• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: stejně jako existuje efektivní provoz pro některý krypto, ale tragicky špatnej pro btc, tak považuju utilizační a vědecký sítě za smysluplný, zatímco generativní za plýtvání zdroji.
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: A jak srovnas treba BTC a AI? Co je vetsi plytvani? Je horsi se vykoupat v teply vane nebo se kouknout na film? Akvarko doma nebo stejk v restauraci? Ale jak postupne procitam tech 200+ tak se k tomu dostavate (treba YMLADRIS), asi zbytecny ted tu diskuzi duplikovat. Nicmene vlatne velka cast sveta tyhle dilemata vubec resit nemusi (nemaj ten konfort).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    *přepravili
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: but what about... ve vlákně jsem aznačil, že visa a btc přepravily stejnej objem financí za rok 2023, akorát jeden z nich žere polovinu toho, co celej finanční systém fiatu. jako bonus jede z 50% na fosilní paliva a visa se hlásí k 100renewables. metrika tranakcí je blbost, ale celkovej poměr objemu převodů už těžko okecat. v efektivitě je rozdíl minimálně v jednom řádu..
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: podle ceho hodnotis lepsi/horsi? kolik zere treba celej entertiment industry? jak se pozna zbytna od nezbytne veci? .. jenom tak premejslim, jak hromadne nadavame na novy veci, ale moc nerevidujem spotrebu, kterou povazujem za beznou.
    MATT
    MATT --- ---
    Food Resilience: Realistic Concerns
    https://www.youtube.com/watch?v=wsYqr9abJC8
    MATT
    MATT --- ---
    ZAHRADKAR: Golfsky proud a AMOC obecne distribuují teplo z tropů do vyšších zeměpisných šířek. Pokud by zkolaboval, teplotní gradienty se výrazně zvýší a IMHO by vznikl nějaký "atmosférický amoc". V mezidobí bude vládnout chaos.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: evolucni tlaky prinesou vetsi nozdry i do evropy
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: jak jsou ted AI a LLM popularni, tak kazda mala zmena dostane novy jmeno, nicmene jsou to porad jen neuronovy site. zajimavy, jak tim spousta lidi pohrda, pritom fugujou na dost podobnym principu (at uz odhadovani "budoucnosti" a okoli, nebo samotny neurony (jen lidske site jsou mnohem komplikovanejsi)).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: na té matematice je halucinovani dobře vidět, takže se dělají různe pokusy jak to vyřešit. Nevím zda to principiálně jde v tom llm principu ("odhadnu další token"), nebo tuhle Číňani to řeší jinak



    Chinese open weights model easily surpasses all previous models, both closed and open, at MATH https://qwenlm.github.io/blog/qwen2-math/
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: zajimavy tu cist pohledy na NN/ML/AI/LLM, jak to kazdej chape po svym

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    prebieha spolecenska adaptace na vysoke teploty

    V Evropě loni kvůli vedrům zemřelo přes 47 tisíc lidí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-v-evrope-loni-kvuli-vedrum-zemrelo-pres-47-tisic-lidi-40483904
    MATT
    MATT --- ---
    How Close Are the Planet’s Climate Tipping Points? - The New York Times
    https://www.nytimes.com/interactive/2024/08/11/climate/earth-warming-climate-tipping-points.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tldr vlada nastavila podminky pro renewable business a ten chce vytezit australii. Jenze se zapomnelo i na jednotlivce, na kterych bohuzel take zalezi. Tak ted lidi apeluji na vladu, aby je do transformace take zaregulovala :)

    Regional Australia Institute report: ‘We cannot simply aim to reach net zero at any cost’ | Rural Australia | The Guardian
    https://www.theguardian.com/australia-news/article/2024/aug/13/regional-australia-institute-report-we-cannot-simply-aim-to-reach-net-zero-at-any-cost

    There is growing discontent on the plains of western Victoria as renewable energy companies chase the region’s abundance of sun and wind.

    The Wimmera Southern Mallee region, home to prosperous cropping and cattle farms, is in a renewable energy zone, earmarked for wind and solar farms and transmission lines.

    “People who have fear in their heart for a whole range of reasons do get really worked up,” Sounness said. “I sat in a meeting where a farmer said, ‘The only way this project goes ahead is when I get carried out in a coffin.’
    ...
    But communities need improved engagement from governments, a commitment to use local workers, as well as more housing, healthcare and early education.

    “We cannot simply aim to reach net zero at any cost,” said the institute’s chief executive, Liz Ritchie. “It must be done in a way that is just and provides local opportunities, in an efficient manner, with an equity of outcomes for all Australians.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Voda v oblasti Velkého bariérového útesu je nejteplejší za posledních 400 let. - ScienceReveal.cz
    https://sciencereveal.cz/2024/08/voda-v-oblasti-velkeho-barieroveho-utesu-je-nejteplejsi-za-poslednich-400-let/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    voda na pridel v afrike, voda na pridel na sicilii, when zvysok europy?

    Sicílii sužuje katastrofální sucho - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-sicilii-suzuje-katastrofalni-sucho-40483879
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Revitalizing international fossil fuel subsidy phase-out commitments through roadmaps, closing loopholes, and support | npj Climate Action
    https://www.nature.com/articles/s44168-024-00149-7
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    loni jsme měli "nad Krajem se stahují mračna z Mordoru" (Madeira)

    nevím jestli až požáry dorazí do střední Evropy, může to něco změnit. asi ne

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: apocalypse tourism :-) po vzoru glamping... aptouring? apotouring?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: to jsou už ty apo-positive stylizované lifestyle zájezdy? the apo dollar, a great dollar
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam