• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: souhlasím, ale v takovém případě si takový scénář neumím představit. klima je teda asi nejkomplexnější problém ever, hituje snad všechny oblasti lidský činnosti. imho budem schopný těžit nějaký fosilní uhlíkatý látky ještě dlouho, ale za pomocí všemožných berlí oze počínaje..
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, ale nemusíme řešit abstraktní cenu, problém nastává v případě energetické návratnosti do které se počítá i instrastruktura, technologická náročnost,.
    Případně je dobré si tedy představit jak bude vypadat společnost a globální civilizace jako taková, pakliže ceny budou oproti dnešku třeba 5-10 násobné.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: to je klasická váha rentability ložisek. se zvýšením ceny se najednou spousta zásob stane využitelnými. bilanční vs nebilanční ložiska...
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    XCHAOS: No, vypadá to, že ty nejhorší scénáře nebudou fyzicky dosažitelné právě z důvodu dostupnosti ropy - ať už technologicky, fyzicky, nebo EROEI jako takové.
    Také není ropa jako ropa, konvenční už má peak za sebou a např. statistika produkce US je už nyní zkreslená, vzhledem k tomu, že asi z 30% (dohledal bych přesněji) se vůbec o ropu a její produkt nejedná.
    Shale/tar sands a další to tak trochu drží, ale ty ložiska mají mnohem kratší životnost a v rámci pár let už jsou v poklesu.
    Co přesně to vše bude znamenat v dalších 10-20 letech těžko říct, ale jasné je, že budeme více a více energie muset použít na těžbu méně a méně ropy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: u nas v okoli vesnice lesov moc nie je a tak musia myslivci honit tu zver po poliach a zasa ked nejake stromky niekde sadime, tak sa musia obohnat pletivom, inak ich zver znici, to by sme inak museli cakat az sa ta biodiverzita nejako vybuduje sama
    MINER
    MINER --- ---
    DNF: Soukromníka ke komerční těžbě stát nutit nemůže. Jediné co může je vynutit péči o les proti požárům a škůdcům.
    Dva kámoši maj les, a ani jednoho nikdo do komerční těžby nenutí.
    Jediný, koho může nutit, jsou Lesy ČR, které stát vlastní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: myslivci jsou příčinou všeho zla, o tom žádná. nicméně teda, nedivím se jim, že se jim nelíbí nějaké normy ohledně toho, kolik zvířat musej postřílet. to mi přijde poněkud nelidské...
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: Ty prava majitelu v tom vidis ty, ukaz kde jsem psal o majitelich. Naopak! psal jsem ze si z toho delaj soukromou masnu myslivci. Kde jsem psal o rozvolneni regulace? Jako obvykle pouzivas jakykoliv prispevek jen jako platno pro svoje projekce. Ty myslivce jeden.

    Takze reseni je tech tebou odhadnutych 10% poradne zmacknout za to ze tak hospodarit chtej...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: jenže les v evropském právním pojetí není čistě soukromý pozemek, kde si prostě můžeš dělat co chceš jak chceš. To má svoje výhody i nevýhody. Mezi výhody patří, že vůbec ještě do nějakého lesa můžeme chodit, mezi nevýhody patří to, že to lesní hospodaření podle předpisů je 100 let za opicema. Ale aspoň nějakou obnovu lesa garantuje.

    Kdybychom posílili práva majitelů, tak sice 10% rozumných majitelů bude hospodařit velice rozumně ale 90% lesů skončí skoupených na různé holoseče a pak opuštěných bez obnovy. A bohužel to, že rozumných majitelů bude menšina, to je v dnešní době už téměř jistota. Takže spíš by bylo lepší ponechat regulaci ale změnit ji tak, aby de-facto nesimulovala stav hospodaření jako při plně soukromém režimu a nevnucovala ho i těm 10% rozumných...
    DNF
    DNF --- ---
    MINER: Koleje po harvesterech se naopak muzou stat stanovistem pro zivot kterej by jinak v plochym lese nebyl. Ale to je vicemene vedlejsi.

    U nas i ten lesnik kterej by chtel hospodarit ve svym lese bliz k prirode a rozumneji narazi na lesni zakon, a na sankce kdyz netezis plosne a nesazis plosne ... Myslivecka lobby a jejich soukromy zajmy v cizich lesich ma zakony za ty leta nastaveny pro sebe. Aby ne, kdyz uz to ze na cizim pestujes zver na maso pro sebe zni tak trochu divne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: sdílení se teprve rozjíždí, no a zpoplatněné bude podle vzdálenosti: když bude chalupa dost daleko na to, aby se elektromobil nenabil, tak bude současně poplatek za využití přenosové soustavy tak vysoký, aby se to nabíjení na dálku zas tak moc nevyplácelo...

    já se nepotřebuju hádat úplně o všem. já na jednu stranu vidím peak oil jako příležitost, ne jako hrozbu, ale spíš nechápu, jak je možné, že sakra pořád nenastal.....
    MINER
    MINER --- ---
    DNF: u nás lesník těží les, kdyby se o něj staral, nemáme všude smrky a koleje po harvesterech….
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: to maj tu chalupu na Slovensku? :D navíc, chytrý Pražák si na chalupu dá fotovoltaiku a sdílením si nasdílí elektřinu do bytu v Praze ;)

    myslím že přeceňuješ kolik lidi najezdí, myslím že v ČR je průměr 10k km/rok a to je včetně podnikatelů. Soukromá auta najedou tak 7k, to je 2,3k za "zimu", to je v průměru 26km za den, to dobiješ za pár minut.
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: Myslivec a lesnik jsou aspon tady dve kategorie. Zatimco lesnik se stara o les, myslivec si z lesa dela kravin. Kdyz se na to vykaslou, bude to vyhra pro vsechny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: víkendové dobití na krátké dojíždění si představit umím, horší to budou mít Pražáci dojíždějící na chalupu - přes víkend nedobijou na cestu oběma směry :-)

    200 kWh sodíková baterie by byla zajímavá. Samozřejmě, v nějaký moment taková baterie dokáže pokrýt velkou část zimní sezóny (bez dobíjení elektromobilu, ovšem). Já se to chtěl spíš nasměrovat k debatám o té disruption - solární energie prostě může znamenat, že některé aktivity nebudou celoroční, ale sezónní. Tak tomu ovšem bylo většinu historie, jednou ze změn, co přinesla fosilní energie, byla právě pevná pracovní doba na směny...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: snažíš se řešit problém roku 2012
    pokud někdo dojíždí denně hodně, tak si pořídí auto s dojezdem 800km a dobije o víkendu... ale ony se rozjíždějí i domácí úložiště. Za deset let nebude problém si domů pořídit 200kWh sodíkovou baterku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: řešili jsme to v jiném klubu: pro důchodce, co si o víkendu zajedou na nákup,asi ok, ale pro lidi, co dojíždějí autem do práce, je to trochu problém: jak mají nabíjet, když jsou přes den jinde? museli by mít dvě auta a střídat je, nebo battery pack o stejné kapacitě, jako má to auto.. což vyjde skoro nastejno...

    prostě je to spousta detailů, které neposkládají dohromady prostou náhradu existujícího životního stylu. Je nutná disruption, ale té se všichni bojej (a kdo se nebojí, má většinou malou představivost a je málo paranoidní...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ale samozřejmě, že jde, proč by nešlo? Běžný elektromobil potřebuje nějaké 3-4 solární panely a má vystaráno. Baterky v malejch budou sodíkové, toho máme kvanta, ve velkejch holt lithiové, ale bez kobaltu... nevidím žádný problém
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: v případě toho, co se proslýchá o Cybertrucku, je docela možné, že ty baterky budou mít brzy větší cenu, než to auto... (které ovšem pořád bude mít cenu toho nerez šrotu, což se počítá :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: možná ale prostě nejde zachovat tenhle životní styl prostým překlopením ze spalováků na elektromobilitu. možná je tady skutečně nutná nějaká "disruption"... ovšem zásadnější disruption, než dělá Tesla. nějakou roli vidím v mikromobilitě, určitě.

    zase na venkově fakt nevím, co by lidi dělali, bez těch aut. Oni tam nevidí ty věci v tak koncentrované podobě, jako lidi v dopravní zácpě ve městech. zdražení ropy bude relativní, dovolit si ji nebudou moci jenom některé chudší oblasti, vyspělé země si nějakou cestu jak si ji opatřit najdou vždy. Takže je to trochu otázka, co budou lidi ochotni obětovat, aby si ten životní styl udrželi (nebo možná co budou chtít po ostatních, aby obětovali, aby se oni sami měli dobře...)

    co se stane po letošním létě, to bude napínavé... ono to půjde před lidma hůř a hůř tajit, protože ty extrémy pocítí víc a víc lidí, postupně. lidi mají vesměs pozitivní vztah k tomu dát si na barák fotovoltaiku, to především. už teď tedy existují přebytky, které ani nesmíme posílat do sítě (zpět se dá posílat max. 50% Wp, takže lidi začnou brzy přemýšlet, co s letními přebytky fotovoltaiky a nějaká ta sezónní průmyslová malovýroba je tedy jen otázkou času...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: to budes musiet brat z tych co este nemaju baterky ako sucast karoserie, inak by sa to asi muselo nejako vyrezavat flexkou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam