• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: pridavam: nebude mozne to pripojovat k siti, sit na to neni stavena .) ... stejne jako rychlonabijecky&spol
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: hele, to nevíš. ale určitě se objeví případy, kdy nějaká parkoviště, kde se parkovalo ve stínu stromů, začnou držkovat, že by ty stromy musely vykácet.

    Nejsem fanouškem centrálních byrokratických regulací ve stylu Ludvíka XIV, ale spíš je navýsost debilní, že k některým řešením nedospěje společnost/trh přirozenou cestou, i bez těch regulací...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: není to tradiční. musí se to zakotvit do uzemniho planu, LIDI si to přát nebudou .)
    (sorry:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    THEODORT: pestuju humor jakozto adaptivni mentalni praktiku... nelibi se, nekomentuj
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: nevím, co na tuhle regulaci může kdokoliv namítnout, protože přece každý, kdo v létě parkuje auto, instinktivně hledá stín, aby se po návratu do auta následně neuvařil. A i kvalitním klimoškám to vychlazení pár minut trvá (BTW třeba klimatizace ve 20 let staré Fabii je v těhle vedrech v podstatě neúčinná... asi proto, že není dimenzovaná na kombík, nebo co já vím...)

    snad leda to, že to zdraží parkování... ale fskutečnosti vůbec, protože na ty panely určitě jde čerpat dotace a s trochou šikovnosti, solární elektrárny naopak budou moci rozjet výhodný postranní business s parkovacími místy :-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TADEAS: Zajimaly by me tve predstavy o "hezkych" parkovistich.. Anebo ani ne, jen recnicka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS:
    SHEFIK: 97% území působí jako impozantní číslo, ale trik je zjevně v tom, aby i kulturní krajina využívaná člověkem měla opravdu nějakou "kulturu". Odpadky jsou neřešitelný problém, dokud každá maličkost, kterou kupujeme, je "totálně zabalená" a jakákoliv balená věc je současně levnější, než cokoliv, co dostaneme do rukou jako službu (jídlo servírované na omyvatelném talíři, zboží v zálohovaném či univerzálním obalu, atd. atd.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: zhyzděné parkoviště
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Peter du Toit: "#France: Car parks with space for 80 cars or mor…" - Mastodon.green
    https://mastodon.green/@peterdutoit/112981770491025067

    S přihlédnutím k tomu, kolik paliva by ta auta stojící na sluníčku spálila, aby se uvnitř rychle vyklimatizovala, je to zastínění chytřejší a může mít ještě větší vliv, než jen tu pouhou elektrickou produkci z těch panelů.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "pile of trash trail", "swimming in sludge tour"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tady to pujde taky. Novej 'Sorry' brand. Limca a tricka. Mohlo by to udelat nekomu radost

    Trable v rovníkovém ráji. Křehké ekosystémy Galapág jsou v ohrožení kvůli lidem - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ekvador-galapagy-souostrovi-zivotni-prostredi-lide-ekosystem-priroda-zvirata.A240816_104747_eko-zahranicni_jadv

    Ekvádorské rovníkové souostroví sužuje nejenom nadměrný rybolov nebo invazní druhy zvířat, křehké ostrovů zatěžují také hory odpadků,
    ...
    Park chrání 97 procent plochy souostroví a pouze tři procenta ponechává k dispozici pro osídlení lidmi. Jen v roce 2023 ale prošlo ostrovy téměř 330 000 návštěvníků, což představuje 23procentní nárůst proti předchozímu roku. Na čtyřech obydlených ostrovech dnes žije asi 29 000 lidí, které zaměstnává především turistický průmysl.
    ...
    Dalším problémem Galapág je i hospodaření s vodou. Chybí zde účinné vodní hospodářství a kanalizace, což často vede k vypouštění kontaminované vody do moře. Málokde se také odpovědně nakládá s odpady, neboť místní skládky jsou dlouhodobě neudržované a mění se v hory odpadků přetékající přes bezpečnostní bariéry.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: pravda, desert forest a studeny pivo dronem. Jedeme dal
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: furt stejne, jen se udela rebranding
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: co na to turismus? Kam budou lidi chodit relaxovat ted?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Nobody ever saw anything like this before’: how methane emissions are pushing the Amazon towards environmental catastrophe | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/17/methane-climate-crisis-amazon-peat-permafrost-vegan-heat-pumps
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Svalbard Crisis: Glaciers Melt at Unprecedented Rates As Temperatures Soar
    https://scitechdaily.com/svalbard-crisis-glaciers-melt-at-unprecedented-rates-as-temperatures-soar/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Planetární - optimisticky - krize jako příležitost. Po válce vznikla EU, OSN, WHO bo byl drajv postupovat společně. Pesimisticky - jindy se impéria prostě jen zhroutily (Řím). Totalitní aspekt AI - může být válka několika hlavních AI a ta vítězná bude pak udržovat svůj planetární koherentní pohled
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: tak jsi to prevedl z kolektivniho ovladani hmoty/budovani infrastruktur na (kolektivni) ovladani pozornosti. (a paradoxne skrze otevreny internet a planetarni komunikacni infrastruktury je umozneno [ne zatim realizovano] kolektivni ovladani pozornosti lidi do nevidane miry)

    nejaky system muze byt ve stavu, ze dela co "chce", tj. ze to je seberegulujici se system. anebo to taky tak byt nemusi. co (pokud neco) chce planeta? kazdopadne je to s planetou extremne tvurci energeticko-materialovy proces :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Global Methane Emission Measurements with Incredible Unprecedented Accuracy from NEW MethaneSat
    https://youtu.be/b4bsqlIIqD8?si=lGltV2Byxo1slg-W
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: rozumím. Chápala jsem to tak, že říkáš že život obecně chce zvyšovat komplexitu (což nevidím ale třeba to přehlížím). Versus že je to specifikum toho homo sapiens za posledních 200 let
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Me slo obecne o komplexitu. Da se definovat ruzne, ale v zasade nevyzaduje ovladani hmoty, je to vlastnost systemu, coby prvku a jejich vazeb. To muzou byt noty, body v mandale, nebo role v ritualu. My se upiname k ovladnuti casoprostoru vne, tj materii, ale ignorujeme sebe, pozorovatele.

    Co je komplexnejsi, bachovy Goldbergovy variace, nebo muskuv SpaceX? Nejde to porovnat, jde o to, cemu chceme venovat pozornost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam