• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    XCHAOS: obavam se, ze do AI se nalilo tolik penez, ze ji nikdo jen tak nestopne
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    CHOSIE: jako slovni hricka ze nachlazeni (=cold) je zima (=cold) a to se da resit levnym palivem. Ok, vtipny. Racionalni or something.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Jo Lomborg, to je známá kapitola a nepatří do tohoto vlákna, ale spíše do "Dezinformace o klimatu".
    Bjørn Lomborg - RationalWiki
    https://rationalwiki.org/wiki/Bj%C3%B8rn_Lomborg

    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: Ten článek je zvrácenej od úplnýho počátku. Ono je jedno, jestli umře víc lidí na vedro nebo na zimu. Ani jedno nesnižuje tragičnost druhého. Krom toho klimatická změna zesiluje extrémy oběma směry, a ten článek je psanej tak, aby nepřemýšlející lidé získali pocit: ‚vidíte? Lžou vám! Oteplování není takovej problém! Soustřeďte se na zimu!‘

    Ten článek nemá smysl řešit. Dána jsi rozebral dobře.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Jako imho na tom neco castecne bude. Problem s Lomborgem je, ze ocividne ma svoji agendu a absolutne se mu neda verit v zaverech, ktery z dat vyvozuje. Ma strasne dlouhou historii prekrucovani dat, v podstate do kazdy debaty kam prisel, tak se ohrazovali odbornici v dany oblasti, vcetne lidi, jejichz studie pro svoji argumentaci pouzival. Zrovna konkretne tenhle clanek jsem necetl (za paywallem, nemuzes sem hodit cely plz?), ale predpokladam, ze to bude variace na toto:

    “In the [2015] article[3], we computed both cold and heat-related deaths in a number of locations and countries, and indeed the former were much larger. However, the analysis focuses on the historical period and does not compute the differences in both cold and heat-related deaths in scenarios with and without climate change. That is, it provides no information on if the predicted decrease in cold-related deaths will offset the predicted increase in heat-related deaths.

    Lomborg and others who have cited my 2015 article to support the claim that climate change will be beneficial conveniently ignore that we actually addressed this question in the following article published in The Lancet Planetary Health[4], where we computed such a ‘net’ effect. It turned out that in many countries, especially in highly populated tropical areas, the increase in heat-related deaths is much higher than the reduction in cold-related deaths, with an increase in net mortality, especially under more extreme scenarios of global warming. A separate analysis led by other research groups[5,6] has confirmed these results in both the US and Europe.”


    Global warming contributes to increased heat-related mortality, contrary to Bjorn Lomborg’s unsupported claims that climate change is saving hundreds of thousands of lives each year - Science Feedback...
    https://science.feedback.org/review/global-warming-contributes-to-increased-heat-related-mortality-contrary-to-bjorn-lomborgs-unsupported-claims-that-climate-change-is-saving-hundreds-of-thousands-of-lives-each-year/
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Jo a ten Dan je politolog, ktery je ve skutecnosi predni svetovy expert na vytrhavani z kontextu. Vzdycky vytahne par cisel, ktery prekrouti a opentli to historkama, ze skutecni odbornici jsou nuzaci, kteri vsechny jenom strasi. Ostatne kdysi mu to prineslo i nepekny assesment od panelu pro vedeckou necestnost, ktery ovsem Lomborg s pomoci svych spojencu v politicie zametl pod koberec a bohuzel nakonec setreni vyznelo do ztracena.
    Ethics panel attacks environment book | Nature
    https://www.nature.com/articles/421201a

    Vysla o nem i pekmna knizka Lomborg Deception na Yale University Press

    The Lomborg Deception
    https://yalebooks.yale.edu/book/9780300171280/the-lomborg-deception/

    Ostatne pekna databaze Lomborgovych omylu je napriklad i zde:
    Lomborg Errors
    http://lomborg-errors.dk/

    Obvykly zpusob Lomborgovi prace:



    viz
    RealClimate: Bjørn Lomborg, just a scientist with a different opinion?
    https://www.realclimate.org/index.php/archives/2015/08/bjorn-lomborg-just-a-scientist-with-a-different-opinion/

    Moc bych se nedivil, kdyby byl financovanej fosilnim prumyslem, nejaky naznaky v tomhle smeru existujou. Ale vetsina zdroju je neverejnych, takze tezko rict.

    Exclusive: Bjorn Lomborg Think Tank Funder Revealed As Billionaire Republican 'Vulture Capitalist' Paul Singer - DeSmog
    https://www.desmog.com/2015/02/05/exclusive-bjorn-lomborg-think-tank-funder-revealed-billionaire-republican-vulture-capitalist-paul-singer/

    Bjorn Lomborg and the mysterious millions
    https://theecologist.org/2014/jun/26/bjorn-lomborg-and-mysterious-millions
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    MINER: Ale já nerozporuju (ale ani nepotvrzuju), zda šíří bludy a manipulace. Jen jsem sem dal ten článek.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jozef Pecho
    ·
    Podrobná synoptická analýza k extr. zrážkam, ktoré v najbližších hodinách a dňoch zasiahnu str. Európu ... ---> "Zrážková poveternostná situácia začne príchodom teplotne výrazného studeného frontu od západu v priebehu štvrtka 12.9., za ktorým sa bude nachádzať studený vzduch pôvodom až spoza polárneho kruhu (no transformovaný počas prechodu ponad Atlantik). Pohyb frontu sa v našej oblasti zastaví z dôvodu presunu níže vo vyšších hladinách nad alpskú oblasť, a na jej prednej strane tak bude u nás prevládať južné výškové prúdenie (čiara frontu teda bude orientovaná paralelne s výškovým prúdením). Zároveň sa na fronte južne od Álp prehĺbi tlaková níž, ktorá sa v piatok 13.9. presunie nad Balkán a odtiaľ nad Slovensko a južné Poľsko, s čím bude spojená druhá - ešte intenzívnejšia vlna zrážok. V priebehu soboty 14.9. sa nad Balkán presunie aj tlaková níž vo vyšších hladinách a na jej prednej strane sa v oblasti Východných Karpát prehĺbi nová tlaková níž, ktorá sa vplyvom juhovýchodného až východného prúdenia teplého vzduchu presunie nad južné Poľsko, Moravu a Slovensko (v predpovedi jej presnejšej polohy je stále neurčitosť), s čím bude spojená tretia vlna zrážok, opäť s vysokou intenzitou (animácia 1). Níž sa na prelome tohto a budúceho týždňa v nižších hladinách bude v našej oblasti vypĺňať a zároveň teplotný kontrast na frontálnom rozhraní bude výrazne slabnúť, vplyvom čoho výdatné zrážky ustanú."
    MINER
    MINER --- ---
    GLOBETROTTER: A česky snad umí? Odkaz, že by to byl překlad odjinud tam neni. Že má někdo publicitu neznamená, že nešíří bludy, i kdyby to psal on. Ale tohle je tak strašná slátanina i na český poměry, že o tom pochybuju.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    MINER: Ten článek nemá "českého autora". Autorem je ten "nějaký Dán", který žije už 12 let v Praze, má svoji stránku na české wikipedii a v roce 2004 ho časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa :-)
    MINER
    MINER --- ---
    GLOBETROTTER: Hodně manipulativní článek, který tendenčně vytrhává z kontextu vše co jde, a hledá fakta, která na to účelově napasovat.

    Perly jako ‚útok klimatizací‘, tvrdící, že úmrtí z vedra vyřešíme, když lidi budou mít klimatizaci, už neni ani k smíchu, ale k pláči. Jestli mu nedochází, že nejen, že spousta profesí pracuje venku, ale že většina lidí není celý den zavřená v jednom baráku a změny teploty mezi venkem a klimatizací jsou další zátěž pro organismus.

    Nevim, kdo je český autor, ale schovávat se za jméno nějakého dána a přitom udělat takovej guláš, taky na kredibilitě nepřidá, i kdyby něco z toho nebylo vytržený z kontextu.

    To je nejhorší a nejmanipulativnější článek, co jsem četl za hodně dlouhou dobu.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Extrémní vedra? Zima je daleko větší zabiják. OSN by si měla udělat pořádek v číslech | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/klima-extremni-vedra-zima-obeti-pocasi-osn-guterres-umrtnost-klimatizace.A240911_164605_ln_nazory_lgs
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    @destralux
    já tomu prd rozumím, ale to video vypadá jak kdyby měla přijít nějaká apokalypsa
    x.com
    https://x.com/destralux/status/1833919821567975728
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hura, to vypada ze muzeme mit tisiciletou vodu kazdych dvacet let. A pak ze sucho, trumberove... (Uz ocekavam Daniela Vavru, ktery vam vysvetli, ze to zadna tisicleta voda neni, kdyz zaplavy netrvaji tisic let)

    Česko v příštích dnech zasáhnou silné deště. Meteorologové počítají s povodněmi i v místech, kde to není běžné, situaci přirovnávají k rokům 1997 a 2002, kdy Česko zasáhly mimořádně vysoké srážky. „Povodně se tehdy blížily tisícileté vodě, musíme počítat se vším,“ říká klimatolog Miroslav Trnka. Situace se podle něj může ve střední Evropě brzy opakovat.
    Do Česka se valí silné deště, meteorologové varují před povodněmi. Je taková intenzita srážek pro střední Evropu v této části roku běžná?
    Musíme vnímat, že velké srážkové úhrny jsou spojené s nejteplejší částí roku a letošní rok se vyznačuje mimo jiné tím, že jsme měli jedno z nejteplejších letních období v historii měření vůbec. Tím pádem je potenciál srážek větší, než býval v minulosti. Období, kdy se tento typ srážek může vyskytnout, se prostě prodlužuje. Částečně to souvisí se změnou klimatu a je to něco, před čím klimatologové včetně našeho ústavu a řady dalších českých institucí dlouhodobě varují. My na jedné straně sledujeme obecnou tendenci k poklesu půdní vlhkosti – z krajiny nám mizí voda –, ale vždycky jsme jedním dechem říkali, že musíme stále počítat se zvětšujícím se rizikem mimořádně vysokých srážek.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/klimatolog-miroslav-trnka-povodne-sucho-klimaticka-zmena-stredni-evropa.A240911_132722_domaci_zof?zdroj=otvirak
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: lenze ja lietadlom vacsinou jazdim na dovolenku, co sa o tej ich misii rozhodne povedat neda, oni tam budu makat od startu az po pristatie :)

    "The four-person crew are effectively test subjects for an array of scientific experiments that will aim to shed light on how cosmic radiation and the vacuum of space affect the human body, adding to decades of studies on astronauts living aboard the ISS."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: rekl bych, ze Isaac si to taky offsetne ;) Ake hlavne, kdyz si to prepocitas na uletene kilometry, tak to ma spotrebu lepsi nez kolobezka :D .. vem si, ze velka cast tech spalin je produkovana ve velke vysce, a tedy mnohem rychleji inizovana.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Až si budete k letence dobrovolně kupovat CO2 odpustek, vzpomeňte si třeba na tohle:
    https://www.reuters.com/technology/space/spacex-set-launch-billionaires-private-crew-breakthrough-spacewalk-mission-2024-09-10/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MINER
    MINER --- ---
    TADEAS: Tam se lyžuje jen v zimě, jako všude kolem. S ledovcem to nesouvisí. Smutný je, že prostě zmizí lyže nelyže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam