• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, muze byt. Deterministicky vs nedeterministicky chaos, entropie jako neusporadanost vs mira informace. Komplexita neuronalni, informacni, algoritmicka, ... zalezi, jsou ruzne definice a pohledy. Klidne rozved ten svuj, rad si poctu;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: chaos a neusporadanost/entropie jsou taky dve ruzny vsci :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Grazed perennial grasslands can match current beef production while contributing to climate mitigation and adaptation

    Jackson (2022) Agricultural & Environmental Letters
    https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ael2.20059
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    In a world first, Grenada activates debt pause after Hurricane Beryl
    https://www.climatechangenews.com/2024/08/21/in-a-world-first-grenada-activates-debt-pause-after-hurricane-beryl-destruction/

    unlike in 2004, officials this time could deploy a tool that has been widely discussed in climate circles to provide financial help in the wake of fierce storms: hurricane clauses built into its agreements with international creditors.

    Grenada last week became the first country in the world to use such a provision in a government bond which will allow it to postpone debt repayments to private investors, including US investment firms Franklin Templeton and T. Rowe Price.



    Caribbean islands hope UN court will end ‘debt cycle’ caused by climate crisis | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/25/caribbean-islands-hope-un-court-will-end-debt-cycle-caused-by-climate-crisis
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Supr vlakno:

    Pamatujete si, jak v roce 2022 po výbuchu tichomořské sopky Hunga Tonga–Hunga Haʻapai se tu vyrojila spousta účtů, které začaly tvrdit, že je nesmysl se snažit o snižování množství lidmi vypouštěných skleníkových plynů?

    Pojďme se tak ohlédnout, jak tenhle "fakt" zestárnul...

    x.com
    https://x.com/Chmee2/status/1827299322490187813?t=sSGpac5Tc0znZkmIjWQB7A&s=19
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, nakonec mozna vse skonci vychladnutim hvezd, ale chvilkove to takova vzpoura myslim je. Mysleno: zatimco fyzikalne nevyhnutelne mirime k chaosu, zivot nasel cestu, jak si z toho vzit energii a miri k vyssi usporadanosti/komplexite. Dokud nevyhasnou hvezdy, tj ne kazda vzpoura prece musi byt uspesna.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: živej organismus pravda svou entropii v čase nezvyšuje, ale aby mohl ve svém světě fungovat, musí tropit entropii okolo, takže entropie celku stejně roste. život se netropii vzepřít nemůže..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: myslím, že jsi tady #offtopic z celé řady hledisek...

    V první řadě, k pochopení antropogenního globálního oteplování bohatě stačí fyzika/termodynamika cca na úrovni konce 19.století. Jako důkaz, že uhlík opravdu pochází z uhlí, postačí trocha chemie kolem izotopů, konkrelétně měření poměru izotopů uhlíku. AI tam nevymyslí asi nic zásadního, obávám se.

    Co se samotných snah AI týče, tak nějakou snahu o "sjednocení prožívání" známe už od 20.století pod názvem propaganda. Masivní replikace memů vede k unifikaci prožívání...

    V současnosti se vrací do módy teorie, kterou razí už léta Roger Penrose, a sice že za vědomí nejsou zodpovědné jazykové schopnosti mozku, ale kvantový entaglement a.dokonce jsou dokonce identifikoványnrůzné organely neuronů, které jsou za něj zodpovědné. Nejnovější humbuk ke dokonce přímo kolem myelinu.

    Na vědomí tedy zřejmě potřebuješ wetware a photoshop na písmenka nestačí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: mno, ten nápad měli Rusové už před lety, chtěli tím osvětlovat města.

    Ale osvětlovat solární elektrárny je možná příčetnější, než stěhovat solární panely do kosmu a pak přepravovat tu energii...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: uz teraz amaterski astronomovia mrncia ze im vadi na oblohe starlink, ktory sa snazi maskovat a teraz im to este bude blikat naspat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: pripadne kdo nema nebo neda hodinu, tak tady je pet minut, kde joscha u lexe vysvetluje tento svuj tweet

    I wonder if self improving AGI might end up saturating physical environments with intelligence to such a degree that isolation of individual mental states becomes almost impossible, and the representations of all complex self organizing agents merge permanently with each other.

    mineno, AGI si predevsim vsimne jak funguje (my nevime, jak fungujeme). jak funguji vypocty a ze je to substrate-agnostic. pak muze chtit se zopakovat na bio strukturach a na vsem moznem, "Gaia". kde co se stane agentem ve smyslu AGI ktera rozumi sama sobe a tomu co se deje. Pak muze byt extremne tezke zustat v izolaci, hence hippie predstava Global mind

    The Ocean at the End of the Lane - @lexfridman
    https://www.youtube.com/watch?v=PQBKdbBw7G0
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: pokud bys mel zajem o noveho hipika, tak Joscha Bach - AI ktera by mela vedomi, tj "coherence maximizer" v jeho pojeti, a chtela by udelat neco rozumneho v te otazce zvysovani komplexity. Da se v tom videt ta pravda, laska, krasa, nebo ne. Je vtipny. Napriklad tato prednaska

    Synthetic Sentience: Can Artificial Intelligence become conscious? | Joscha Bach | CCC #37c3
    https://www.youtube.com/watch?v=Ms96Py8p8Jg
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Nevim,jestli "chce" ale dela to. Je to dane koevoluci, kdy se jednotlive organismy adaptuji na neustale se menici podminky, ktere spoluutvareji. Kdyz nejaky dravy ptak ziska lepsi zrak, jeho koristi budto vyhynou, nebo se adaptuji. Samozrejme to neni linearni a jednosmerne, jednou za cas do toho hodi vidle treba meteorit, nebo ted premnozeni lide. Pak se ale jede dal... Zivot je vzpoura proti entropii:)
    TADEAS: jj, prevedl. Me teorie informace prijde fascinujici prave proto, ze umoznuje uvazovat o ni a nebo komplexite bez te materie.

    Ta synchronizace a kolektivni ovladani uz davno funguje. Wikipedie je uzasny priklad stigmergie, pozitivni. Ovladani lidi pomoci reklamy a manipulace s feedy na Facebooku je zase dost desiva. Kdyz jsem cetl prace Eytana Bagchiho z Mety nekdy v 2012, tak jsem ten ucet rovnou smazal..

    A pujde to dal, s Neuralinkem atp, akorat se obavam,ze hippie predstavam Learyho nebo transcendence ve stylu deChardina to nedostane.

    Sry,pisu z mobilu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    related

    Industry acts to head off regulation on PFAS pollution from semiconductors | PFAS | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/24/pfas-toxic-waste-pollution-regulation-lobbying

    Producers of PFAS chemicals and semiconductors, a key part of most electronics, have formed a group that develops industry-friendly science aimed at heading off regulation as the facilities release high levels of toxic waste, documents seen by the Guardian show.

    ...

    Public health advocates are increasingly sounding the alarm and calling for simple protections to curb semiconductor PFAS waste while pushing the industry to find safer alternatives, but manufacturers have mobilized in response.

    The consortium’s white papers circulated among policymakers make their case against regulations. In a document titled “Impact of a potential PFAS restriction”, the consortium acknowledges its PFAS pollution, but repeatedly stresses that there are very few regulations and opposes proposals to monitor or restrict waste.

    Finding safer alternatives is “impossible in some instances”, the paper states, adding that finding alternatives would require “stepping back decades in technological advancement”.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Vybornej napad. What could possibly go wrong?

    This satellite company wants to sell sunlight—at night.

    Meet Reflect Orbital. They are developing a constellation of satellites to sell sunlight to thousands of solar farms—after dark.

    “We think sunlight is the new oil and space is ready”

    x.com
    https://x.com/BrianRoemmele/status/1827092355037733201?t=VROoXVtsqXw-A0aZU8k3XA&s=19
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: tyhle mapky AFAIK nijak nezohledňujou water management, jenom srážky. Přitom takový ty supervýnosný zemědělský oblasti jsou převážně v místech, kde nebejt lidí, je polopoušť. Kalifornie, jih Španělska, Krym, Egypt... akorát to halt chce obří soustavy přehrad, kanálů a trubek.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Genetics, Genomics and breeding of tree bamboos: emerging prospects and future challenges
    https://www.youtube.com/live/0jXrQOrs8r0?si=lz_S21g4va3EaR4p
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MEERTALK June 2024 - Paul Maidowski
    https://youtu.be/UU1mpx_pTTA?si=c7dX4VcChnihpl39


    Bamboo Revolution: Social Tipping Point for Planetary Climate Migration?

    Paul Maidowski studied International Relations in Dresden, Beijing, and Boston and worked in international climate negotiations and renewable energies. He currently explores the climate mitigation potential of bamboo for future worlds with elevated atmospheric CO2 concentrations.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: spise Albanie
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Divná mapka. Chorvatsko?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam