybujú lineárne. Tieto búrky sú zvyčajne spojené so silnými nárazovými vetrami a môžu spôsobiť rozsiahle škody na majetku, stromoch a infraštruktúre. Nárazy vetra pri derechu presahujú rýchlosť 90 km/h a zasiahnu oblasť v dĺžke najmenej 400 km.
    👉 Podľa informácií, ktoré poskytol Michal Kaščák, lokálne nastav jav nazývaný DOWNBURST, ktorý nie je možné predpovedať (napriek tomu, že priamo na Pohode situáciu monitoroval odborník SHMÚ). Meteorológovia vysvetľujú: "Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán."
    Tak sme sa niečo naučili😊
    AKO TO SÚVISÍ SO ZMENOU KLÍMY?
    Ako vysvetľuje Miriam Jarošová, meteorologička Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) , pri jednotlivých prírodných javoch síce nie je možné povedať, že je priamym dôsledkom klimatickej zmeny, ale to, že sa dejú častejšie, sú intenzívnejšie a ťažšie predvídateľnejšie jednoznačne áno.🔥🌎
    🌐 Potvrdzujú to udalosti z celého sveta a množstvo vedeckých dát. Naša budúcnosť bude nebezpečnejšia a extrémnejšia. A ešte horšie na tom budú naše deti.
    Samozrejme - pokiaľ s tým nebudeme naozaj niečo robiť. ⌛️❗️
    #lepsisvetjemozny
    #klimatickakriza
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Slunce vyhrálo. Tak někteří odborníci hodnotí dění posledních 15 let. Solární panely jakoby zázračně zlevnily a zaplavují svět. Je řada důvodů, aby překotný růst zpomalil. Zatím ale inovace vždy zvítězily. Co za tím vězí?

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-slunce-ovladne-produkci-elektriny-exponencialni-rust-zaskocil-i-experty-255495#dop_ab_variant=1326531&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    How Significant Is The Global Solar Energy Boom? (Original Graphs) - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2024/05/07/how-significant-is-the-global-solar-energy-boom/

    „Postavíme plot ze solárů. Je to levnější než beton,“ vyšla letos zpráva ve Financial Times. Zní to jako zjevný apríl, o to spíše, že vyšla 1. dubna. Článek je sice vtipný, jenže odpovídá realitě. Pojednává o novém trendu v Německu a Nizozemsku. Solární panely zde tak zlevnily, že si je lidé instalují na plot, respektive panely jsou tím plotem. Svisle umístěné články sice nejsou tak účinné, jako by byly na střeše, ale plot z nich sestavený vyjde prakticky stejně draho jako jakýkoli jiný plot. Tak proč toho nevyužít?

    V absolutních číslech je to stejně impozantní růst. V roce 2010 všechny solární panely na celém světě vyprodukovaly sotva 32 terawatthodin, pokryly by tedy tehdy sotva polovinu spotřeby České republiky. Loni už by světové solární panely zvládly řádově více. Kdybychom teoreticky mohli jimi vyprodukovanou elektřinu beze ztrát přesunout, kam bychom chtěli, bez problémů by utáhly nejen spotřebu Česka, ale také Německa, Francie, Itálie a Velké Británie. Dohromady.

    Z naprosto okrajové záležitosti se za poslední desetiletí stal hlavní tahoun nejen obnovitelné energetiky. Nové solární elektrárny jsou najednou (v řadě lokalit) výhodnější než elektrárny spalující fosilní paliva.

    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Farmers turn to Solar Panels to shade Crops, Save Water and generate Power
    https://www.juancole.com/2024/07/farmers-panels-generate.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam