• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: rozumim. anketa ohledne toho, zda by lidi byli ochotni vyrazne omezit materialni konzum, kdyby "nejak" se zaridilo jejich vyssi naplnovani nematerialnich potreb = to byl jen dotaz na to, zda by to lidi volili. Nevim jestli by to lidem stacilo nebo melo stacit. Ale dost lidi zaskrtlo ze by to volili

    Smysl by to mohlo davat kdyby AI fakt spocitala model, ve kterem war-like economy napre sily do zmeny energetiky a za cenu PRECHODNEHO uskrovneni nas vyvede ze spalovani.

    Smysl to nedava pokud jsou to morality typu Proc si topite v lednu, Proc nejste vegani, Proc vas bavi chodit na hokej.

    AI model war-like economy ale sam o sobe nepostaci = to jsem se snazila rict. Jsou lidi, kterym kdyz hrozi smrt/infarkt, jsou schopni se omezit (prestat kourit, zhubnout 30kg, zacit sportovat..). Ale jsou i lidi, kteri toho schopni nejsou, jsou to short-term maximizers, nebo jak to nazvat. Technologie prosazujici vic long-term uvazovani v myslich lidi - nevim co by to bylo. Ze by je najednou zajimalo, ze ekosystemu hrozi infarkt. Teprve kdyby je to zajimalo a byla by to pro ne priorita, ma AI model war-like economy smysl

    --

    Proc je pro tebe naplnena masaz, sexualita, koncerty a umeni nedosazitelny v tvym zivote? To jsem nepochopila.



    --
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: me ale vadi teplo na chate a hokej za miliardy nebo v lete uplne stejne jako pivo vrtulnikem, btc a dalsi rozmarilosti nasi rozmazleny spolecnosti
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ZAHRADKAR: to, že se staví do šířky, a ne vejšky, je daný debilní přístupem místních zákonodárců a úřadů. 2/3 podnikatelského baroka a následujících novostaveb mohly bejt řadový domky, ale radnice řekly ne.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Obecne souhlasim, s tim ale, ze hokejova hala za miliardy neni vyssi patro maslow hierarchie, ale umelej marketingove vyrobenej humbuk.

    Kazdopadne to co pises je v castecnem rozporu s tvym prispevkem tady [YMLADRIS @ Klimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it] . Ja jsem na nej uz reagoval tady [PETER_PAN @ Klimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it] . Proste to co povazujes "ze by lidem stacilo" je nedosazitelne i pro drtivou vetsinu lidi v nejvyspelejsich zemich. A to nejen z duvodu distribuce bohatstvi ve spolecnosti, ale i jen ciste z kapacitnich / infrastrukturnich duvodu.

    Ta snaha pouziti triku na to co je materialove/energeticky narocne ci nenarocne je take plana. Proste to ze treba ted cestovani je zatezujici neznamena ze to za 30 let zatezujici bude stale (viz. kalkulace kdy elektroletadla maji mensi stopu nez vlaky a i nez riksa na lidsky pohon).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Shefik cítí že špatně je pivo v horských chatách, zahrádkář že špatně je teplo na chatě. Mi vadí hala na hokej za miliardy.

    Je to ale jen llm plácání, každý má nějakou osobni estetiku.

    Civilizace chce bujet a lidi chtějí naplňovat vyšší patra maslow hierarchie. "Nemějte potřeby" není řešení. Chtělo by to něco jiného. Buď technologii, která lidi nějak přinutí vymanit se z short-termismu (vzdělávání to nebylo), nebo překonat problém s tím, že short-term mindsety mají volební pravo
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    WOODMAKER: to nebyla stiznost na soucasnou dobu. Spis trocha alibismu, ze se externi faktory zmenily, proto dava smysl topit. Kde jinde se ma clovek uzdravit a odpocinout nez doma.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SHEFIK: Jen dodam, ze kdybych se narodil pred sto lety, treba bych se ani nedozil dospeleho veku. A kdyby jo, asi by se tak rychle nerozsiril kazdej novej druh chripky. A sedet doma tehdy nebyla takova zabava. A vek doziti se od te doby zvysil.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: 'nekolikaty kolo nemoci', koukam ze vsude je to stejny :))

    tohle je imho dan za ten civilizacni boost. Driv nebyly PC, vetsina prace byla manualni, coz pomahalo krevnimu obehu a mensimu stresu. Tolik se necestovalo a lidi se neschazeli ve vetsim mnozstvi v malejch prostorech. Chodilo se spat se setmenim.
    Diky tomu pak kolovalo lokalne par typu viroz, na ktery si clovek stihl vytvoril imunitu, a nebyl zahlcenej obrovskou davkou napoprvy. Covid odpocinku nasemu imunitnimu systemu taky nedodal.

    Takze ted se z kazdy skolky stava inkubator nemoci z celyho sveta, zacne se hned v zari a hlavni vlna opadne az nekdy v dubnu :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CHOSIE: Kez by lidi chteli trnky&triko jen u sebe doma v panelaku! Soused chalupar si mi pri energokrizi stezoval, ze ted, jak zdrazil plyn, tak ze je nastvany na vladu, protoze uz si nebude moci temperovat chalupu na 18-20C, na kterych je zvykly, aby kdyz prijede, to mohl rychle dotopit na svych obligatnich 27C. No, vlada prosby jemu podobnych vyslysela a energie plosne zadotovala, takze temperoval dal, na vrcholu energeticke krize, kdy novinari a politici panikarili, zda nam vubec ten plyn vystaci. Toz tak tu zijem:-)

    Jinak ja jsem taky ze studeneho odchovu (18-20), ale teplota doma mi pod 22 neprojde zejmena kvuli detem. Ve chvili, kdy je nemocna cela rodina a uz se jede i treba druhe treti kolo nakaz, me napady na nejake termopradlo a elektrodecky presly. Ale souhlasim s tebou, ze se vytapi zbytecne moc. Smil v Growth pise, jak se vyrazne zvetsila plocha rodinnych domu za poslednich 50-70 let. Od nejakych v prumeru ~100m2 na vice nez dvojnasobek. Navic drive se stavelo vice do vysky, coz je uspornejsi, nez do sirky (bungalovy), coz je pohodlnejsi, ale energeticky mene efektivnejsi (a navic to zabira vice pudy). Ale nez zacneme oblekat svetry a danit vetsi plochy domu, myslim, ze by stalo za to presvedcit spoluobcany o tom, ze temperovat chaloupky staci na 5-10C, aby nezamrzla voda. Ja to zkousel, ale nepochodil jsem. Mozna potrebujeme opravdovou energetickou krizi, ne jen to placnuti do vody v poslednich letech ...
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    XCHAOS:
    Za mě je cesta změnou toho jak topení vůbec vnímáme, nevytápět obrovské (a často prázdné) prostory, naučit se více oblékat.
    Onen jev "trenky a kratké triko v lednu" je velmi novodobá záležitost.

    Asi jsem už sdílel, ale lowtechmagazine má hned několik článků, kde se autor tématu věnuje a nedávno to vydal jako sourhn v knižní podobě, leží mi na stole.
    Restoring the Old Way of Warming: Heating People, not Places | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2015/02/restoring-the-old-way-of-warming-heating-people-not-places/
    Heat Your Clothes, Not Your House | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2013/11/heat-your-clothes-not-your-house/
    The Revenge of the Hot Water Bottle | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2022/01/the-revenge-of-the-hot-water-bottle/
    Too Much Combustion, Too Little Fire | LOW←TECH MAGAZINE
    https://solar.lowtechmagazine.com/2019/12/too-much-combustion-too-little-fire/
    (případně CTRL + F: Heat; v archivu)

    Osobně máme termoprádlo a další teplé oblečení (na to existuje i samotná jednotka Clo), elektrické deky, elektrickou podložku na matraci (to působí až "luxusně"). V koupelně nebo mém malém "kanclu" si na chvíli zapínám přímotop co má větrák. Po ránu cvičím, což mě na pár hodin též ohřeje, v průběhu dne to samé, také denní pitný režim zakládám na horkých napojích. V zimě máme spotřebu někde okolo ~10kWh za den (v létě ~6kWh), a to jsme tu ve dvou celý den u PC, stará cihla, jediné co tak jsou tu plast. okna, téměř 90m2.

    Ještě má autor zajímavý experiment a článek o generaci elektřiny šlapáním na kole, což vystačí tak na večerní osvětlení, nicméně se u toho člověk určitě taktéž zahřeje :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZAHRADKAR: no je pravda, že tuna baterií taky vůbec nevychází špatně a ještě to jde dobíjet... tohle je složité. Možná potřebujeme taky tepelná čerpadla, kromě samotného ohřívání. A pokud ohřívání do zásoby, tak ohřátí tuny něčeho s velkou tepelnou kapacitou může nejspíš akumulovat víc, než 200 kWh...

    Ekotechnologie jsou každopádně zajímavá hra. Stěhování tun vápna mi ale přijde dost jako slepá ulička...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SCHWEPZ: 200kwh/t vapna, to je pro mensi rodinny domek ve vyssich desitkach tun,pro me tak 80t na cely rok.Nevim,kam bych tolik vapna dal... Krom toho vapno, obzvlaste nehasene,je docela agresivni a nebezpecne, kdyz do nej nalejes rychle vodu,muze i "bouchnout". Nechtel bych to mit treba nekde ve sklepe.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Němečtí vědci přišli s nečekanou technologií ukládání energie, která by mohla nahradit vytápění v domácnostech - EnergoZrouti.cz
    https://energozrouti.cz/clanek/nemecti-vedci-prisli-s-necekanou-technologii-ukladani-energie-mohla-by-nahradit-vytapeni-v-domacnostech?#dop_ab_variant=1328611&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Amazonský prales v minulosti oxid uhličitý masivně pohlcoval. Jenže to se rychle mění: ubývá totiž organismů, které CO2 využívají

    Do Amazonie se vrátilo vážné sucho. A začíná dřív, než se čekalo — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/do-amazonie-se-vratilo-vazne-sucho-a-zacina-driv-nez-se-cekalo-351775?

    V Amazonii, která je zásobárnou pětiny sladké vody na světě, začíná období sucha. Mnoho místních řek má ale už nyní kriticky nízkou hladinu vody. Vlády této oblasti proto připravují mimořádná opatření k řešení různých očekávaných problémů, od narušení plavby až po rostoucí počet lesních požárů, napsala agentura AP.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo, tak jsme to skutečně podělali my...
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    ZAHRADKAR: Nemám teď chvíli na čtení, jen doplním, že 2017 je v tématu AMOC outdated, před 5 lety bylo zhroucení AMOC něco co se odhadovalo na příští století, teď jsme v situaci kdy se mluví o šanci zhroucení v dalších 15-30 letech.
    (Např. https://arxiv.org/html/2406.11738v1 )
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: Tak oni tu kukurici pestuji zpusobem, ktery nici pudu. Kazdy rok jim splavi dest kubiky pudy. Ale tak jsou to kolchoznici, takze po nich potopa (doslova). Toto se pochopit neda - obzvlaste, kdyz na to jdou dotace. Pravda je totiz takova, ze my si v EU na ekologii jen hrajeme, je to poza, greenwashing na kontinentalni urovni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZAHRADKAR: tak lokální biomasa se ještě pochopit dá, ale vozit jí přes půl zeměkoule, navíc z amazonskýho pralesa, který nechceme kácet, je úlet. Sice biomasa to hypoteticky je, uhlí to není, ale stejně je to cesta nikam.

    normální by to být nemělo, ale globální volný obchod to samozřejmě umožňuje. Zrovna Dánsko, které je uprostřed nezamrzajícho moře, bych čekal, že se vzmůže na nějaké hi-tech řešení, no, ale to bych asi chtěl moc.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: Proc? Tohle je v EU normalni. Vypneme jadro, zapneme uhelky. Namichame OZE s plynem, ktery unika, kudy tece, nasobne potentnejsi sklenikovy plyn ... U nas ted vsude kolem roste kukurice, ale jejim osudem je mistni bioplynka. Puvodni idea byla, ze bude zpracovavat jen odpad, ale tak to by prece nebylo efektivni, takze s pomoci Bozi, dotaci, zelene nafty a syntetickych hnojiv si vyprodukujeme v CHKO zelenou elektrinu. V mem okoli se to ted mnozi zpravami o tom, jak lidi, co si z dotaci poridili fotovoltaiku s velkyma ocima (takze samozrejme co nejvetsi a s baterkama), ted nemaji pro tu elektrinu vyuziti, takze bazeny, klimosky, atp. Ale tak hlavne, ze nam roste HDP. Mam pokracovat?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tohle jestli je pravda, tak je to šílený...
    V Kodani se topí dřevem z Amazonie, je to uhlíkově neutrální. Chybu ale dělá celá EU - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kodani-se-topi-drevem-z-amazonie-je-to-uhlikove-neutralni.chybu-ale-dela-cela-eu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam